Rubriek

Mobiliteit

Rubriek

Voordelen van het huren van een scootmobiel

Wordt het lopen u toch wat lastiger? De overstap van een rollator naar een scootmobiel kan toch wat spannende zijn.  Bevalt een scootmobiel wel? Heb ik het wel echt nodig? Zal ik het wel gebruiken? Allemaal vragen die u krijgt als u een scootmobiel wilt kopen. Het is ook mogelijk om een scootmobiel te huren zodat u dit eerst uit kunt testen.  Zo kunt u eerst kijken of het wel bevalt voordat u er zelf een koopt. Niet alleen bij twijfel kunt u een scootmobiel huren.

Het huren van een scootmobiel is ook handig bij:

 • Vakantie
  Als u op vakantie gaat wilt u natuurlijk alles ontdekken en zien. Het is dan ook mogelijk om tijdens de vakantie een scootmobiel te gebruiken. Zo kunt u met de rest van de familie mee komen zonder moe te worden of niet mee te kunnen met een excursie.
 • Uitstapjes
  Komt er bezoek langs en willen jullie een dagje uit. De scootmobiel staat klaar voor als u de deur uit wilt bij bijzondere dagjes uit zoals een museum bezoek of een mooie stadswandeling die u anders niet had kunnen doen.
 • Medische ingreep
  Bent u nog goed ter been maar staat er binnenkort een operatie op de planning waardoor u niet makkelijk kunt lopen? Het huren van een scootmobiel kan een goede tijdelijke oplossing zijn tot dat u weer hersteld bent.

Huur uw eigen scootmobiel

Bij een korte periode is het huren van een scootmobiel voordelig. Het wordt aan huis bezorgt en er zit vaak ook al een verzekering bij in. U hoeft dus nergens meer naar te kijken als de scootmobiel voor uw deur staat. Vergelijk de verschillende mogelijkheden via Huren.nl en bestel de juist scootmobiel.

Wanneer u ouder wordt is het lastiger om even mobiel te blijven en dezelfde dingen als altijd  te blijven ondernemen. Door ouderdom of fysieke klachten kan het zo zijn dat tripjes die normaal vanzelfsprekend waren ineens een hele opgave worden. Denkt u hierbij aan boodschappen doen, of op visite gaan bij familie en vrienden of gewoon naar buiten voor een ommetje. 

In dit geval zou een scootmobiel uitkomst kunnen bieden, hierdoor vergroot u uw mobiliteit en kunt u weer overal aanwezig zijn. U kunt de scootmobiel gebruiken om naar uw bestemming toe te gaan, zodat u vervolgens op bestemming voldoende energie overheeft om op de bestemming zonder hulpmiddelen te bewegen. Zo zou u nog op verjaardagsbezoek kunnen gaan en een dansje wagen. Daarnaast zijn er ook scootmobielen die ook op uw bestemming een enorme uitkomst kunnen bieden. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan boodschappen doen met uw scootmobiel, u zal niet meer hoeven te slepen met uw zware boodschappen. Of misschien gebruikt u de scootmobiel wel als uw eigen comfortabele stoel die overal paraat staat wanneer u even rust nodig heeft. Tot slot kunt u de scootmobiel ook gebruiken om lekker de natuur in te gaan en om weer op plekken te komen waar u wellicht niet meer kwam door verminderde mobiliteit. Kortom een scootmobiel kan u levensstandaard om wat voor reden dan ook stukken verbeteren.

Zelf een scootmobiel kopen of via de gemeente?

Als u eenmaal tot de beslissing komt dan ontstaat de vraag hoe kom ik aan zo’n scootmobiel? Hier zijn verschillende opties voor. Zo kunt u natuurlijk altijd zelf de scootmobiel aanschaffen. Dit heeft als voordeel dat u helemaal vrij staat in uw keuze, u hoeft niks te verantwoorden naar de overheid toe, ook kunt u dan erg snel over een scootmobiel beschikken zonder langdurige procedures bij de gemeente. Op Scootwijzer staan onafhankelijke reviews en ervaringen waarin wordt uitgelegd waar welke scootmobielen precies sterk en goed in zijn. Zo kunt u een paar types uitzoeken die bij u situatie passen, vervolgens vraagt u hierover informatie en/of een proefrit aan. Uiteindelijk maakt u zo een weloverwogen keuze en eindigt u met de scootmobiel die u het beste schikt.

Mobiel blijven scootmobiel

Het nadeel hiervan is uiteraard dat u wel alles uit eigen zak betaald. U kunt ook bij de gemeente aankloppen bij het WMO-loket. De gemeente heeft als taak om uw zo lang mogelijk zelfstandig in uw eigen huis te kunnen laten wonen en dient u hierbij te ondersteunen waar nodig. Als u door verminderde mobiliteit een scootmobiel nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen dan dient uw gemeente u hierbij te ondersteunen. Dit kan zij doen door middel van twee manieren: zorg in natura of een persoonsgebonden budget(PGB). Bij zorg in natura regelt de gemeente een scootmobiel voor u. Dit heeft als nadeel dat u vaak een gebruikte scootmobiel krijgt en niet zelf uit kan kiezen wat voor type scootmobiel u krijgt. Vaak levert de gemeente enkel de minder stabiele 3-wiels scootmobielen. U heeft als voordeel dat u dus zelf  niks hoeft te regelen. De andere optie is die van een PGB, hierbij vraagt u bij de gemeente een budget aan om zelf een scootmobiel uit te kiezen. De kosten hiervan kunt u vervolgens declareren bij de gemeente. Het grote voordeel hiervan is dat u dus zelf beslist over het type scootmobiel en er één kan uitkiezen die optimaal bij uw eigen omstandigheden past. Het nadeel hiervan is dat u dit dus wel zelf dient te doen.

Wanneer u kiest voor een persoonsgebonden budget of wanneer u zelf een scootmobiel aanschaft dient dan wel de vraag aan hoe kies ik een scootmobiel uit die bij mij past? Er zijn vele verschillende soorten en typen van scootmobielen, hoe komt u erachter welke bij u past. Allereerst dient u te bedenken waarvoor u de scootmobiel in uw dagelijks leven voor wilt gebruiken, vervolgens gaat u op zoek naar een scootmobiel die bij deze activiteiten past. 

Het aanschaffen van een brommobiel kan je ontzettend veel vrijheid geven. Je neemt niet direct volledig afstand van het rijden van een auto, maar zorgt er toch voor dat je veilig de weg op kunt gaan. Gezien de brommobielen licht van gewicht zijn, zijn ze ontzettend gemakkelijk te hanteren. En dit maakt een brommobiel de ideale oplossing voor veel senioren die hun vrijheid niet kwijt willen raken, maar om wat voor reden dan ook afscheid moeten nemen van de personenauto. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een brommobiel? We hebben een aantal afwegingen voor je op een rijtje gezet.

 1. De brommobiel verzekering

De kosten voor een brommobiel verzekering zijn natuurlijk net wat anders dan die voor de verzekering van een personenauto. Het lichte gewicht, en de gematigde snelheid maken dat deze verzekeringen anders in elkaar steken. Brommobiel verzekeringen vergelijken kan je een goed inzicht geven in de mogelijkheden van een brommobiel verzekering, en je daarnaast direct een overzicht geven van de goedkoopste aanbieders.

 1. Het maximale gewicht

Een brommobiel is licht van gewicht, en moet ook zo blijven. Een brommobiel mag dan ook maar 350 kilogram wegen; en heeft hierdoor maar twee zitplaatsen. Natuurlijk belangrijk om rekening mee te houden wanneer je gewend bent om zowel kinderen als kleinkinderen mee op pad te nemen. Het voordeel van deze twee zitplaatsen is natuurlijk wel dat er een ontzettende grote hoeveelheid aan bagageruimte beschikbaar is. Ideaal voor de kinderwagens of gewoon voor de boodschappen.

 1. De nieuwe positie in het verkeer

Twijfel je nog over de aanschaf van een brommobiel? Neem dan ook de nieuwe positie in het verkeer in overweging. Een brommobiel is kleiner en heeft een maximale snelheid van 45 km/uur. Dit betekent dat bepaalde wegen niet toegestaan zijn voor een brommobiel, en dat je af en toe gebruik zal moeten maken van het fietspad.

 1. De financiële situatie

Daarnaast is een brommobiel door het lichte gewicht en de gematigde snelheid wel een stuk goedkoper dan een normale personenauto. Zo hoef je geen wegenbelasting te betalen en is de brommobiel ook nog eens ontzettend zuinig in het gebruik. Je zou de kosten van een brommobiel haast kunnen vergelijken met die van een scooter; en in dat geval ben je met een paar tientjes per maand iedere dag zorgeloos op pad.

 1. Een proefrit

Wanneer je voor het eerst een brommobiel aanschaft is het fijn om een proefrit te kunnen maken of zelfs introductielessen te kunnen volgen. Probeer ook altijd voor een aankoop te kiezen waar dit mogelijk is.

Het hele jaar door plezier van uw scootmobiel

Een scootmobiel kunt u probleemloos het hele jaar door gebruiken. Maar het is wel belangrijk dat u voorzorgsmaatregelen neemt bij bepaalde weersomstandigheden. De Nederlandse vorst is er daar een van. Het rijden met een scootmobiel tijdens de vorstperiode vormt geen enkel probleem, maar wel het langdurig stilstaan (langer dan ca. 4 uur). De accu’s kunnen namelijk slecht tegen de vrieskou.

Het is dus belangrijk dat u uw scootmobiel vorstvrij stalt.

Waarom is een goede accu zo belangrijk?

De accu vormt de motor van uw scootmobiel. De kwaliteit van accu’s neemt na verloop van tijd af, daarom is het aan te raden bij aanschaf altijd de beste en grootste accu in uw scootmobiel te laten plaatsen. Een slechte accu kan niet volledig worden opgeladen. En stilstaan met een lege accu, zeker in de winter, is erg vervelend.

De accu’s bepalen uiteindelijk ook hoe ver een scootmobiel kan rijden. De kleinste vaste scootmobielen hebben accu’s van 12V 50 AH (Ampère-uur) die een bereik van 35 km hebben. In de iets grotere scootmobielen zit standaard al een 85Ah accu die een bereik van 50 km heeft. De grote scootmobielen hebben vaak een 105 Ah of 110 Ah MPX-accu, wat gelijk staat aan 130Ah.
Hoe groter de capaciteit, hoe groter de afmetingen van de accu. Elke accu past dus niet in elke scootmobiel.

En hoe bescherm ik mezelf tegen de kou?

Heeft u een scootmobiel met een brede voorkap, dan zijn uw benen al enigszins beschermd tegen weer en wind. Ook een windscherm doet wonderen en zorgt ervoor dat u verdekt zit. In de zomer zorgt het scherm er bovendien voor dat u ook geen last heeft van insecten in uw gezicht.
Een schootskleed of beenkleed is ideaal voor warme, droge benen. Zo’n kleed is waterafstotend en zacht gevoerd. Fleece poncho’s voor rolstoelen en scootmobielen zijn momenteel erg populair. Ze zijn eenvoudig aan te trekken door middel van een klittenbandsluiting, al lijkt het net of de stijlvolle knopen de sluiting vormen. Fleece poncho’s zijn weliswaar warm, maar niet waterdicht. Dat zijn de gangbare, kunststoffen poncho’s wel, al zijn ze een stuk minder stijlvol.

Zien en gezien worden tijdens de donkere dagen

Wij hebben aan een expert gevraagd waar we nog meer aan moeten denken als we in de winter veilig op pad willen gaan met de scootmobiel. De Totale Zorgwinkel is specialist op het gebied van scootmobielen. Zij hebben enorm veel expertise op het vlak van gebruiksgemak en veiligheid en geven ons graag deskundig advies. In dit geval stellen zij als ideaal voorbeeld de scootmobiel ST6D van het merk Drive. De scootmobiel is uitgerust met 4 wielen wat hem uiterst stabiel maakt. De luchtbanden moeten voor de winter altijd nagekeken worden op genoeg profieldiepte. Dit om optimale grip op een glad wegdek te houden. De juiste bandenspanning speelt hierbij ook een belangrijke rol. De scootmobiel heeft een stoere voorkant die bescherming biedt tegen regen en wind. Daarnaast is dit exemplaar standaard voorzien van een 85 Ah accu, dus een afstand van 50 kilometer is eenvoudig te overbruggen. De Totale Zorgwinkel wijst ons ook op het belang van goede verlichting van uw kostbare vervoermiddel tijdens de grauwe dagen. Zuinige LED verlichting is tegenwoordig de norm. Maar ook reflectoren op uw kleding dragen bij aan een goede zichtbaarheid.

Heeft u advies nodig over scootmobielen of wilt u weten wat er allemaal mogelijk is om met uw scootmobiel veilig de winter door te komen, belt u dan met de thuiszorgwinkel bij u in de buurt, dit kan zijn Medipoint, Totale Zorgwinkel, Vegro of een lokale aanbieder.

De brommobiel wordt een stuk moderner. Een sensationele serie nieuwe brommobielen, die door Europees marktleider AIXAM op de markt zullen worden gebracht, werd op de Parijse motorshow door toeschouwers vergeleken met de modernste auto’s. De nieuwe ‘Sensation’-lijn is vanaf eind oktober ook in Nederland beschikbaar.

Volwassen
De introductie van deze compleet nieuwe productlijn zorgt ervoor dat de brommobiel een stuk volwassener wordt. Al langer zorgt AIXAM voor een verbetering van het imago van de brommobiel, nu met de ‘Sensation’-lijn als voorloper in Nederland.

Mooie lijnen
De gehele lijn brommobielen is strakker vormgegeven, zonder de AIXAM-kenmerken te verliezen. Dat veel mensen de ‘Sensation’-lijn vergeleken met de modernste auto’s is dan ook een groot compliment. Uniek is de nieuwe kleur mat-staalgrijs die de wagen een zeer sportieve look geeft. De succesvolle Crossline is ook aangepakt en heeft, net als de andere modellen, 2 centimeter meer binnenruimte.

Motor
De zeer betrouwbare KUBOTA motor is doorontwikkeld, zodat deze nu al aan de EURO 4 -normering voldoet. Hij is stiller en krachtiger geworden en de kwaliteit is nog steeds ongekend hoog. Tevens is de dynamo aangepakt zodat de accu ook bij korte stukken goed opgeladen wordt. Voor mensen die korte stukken rijden heeft AIXAM de radiator verplaatst en aangepast met als gevolg een snellere opwarming van het voertuig.

Mooie verschijning, veilig chassis
De grootste verandering is misschien wel het chassis, dat voor het eerst in jaren een volledige metamorfose ondergaat. Dit zorgt voor nog meer veiligheid en een stabielere wegligging. Ook kan er door het nieuwe chassis gekozen worden voor 16” lichtmetalen velgen. Als optie is tevens ABS leverbaar. Ook hiermee is AIXAM uniek te noemen. Veiligheid staat hoog in het vaandel, hetgeen zowel in de ontwikkeling als het ontwerp terug te vinden is.

Introductie
Vanaf eind oktober is de nieuwe AIXAM ‘Sensation’-lijn te zien bij uw dealer in de buurt. Hij kan u alles vertellen over deze sensationele brommobiel. Kijk voor de dealers op www.aixam.nl