Rubriek

Mobiliteit

Rubriek

Als u dit jaar mooie reisplannen heeft gemaakt met uw camper of caravan kan dit flink verpest zijn door het Corona virus. In eens mogen we niet alles meer dan wat voorheen wel altijd kon. Heeft u besloten om het nog maar een jaartje uit te stellen dan is het verstandig om een stalling te hebben waar u uw camper of caravan veilig kunt stallen. Het grote lompe ding hoeft niet bij u voor de deur te staan. Er is genoeg keuze voor een overdekte stalling.

Zoek een juiste stalling

Er zijn voldoende plekken waar u uw camper kunt stallen. Bij de één onder de overkapping bij andere misschien niet. Mocht er in de buurt een stalling zijn met overkapping kunt u hier het best naar toe gaan. Zo is de camper ook beschermd tegen hagelschade of ander slecht weer. In het westen van Nederland is er minder plek voor een stalling. Het kan dan dus zijn dat u iets verder moet rijden om uw camper op te halen. De voorwaarden kunnen bij elke stalling weer verschillen. Let er vooral op wie aansprakelijk is mocht er schade ontstaan of als de camper gestolen wordt. U kunt ook zorgen voor een doorlopende verzekering om uw camper ook veilig te kunnen stallen.

Tips om uw camper goed te kunnen stallen

 • Verhoog de bandenspanning met 0.2 bar de banden zullen met de tijd leeglopen maar zo zorgt u ervoor dat ze niet helemaal plat zijn als u de camper op komt halen
 • Verwijder accu’s en gasflessen
 • Leeg de watertank en waterreservoir en zorg dat alle kraantjes open staan
 • Voorkom een muffe geur door ventilatieroosters te openen
 • Zet de kastjes op een kier voor meer ventilatie
 • Verwijder de spullen die u niet meer nodig heeft en haal waardevolle apparatuur weg
 • Plaats extra vochtvreters of zorg van de tevoren dat de camper goed gedroogd is

Wat moet u weten als u de camper weer op komt halen?

Wanneer de camper lange tijd stil heeft gestaan kan het wat moeite kosten deze weer op te starten. De motor zal een tijdje onregelmatig lopen maar na een stukje rijden is dat zo weer over. Controleer of de banden nog de juiste spanning hebben of vul ze wat bij. Omdat de banden zo lang op een kant gestaan hebben kan het zijn dat het ze hun vorm een klein beetje verloren hebben. Door op een klinkerweg te rijden of over een weg die wat warmer is door de zon zal het zijn vorm weer terugkrijgen. U hoeft de banden dus niet direct te vervangen maar let er wel op dat ze hun vorm na een tijdje weer terug krijgen.

U kunt er dus voor zorgen dat u uw camper op een veilig plek stalt en dat de camper ook lekker fris blijft aan de binnenkant. Om roesten of andere plekjes te voorkomen kunt u natuurlijk de binnen en buiten kant een goede schoonmaakbeurt geven wanneer deze naar de stalling gaat.

Als het mooi weer is kunt u er heerlijk op uit met de scooter. Laat de wind door uw haren gaan en ga onderweg lekker picknicken. Wanneer u bijvoorbeeld wilt picknicken of andere spullen mee wilt nemen tijdens het scooteren is het fijn om te weten waar u dit allemaal kunt laten. Er zijn verschillende plekken waar u dit allemaal op zou kunnen bergen.

Onder het zadel

Bij de meeste scooters is er onder het zadel een ruimte waar u spulletjes kwijt kunt. Dit kan soms wat lastiger zijn wanneer u een scooter heeft waarbij u een helm moet dragen. Wanner u aan het scooteren bent is dit geen probleem maar wanneer u deze weer terug wilt leggen moet deze ruimte wel vrij zijn. Vaak is hier plek voor 2 helmen dus wanneer u de helmen op heeft of wanneer deze niet nodig zijn heeft u voldoende ruimte om toch die picknick spullen mee te nemen.

Bagagedrager

Net als op een fiets is het mogelijk om een bagagedrager te plaatsen. U kunt uw spullen op de bagagedrager bevestigen of u kunt de bagagedrager gebruiken om hier een mand op vast te maken. Een tas of andere spullen kunt u daardoor makkelijk in de mand plaatsen. Wanneer u geen mand heeft moet u er wel voor zorgen dat de spullen goed vast liggen met bijvoorbeeld een spinnenkop. Dan weet u zeker dat u onderweg niet wat gaat verliezen en kunt u gerust op reis.

Tassenhaak

De meeste scooters hebben standaard een tassenhaak. Wanneer dit niet het geval is kunt u deze ook laten plaatsen om zo handig uw tassen mee te vervoeren. Het zorgt ervoor dat u een tas tussen uw benen kunt zetten en door het te bevestigen aan de haak kan deze er niet af vallen of om vallen. Wanneer u dus wat boodschappen heeft gedaan of ergens naar toe mee wilt nemen blijft alles ook goed in de tas zitten.

Koffer

Heeft u nu nog niet voldoende ruimte om alles mee te nemen kunt u ook een koffer laten plaatsen. Deze kan volledig afgesloten worden en zal achter op de scooter geplaatst worden. Deze koffers zijn ook waterdicht mocht het onderweg beginnen te regenen. Wanneer u nog wat spullen in de koffer heeft zitten maar u gaat even een winkel binnen kunt u de koffer ook op slot doen. Zo hoeft u niet alles elke keer in en uit de koffer te halen.

Heb meer plezier tijdens het scooteren door extra opbergmogelijkheden.

Wanneer u net een nieuwe E-bike heeft is het fijn om te weten dat deze goed beveiligd is. Deze fietsen zijn natuurlijk wat duurder en het zou zonde zijn als deze gestolen zou worden. Op de E-bike zelf zitten een aantal antidiefstal beveiligen maar ook u kunt hier extra maatregelen voor nemen.

Dit zit al op de E-bike

Sommige E-bikes hebben een uitneembare accu. Bij veel E-bikes is het zo dat ze alleen op de juiste accu werken. Wanneer u de accu verwijderd en de fiets wordt gestolen zullen de dieven dus niets hebben aan de fiets zonder de bijbehorende accu. Mocht u een E-bike aan willen schaffen kunt u dus het beste kiezen voor een exemplaar met een uitneembare accu. Uiteraard zijn de fietsen ook voorzien van een goed slot.

Noteer  gegevens

Wanneer u net een nieuwe fiets heeft is het handig om alle gegevens hiervan op te schrijven. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de fiets gestolen wordt maar wanneer u het niet  verwacht is het toch handig dat u de gegevens opgeschreven heeft. Noteer het merk, model en framenummer van de fiets en het is helemaal handig wanneer u een foto van uw fietst maakt. Wanneer er een gestolen fiets teruggevonden is kunt u zich met deze gegevens en de aankoopbon melden om uw fiets weer op te halen.

Extra beveiliging

Er zijn een aantal extra dingen waar u zelf op kunt letten. Zo kunt u uw fiets extra vast zetten met een kabelslot en zorg er voor dat de fiets altijd op slot staat. Wellicht heeft u uw fiets vaak in de tuin staan met de sleutel er nog in. Wanneer dit door iemand gezien wordt kan de fiets binnen enkele seconden gestolen worden. Mocht u onderweg zijn en de fiets ergens willen parkeren, zorg er voor dat dit goed in het zicht is. Wanneer iemand aan het rommelen is met uw fiets en de fiets wilt stelen is dit goed in het zicht en kunnen andere mensen ingrijpen als u niet in de buurt bent.

Gebruik een hangslot op de goede manier

Een hangslot maakt het stallen van een E-bike een stuk veiliger maar wanneer u dit niet goed ophangt kan de fiets nog steeds gestolen worden. Er wordt aangeraden om het hangslot op een hoog punt vast te maken. Wanneer deze op de grond ligt kan er vaak meer kracht gezet worden met een tang of kan het slot kapot geslagen worden met een steen. Wanneer het slot dus hoog hangt kunnen ze er niet goed bij en geen kracht zetten. Zorg er ook voor dat het hangslot ook echt hangt en dat het niet strak gespannen is.

Draag zelf een beetje bij aan de diefstalpreventie van uw E-bike.

Als u een scootmobiel heeft zult u merken dat u ineens veel meer dingen kunt dan dat u voorheen deed. U kunt met gemak boodschappen doen, snel bij iemand op bezoek gaan en u zorgt voor uw gezondheid. Er zijn echter een aantal accessoires die een scootmobiel nog handiger maakt en waardoor u nog meer dingen kunt ondernemen.

Luxe tas

Op een scootmobiel is het makkelijk om een tas of boodschappen tussen uw benen te plaatsen. Hierdoor kan het zijn dat u niet meer lekker zit en dat de tas of boodschappen ook niet stabiel staan. Er zijn diverse mogelijkheden om een extra tas aan de rugleuning te bevestigen. Hierdoor kunt u makkelijk uw spullen hierin opbergen zonder dat het in de weg zit.

Boodschappenmand

Voorop een scootmobiel wordt er vaak ook een mand geplaatst. Het is makkelijk om hier uw tas in te leggen als u ergens naar toe gaat. Boodschappen passen hier ook goed in, u hoeft alleen naar voren te gaan en u kunt makkelijk de boodschappen er in doen zonder uit te stappen. Sommige manden kunt u ook makkelijk er af en er op zetten zodat u de boodschappen in een keer naar binnen kunt brengen als u thuis bent.

Extra kussen of kleedje

Sommige mensen houden nou eenmaal van een harde zitting maar het is ook prettig om lekker zacht te kunnen zitten. U kunt kiezen voor een extra kussen met schuim waardoor u weer lekker zacht zit. Wanneer het wat kouder is kunt u ook kiezen voor een schapenvacht. Dit zit niet alleen lekker zacht maar blijft ook nog lekker warm.

Krukhouder

Wanneer lange afstanden u te veel worden is een scootmobiel handig. Alleen als u dan zonder scootmobiel ergens naar binnen wilt lopen zult u misschien stabiliteit missen. Het is een goede optie op een krukhouder te plaatsen. U kunt de kruk of stok dus gewoon meenemen en als u dan toch even uit de scootmobiel gaat kunt u de stok makkelijk pakken.

Meer zicht

Op een scootmobiel moet u net als met autorijden of fietsen over uw schouder kijken. Als u wat ouder wordt kan het zijn dat dit niet zo soepel meer gaat. Door één of meer achteruit kijk spiegels te plaatsen voorkomt u pijn in uw nek maar kunt u nog steeds goed zien wat er achter u is.

Door extra accessoires op uw scootmobiel te plaatsen kunt u sommige dingen extra makkelijk of comfortabel maken.

Een auto biedt vrijheid en onafhankelijkheid. Zolang u nog kunt autorijden, kunt u gaan en staan waar u wilt. Weekboodschappen doen, op bezoek bij familie en vrienden of een dagje samen met uw partner op stap. Maar dan moet het natuurlijk wel veilig blijven. Lees hier hoe u veilig de weg op kunt gaan, zodat u nog zolang mogelijk van het autorijden kunt genieten.

Ouderen kwetsbaarder in het verkeer

Oudere mensen, met name 75-plussers, lopen meer risico bij verkeersdeelname. In de eerste plaats heeft dit te maken met de grotere fysieke kwetsbaarheid van deze groep. Daarnaast spelen functiebeperkingen vaak een rol waardoor ouderen vaker betrokken zijn bij bepaalde typen ongevallen. Een ongeval waar relatief vaak oudere mensen bij betrokken zijn is het links afslaan in de auto op een kruispunt. Een kruispunt is over het algemeen een complexe verkeerssituatie, waarbij er een beroep gedaan moet worden op verschillende taken in het brein: sensorische, perceptuele, cognitieve en motorische taken. In een korte tijd moet het brein een beslissing maken. Maar omdat de informatieverwerking bij een ouder iemand vaak trager verloopt, wordt hierdoor soms een verkeerde of een te late beslissing genomen.

Vermoeid? Ga niet de weg op

Wanneer we vermoeid zijn, werkt onze informatieverwerking trager. Als u al wat ouder bent én u bent vermoeid, dan kunt u zich voorstellen dat de informatieverwerking nog langzamer verloopt. Neem dan uw verantwoordelijkheid, niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander en stap niet achter het stuur. Ook als u medicijnen slikt, lees dan goed de bijsluiter. Sommige medicijnen zijn van invloed op de rijvaardigheid en ook dan is het verstandig om niet achter het stuur te stappen. En is het weer winter, dan gelden er extra tips.

Verkeersregels actueel houden

De verkeerssituatie is in de loop der jaren veranderd. Een ervaren bestuurder weet dat als geen ander, maar is mogelijk ook kwetsbaarder voor verandering. Doordat er nu veel meer verkeersdeelnemers zijn, is het aantal verkeersregels ook toegenomen. Er zijn meer verkeersborden die u vertellen wat u wel en niet mag doen. Het is verstandig om eens in de zoveel tijd uw kennis te testen. Dit kunt u online doen via VVN Opfriscursus.

Opfriscursus

Als u onzeker het verkeer in gaat of u twijfelt aan uw rijvaardigheid dan kunt u een opfriscursus volgen. U leert hierbij de theorie over de verkeersregels en u kunt uw rijvaardigheid vrijwillig laten testen. De rij-instructeur kan u tips geven hoe u oude gewoontes om kunt buigen tot nieuwe gewoontes. Dit kan u vertrouwen geven om weer veilig aan het verkeer deel te nemen.

Zorg ook voor een goede autoverzekering. Een goedkope autoverzekering die past bij uw auto en financiële situatie. Deze autoverzekering is verplicht voor iedere autobezitter. Heeft u al jaren dezelfde autoverzekering, dan kan het waardevol zijn om te kijken of u niet voor een lagere dekking kunt gaan kiezen.

Tegenwoordig hebben veel mensen een E-bike. Als er tegenwind staat is het geen probleem met een E-bike en ook heuvels vormen geen obstakel meer. Als u van gewoon fietsten snel moe wordt of als dit te zwaar wordt doet u er verstandig aan om over te stappen naar een E-bike. Er zijn verschillende soorten accu’s bij E-bikes. Wat is nou eigenlijk de beste keuze of wat werkt voor u?

Accu onder de bagagedrager

Vaak vinden we een accu onder de bagagedrager terug. Het zit hier niet in de weg en de accu kan er makkelijk in geschoven worden. Het gewicht van een accu is ongeveer 6 kilo, de motor aan het voorwiel zorgt er voor dat de fiets toch in balans blijft. Sommige mensen hebben geen prettig gevoel om de E-bike onbewaakt ergens neer te zetten. De accu is makkelijk te verbergen door een fietstas, zo valt het een stuk minder op en kunt u uw fiets gerust ergens neer zetten. Er is wel een nadeel aan dit soort accu’s, de accu ligt namelijk aardig hoog ten opzichte van de fiets. Het zwaartepunt komt daardoor hoger te liggen en dat kan invloed hebben op de stabiliteit.

Accu in het frame

De accu is mooi weg gewerkt in het frame soms onder de stang bij het zadel of tussen het zadel en het stuur in. Het zwaartepunt ligt dus laag waardoor u makkelijk in evenwicht kunt blijven. Doordat de accu in het midden ligt zit vaak de motor bij het achterwiel, zo voelt het alsof u een zetje in de rug krijgt. Sommige accu’s kunnen er makkelijk uitgehaald worden maar er zijn ook fietsen waarbij de accu er vast in zit. Als u in de schuur een plekje heeft waar u de fiets op kunt laden is dit geen probleem. Doordat de accu er soms vast in zit is het extra veilig tegen diefstal.

Tips voor het opladen van uw E-bike

 • Leg de accu niet in de zon of bij de verwarming
 • Laad de accu op als u in de buurt bent en niet wanneer u slaapt of boodschappen gaat doen
 • Is de accu vol? Haal de oplader direct uit het stopcontact anders wordt de accu lui
 • Zorg voor een veilige plek zonder brandbare spullen en rookmelder in de buurt

Extra accu

Houdt u ervan om vaak een stevige fietstocht te maken? Het is natuurlijk het beste voor de accu om deze zo ver mogelijk leeg te maken en dan volledig op te laden. Is de accu nog aan het opladen maar wilt u alweer op de fiets stappen is een tweede accu ideaal. U kunt zo zuinig zijn op beide accu’s en ze kunnen afgewisseld worden. Als u een weekendje weg gaat en veel wilt gaan fietsen is dit ook handig dan kunt u gelijk weer door. Houdt er wel rekening mee dat u een goed tweede accu haalt. Er worden veel accu’s verkocht ook zonder gekeurd te zijn, zorg er voor dat u gelijk als u de E-bike koopt een tweede accu mee neemt. Dan weet u zeker dat dit van de zelfde kwaliteit is.

Fietsen met een E-bike blijft een genot met één van beide accu’s.

Er zijn de afgelopen jaren veel regels gemaakt voor het wel of niet dragen van een helm wanneer u een bromfiets, scooter of snorfiets rijdt. Wanneer u een voertuig met motor aanschaft is het goed om na te gaan of u nu wel of niet verplicht een helm moet dragen.

Bromfiets– Scooter

Voor scooters en brommers met een geel kenteken is het dragen van een helm verplicht. Een bromfiets of scooter mag maximaal 45 kilometer per uur rijden. Door de maximum snelheid van het voertuig is het dragen van een helm verplicht. Een bromfiets of scooter moet op de rijbaan rijden en niet op het fietspad omdat de voertuigen veel sneller gaan dan fietsers. Bromfietsen en scooters rijden op de rijbaan tussen de auto’s waardoor ze kwetsbaar zijn, helm op dus.

Snorfiets – Snorscooter

Snorfietsen en snorscooters zijn te herkennen aan het blauwe kenteken. Voertuigen met een blauw kenteken mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden. Snorfietsen en snorscooters rijden op het fietspad. Eerder was het niet verplicht om op een snorfiets of snorscooter een helm te dragen maar dit gaat veranderen. Door de vele verkeersdoden in Nederland met de snorfiets ligt de wet Helmplicht voor de snorfietser klaar. Nederland kent ruim 700.000 snorfietsers. Wanneer de nieuwe wet in gaat is op dit moment nog niet bekend.

Let er op dat wanneer het dragen van een helm voor de bestuurder verplicht is ook de bijrijder een helm moet dragen. Maakt u gebruik van een scootmobiel dan hoeft u geen helm te dragen.

In deze periode mogen we er nog niet veel op uit maar buiten lekker fietsen kan natuurlijk wel. Als u uw eigen omgeving al gezien heeft is het ook leuk om eens iets verder weg te gaan om daar een mooie route per fiets te maken. U heeft hiervoor wel een fietsendrager nodig zodat u met de fiets naar een andere omgeving kunt. Wat voor soort fietsendragers zijn er en wat is voor u nou handig?

Fietsendrager voor de trekhaak

De meeste mensen zullen deze fietsendrager wel kennen, je hebt nu echter veel meer mogelijkheden. Het is niet alleen mogelijk om 2 fietsen te vervoeren, je kan ook kiezen voor fietsendragers voor 1, 3 of  zelfs 4 fietsen. Gaat u vaak alleen fietsen is de fietsendrager voor 1 fiets prima, u heeft daardoor ook een kleinere fietsendrager en het staat natuurlijk minder in de weg als u deze niet gebruikt. Het gebruik van een fietsendrager voor de trekhaak is ook erg makkelijk en zorgt ervoor dat u gerust op weg kunt.

Heeft u geen trekhaak?

Als u geen trekhaak heeft zijn er ook mogelijkheden om uw fiets te vervoeren. Er zijn verschillende fietsendragers die u aan de achterklep van de auto kunt bevestigen. Het is dan wel belangrijk dat uw auto hier geschikt voor is, dit systeem werkt namelijk heel precies dus als het niet helemaal goed is kan het ook de auto beschadigen. Het is daarin belangrijk dat de steun niet tegen het raam aanleunt en de auto mag ook geen spoiler hebben.

fietsdrager op het dak

Heeft u en geen trekhaak en is uw auto niet geschikt voor een achterklep montage? U kunt dan altijd nog de fietsen vervoeren door een fietsendrager op het dak te monteren. Hier zijn ook meerdere modellen voor, u kunt dan 1 tot 4 fietsen op het dak meenemen. Bij sommige fietsendragers kunt u de gehele fiets op het dak plaatsen en kan deze vast gezet worden. Er is hiervan ook een andere versie, hierbij moet u het voorwiel verwijderen en kan het frame in een houder gezet worden om zo de fietsen te kunnen vervoeren.

U kunt dus ook buiten uw eigen omgeving genieten op de fiets, zoek de rust op en fiets lekker in de buitenlucht.

Heeft u een scootmobiel of denkt u erover er één aan te schaffen? Dan is het misschien goed om te weten hoe het zit met de verkeersregels bij het rijden van een scootmobiel. Een scootmobiel is voor veel mensen een praktisch vervoersmiddel als het wandelen of fietsen niet meer gaat. Steeds meer mensen hebben een scootmobiel en u ziet ze inmiddels ook overal terug in het straatbeeld. De verkeersregels voor een scootmobiel zijn net even anders dan bij een brommobiel of auto en ik heb de belangrijkste voor u op een rijtje gezet.

Waar mag u rijden met uw scootmobiel?

Met uw scootmobiel mag u op bijna alle wegen rijden: op de stoep, een voetpad, fietspad en rijbaan. Zijn er meerdere mogelijkheden kiest u dan de optie die op dat moment het beste bij uw snelheid past en hanteer de regels die gelden bij het gekozen pad. U mag in geen geval gebruik maken van een autoweg of autosnelweg.

Hoe hard mag ik rijden met mijn scootmobiel?

Afhankelijk van waar u rijdt met u scootmobiel worden de volgende maximale snelheden gehanteerd: 6 kilometer per uur op de stoep, op een fietspad binnen de bebouwde kom 30 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom 40 kilometer per uur, op een rijbaan zowel binnen als de buiten de bebouwde kom 45 kilometer per uur. Dit zijn wel echt de maximum snelheden dus houdt rekening met de andere weggebruikers en pas uw snelheid hier op aan.

Heb ik een geldig rijbewijs nodig voor het rijden met een scootmobiel

U heeft geen (bromfiets) rijbewijs nodig om te rijden op uw scootmobiel. Wel zijn er speciale cursussen om u veilig op weg te helpen, deze zijn niet verplicht maar wel aan te raden. U kind of kleinkind laten rijden? Een scootmobiel is natuurlijk geen speelgoed en er geldt een wettelijk minimale leeftijd van 16 jaar voor het besturen van de scootmobiel.

Moet ik altijd met verlichting rijden?

Net als met de fiets moet u bij schemer en in het donker goed zichtbaar zijn en is werkende verlichting ook op de scootmobiel verplicht. Rijdt u op de stoep dan is verlichting niet nodig maar ook hier geldt denk aan uw medeweggebruikers en maak u zelf zichtbaar. Een reflectie hesje is een aanrader, deze kunt u zelf aan doen of over de stoel heen maken.

Voor het rijden met een Scootmobiel geldt: geen alcohol op achter het stuur, het gebruik van een mobiele telefoon is tijdens het rijden verboden, geef tijdig richting aan, stop voor een zebrapad, druk niet onnodig op de claxon en zorg ervoor dat uw voertuig WA-verzekerd is.

Zoals als u kunt lezen lijken veel regels op die van een fietser of automobilist. Besef goed waar u rijdt zodat u veilig op pad kunt.

Staat uw camper voor de deur en wilt u hier graag nog mee weg in de zomer. Nu heeft u de tijd om met de camper aan de slag te gaan en de nodige upgrades te geven. Maak bijvoorbeeld het rijden comfortabeler of maak het in de camper wat aangenamer. Ga aan de slag om de volgende keer nog prettiger op reis te kunnen.

Kijk wat er achter u gebeurt

Sommige campers kunnen erg groot zijn en onhandig met manoeuvreren. Het is daarom handig om een parkeersensoren of een camera aan te brengen. Dan weet u precies wat er achter u gebeurt en kunt u de camper makkelijk om de juiste plek parkeren zonder dat iemand instructies moet geven. De sensoren gaan piepen als u dicht bij een voorwerp in de buurt komt, hoe sneller het piept hoe dichter bij u bent. De camera is helemaal handig, u ziet gewoon op het scherm wat er achter u is. Staat er een boom paaltje of licht er nog een bal van spelende kinderen alles kunt u hierop zien.

Zorg voor de juiste temperatuur

Gebruikt u de camper geregeld om naar een warme bestemming te gaan of wilt u ermee naar het noorden waar het wat kouder is? Een aircodaksysteem kan zorgen voor verkoeling als het buiten zo warm is soms kunnen ze ook juist opwarmen zodat wanneer het koud is u lekker warm binnen kunt zitten. Dit is vooral ook prettig tijdens het slapen, u zit niet te rillen van de kou of te zweten van de hitte. Afhankelijk van de grote van de camper heeft u er een of misschien wel twee nodig.

Beveilig uw camper

De meeste campers zijn erg duur en daarom bent u hier dan ook extra voorzichtig mee. Gaat u een heerlijk rondje fietsen of er in de avond op uit is het wel fijn om te weten dat uw camper beveiligd is. Er is een speciale Bearlock die zorgt dat uw camper beveiligd is als u weg bent. De Bearlock vergrendeld namelijk de versnellingsbak waardoor je niet zomaar weg kunt rijden. Aan de buitenkant kunt u niets zien van deze beveiliging. U heeft hiervoor een vergrendelingssleutel waar door er uiteraard wel mee kunt rijden.

Geblindeerde ramen

U kunt ook folie aanbrengen op de ramen. Dit zal de ramen beschermen en zo voorkomt u ook dat het interieur gaat verkleuren. U zult een stuk meer privacy hebben en hoeft zich geen zorgen te maken op inkijk. Door de folie zul je de warmte ook makkelijker buiten kunnen houden, u hoeft daarvoor dus niet de airco aan te zetten. Het zorgt er ook voor dat het minder inbraak gevoelig is omdat niemand makkelijk naar binnen kan kijken.

Camper voor de deur

Als u toch uw camper voor de deur of op de oprit heeft staan kunt u makkelijk zelf aan de slag gaan met deze upgrades. Wat is wel en wat is niet nodig bij uw camper. Ga de camper eens door om de nodige aanpassingen te maken zo bent u er helemaal klaar voor als we weer op pad mogen.