Rubriek

Mobiliteit

Rubriek

De scooter is in de zomer heerlijk om te gebruiken. Met uw haren in de wind en met het zonnetje op uw huid, helaas is dit in de herfst en winter een stuk anders. Als de scooter uw enige vervoersmogelijkheid is zult u dit het liefst zo lang mogelijk willen gebruiken. Met deze tips kunt u ook in de winter veiliger de weg op, uiteraard kunt u gladheid nog steeds het beste vermijden.

Winterbanden ook voor scooters

De meeste kennen winterbanden alleen voor auto’s echter zijn ze er ook voor scooters. Ze zijn niet altijd nodig, zomerbanden kunnen namelijk ook een goed profiel hebben echter is dit in de meeste gevallen niet zo. De winterbanden zijn vaak ook een stuk dikker en gaan langer mee en hebben ook nog eens een heel goed profiel. Heeft het toch geregend of is het iets gladder als normaal, met winterbanden zult u hier een stuk minder last van hebben als met de zomerbandjes.

Controleer onderdelen

Als het vriest of gewoon erg koud is kunnen niet alle vloeistoffen hier zo goed tegen. Zo is het beste om het oliepeil en de koelvloeistof regelmatig te controleren. U zou ook de scooter in de garage kunnen zetten in plaatst van buiten, als u ergens naar toe gaat kan dit echter vaak niet. In de winter is het een stuk sneller donker in blijft het ook ’s ochtends een stuk langer donker. Daarom is het belangrijk om ook de lampen eens goed na te kijken, doet alles het nog wel? De verlichting is natuurlijk erg belangrijk voor uw veiligheid als u in het donker de weg op gaat.

Blijf warm op de scooter

In de winter is het natuurlijk een minder aangename temperatuur om mee te rijden. Zorg daarom voor goede handschoenen die u klaar heeft liggen want uw handen zullen als eerst koud worden. Er zijn ook speciale beenkleden om niet alleen warme benen maar ook droge benen te houden bij regen. Een windscherm helpt ook niet alleen tegen de wind maar zorgt er ook voor dat u een minder koud gezicht heeft wat ook wel prettig is tijdens het scooter rijden.

Als het ijzelt kunt u beter niet op de scooter stappen maar daarnaast kunt u ook in de winter nog goed de weg op.

Wanneer u last heeft van uw evenwicht of gewrichten in uw benen is het fijn om een looprek te gebruiken. Sommige vinden dit fijn andere gebruiken liever een stok. Waarom zou u kiezen voor een looprek en wat zijn eigenlijk de voor en na delen hiervan?

Verschillende soorten looprek

Er zijn twee verschillende soorten looprekken te verkrijgen. Ze hebben standaard geen extra uitrusting zoals stokhouder, zitting of mandje. Dit omdat het looprek vaak binnenshuis gebruikt wordt en extra uitrusting ook niet nodig is. Het rek moet dan ook opgetild worden en dit maakt het anders ook te zwaar.

Looprek zonder wieltjes
Wanneer u veel last heeft van uw benen en dus veel steun nodig heeft van het looprek is dit de beste optie. Het staat stevig en u kunt er goed op leunen zonder dat het weg glijd. Het is lastig om met dit rek door te lopen omdat u deze bij elke stap neer moet zo zetten.

Looprek op wieltjes
Dit looprek heeft enkel aan de voorkant wieltjes de achterste twee pootjes hebben geen wieltjes. Zo kan het rek niet zomaar weg rollen. Het kost minder moeite om het rek te op te tillen omdat u enkel de achter kant hoeft te tillen. Wanneer u het rek gebruikt voor wat balans en evenwicht kan dit een goede optie zijn.

Wat zijn nou de voor- en nadelen?

Voordelen:

 • Zorgt voor stabiliteit
 • Rubberdoppen onder de poten voorkomen uitglijden
 • Kan niet omvallen

Nadelen:

 • U kunt niet goed doorlopen
 • Openen en sluiten van deuren is lastig
 • Bij pijn of weinig kracht in de armen is dit geen goede optie
 • U bent minder wendbaar

Zorgt een looprek bij u voor meer zekerheid of heeft u aan een stok voldoende?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een scootmobiel zo ook een opvouwbare. Waarom moet u kiezen voor een opvouwbare scootmobiel en wat zijn hier de voor en na delen van? Ik zet alles voor u op een rijtje zodat u de juiste keuze kunt maken interieurontwerp assen .

Makkelijke rondom huis

Deze scootmobiel is kleiner en meer wendbaar als een niet opvouwbare versie. Deze wordt dan ook vaak in het huis of rondom huis gebruikt. Wanneer u niet goed meer kan lopen en als het in huis ook al lastig wordt is dit ideaal omdat het ook door nauwe doorgangen past. Wilt u de scootmobiel even niet gebruiken is deze zo ingeklapt en kunt u deze makkelijk weg zetten. Het is een stuk lichter dan een traditionele scootmobiel wat het verplaatsen dan ook een stuk makkelijker maakt.

Op reis

Gaat u graag nog een dagje uit of wilt u graag nog genieten van uw vakantie? Deze kleine scootmobiel is makkelijk mee te nemen in de auto, trein en zelfs vliegtuig. Het verplaatsen wordt hierdoor een stuk makkelijker voor bijvoorbeeld een dagje dierentuin of een bezoek aan dat leuke dorp op uw vakantie bestemming.

Wat zijn nou de nadelen?

Naast dat de scootmobiel makkelijk te bedienen is, makkelijk opvouwbaar en lekker licht heeft het ook wat na delen. De scootmobiel kan namelijk veel minder afstand afleggen als de gewone scootmobiel. Vaak is dit ongeveer 15 kilometer voor een uitje is dit prima te doen maar een hele dag ergens op uit gaat wat lastig worden. De scootmobiel heeft daarna weer even tijd nodig om op te laden voordat u hem weer kunt gebruiken. Bij deze scootmobiel is het comfort van de stoel ook wat minder dit om het zo licht mogelijk te houden. De verlichting is dan ook niet zo goed dus is deze beter niet te gebruiken in het donker.

Voor velen kan een opvouwbare scootmobiel de ideale oplossing zijn doordat het niet veel ruimte in beslag neemt.

Wanneer u een scooter heeft zult u waarschijnlijk veel last hebben van de wind. Uw haren zullen door elkaar vliegen uw jas waait open en misschien verliest u uw petje. Wanneer het regent is het nog vervelender niet alleen de wind maar er komt nu ook veel meer regen op u. Drijf nat op uw bestemming aan komen is natuurlijk niet zo prettig. Een goede oplossing hiervoor is een windscherm!

Verschillende soorten windscherm

Elke scooter heeft vaak ook zijn eigen windscherm. Zo weet u zeker dat het windscherm goed past, er zijn ook universele te verkrijgen maar dan is het de vraag of deze wel past. Er zijn lage windschermen die vooral uw bovenlijf beschermen tegen de wind maar vaak niet helemaal. Er zijn ook hoge te verkrijgen deze zult u ook het meeste zien. Ze zijn erg hoog waardoor u van top tot teen beschermd bent tegen de wind. Wanneer het regent zult u ook merken dat u een stuk droger blijft aan de voorkant bij uw benen en boven lijf. U blijft niet helemaal droog maar zo voorkomt u dat u als een verzopen kat op uw werkt komt of vrienden of familie.

Scooter parkeren

Wanneer u een nieuw windscherm heeft moet u wel aan wat kleine dingen denken. Het is namelijk belangrijk om de scooter uit de wind te parkeren. Wanneer het hard waait kan het scherm ook veel wind vangen en dus om vallen. Zet het dus neer op een plek met weinig wind of zorg er voor dat uw scherm goed staat en geen wind kan vangen.

Houd uw scherm schoon

Net als op een auto zult u waarschijnlijk wel wat vliegen vangen op een windscherm en kan het zicht hierdoor verminderen. Het is belangrijk om het scherm geregeld schoon te maken om uw zicht vrij te houden. Bij vochtig weer kan het ook gaan beslaan dus een droge doek is ook fijn om bij de hand te hebben. Het kan ook helpen om het scherm met alles reiniger of gewoon met zeep schoon te maken.

Wanneer er veel wind staat kunt u toch een stuk meer genieten van uw scooter tocht. Is uw scooter omgevallen en uw windscherm wat beschadigd? De meeste krasjes zijn goed weg te polijsten dat is helemaal makkelijk.

De vakantieperiode is begonnen en veel mensen zullen er weer op uit trekken met hun caravan of camper. Een caravan of camper is zeer geschikt voor een lang verblijf en makkelijk mee te nemen naar verschillende campings. Een roadtrip met een camper of 3 weken Spanje met de caravan klinkt weer als muziek in de oren. Een vakantie naar het buitenland zit er dit jaar misschien niet in maar ook Nederland kan heel mooi zijn. Nederland heeft ook veel camper vriendelijke campings.

Upgrade uw Camper of Caravan met een Luifel

De meeste caravans beschikken over een riante voortent, ideaal voor een lang verblijf op de zelfde plek. Wanneer u op door reis bent of gaat rond reizen is het niet altijd even handig om de hele voor tent op te zetten. Een luifel plaatsen aan uw caravan of camper is een ideale oplossing om snel een schaduwrijk zit plekje te creëren. Een Luifel zit vast aan uw voertuig en is in mum van tijd uitgedraaid. Geen gesleep met tentdoeken of de halve caravan of camper uitpakken voor uw spullen. Wanneer u naar 1 nachtje weer doorreist draait u gemakkelijk de luifel weer in een kunt u uw reis vervolgen naar de volgende plek.

Door het rechte stuk van uw caravan of camper op te meten kunt u bepalen welke lengte luifel u nodig heeft. Neem altijd een maat kleiner dan u zelf gemeten heeft. U weet met een maatje kleiner zeker dat de luifel inclusief de bevestiging op uw voertuig past. U kunt een luifel kopen bij een kampeer speciaal zaak. Een speciaal zaak biedt in veel gevallen ook service om uw luifel te installeren.

Geniet deze zomer optimaal van uw caravan of camper door een luifel te plaatsen. Of u naar het buitenland, Nederland of n de achtertuin op vakantie gaat, met een luifel is een fijn schaduw plekje snel gemaakt. Fijne vakantie!

Als u dit jaar mooie reisplannen heeft gemaakt met uw camper of caravan kan dit flink verpest zijn door het Corona virus. In eens mogen we niet alles meer dan wat voorheen wel altijd kon. Heeft u besloten om het nog maar een jaartje uit te stellen dan is het verstandig om een stalling te hebben waar u uw camper of caravan veilig kunt stallen. Het grote lompe ding hoeft niet bij u voor de deur te staan. Er is genoeg keuze voor een overdekte stalling.

Zoek een juiste stalling

Er zijn voldoende plekken waar u uw camper kunt stallen. Bij de één onder de overkapping bij andere misschien niet. Mocht er in de buurt een stalling zijn met overkapping kunt u hier het best naar toe gaan. Zo is de camper ook beschermd tegen hagelschade of ander slecht weer. In het westen van Nederland is er minder plek voor een stalling. Het kan dan dus zijn dat u iets verder moet rijden om uw camper op te halen. De voorwaarden kunnen bij elke stalling weer verschillen. Let er vooral op wie aansprakelijk is mocht er schade ontstaan of als de camper gestolen wordt. U kunt ook zorgen voor een doorlopende verzekering om uw camper ook veilig te kunnen stallen.

Tips om uw camper goed te kunnen stallen

 • Verhoog de bandenspanning met 0.2 bar de banden zullen met de tijd leeglopen maar zo zorgt u ervoor dat ze niet helemaal plat zijn als u de camper op komt halen
 • Verwijder accu’s en gasflessen
 • Leeg de watertank en waterreservoir en zorg dat alle kraantjes open staan
 • Voorkom een muffe geur door ventilatieroosters te openen
 • Zet de kastjes op een kier voor meer ventilatie
 • Verwijder de spullen die u niet meer nodig heeft en haal waardevolle apparatuur weg
 • Plaats extra vochtvreters of zorg van de tevoren dat de camper goed gedroogd is

Wat moet u weten als u de camper weer op komt halen?

Wanneer de camper lange tijd stil heeft gestaan kan het wat moeite kosten deze weer op te starten. De motor zal een tijdje onregelmatig lopen maar na een stukje rijden is dat zo weer over. Controleer of de banden nog de juiste spanning hebben of vul ze wat bij. Omdat de banden zo lang op een kant gestaan hebben kan het zijn dat het ze hun vorm een klein beetje verloren hebben. Door op een klinkerweg te rijden of over een weg die wat warmer is door de zon zal het zijn vorm weer terugkrijgen. U hoeft de banden dus niet direct te vervangen maar let er wel op dat ze hun vorm na een tijdje weer terug krijgen.

U kunt er dus voor zorgen dat u uw camper op een veilig plek stalt en dat de camper ook lekker fris blijft aan de binnenkant. Om roesten of andere plekjes te voorkomen kunt u natuurlijk de binnen en buiten kant een goede schoonmaakbeurt geven wanneer deze naar de stalling gaat.

Als het mooi weer is kunt u er heerlijk op uit met de scooter. Laat de wind door uw haren gaan en ga onderweg lekker picknicken. Wanneer u bijvoorbeeld wilt picknicken of andere spullen mee wilt nemen tijdens het scooteren is het fijn om te weten waar u dit allemaal kunt laten. Er zijn verschillende plekken waar u dit allemaal op zou kunnen bergen.

Onder het zadel

Bij de meeste scooters is er onder het zadel een ruimte waar u spulletjes kwijt kunt. Dit kan soms wat lastiger zijn wanneer u een scooter heeft waarbij u een helm moet dragen. Wanner u aan het scooteren bent is dit geen probleem maar wanneer u deze weer terug wilt leggen moet deze ruimte wel vrij zijn. Vaak is hier plek voor 2 helmen dus wanneer u de helmen op heeft of wanneer deze niet nodig zijn heeft u voldoende ruimte om toch die picknick spullen mee te nemen.

Bagagedrager

Net als op een fiets is het mogelijk om een bagagedrager te plaatsen. U kunt uw spullen op de bagagedrager bevestigen of u kunt de bagagedrager gebruiken om hier een mand op vast te maken. Een tas of andere spullen kunt u daardoor makkelijk in de mand plaatsen. Wanneer u geen mand heeft moet u er wel voor zorgen dat de spullen goed vast liggen met bijvoorbeeld een spinnenkop. Dan weet u zeker dat u onderweg niet wat gaat verliezen en kunt u gerust op reis.

Tassenhaak

De meeste scooters hebben standaard een tassenhaak. Wanneer dit niet het geval is kunt u deze ook laten plaatsen om zo handig uw tassen mee te vervoeren. Het zorgt ervoor dat u een tas tussen uw benen kunt zetten en door het te bevestigen aan de haak kan deze er niet af vallen of om vallen. Wanneer u dus wat boodschappen heeft gedaan of ergens naar toe mee wilt nemen blijft alles ook goed in de tas zitten.

Koffer

Heeft u nu nog niet voldoende ruimte om alles mee te nemen kunt u ook een koffer laten plaatsen. Deze kan volledig afgesloten worden en zal achter op de scooter geplaatst worden. Deze koffers zijn ook waterdicht mocht het onderweg beginnen te regenen. Wanneer u nog wat spullen in de koffer heeft zitten maar u gaat even een winkel binnen kunt u de koffer ook op slot doen. Zo hoeft u niet alles elke keer in en uit de koffer te halen.

Heb meer plezier tijdens het scooteren door extra opbergmogelijkheden.

Wanneer u net een nieuwe E-bike heeft is het fijn om te weten dat deze goed beveiligd is. Deze fietsen zijn natuurlijk wat duurder en het zou zonde zijn als deze gestolen zou worden. Op de E-bike zelf zitten een aantal antidiefstal beveiligen maar ook u kunt hier extra maatregelen voor nemen.

Dit zit al op de E-bike

Sommige E-bikes hebben een uitneembare accu. Bij veel E-bikes is het zo dat ze alleen op de juiste accu werken. Wanneer u de accu verwijderd en de fiets wordt gestolen zullen de dieven dus niets hebben aan de fiets zonder de bijbehorende accu. Mocht u een E-bike aan willen schaffen kunt u dus het beste kiezen voor een exemplaar met een uitneembare accu. Uiteraard zijn de fietsen ook voorzien van een goed slot.

Noteer  gegevens

Wanneer u net een nieuwe fiets heeft is het handig om alle gegevens hiervan op te schrijven. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de fiets gestolen wordt maar wanneer u het niet  verwacht is het toch handig dat u de gegevens opgeschreven heeft. Noteer het merk, model en framenummer van de fiets en het is helemaal handig wanneer u een foto van uw fietst maakt. Wanneer er een gestolen fiets teruggevonden is kunt u zich met deze gegevens en de aankoopbon melden om uw fiets weer op te halen.

Extra beveiliging

Er zijn een aantal extra dingen waar u zelf op kunt letten. Zo kunt u uw fiets extra vast zetten met een kabelslot en zorg er voor dat de fiets altijd op slot staat. Wellicht heeft u uw fiets vaak in de tuin staan met de sleutel er nog in. Wanneer dit door iemand gezien wordt kan de fiets binnen enkele seconden gestolen worden. Mocht u onderweg zijn en de fiets ergens willen parkeren, zorg er voor dat dit goed in het zicht is. Wanneer iemand aan het rommelen is met uw fiets en de fiets wilt stelen is dit goed in het zicht en kunnen andere mensen ingrijpen als u niet in de buurt bent.

Gebruik een hangslot op de goede manier

Een hangslot maakt het stallen van een E-bike een stuk veiliger maar wanneer u dit niet goed ophangt kan de fiets nog steeds gestolen worden. Er wordt aangeraden om het hangslot op een hoog punt vast te maken. Wanneer deze op de grond ligt kan er vaak meer kracht gezet worden met een tang of kan het slot kapot geslagen worden met een steen. Wanneer het slot dus hoog hangt kunnen ze er niet goed bij en geen kracht zetten. Zorg er ook voor dat het hangslot ook echt hangt en dat het niet strak gespannen is.

Draag zelf een beetje bij aan de diefstalpreventie van uw E-bike.

Als u een scootmobiel heeft zult u merken dat u ineens veel meer dingen kunt dan dat u voorheen deed. U kunt met gemak boodschappen doen, snel bij iemand op bezoek gaan en u zorgt voor uw gezondheid. Er zijn echter een aantal accessoires die een scootmobiel nog handiger maakt en waardoor u nog meer dingen kunt ondernemen.

Luxe tas

Op een scootmobiel is het makkelijk om een tas of boodschappen tussen uw benen te plaatsen. Hierdoor kan het zijn dat u niet meer lekker zit en dat de tas of boodschappen ook niet stabiel staan. Er zijn diverse mogelijkheden om een extra tas aan de rugleuning te bevestigen. Hierdoor kunt u makkelijk uw spullen hierin opbergen zonder dat het in de weg zit.

Boodschappenmand

Voorop een scootmobiel wordt er vaak ook een mand geplaatst. Het is makkelijk om hier uw tas in te leggen als u ergens naar toe gaat. Boodschappen passen hier ook goed in, u hoeft alleen naar voren te gaan en u kunt makkelijk de boodschappen er in doen zonder uit te stappen. Sommige manden kunt u ook makkelijk er af en er op zetten zodat u de boodschappen in een keer naar binnen kunt brengen als u thuis bent.

Extra kussen of kleedje

Sommige mensen houden nou eenmaal van een harde zitting maar het is ook prettig om lekker zacht te kunnen zitten. U kunt kiezen voor een extra kussen met schuim waardoor u weer lekker zacht zit. Wanneer het wat kouder is kunt u ook kiezen voor een schapenvacht. Dit zit niet alleen lekker zacht maar blijft ook nog lekker warm.

Krukhouder

Wanneer lange afstanden u te veel worden is een scootmobiel handig. Alleen als u dan zonder scootmobiel ergens naar binnen wilt lopen zult u misschien stabiliteit missen. Het is een goede optie op een krukhouder te plaatsen. U kunt de kruk of stok dus gewoon meenemen en als u dan toch even uit de scootmobiel gaat kunt u de stok makkelijk pakken.

Meer zicht

Op een scootmobiel moet u net als met autorijden of fietsen over uw schouder kijken. Als u wat ouder wordt kan het zijn dat dit niet zo soepel meer gaat. Door één of meer achteruit kijk spiegels te plaatsen voorkomt u pijn in uw nek maar kunt u nog steeds goed zien wat er achter u is.

Door extra accessoires op uw scootmobiel te plaatsen kunt u sommige dingen extra makkelijk of comfortabel maken.

Een auto biedt vrijheid en onafhankelijkheid. Zolang u nog kunt autorijden, kunt u gaan en staan waar u wilt. Weekboodschappen doen, op bezoek bij familie en vrienden of een dagje samen met uw partner op stap. Maar dan moet het natuurlijk wel veilig blijven. Lees hier hoe u veilig de weg op kunt gaan, zodat u nog zolang mogelijk van het autorijden kunt genieten.

Ouderen kwetsbaarder in het verkeer

Oudere mensen, met name 75-plussers, lopen meer risico bij verkeersdeelname. In de eerste plaats heeft dit te maken met de grotere fysieke kwetsbaarheid van deze groep. Daarnaast spelen functiebeperkingen vaak een rol waardoor ouderen vaker betrokken zijn bij bepaalde typen ongevallen. Een ongeval waar relatief vaak oudere mensen bij betrokken zijn is het links afslaan in de auto op een kruispunt. Een kruispunt is over het algemeen een complexe verkeerssituatie, waarbij er een beroep gedaan moet worden op verschillende taken in het brein: sensorische, perceptuele, cognitieve en motorische taken. In een korte tijd moet het brein een beslissing maken. Maar omdat de informatieverwerking bij een ouder iemand vaak trager verloopt, wordt hierdoor soms een verkeerde of een te late beslissing genomen.

Vermoeid? Ga niet de weg op

Wanneer we vermoeid zijn, werkt onze informatieverwerking trager. Als u al wat ouder bent én u bent vermoeid, dan kunt u zich voorstellen dat de informatieverwerking nog langzamer verloopt. Neem dan uw verantwoordelijkheid, niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander en stap niet achter het stuur. Ook als u medicijnen slikt, lees dan goed de bijsluiter. Sommige medicijnen zijn van invloed op de rijvaardigheid en ook dan is het verstandig om niet achter het stuur te stappen. En is het weer winter, dan gelden er extra tips.

Verkeersregels actueel houden

De verkeerssituatie is in de loop der jaren veranderd. Een ervaren bestuurder weet dat als geen ander, maar is mogelijk ook kwetsbaarder voor verandering. Doordat er nu veel meer verkeersdeelnemers zijn, is het aantal verkeersregels ook toegenomen. Er zijn meer verkeersborden die u vertellen wat u wel en niet mag doen. Het is verstandig om eens in de zoveel tijd uw kennis te testen. Dit kunt u online doen via VVN Opfriscursus.

Opfriscursus

Als u onzeker het verkeer in gaat of u twijfelt aan uw rijvaardigheid dan kunt u een opfriscursus volgen. U leert hierbij de theorie over de verkeersregels en u kunt uw rijvaardigheid vrijwillig laten testen. De rij-instructeur kan u tips geven hoe u oude gewoontes om kunt buigen tot nieuwe gewoontes. Dit kan u vertrouwen geven om weer veilig aan het verkeer deel te nemen.

Zorg ook voor een goede autoverzekering. Een goedkope autoverzekering die past bij uw auto en financiële situatie. Deze autoverzekering is verplicht voor iedere autobezitter. Heeft u al jaren dezelfde autoverzekering, dan kan het waardevol zijn om te kijken of u niet voor een lagere dekking kunt gaan kiezen.