Rubriek

Muziek

Rubriek

Door het coronavirus zijn veel ouderen aan huis gekluisterd. Ze krijgen geen of nauwelijks bezoek en dat maakt het leven er niet gezelliger op. Om wat afleiding en gezelligheid te bieden in deze lastige tijd, organiseert ANBO iedere dag verschillende online activiteiten, zoals stoelyoga en koken met ANBO. En omdat veel mensen blij worden van muziek, starten we vanaf maandag 20 april met mini-concerten.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Vanaf morgen kan iedereen op onze Facebook-pagina genieten van een mini-concert van Aristakes Jesayan. Aristakes maakt al meer dan veertig jaar muziek en hij treedt sinds het uitbreken van de coronacrisis belangeloos op in de tuin of op de parkeerplaats voor verpleeghuizen. Samen met een geluidsman reist hij het hele land door om bewoners van verpleeghuizen – die door het bezoekverbod geen familie en naasten kunnen zien – een fijne middag te bezorgen.

Blije gezichten achter ramen en op balkons

“Ik was afgelopen zaterdag bij één van zijn optredens, bij De Koperhorst in Amersfoort. Het was ontroerend om al die blije gezichten achter de ramen en op de balkons te zien. Bewoners zongen mee met gouwe ouwe hits, klapten en zwaaiden. En ook de zorgmedewerkers genoten zichtbaar van het optreden van Aristakes. Ik hoop dan ook dat we vanaf morgen veel mensen blij kunnen maken met een mini-concert van Aristakes op ANBO Facebook. Wat mij betreft is het echt een geluksmomentje van de dag!”

Veel ouderen op social media

Liane den Haan: “Steeds meer ouderen zijn digitaal en actief op social media. En door het coronavirus zijn veel ouderen aangewezen op hun tablet of laptop om contact te hebben met hun familie en vrienden. En ze kunnen dus ook op Facebook mee doen aan onze activiteiten.”

Telefoonlijn meer dan zesduizend keer gebeld

Naast deze online mini-concerten, de yogalessen en de kookactiviteiten blijft ANBO’s telefoonlijn natuurlijk ook open. Liane den Haan: “We zijn sinds de start van de telefoonlijn op 11 maart al door meer dan zesduizend ouderen gebeld. Mensen vertellen ons dat ze soms al dagen niet buiten geweest en niemand zien of spreken. We bieden deze mensen graag een luisterend oor en zijn ook de komende tijd elke dag van 09:00 tot 21:00 uur bereikbaar op telefoon 0348 – 46 66 66.”

Bron: ANBO

Een zelfbouw speaker: waarom?

Je hebt een neus voor muziek. Je bent altijd up to date en je playlists blazen iedereen weg. Maar jouw goede gehoor gaat verder dan dat. Het gaat je namelijk niet alleen om de muziek zelf, maar ook om het geluid. Jouw vinger ligt altijd op de equalizer om er zeker van te zijn dat de frequentie van jouw favoriete nummer precies goed is. Daarnaast weet je naar alle waarschijnlijkheid welke speaker op de markt ver boven de rest uitsteekt. Met andere woorden: je weet wat je wilt wanneer het aankomt op geluidskwaliteit. Waarom laat je jouw favoriete nummer dan niet vertalen door je zelfbouw speaker waarbij alles precies zo is afgesteld zoals jij dat wilt? Daarnaast is het natuurlijk een geweldig gevoel om iedereen te laten genieten van jouw creativiteit, door middel van een zelfbouw speaker. Ook kan je zelf de kwaliteit van de onderdelen kiezen die je gaat gebruiken. Speakers die in de winkel te koop zijn moeten winst opleveren. Alleen de speakers uit de hoogste prijsklasse bezitten dus de onderdelen van topkwaliteit. Jij kan echter deze onderdelen ook gebruiken in jouw zelfbouw speaker.

Wat wil je bereiken met jouw zelfbouwspeaker?

Voordat je begint met het aanschaffen van je zelfbouw speaker onderdelen en met bouwen is het belangrijk om eerst een plan op te zetten. Bedenk wat je wilt bereiken. Wil je weggeblazen worden door je midwoofers? Of wil je iets waarbij je ’s avonds rustig kunt wegdoezelen? Of de klank van een speaker goed is, is een kwestie van smaak. Wanneer je weet wat je precies wilt bereiken qua geluidskwaliteit, weet je welke type onderdelen je nodig hebt voor je zelfbouw speaker. Zet alles op een rijtje en bereken de kosten. Bezuinig niet! Zo wil je bijvoorbeeld niet een zelfbouw speaker met een te laag vermogen. Dit zou het geluid kunnen vervormen, terwijl de reden dat je voor een zelfbouw speaker gaat, is omdat je juist zeer op goede kwaliteit gesteld bent.

Tweeters en woofers

Een geluidsinstallatie bestaat uit meerdere speakers. Een tweeter zorgt in deze installatie voornamelijk voor het weergeven van de hogere tonen. Sommige hebben zelfs een frequentiebereik boven de 20.000, hoewel het menselijk gehoor dit niet waarneemt. Een tweeter is klein in omvang, in tegenstelling tot de speaker die de basgeluiden voor zijn rekening neemt. Woofers produceren vooral lage tonen. Oftewel de basluidspreker. Daarnaast bestaan er ook nog subwoofers. Deze kunnen zeer lage en voelbare tonen weergeven. Deze frequentie is zo laag dat de trillingen vaak voelbaar zijn.

Zelfbouw speaker: Zelfbouwpakket of creatief aan de slag?

Aangezien meerdere muziekliefhebbers ervoor kiezen om zelf een zelfbouw speaker in elkaar te zetten is er een markt voor zelfbouwpakketten. Ook op verschillende forums zijn liefhebbers die hun tekeningen delen. Hierdoor kan je stap voor stap de instructies volgen en ben je ervan verzekerd dat alle onderdelen van jouw zelfbouw speaker passen. Dit is handig wanneer je nog niet veel ervaring hebt met een zelfbouw speaker in elkaar zetten. Wanneer je echter zelf wilt bepalen welke onderdelen in jouw zelfbouw speaker thuishoren, kan je creatief aan de slag gaan. Dit kost wel extra veel planning. Alle onderdelen moeten natuurlijk wel goed op elkaar aansluiten. Zo is het van belang dat je eerst bepaalt welke drivers je gaat gebruiken. Verschillende units vereisen bijvoorbeeld verschillende filters. Ook formaten van voorplaten, magneten en schroefgaten zijn vaak niet standaard. Pas nadat dit alles duidelijk is, is het mogelijk om te berekenen hoe groot de kast van de zelfbouw speaker moet zijn.

Een paar speaker onderdelen onder de loep

Bij de luidsprekerkast is het niet alleen van belang dat het interne volume groot genoeg is om alle onderdelen er in onder te kunnen brengen. Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat deze goed en strak in elkaar zit, zodat deze niet mee gaat resoneren. Dit zou namelijk afdoen aan het geluid waar je zo hard aan hebt gewerkt. De meeste zelfbouw speakers zullen bestaan uit multiplex of MDF. Wanneer je voor een van deze materialen gaat, is het echter wel aan te raden de luidsprekerkast te verstevigen door middel van compartimenten. Dit zorgt ervoor dat de resonantie van je speaker niet met je luidsprekerkast aan de haal gaat. Een betere keuze is het gebruik van sandwich panelen die zelf in elkaar te zetten zijn, maar ook als product te koop zijn. Een goede kwaliteit constructieplaat kan bijvoorbeeld bestaan uit merfoplex.

Vulling en doeken

Om een echo te voorkomen is luidsprekervulling essentieel. Deze zorgt ervoor dat geluid geabsorbeerd wordt in de kast. Hoeveel luidsprekervulling gebruikt dient te worden is deels een kwestie van smaak. Een goede materiaalkeuze is Akotherm. Hier zijn verschillende types van. Ook dit is weer een kwestie van smaak. Veel zijn het er echter over eens dat lagen van een hoge en lage densiteit op elkaar, het beste geluid geven. Hierbij zit de laag met de lage densiteit tegen de kast van je zelfbouw speaker aan. Speakerdoeken zijn gemaakt met het oog op het doorlaten van geluid. Voor welk speakerdoek je gaat, zal dus vrijwel geen tot helemaal geen verschil maken wat betreft de geluidskwaliteit van je zelfbouw speaker. Wel is er een esthetisch aspect. Er zijn namelijk verschillende kleuren doek op de markt.

Zelfbouw speaker koppelen of ontkoppelen?

Dit hangt niet alleen af van je speakerkeuze, maar ook van de vloer waar deze op staat. Heb je bijvoorbeeld een solide betonnen vloer, dan is koppelen van je zelfbouw speaker waarschijnlijk de juiste optie. Wanneer je spikes onder je zelfbouw speaker zet, verhoogt dit de druk van het gewicht van de speaker op de vloer per cm3. Heb je echter een vloer die erg dun is en makkelijk mee resoneert, dan is het waarschijnlijk een betere optie om de zelfbouw speaker te ontkoppelen. Dit is een laag plaatsen tussen de speaker en de vloer. Een goed materiaal hiervoor is Regufoam. Dit absorbeert de resonantie, zodat de vloer minder trillingen opvangt. Hoeveel Regufoam nodig is, is afhankelijk van het gewicht van de zelfbouw speaker.

Speaker onderdelen kopen

Nadat je een blauwdruk hebt gemaakt van je zelfbouw speaker, sta je waarschijnlijk te springen om de onderdelen te verzamelen. Er zijn online veel verschillende sites waar je terecht kan voor losse onderdelen. Als je er niet helemaal uitkomt over welke geschikt zijn voor jouw zelfbouw speaker, kan je op zoek gaan naar forums die dit onderwerp behartigen. Wie weet staan er nog nuttige tips bij die je op weg helpen bij het maken van jouw zelfbouw speaker.

Natuurlijk is iedereen ervan overtuigd dat zijn of haar oma de leukste is, maar er kan er maar één de állerleukste zijn. Daarom start Gerard Ekdom een zoektocht naar de meest fantastische oma van Nederland en bekroont hij de winnares met de prestigieuze Granny Award. De leukste, liefste, beste en actiefste oma’s kunnen vanaf maandag 3 april tot en met vrijdag 7 april worden aangemeld via de website van Ekdom in de Ochtend. De Granny Award wordt uitgereikt op woensdag 19 april in het BNNVARA-programma Ekdom in de Ochtend tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 2.

Gerard Ekdom: “Oma’s staan met vlag en rimpel vooraan in onze samenleving! Mijn oma was als een tweede moeder voor me. Niemand kon zo’n dikke pakkerd geven als zij. Oma’s zijn lief en mogen nooit vergeten worden. Vandaar dat we ‘The Granny Award’ in het leven roepen! Meld jouw oma aan!”

Uit alle inzendingen worden de vijf leukste oma’s gekozen. De vijf genomineerden worden in de week van 10 tot en met 14 april één voor één verrast met een feestelijk bezoek van NPO Radio 2-dj Frank van ’t Hof. Na de bekendmaking van alle genomineerde oma’s, openen de stembussen op de website van Ekdom in de Ochtend. Stemmen op de leukste oma van Nederland kan tot en met dinsdag 18 april.

Vrijdag 23 december kunnen de luisteraars hun kersthart weer ophalen bij de laatste Ekdom in de Ochtend van 2016, want dan zendt Gerard Ekdom voor de tweede keer de Kerst Top 30 uit! Die heeft hij niet zelf samengesteld, maar samen met al zijn luisteraars. Er werden een kleine 10.000 stemmen uitgebracht en dat levert 30 mooie liedjes op in de, volgens de NPO Radio 2-luisteraar, ideale volgorde.

DE KERST TOP 30 VAN 2016

1 Chris Rea Driving Home For Christmas
2 Gary Fomdeck I’ll Be There This Christmas
3 Wham Last Christmas
4 Band Aid Do They Know It’s Christmas
5 Slade Merry X-Mas Everybody
6 Mariah Carey All I Want For Christmas Is You
7 The Pogues & Kirsty Maccoll Fairytale Of New York
8 Coldplay Christmas Lights
9 John Lennon Happy X-Mas (War Is Over)
10 Youp van ’t Hek Flappie
11 Queen Thank God It’s Christmas
12 Fay Lovsky Christmas Was A Friend Of Mine
13 Paul McCartney We All Stand Together
14 Bruce Springsteen Santa Claus Is Coming To Town
15 Mud Lonely This Christmas
16 Bing Crosby White Christmas
17 Tiny Little Big Band You Put The X In X-Mas
18 Pretenders 2000 Miles
19 Paul McCartney Once Upon A Long Ago
20 Bert & Ernie Ik Ben Een Kerstbal
21 Bruce Springsteen Merry Christmas Baby
22 Frankie Goes To Hollywood The Power Of Love
23 Kinderen Voor Kinderen De Kerstezel
24 Andy Williams The Most Wonderful Time Of The Year
25 Jona Lewie Stop The Cavalry
26 Smith & Burrows When The Thames Froze
27 Miss Montreal Being Alone At Christmas
28 Kate Bush December Will Be Magic Again
29 Paul McCartney Wonderful Christmas Time
30 M’Lissa I Wish Everyday Was Christmas

 

STIJGERS, DALERS, NIEUWE BINNENKOMERS
De top 3 blijft ten opzichte van de Kerst Top 30 van 2015 onveranderd met Chris Rea, Gary Fomdeck en Wham. Dat zijn natuurlijk ook eeuwige toppers. Verder verschoof er het een en ander en blijken The Beatles los van elkaar ook weer goed vertegenwoordigd in deze fijne kerstlijst. Maar er is ook één toevoeging aan de lijst! Ze komt uit ons eigen land en wist Bryan Adams’ ‘Christmas Time’ uit de Top 30 te werken! Zo zie je ‘I Wish Everyday Was Christmas’ van M’Lissa op een keurige 30e plaats!

De Ekdom in de Ochtend Kerst Top 30, vrijdag 23 december tussen 6.00 en 9.00 uur op NPO Radio 2.

Aanstaande zondag zal pianist Chris van de Kuilen, samen met saxofonist Cameron Millar en Mezzo sopraan Anne van Tilburg een concert uitvoeren in de Sacramentskerk.

Pianist Chris van der Kuilen neemt u mee in zijn passie voor optreden en samen musiceren.

Voor dit concert is hij een bijzondere samenwerking aangegaan met de Australische Saxofonist Cameron Millar. Zij spelen naast werken van Takasi Yoshimatsu en Jean Sibelius het speciaal voor hen samen gecompeneerde werk Sonata for soprano Saxophone and piano van de jonge componist Christopher Healey (°1990).

Mezzo sopraan Anne van Tilburg, die in het verleden al samenwerkte met André Rieu, verleend haar medewerking in de Runenberglieder van Jean Sibelius.

Informatie:
Datum: zondag 5 juni
Tijd: 16:00 uur
Locatie: Zandberglaan 58 in Breda.

Toegang is gratis. Wel wordt uw gulle gave bij de collecte aan de deur op prijs gesteld.

Komt u ook?