Rubriek

Muziek

Rubriek

Een huis zonder muziek is natuurlijk ontzettend stil. We spelen dan vaak ook het liefste de hele dag door fijne muziek af in huis. Maar nu er steeds minder LP’s of CD’s verkrijgbaar zijn en bijna alles digitaal geluisterd wordt, kan dit nogal eens wat lastig worden. De radio draait niet altijd de muziek waar je op dat moment zin in hebt, en ook de televisie biedt maar weinig persoonlijke mogelijkheden. De computer daarentegen, is een schat van informatie en biedt alle muziek die je jezelf maar kan bedenken. Met deze handige tips kun je het beste muziek luisteren op je computer.

 1. Apple iTunes

Heb je een Apple computer in huis? Dan is de kans groot dat ook iTunes al klaar staat om jouw favoriete muziek te spelen. Om alle mogelijkheden binnen handbereik te hebben kun je iTunes kaarten kopen en dagenlang genieten van jouw favoriete plaatjes. De iTunes applicatie werkt natuurlijk wel alleen wanneer je ook daadwerkelijk de juiste Apple apparatuur in huis hebt.

 1. Spotify

Heb je geen Apple apparatuur? Dan is het downloaden en installeren van Spotify een goede optie. Via Spotify kun je allerlei leuke afspeellijsten luisteren met verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan muziek uit de jaren 50, maar ook ‘happy tunes’ of ‘goodmorning tunes’. Het is maar net waar je zin in hebt! Kies een leuke afspeellijst die op dat moment bij je humeur past, en geniet van allerlei bekende, en onbekende plaatjes.

 1. Een premium account

Gebruik je een van bovenstaande opties maar wil je meer mogelijkheden? Dan kun je ervoor kiezen om een premium account af te sluiten. Je betaalt in dit geval een x bedrag per maand, en hebt hiermee alle mogelijkheden tot je beschikking. Zo heb je niet langer last van advertenties, en kun je onbeperkt nummers overslaan, terugluisteren, of specifieke nummers opzoeken en luisteren. Het premium account is echt niet perse nodig, maar kan je net de extra mogelijkheden geven die je zoekt.

 1. YouTube

Heb je nu weinig behoefte om een speciale applicatie of een programma te installeren? Dan is YouTube natuurlijk een grote bron aan muziek. Je tikt het specifieke nummer of thema gewoon in via de zoekbalk, en krijgt direct honderden resultaten om uit te kiezen. Ook YouTube biedt de mogelijkheid tot een premium account, waarmee de advertenties verwijderd worden.

 1. Beter geluid

Is het geluid van de computer net iets te dof? Sluit dan een extra speaker set aan om optimaal van je muziek te kunnen genieten!

Zoals u wellicht heeft gelezen, is het 29 april de internationale Dag Van De Dans. Gaat u nog uw danstechnieken laten zien? Dansen heeft altijd al een deel uitgemaakt van een cultuur, rituelen en feesten. Maar wist u dat dansen erg goed is voor onze fysieke en mentale gezondheid? Daarnaast is dansen leuk om te doen en houdt het u lekker fit!

Vandaag de dag, gaat dansen vooral om creatie en zelfexpressie. Dansen kunt u ook gewoon doen voor de plezier, om fit te blijven en uiteraard gezond! In dit artikel deel ik met u de effecten van dansen op onze gezondheid en algemene tips voor starten met dansen.

De voordelen van dansen
Dansen is voor iedereen en iedereen kan het! Het maakt niet uit wat uw leeftijd of gewicht is. Wat zijn de voordelen van dansen voor uw gezondheid?

 • Verbetert de conditie van uw hart en longen
 • Toenemen van uw spiersterkte
 • U wordt fitter en uw conditie wordt beter
 • U komt minder snel aan (gewicht op peil)
 • Sterkere botten
 • Betere coördinatie en flexibiliteit
 • Verbetert uw balans
 • U wordt zelfverzekerder
 • Mentale gezondheid verbetert
 • U zit lekkerder in uw fel
 • U verbetert uw sociale vaardigheden

Beginnen met dansen
Dansen kunt u doen in een groep, met een partner of gewoon alleen. Er zijn ook veel verschillende plekken waar u kunt genieten van dansen, bijvoorbeeld bij dansscholen, dansevenementen of in uw eigen huis. Dansen is erg populair wanneer het gaat om actief zijn en blijven. Daarom bieden de meeste sportcentra ook groepslessen in de vorm van dans, zoals zumba, sh’bam etc.

Dansen kan gedaan worden om concurrerende redenen of om sociale redenen.
Zoals ik al zei, leeftijd doet er niet doe, iedereen kan en zou moeten dansen!

Tips voor dansen
Wanneer u overweegt om te gaan dansen, denk ook na over deze tips:

 • Ga eerst langs uw dokter om te kijken hoe u er medisch voor staat. De dokter kan u het beste adviseren over hoe vaak en hoe lang u mag dansen, aan de hand van uw medische staat.
 • Naarmate u danst, krijgt u het warm. Zorg ervoor dat u altijd meerdere lagen kleren aan hebt, zodat u het uit kunt doen.
 • Doe altijd eerst een warming up voordat u echt begint te dansen. Zo worden uw spieren eerst goed voorbereid.
 • Drink voldoende water voor, tijdens en na het dansen.
 • Het is ook belangrijk dat u tijdens het dansen af en toe rust momentjes voor uzelf inlast.
 • Dwing uzelf niet te snel, vooral niet wanneer u een beginnende danser bent.
 • Draag (professionele) gepaste schoenen voor de dansstijl of dans. Dit zorgt er ook voor dat u minder snel last krijgt van uw voeten en/of rug.
 • Wanneer u klaar bent met dansen, vergeet niet om te stretchen. Zo koelt u uw spieren langzaam af. Dit voorkomt dat u de volgende dag veel spierpijn krijgt. Alhoewel, spierpijn betekent wel dat u goed uw best heeft gedaan!

Vergeet vooral niet om plezier te hebben wanneer u danst en doe het met gevoel. Veel dansplezier!

Het festivalseizoen staat weer voor de deur. Muziek, dansen, mooi weer, feest, alcohol, zonnebrillen, inspirerende locaties en vrienden, dat is waar het bij een festival om draait. Echt iets dat mijn aandacht trekt. Lekker in mijn alternatieve kleding, met hoed en zonnebril, op pad met vriendinnen. Een heerlijke dag vol gezelligheid, lekker dansen, lachen en huilen van het lachen. Een inspirerende dag waarbij nieuwe vrienden gemaakt worden. Wie weet wel vrienden voor het leven…

Festivals in veel verschillende soorten en maten
Tegenwoordig zijn er verschillende dagen omgetoverd tot festiviteiten of evenementen, denkt u maar eens aan Koningsdag, carnaval, Halloween, Vader- & Moederdag, oogstfeesten, EO-jongerendag, Bevrijdingsdag, oktoberfeesten, gay parade, volksfeesten en nog heel veel meer.. Zelfs een WK-voetbal of de Olympische spelen. Sommige van deze evenementen zijn kleinschalig en hebben weinig voorbereiding nodig terwijl anderen jaren van planning nodig hebben.
Veel van deze festiviteiten en evenementen hebben een persoonlijke binding.

De evenementen zijn in 8 categorieën in te delen, namelijk:

 • Culturele viering
  Hieronder vallen de festivals, religieuze evenementen, herdenkingen en carnaval
 • Recreatieve evenementen
  Lekker simpele en gezellige evenementen zoals sport en spel
 • Sportevenementen
  Dit zijn de grote evenementen met jaren lange voorbereiding zoals het WK en de Olympische Spelen.
 • Kunsten en entertainment
  Prijsuitreikingen en concerten zijn hier een onderdeel van.
 • Politieke evenementen en overheidsevenementen
  Dit zijn evenementen als Koninklijke aangelegenheden, VIP-bezoeken en topontmoetingen
 • Zakelijke evenementen en handelsevenementen
  Wellicht beter bij u bekend als bijeenkomsten, consumenten- en vakbeurzen en conventies.
 • Educatieve evenementen
  De seminars, masterclasses, conferenties en workshops vallen hieronder.
 • Privé-evenementen
  Deze heeft u ongetwijfeld zelf meegemaakt, feesten, verjaardagen en trouwerijen.

Binnen de festivals zijn er ook weer verschillende categorieën:

 • Muziekfestivals
 • Filmfestivals
 • Theaterfestivals
 • Stripboekenfestivals
 • En ga zo maar door….

Nu u weer helemaal bij bent en precies weet welke evenement- en festival soorten er ook al weer zijn ben ik erg benieuwd naar uw verhaal…

Vertelt het eens….
Wat is grootste contrast tussen de evenementen van vroeger en nu?
Wat mist u bij een evenement van nu?
Gaat of ging u graag naar een theatervoorstelling, cabaret, ballet of een opera, museum, volksfeest of juist naar een pop concert van een zanger of zangeres uit uw jeugd? Wie weet gaat u nog naar een van de verschillende festivals. Of beter, bent u zelf degene wie nog met veel liefde en passie op het podium staat en optreedt.

Heeft u nog een leuk en inspirerend verhaal? Bent u uw liefde van uw leven tegengekomen of heeft u iets bijzonders meegemaakt tijdens een van deze evenementen, of bent u helemaal naar de andere kant van de wereld afgereisd voor het evenement van uw dromen, laat het weten.

Deel uw verhaal, door uw verhaal in een reactie te plaatsen, ik ben namelijk niet alleen nieuwsgierig naar uw verhaal maar ik ben vooral op zoek naar een goede tip voor komend seizoen..

Hartelijk dank!

Aan uw begrafenis of crematie wilt u misschien nog lang niet nadenken. Maar hoe jong of oud u ook bent, u weet nooit wanneer het einde (op een onverwacht moment) daar is. En op dat moment wordt het een zware periode voor uw nabestaanden. Ondanks het grote verdriet dat de nabestaanden hebben, moet er ook een heleboel geregeld worden.

Om het uw nabestaanden iets makkelijker te maken en ze daardoor iets meer ruimte te geven voor hun verdriet is het erg fijn al u al het een en ander op papier heeft staan. Natuurlijk hoeft dat niet de hele begrafenis of crematie van a-z te zijn, maar liedjes, een gedicht of gebeden kunnen al een hele boel schelen.

Ondanks dat u er misschien tegenop ziet om dit nu al op papier te zetten is het wel erg belangrijk. U kunt het namelijk nu eenmaal doen en daarna achter u laten. Mocht er dan ooit iets met u gebeuren dan hebben uw nabestaanden een handvat om aan vast te houden, zodat de dienst een weerspiegeling wordt van uw persoonlijkheden.

Mocht u het lastig vinden welke nummer u kunt kiezen, hebben wij voor u een lijstje gemaakt met de meest voorkomende nummers op een begrafenis/crematie.

 1. Andrea Bocelli & Sarah Brightman – Time To Say Goodbye
 2. Eric Clapton – Tears In Heaven
 3. Rob De Nijs – Zo Zal Het Zijn
 4. Who Wants To Live Forever
 5. Marco Borsato – Afscheid Nemen Bestaat Niet
 6. Robbie Williams – Angels
 7. Paul de Leeuw – De steen
 8. Guus Meeuwis – De Weg
 9. James Blunt – Good Bye My Lover
 10. Stef Bos – Papa
 11. Guns N’ Roses – November Rain
 12. Elton John – Candle In The Wind
 13. Andre Rieu – The last Rose

Aankomende zaterdag 25-7-2015 is het weer Zomercarnaval straatparade in Rotterdam! Alle straten van Rotterdam worden overdonderd door een explosie van kleur, muziek, vreugde en creativiteit. Een stoet van praalwagens met daarop ruim 2.500 energieke dansers vertalen verschillende culturen en nationaleiteiten.

Met 25 prachtig gekleurde praalwagens proberen de 2.500 dansers heel Rotterdam te laten dansen en genieten.

Drie decennia Zomercarnaval
Zomercarnaval werd voor het eerst gehouden in 1984, als een equivalent van het carnaval in het Caribisch gebied. Een klein groepje studenten van Antilliaanse en Arubaanse afkomst wilden graag een traditie vieren die zij van huis uit hebben meegekregen. Deze viering trok ruim 1.500 bezoekers. Nu, meer dan dertig jaar later geldt de Zomercarnaval Straatparade als één van de grootste evenementen van Nederland met ruim 750.000 bezoekers en is heeft is het altijd trouw gebleven aan de Caribische roots. Dit heeft bijgedragen aan het imago van Rotterdam als stad van de culturele diversiteit. (Rotterdamunlimited)

Nog meer feest? Naast de Zomercarnaval straatparade zijn er nog meer gratis activiteiten:

 • 25-7-2015 / 21:15 – 22:30 GEORGE CLINTON PARLIAMENT/FUNKADELIC (Hofplein)
 • 25-7-2015 / 19:30 – 20:30 Ragge superster GENTLEMAN & THE EVOLUTION (Hofplein)
 • 25-7-2015 / 20:00 – 20:45 Latijns-Amerikaanse band LA SRA. TOMASA (Schouwburgplein)
 • 24-7-2015 / 21:45 – 22:45 Typhoon (Hofplein)
 • 24-7-2015 / 21:00 – 22:00 sensatie in de zouk en kizomba NILTON RAMALHO (Schouwburgplein)
 • 25-7-2015 / 14:00 – 16:00 Spectaculaire dansgroep RUEDA DE CASINO (Stationsplein)
 • 25-7-2015 / 14:00 – 14:45 Sing-songwriter LADY SHAYNAH (Schouwburgplein)
 • 22-7-2015 / 14:00 – 16:00 Nederlands/Algerijnse theaterartiest en mimespeler HAKIM OP Z’N
 • BEST (Schouwburgplein)
 • 18-7-2015 / 18:00 – 23:00 Koningin Zomercarnaval QUEEN ELECTION (Hofpleintheater)
 • 24-7-2015 / 19:45 – 20:30 Underground artisten AM444 (Schouwburgplein)
 • 24-7-2015 / 19:30 – 21:15 3 caribbean brassbands tijdens BATTLE OF DRUMS (Hofplein)

De toegang voor dit feestelijke festival is helemaal gratis. De parade begint om 13.00 uur vanaf de Blaak. Meer weten over Zomercarnaval in Rotterdam, kijk dan op Rotterdamunlimited.com/zomercarnaval.

Pinksteren is altijd 10 dagen na Hemelvaart en valt op de 50ste dag van Pasen. De naam Pinksteren, afgeleid van het Griekse woord pentèkostè, betekent dan ook vijftig. En zoals voorgaande jaren, zijn er elk jaar weer de Pinksterfeesten, pop- en jazzfestivals en diverse pinkstermarkten. Laat u ook dit jaar weer inspireren met leuke uitjes tijdens het Pinksterweekend!

1. Appelparade
Voorheen de Olmenhorst Voorjaarsfair wordt dit jaar de Appelparade! Naast de voorjaarsmarkt, workshoptent, kinderactiviteiten, het culinaire plein en creatieve exposities, worden ook muziekoptredens en theater aan het aanbod toegevoegd. Dit is kortom een heel gezellig festival met een prachtige omgeving en een divers programma!
Openingstijden: zaterdag 23 mei t/m maandag 25 mei
Hele dag
Bekijk hier uitgebreide informatie over de Appelparade.

2. Luikse markt Utrecht
Mocht het weer wat tegen zitten, kunt u terecht bij de Luikse markt in de Jaarbeurs in Utrecht voor een overdekt uitje! Hier vindt u een uitgebreide rommelmarkt met 750 kramen, diverse activiteiten en gezellige live muziek. Wat wilt u nog meer? En wie weet vindt u tussen al die antieke spullen, wel net dat ene missende onderdeel van uw verzameling.
Openingstijden: zondag 24 mei t/m maandag 25 mei
09:00 – 16.30
Bekijk hier uitgebreide informatie over de Luikse markt in Utrecht.

3. Pinkstermarkt Vlissingen
Uitzicht op zee en genieten van de zon, dat doet u op de Pinkstermarkt op de boulevards in Vlissingen! Op zondag 24 mei geniet u hier van lekker eten, gezellige terrasjes en de kraampjes. Neem ook uw kleinkinderen mee, want er zijn een heleboel leuke attracties waar uw kleinkinderen ook van plezier kunnen hebben!
Openingstijden: zondag 24 mei
10:00 – 17:00
Klik hier voor uitgebreide informatie over de Pinkstermarkt in Vlissingen.

4. North Sea Regetta
Wilt u wel iets heel bijzonders zien? Kom dan naar de kust van Scheveningen en bekijk een bijzonder schouwspel op zee van de schepen van de North Sea Regatta. U kunt hier diverse races bekijken, neem dus lekker plaatst op het strand of bij één van de strandtenten. Scheveningen is natuurlijk ook een geweldige locatie voor een dagje uit op het strand en om een hapje te eten op de boulevard.
Openingstijden: vrijdag 22 mei t/m maandag 25 mei
Hele dag
Klik hier voor uitgebreide informatie over de North Sea Regetta.

5. Harley Dag Apeldoorn
Als u net zo van motoren houdt als ik, dan moet op 2de Pinksterdag in Apeldoorn zijn voor de Harley-dag! Geniet van live optredens, ongelofelijk veel Harleys en diverse kraampjes waar u niet genoeg van kunt krijgen. Daarnaast bent u van harte welkom om op het Raadhuisplein een hapje te komen eten!
Openingstijden: maandag 25 mei
Hele dag
Klik hier voor uitgebreide informatie over de Harley Dag in Apeldoorn.

Weet u al wat u gaat doen met Pinksteren? Gaat u naar de kerk of geniet u van een dagje uit? Laat het ons weten via onze Facebookpagina.

Wat u ook gaat doen, de redactie van Senioren.nl wenst u fijne Pinksterdagen!

Een muziekprogramma dat tegelijkertijd uw lichaam en geest uitdaagt, kan uw hersenfunctie en stemming (vooral bij senioren) verbeteren. Dit blijkt uit een studie in Zwitserland.

Het onderzoek
Een typische muziektherapie sessie bestaat uit het maken van bewegingen op ritmisch muziek van de piano. In het onderzoek werden de deelnemers uitgedaagd om te multitasken op de muziek. Ook werd hen gevraagd om snelle reactie oefeningen te doen. Zoals het beginnen en stoppen van lopen of het veranderen van hun looptempo op commando en tegelijkertijd hun stappen te matchen aan de lange of korte muzieknoten die werden gespeeld.
Met de studie deden 134 mannen en vrouwen mee boven de leeftijd 75. De deelnemers hebben aan het muziekprogramma één keer per week voor 25 weken lang deelgenomen. Daarnaast werd er een vergelijking gedaan met een groep deelnemers die nooit hebben meegedaan aan muziektherapie.

Resultaat
Na zes maanden bleek dat er 66 deelnemers die hebben meegedaan met het onderzoek een verbeterende cognitieve werking ontstond, de angst en spanning was afgenomen, vergeleken met de groep die niet heeft mee gedaan aan de therapie.
Daarnaast kan muziektherapie u ook helpen bij het herdenken van herinneringen, toenemen van bewustzijn, verminderen van pijn, stress en ongemak.

André Rieu brengt op 30 april zijn speciaal gecomponeerde Koningswals ten gehore tijdens het Koningsbal op het Museumplein in Amsterdam. Het muziekspektakel is vrij toegankelijk voor staand publiek. Daarnaast zijn er 3.000 extra zitplaatsen gecreëerd om bezoekers extra comfort te bieden. Kaarten zijn verkrijgbaar SeeTickets naar voor 10 euro per stuk. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Stichting Jongerencultuurfonds Amsterdam.

Het Koningsbal onder leiding van André Rieu start om 21:15 uur. Tijdens dit muzikale spektakel brengt het voltallige orkest van André Rieu, aangevuld met tientallen gasten, zijn speciaal gecomponeerde Koningswals ten gehore. Daarnaast zorgen André van Duin, André Rieu en Martijn Fischer in de rol van André Hazes als ‘De Drie Andrés’ voor een Hollands spektakel.

Het Oranjeplein
Het Museumplein in Amsterdam wordt op 30 april omgedoopt tot het Oranjeplein. Vanaf 10.00 uur zijn op het Museumplein alle plechtigheden rondom de troonswisseling live te volgen op grote schermen. Daarnaast kunnen jong en oud kunnen de hele dag genieten van een Oranjefeest met optredens van bekende Nederlandse artiesten. Zo barst het Oranjefeest om 11.30 uur los met een feest speciaal voor kinderen: het Kinderbal gepresenteerd door Monique Smit. Vervolgens staat er om 15.30 uur een spetterend popconcert op het programma waar VanVelzen samen met diverse gasten Tribute to The Queens brengt aan de zojuist afgetreden Koningin Beatrix en het nieuwe Koningspaar. Het feest wordt afgesloten met het Koningsbal onder leiding van André Rieu.

Het feest op het Museumplein wordt financieel en organisatorisch mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Door als partner van dit evenement op te treden wil de Postcode Loterij bijdragen aan het positieve gevoel van saamhorigheid van deze historische gebeurtenis. Stage Entertainment heeft productionele ondersteuning verleend bij het samenstellen van het programma.

Combineer uw bezoek aan André Rieu met een overnachting in Amsterdam.

Tusse de drie hogescholen voor de kunsten in Arnhem, Enschede en Zwolle bestaat een hechte samenwerking onder de naam ArtEZ. Studenten kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de faciliteiten op elke locatie. Voor de buitenstaanders, de meeste bezoekers van deze website zijn dat, is het interessant te weten dat er op elk van deze hogescholen regelmatig uitvoeringen zijn die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Ga eens kijken op www.artez.nl en klik vooral even op de agenda. Voor eenieder is er iets te vinden. Zo kunt u genieten en meemaken hoe jonge mensen kunnen musiseren, toneel spelen, balletvoorstellingen geven, enz.