Menu
Vrije Tijd

Memoria Historia-Spanje in Verzetsmusem‏

Memoria Histórica – Een beeldverhaal over de bittere erfenis van de Franco-dictatuur; vanaf 14 april 2014 te zien in Verzetsmuseum Amsterdam.

Tijdens de Franco-dictatuur in Spanje zijn vele tienduizenden burgers vermoord vanwege hun politieke of religieuze standpunten. Nabestaanden weten vaak tot op de dag van vandaag niet wat er met hun familieleden en geliefden is gebeurd en waar hun lichamen zijn. Elke donderdag demonstreren familieleden met de portretten van verloren geliefden op het Plaza Puerta del Sol in Madrid. Zij vragen om waarheid, gerechtigheid en genoegdoening. Kunstenares Jehanne van Woerkom maakte hierover het beeldverhaal Memoria Histórica, dat van 14 april tot en met 22 juni is te zien in Verzetsmuseum Amsterdam.

In Spanje woedde tussen 1936 en 1939 een bloedige burgeroorlog, in gang gezet door generaal Francisco Franco. Na de overwinning door Franco werd Spanje een dictatuur. De repressie jegens de verliezende republikeinen en hun familieleden ging door tot aan Franco’s dood in 1975.

De Spaanse regering staat onderzoek naar deze misdaden niet toe op basis van een amnestiewet uit 1977. Deze stelt dat leden van het Franco-regime niet vervolgd kunnen worden voor politieke misdaden begaan tijdens de burgeroorlog en de daaropvolgende dictatuur. Vanaf het jaar 2000 strijden organisaties voor onderzoek, rechtsherstel en herstel van ‘Memoria Histórica’, de historische herinnering. Het gaat de organisaties niet om wraak. Nabestaande Felisa Echegoyen: “We willen alleen gerechtigheid. We willen dat er duidelijk wordt wat er in die periode is gebeurd. Daar hebben slachtoffers recht op.”

Met Memoria Histórica vraagt Jehanne van Woerkom aandacht voor de bittere erfenis van de Franco-dictatuur: “Ik was aanwezig bij de wekelijkse rondgangen op het centrale plein van Madrid: het Plaza Puerta del Sol. Daar lopen elke donderdag familieleden met de portretten van hun verloren geliefden, net zoals de moeders van het Plaza de Mayo in Argentinië. Op zoek naar waarheid en gerechtigheid. Ik kijk, luister, vraag, registreer en doe een poging om het drama in beeld te brengen. De Spaanse aarde is één groot massagraf. De stilte daarover moet doorbroken worden.”

Verzetsmuseum Amsterdam
Expositie Memoria Histórica
Een beeldverhaal over de bittere erfenis van de Franco-dictatuur
14 april t/m 22 juni 2014

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.