Rubriek

UIT Agenda

Rubriek

Reisje maken? Even het internet op, vlucht boeken, hotel erbij en klaar. Het kan natuurlijk voor een stedentrip of snelle zonvakantie, maar wie optimaal wil genieten van voorpret en goed beslagen ten ijs of op het strand wil komen, gaat in januari 2019 naar de Vakantiebeurs, want die is dit jaar interessanter dan ooit! Het grootste reisevenement van Nederland zet namelijk komend jaar nog meer in op specifieke en persoonlijke, op maat gesneden informatie over vooral heel veel nieuwe en bijzondere bestemmingen.

Droom je bijvoorbeeld al jaren van de oogverblindende historische Iranese stad Isfahan of het bruisende Beiroet in Libanon, dan is een reisje naar Utrecht misschien wel verplichte kost. Beide landen zijn aanwezig in de Jaarbeurs en nemen hun eigen toeristische experts mee die iedereen voorzien van allerhande lokale tips die niet één, twee, drie op het wereldwijde web te vinden zijn. Wie weet bijvoorbeeld dat je in Libanon op wintersportvakantie kunt? Dat kan in Mzaar, op een goed uur rijden van de hoofdstad Beiroet. In bergen tot wel 2500 meter hoog ligt daar een skigebied met 40 afdalingen over in totaal 80 kilometer goed onderhouden pistes. Wie eens wat anders wil dan met Anton naar Tirol, komt dus voor meer gedetailleerde info deze winter van 10 tot en met 13 januari naar de Vakantiebeurs.

1001 nacht

Reizigers voor wie Abu Dhabi en Dubai geen geheimen meer hebben of mensen die niet tussen letterlijk en figuurlijk schitterende wolkenkrabbers in het Midden-Oosten op vakantie willen, doen er ook verstandig aan om naar Utrecht te komen. Voor het eerst bezoekt namelijk een toeristische vertegenwoordiging van misschien wel de meest exotische van de zeven Verenigde Arabische Emiraten de Vakantiebeurs: Ras Al Khaimah. De bestemming spreekt wellicht nu nog niet tot ieders verbeelding, maar dat gaat gegarandeerd veranderen. Grote reisorganisaties en cruiserederijen hebben het emiraat niet voor niets al een tijdje in de smiezen. Ras Al Khaimah, dat op steenworp afstand ligt van Dubai, biedt namelijk een combinatie van het beste en het mooiste wat de Emiraten te bieden hebben. Naast de in deze regio bekende woestijn beschikt het authentieke Emiraat namelijk ook over onverwacht groene gebieden en schitterende tropische stranden tegen de sprookjesachtige achtergrond van 1001 nacht. Meer weten en zien? Vakantiebeurs 2019!

Vakantiebeurs in Jaarbeurs Utrecht

Nieuwe bestemmingen op de Vakantiebeurs 2019

Daarnaast komen ook Palestina, Rusland en Georgië voor het eerst met een stand naar Utrecht. Zeker voor Georgië lag dat natuurlijk voor de hand, nadat er ongekend veel toeristische belangstelling ontstond na uitzending van het populaire televisieprogramma Wie is de Mol, dat op locatie in het prachtige land werd opgenomen.

Bron foto’s: Vakantiebeurs Jaarbeurs Utrecht

Heeft u de film ‘De Reunie’ al gezien? De psychologische thriller die momenteel in alle bioscopen draait is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Simone van der Vlugt.

Na een burn-out keert de 35-jarige Sabine Kroese, gespeeld door Thekla Reuten, weer terug naar haar werk. Maar helaas, bij aanvang blijkt als snel dat ze daar niet langer op haar plaats is. Haar chef behandelt haar alles behalve correct en ze heeft geen vriendinnen meer. Er is echter één lichtpuntje: de ontmoeting met de knappe Olaf van Oirschot, een man die ze zich herinnert van haar tienerjaren.

Ze zaten samen op school en hij was één van de vrienden van Sabines broer Robin. Sneller dan ze zelf wil toegeven, begint ze iets voor hem te voelen. Gevoelens waar hij gretig op ingaat. Sabine probeert haar leven weer op te pakken, maar een aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar hartsvriendin Isabelle. Sabine voelt zich enorm schuldig, misschien zou Isabelle nooit verdwenen zijn als Sabine met haar mee naar huis was gefietst die bewuste dag… Nu, twintig jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

Bekijk hier de trailer

Voor de tweede keer presenteert Paleis Het Loo de Parade van de Zomerkoning. De
Zomerkoning ontvangt deze zomer een bont gezelschap van circusartiesten en verrassende
theateracts in de prachtige barokke tuinen. De Parade van de Zomerkoning is één groot
openluchttheater met doorlopend entertainment voor jong en oud en vindt plaats op de
woensdagen 30 juli en 6, 13, 20 en 27 augustus 2014.

De Parade van de Zomerkoning sluit aan bij de tentoonstelling ‘Grace Kelly, prinses en stijlicoon’, die tot en met 26 oktober te zien is op paleis Het Loo. Het vorstenhuis van Monaco is nauw verbonden met het Monte-Carlo International Circus Festival, de Parade van de Zomerkoning zal dit jaar dan ook in het teken van tuincircus staan.
Van 19.30 tot ca. 22.30 uur kan het publiek op diverse plaatsen in de tuinen genieten van een geheel nieuw programma met nog meer voorstellingen en een indrukwekkende openings- en slotparade. De tuinen openen om 18.30 uur. Een bezoek aan de tentoonstelling ‘Grace Kelly, prinses en stijlicoon’ en een eventuele maaltijd voorafgaand aan de Parade van de Zomerkoning maken deze avond vol tuincircus compleet.

Entreeprijzen Parade van de Zomerkoning 2014:
In de online voorverkoop, inclusief toegang tot de Grace Kelly tentoonstelling:
Volwassenen € 18,00
4 t/m 17 jaar € 13,00
0 t/m 3 jaar gratis entree.

Van vrijdagavond 11 t/m zondagmiddag 13 juli 2014 vindt de 18e editie van het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ plaats, met ruim 150 gratis voorstellingen.

Het festival is de afgelopen jaren inhoudelijk gegroeid tot een internationaal erkend festival op het gebied van professioneel buitentheater. Op het programma staan dit jaar nationale en internationale topvoorstellingen uit Frankrijk, Spanje, Polen, Portugal, België, Duitsland, Nederland en zelfs de VS.

De historische binnenstad van Deventer en locaties rondom het centrum zijn het decor voor hoogstaand buitentheater, theater op stelten en spektakel op hoog niveau. Het festival is een feestelijke ontmoeting met kunst en cultuur, met openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, maar ook met intieme theaterconfrontaties en meer ingetogen optredens. Bekijk het programma met een beschrijving van alle theatergroepen of het speelschema voor een overzicht van speeltijden.

‘Deventer Op Stelten’ biedt hoogstaand buitentheater en voorstellingen die de stad in figuurlijke zin op stelten zetten. Het gebruik van stelten als theatervorm blijft onderdeel van het programma, maar is niet meer leidend. Het festival is en blijft een feestelijke ontmoeting met kunst en cultuur voor een breed publiek, met openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, maar ook met intieme theaterconfrontaties.

Wilt u meer weten over Deventer op Stelten 2014?

Over het IJ Festival is het zomerse theaterfestival van Amsterdam. Het festival neemt van 3 t/m 13 juli 2014 elf dagen lang bezit van de NDSM-werf en spreidt zich vanuit daar uit langs de oevers van het IJ. Jonge, talentvolle theatermakers staan naast bekende namen op diverse spannende locaties om hun verhaal aan het publiek te presenteren.

De voorstellingen op Over het IJ Festival hebben dit jaar de stad en verstedelijking als centraal thema. Hierbij is de NDSM-werf het vertrekpunt voor de voorstellingen en tegelijkertijd de ontmoetingsplek. De theatermakers betreden deze urban playground en zullen daar hun voorstelling spelen op basis van het centrale thema.

Wilt u meer weten Over Het IJ Festival?

Op 6 juli 2014 is het weer zover en staat de hele binnenstad van Dordrecht in het teken van de Boekenmarkt, de 19e alweer.

Na het succes van de 18e editie zullen we er alles aan doen om dat succes tenminste te evenaren. De Boekenmarkt zal dit keer in het teken staan van “200 jaar Koninkrijk”.

Wilt u meer weten over de Dordtste Boekenmarkt – De Grootste Openlucht Boekenmarkt van Nederland?

Oorlogsgeheimen is de nieuwe spannende film van regisseur Dennis Bots (Achtste-Groepers Huilen Niet), geïnspireerd op de gelijknamige bestseller van Jacques Vriens.

Zuid-Limburg, 1943. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Ook aan hun idyllische dorp gaat de oorlog niet voorbij. Tuurs ouders gaan in het verzet terwijl die van Lambert lid worden van de NSB. Dan komt Maartje, een bijzonder meisje uit het westen, tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z’n vriendschap met Lambert, maar ook z’n hele familie te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beide te redden.

Vanaf 3 juli te zien in de bioscoop. Wilt u meer weten over Oorlogsgeheimen?

Op zaterdag 5 juli en zondag 6 juli 2014 vindt in Rotterdam het tweede Drakenboot Festival plaats, op de Kralingse Plas.

Spektakel, water, boten met mensen in vrolijke kleuren, teamspirit, competitie, buitenlucht, straattheater en muziek: een greep uit de elementen die het Drakenboot Festival Rotterdam Kralingen zo aantrekkelijk maken voor deelnemers én toeschouwers.

Volgens de eeuwen oude Chinese traditie strijden ruim 40 teams in echte drakenboten om de titels. Aangevoerd door het luide tromgeroffel en de aanmoedigingen van het publiek vanaf de oevers, peddelen de teams zich naar de finish. Een groot spektakel! Het parcours van de race is overzichtelijk kort (plm. 250 meter), de beproeving van anderhalve minuut per race zwaar en lang genoeg om de competitie volop te beleven, kansen op winst te krijgen en weer kwijt te raken…

Zaterdag 5 juli strijden de Rotterdamse bedrijven tegen elkaar en zondag 6 juli komen de buurten en verenigingen tegen elkaar uit.

Naast de spannende Drakenbootrace is er nog veel meer te beleven. Zo zijn er prachtige steltenacts, je kunt genieten van bijzonder straattheater, een braderie, dj’s en bands en in het het Kinderdorp zijn weer allerlei leuke activiteiten voor kinderen te doen. Ook zijn er natuurlijk het hele weekend heerlijke hapjes en maaltijden te krijgen. Een dagje uit voor de hele familie!

Wilt u meer weten over het Drakenbootfestival in Rotterdam?

De Leidse Lakenfeesten 2014 zullen plaatsvinden van 26 tot en met 29 juni.

Leiden kent een rijke geschiedenis in de textielindustrie en genoot lange tijd zelfs landelijke bekendheid als lakenstad. Jaren later hebben de Lakenfeesten aan dit feit hun naam ontleend. Een bijzondere historie om niet te vergeten. De Lakenfeesten brengt deze historie op een feestelijke manier weer onder de aandacht van het grote publiek met vele verwijzingen naar het Leidse Laken.

De Lakenfeesten en Museum De Lakenhal hebben hiertoe de handen ineen geslagen. De tentoonstelling’ Zeven Eeuwen Leids Laken’, nu te zien in het museum, sluit hier naadloos bij aan.

Inmiddels zijn de Lakenfeesten een waar fenomeen en één van de jaarlijkse hoogtepunten op de evenementenkalender van Leiden. Ook de zomer 2014 wordt weer afgetrapt door dit fantastische evenement. Vanaf donderdag 26 juni wordt het vier dagen genieten als vanouds. Natuurlijk ontbreken de vertrouwde peilers onder de Lakenfeesten niet; de SportCity Peurbakkentocht, de Dragonboatraces, de zomerkermis bij de Beestenmarkt en heel veel livemuziek. Ook heeft het bestuur dit jaar de handen weer stevig ineengeslagen met Leiden Culinair. Dit culinaire evenement vindt gelijktijdig met de Lakenfeesten plaats op de Garenmarkt, zodat ook de inwendige mens niks tekort zal komen. Maar de Lakenfeesten worden in 2014 verder uitgebreid! Er komt weer meer dit jaar!

Hang tijdens de Leidse Lakenfeesten de lakens uit het raam!

‘Met elkaar versieren we hét feest van Leiden!’

Wilt u meer weten over de Leidse Lakenfeesten 2014?

Om je ogen uit te kijken

ZieZo-beurs
In Expo Houten vindt op 10,11 en 12 april de ZieZo-beurs plaats. Door het Oogfonds wordt deze nationale beurs georganiseerd. Deze beurs is gratis toegankelijk voor iedereen die zelf te maken heeft met een visuele beperking. Tevens voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met iemand met een visuele beperking. De beurs trekt jaarlijks duizenden bezoekers met een visuele beperking.
Het is een driedaagse beurs met een unieke uitstalling van hulpmiddelen, spelletjes, patiëntenverenigingen, geleidehonden, activiteiten, opleidingen, arbeidsbemiddeling, sport, kunst, telefonie en meer.

Toegevoegde waarde
Voor blinden en slechtzienden heeft de beurs een grote toegevoegde waarde. Zij krijgen namelijk op de beurs een goed beeld van de nieuwste mogelijkheden. Hulpmiddelen kunnen ter plekke uitgeprobeerd worden. Exposanten geven persoonlijke uitleg over hun producten en diensten. De beurs wordt de laatste jaren steeds vaker bezocht door ouderen die aan alleen een bril niet meer genoeg hebben om goed te kunnen lezen.

Op de ZieZo-beurs staan ruim vijftig exposanten die een schat aan informatie bieden over wonen, werken, leren, reizen en ontspannen met een visuele beperking. Bezoekers kunnen ook gratis deelnemen aan informatieve, creatieve en sportieve workshops.

Bron: Oogfonds