Menu
Eigen woning

Maak je huis duurzaam met deze tips

Er zijn veel mogelijkheden om je huis duurzamer te maken. Laat bijvoorbeeld je kelder isoleren of  vervang je kozijnen voor duurzamer materiaal zoals kunststof. En zo kunnen we nog wel even doorgaan: het vervangen van de cv-ketel door een waterpomp, HR++-glas laten zetten, de spouwmuren laten isoleren, et cetera. Maar welke maatregelen zijn nu het meest effectief? Lees hier 3 tips over het duurzamer maken van je huis.

1. Kies voor een energiezuinige vloerverwarming in de badkamer

Het laten aanleggen van energievriendelijke vloerverwarming in de badkamer, bijvoorbeeld op elektriciteit of stadsverwarming, vermindert je gaskosten. De gemiddelde kosten voor vloerverwarming in de badkamer vallen erg mee en heb je snel weer terugverdiend. Een hoog rendement met een vloerverwarming in de badkamer valt ook te bereiken met het infrezen van de vloerverwarming. Deze manier van plaatsen is zeer voordelig, omdat bij infrezen de bestaande vloer blijft liggen en de verwarmingselementen in de huidige vloer ingebracht worden. De oude vloer hoeft er immers niet uit en er hoeft geen nieuwe vloer gelegd te worden. Daarbij is infrezen erg duurzaam, omdat de verwarming hierdoor dicht onder de oppervlakte ligt. Hierdoor warmt de vloer veel sneller op, waardoor je flink wat energie uitspaart.

2. Plaats zonnepanelen op het huis

Zonnepanelen op het dak aanbrengen levert een aantrekkelijke besparing op, vooral op langere termijn. Zes zonnepanelen kosten gemiddeld 3000 euro en leveren ongeveer 270 euro per jaar op. Deze kosten heb je binnen ongeveer 10 jaar terugverdiend, maar als je subsidie krijgt heb je de investeringskosten er nog sneller uit. De duurzame resultaten van zonnepanelen zijn erg indrukwekkend. Onderzoek toont aan dat de CO2-uitstoot van zonnepanelen gemiddeld 10 tot 30 keer lager ligt dan traditionele energiebronnen als gas of elektra.

3. Laat het dak van uw woning isoleren

Een van de beste isolatiemaatregelen die je kunt nemen, is het isoleren van het dak van jouw huis. Gemiddeld kost dakisolatie ongeveer 4000 euro. De besparing op jaarbasis is maar liefst 500 euro, zodat je de isolatiekosten al binnen acht jaar hebt terugverdiend, waarna de investering zich in winst gaat uitbetalen. Het mooie van het dak isoleren is dat je vaak ook een beroep kunt doen op een vergoedingstarief van de stad of provincie waar je woonachtig bent. En wie subsidie krijgt, houdt natuurlijk nog meer geld in de zak.