Rubriek

Cultuur evenementen

Rubriek

Deze maand is Operadagen Rotterdam tien dagen lang hét centrum voor internationale opera- en muziektheaterprofessionals uit heel de wereld. Tijdens het festival volgen zij in Rotterdam de laatste ontwikkelingen op het vakgebied, ontmoeten vakgenoten, wisselen ideeën uit en doen nieuwe inspiratie op. Operadagen Rotterdam is dit jaar de trotse gastheer van het Europees Cultureel Parlement. Deze denktank voor gedeelde Europese cultuur en identiteit strijkt voor het eerst in Nederland neer. Daarnaast is er een professionals programma samen met conferentie Classical:NEXT en presenteert Operatie Muziektheater talenten van Nederlandse bodem aan de internationale muziekindustrie.

Europees Cultureel Parlement
Als internationale aanjager en facilitator van debat en overdenking is Operadagen Rotterdam trots om dit jaar gastheer en mede programmeur te zijn van het Europees Cultureel Parlement (ECP): een vertegenwoordiging van prominente vertegenwoordigers van de Europese kunsten en letteren uit 43 landen. Het ECP streeft naar een versterking van een gedeelde Europese cultuur en identiteit. De leden komen van 11 tot en met 13 mei bijeen in Het Nieuwe Instituut om te praten over actuele maatschappelijke thema’s als diversiteit, tolerantie en internationale samenwerking. Dit jaar is er een speciale focus op het thema migratie. Frie Leysen is een van de keynote sprekers.

Op zaterdag 13 mei om 19:30 uur is er het openbare debat Future of Europe in de Rotterdamse Schouwburg, waarbij de denkers van ECP en makers van voorstellingen op Operadagen Rotterdam 2017 in gesprek gaan over de toekomst van Europa.

Professionals programma met Classical:NEXT
Van 17 tot en met 20 mei vindt in de Doelen een nieuwe editie plaats van Classical:NEXT, sinds 2012 met ruim 3.000 aanwezige professionals uit 45 landen de grootste conferentie voor klassieke muziek ter wereld. Classical:NEXT en Operadagen Rotterdam organiseren een gezamenlijk programma voor professionals met als doel zoveel mogelijk uitwisseling tussen makers uit binnen- en buitenland. De makers ontmoeten elkaar tijdens gezamenlijke debatten, netwerkbijeenkomsten en diners. Op het programma staan verder een bezoek aan de voorstelling Have a Good Day! op 17 mei en Lunch with the Residents met showcases van vier voorstellingen op 18 mei.

© Bas Czerwinski

Operatie Muziektheater
Tijdens Operatie Muziektheater op zaterdag 20 mei in het Ro Theater maken professionals uit binnen- en buitenland kennis met hét muziektheatertalent van nu en morgen. Op één dag passeert een selectie van de meest aansprekende nieuwe werken van Nederlandse muziektheatermakers de revue. Direct na afloop van Operatie Muziektheater is de eerste editie van GALA! in de Rotterdamse Schouwburg, een feest van internationaal muziektheater waarin bijzondere artiesten in de spotlights staan en er awards worden uitgereikt. Er zijn optredens van onder meer de Belgische band Dez Mona en B.O.X., het Ragazze Quartet en de jonge Nederlandse stersopraan Nora Fischer.

Over Operadagen Rotterdam
Operadagen Rotterdam is een internationaal opera- en muziektheaterfestival, dat in 2016 ruim 23.000 bezoekers trok. Het festival presenteert eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende producties van de (inter)nationale top en jonge, avontuurlijke makers. Meer informatie en online kaartverkoop is te vinden op www.operadagenrotterdam.nl.

Kijk voor meer informatie over het professionals programma op www.operadagenrotterdam.nl/professionals. Operatie Muziektheater en het professionals programma zijn mede mogelijk gemaakt door Dutch Performing Arts.

© Hoofdfoto: Salih Kilic

Op zaterdag 29 oktober 2016 ligt de Kerkbrink en Kerkstraat in Hilversum van 10 tot 17 uur vol met een zeer gevarieerd en aantrekkelijk aanbod aan brocante, handmade en lifestyle objecten. Tientallen deelnemers bieden tegen betaalbare prijzen zeldzame boeken, mooi curiosa, glas, aardewerk, porselein, bijzondere kunst, verzamelobjecten, luxe waren en interessante spullen uit Moeders en Grootmoeders Tijd aan. Kom zeker even een kijkje nemen op de exclusieve markt, want er is voor een ieder wel iets te vinden. Als het weer ook een beetje wil meewerken, wordt het zeker een geslaagd evenement voor publiek, standhouders, organisatie en de Hilversumse middenstand. Een pracht uitgaanstip voor het gehele Gooi en omstreken. De toegang is gratis.

Kijk voor meer informatie op www.geavanvulpen.nl

OISTERWIJK, – Liefhebbers van bijzondere juwelen, sieraden en horloges houden 25 t/m 27 november 2016 vrij voor “Het Juweel Oisterwijk” in Gallery Van Dun. Tijdens deze hoogwaardige juwelenbeurs presenteren meer dan 15 internationale juweliers, edelsmeden & horlogespecialisten hun collecties aan het publiek van “Het Juweel Oisterwijk”. De bezoeker heeft daarmee een keus aan hedendaagse en vintage ontwerpen die verrassen door hun kwaliteit, originaliteit & vakmanschap.

Unieke combinatie
Hoog aangeschreven juweliers, goud- & edelsmeden uit Nederland, Duitsland en België vormen samen het unieke aanbod van “Het Juweel Oisterwijk”. Enkele antiquairs gespecialiseerd in exclusieve vintage juwelen en zilver completeren de juwelenbeurs. Deze combinatie van authentieke en unieke juwelen maakt van “Het Juweel Oisterwijk” een stijlvol en bijzonder event. Daarnaast vindt de beurs plaats in het prachtige pand van Gallery Van Dun, een galerie gespecialiseerd in hedendaagse kunst. Deze bijzondere locatie in Oisterwijk versterkt de gemoedelijke sfeer.

Imposant
Gallery Van Dun is gevestigd in een 19de-eeuws rijksmonument direct naast het bekende restaurant De Swaen op De Lind in Oisterwijk. In deze imposante galerie is in totaal 600 m2 expositieruimte met hedendaagse kunst. Tijdens “Het Juweel Oisterwijk” blijft een groot gedeelte van de kunstcollectie van de galerie aanwezig. Hierdoor kunnen bezoekers, naast de beurs, ook genieten van diverse hedendaagse kunstwerken. Dit alles maakt van “Het Juweel Oisterwijk” een niet te missen event!

Wat, Waar en Wanneer
Locatie: Gallery Van Dun, De Lind 39, Oisterwijk
Data: Vrijdag 25 t/m Zondag 27 november 2016
Openingstijden: Vrijdag van 11 tot 21 uur (Koopavond), Zaterdag & Zondag van 11 tot 19 uur
Entreeprijs: € 12,50 per persoon bij online voorverkoop, of € 15,– per persoon aan de deur
Parkeren: Naast Gallery Van Dun is een gratis parkeergelegenheid
Internet: www.hetjuweeloisterwijk.nl

Zaterdag 10 september vindt traditiegetrouw de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. ‘Ornamenten en iconen’ is het thema. In Vorstelijk Baarn zullen circa 50 rijdende monumenten deze dag een zeer toepasselijke inhoud geven. De rijtuigen doen ook Lage Vuursche, Soest en Paleis Soestdijk aan. Het evenement krijgt daardoor nog meer regionale uitstraling.

Samen met de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij organiseert de stichting Baarn Culturele Evenementen het Nederlands Kampioenschap, financieel mogelijk gemaakt dankzij vele sponsors. In totaal komen circa vijftig historische rijtuigen en koetsen naar Lage Vuursche. Daar worden zij door een vakkundige jury beoordeeld. De beoordeling betreft een groot aantal aspecten zoals authenticiteit van het rijtuig, de aanspanning, de conditie van de paarden, originaliteit, etc. De deelnemers aan het NK zijn de aanspanningen die in het huidige seizoen het hoogst gescoord hebben.

Een rondrit via Lage Vuursche en Soest naar Paleis Soestdijk volgt na de jurering. Hoogtepunt wordt het spectaculaire defilé van rijtuigen op de Brink in Baarn. Ook de winnaar van de publieksprijs wordt bekend gemaakt. Als opwarmer voor het publiek verzorgt Jos Zonneveld van de gelijknamige manege een demonstratie met pony’s en prinsessen. Ook in het centrum geeft een hoefsmid een demonstratie.

Programma 10 september
Vanaf 07:00 uur ’s ochtends zullen de eerste deelnemers van het NK Traditioneel Gerij zich melden in Lage Vuursche alwaar de aanspanningen vanaf 8.30 uur gejureerd zullen worden. Om 11:30 uur vertrekt de stoet naar Soest waar ongetwijfeld veel belangstellenden langs de weg zullen staan om deze unieke rijtuigen te bewonderen. De stoet zal rond 12:15 uur het voorterrein van Paleis Soestdijk op rijden waar de koetsiers de gelegenheid krijgen te lunchen. Het publiek is welkom de stoet te bezichtigen. Circa13.40 uur gaat de stoet verder richting Baarn voor een rondrit langs een aantal van de vele monumenten die Baarn rijk is.

Defilé
Rond 14:00 uur zullen de rijtuigen via de Laanstraat arriveren op de Brink voor het grote defilé. Daarbij wordt mondeling uitleg geven over de aanspanningen, de paarden, de leeftijd van het rijtuig en waarvoor het rijtuig vroeger gebruikt werd. Na het defilé gaan de koetsiers via de Brinkstraat, Kerkstraat, Faas Eliaslaan, Stationsweg, Gerrit van der Veenlaan, Amsterdamsestraatweg, Hilversumsestraatweg terug naar Lage Vuursche voor de officiële prijsuitreiking en een gezellige nazit in Dorpshuis de Furs. Op de Brink wordt voor gezelligheid gezorgd en swingende muziek. De horecaondernemers serveren natuurlijk tegen betaling hapjes en drankjes.

Publieksprijs
Vele Baarnse winkeliers werken samen met de stichting Baarn Culturele Evenementen aan het evenement door een rijtuig te sponsoren. In de weken voorafgaand aan Open Monumentendag, 10 september, kan winkelend publiek bij de deelnemende Baarnse ondernemers een folder halen waarop men kan aangeven welk rijtuig de mooiste is. Het rijtuig dat de meeste stemmen krijgt, zal op 10 september de Publieksprijs winnen. Uit degenen die op de winnende koets hebben gestemd, zal door de notaris een winnaar worden getrokken, die een gezellig weekend voor 2 personen krijgt aangeboden.

Traditioneel Gerij
In Nederland zijn naar schatting ongeveer drieduizend klassieke rijtuigen en koetsen in particulier bezit. Jaarlijks organiseert de Nederlandse vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) een twintigtal concoursen in het land om het cultureel erfgoed van dit ‘rijdende museum’ voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken. Op deze manier kan men zien en beleven hoe het historische rijtuig eruit zag, bespannen met paard of paarden en een traditioneel geklede koetsier op de bok. Meer informatie over het NK Traditioneel Gerij is te vinden op de speciale website www.rijdende-monumenten.nl.

Nederland is een bijzondere kunstbeurs rijker: in dit najaar wordt voor de eerste keer “Sculptures NOW” gepresenteerd! Deze internationale sculpturenbeurs vindt van 15 t/m 18 september aanstaande plaats op een even speciale locatie, Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen. Dit 18de eeuwse buitenhuis en de bijbehorende tuin zijn gedurende vier dagen gevuld met prachtige beeldhouwkunst uit diverse periodes, vertegenwoordigd door ruim 15 internationale kunsthandelaren en galeries.

Unieke beelden en sculpturen
“Sculptures NOW” brengt opvallende beelden en sculpturen samen in Sparrendaal. Naast hedendaagse en 20ste eeuwse beelden, is er ook beeldhouwkunst uit onder andere de Middeleeuwen, Renaissance & Barok te vinden. Art Nouveau & Art Deco vullen deze sfeervolle thema verkooptentoonstelling aan in het prachtige Sparrendaal. Dit alles maakt van “Sculptures NOW” de enige sculpturenbeurs in Nederland met een volledig aanbod beeldhouwkunst.

Bijzondere lezingen
Om een bezoek aan “Sculptures NOW” compleet te maken, kan de bezoeker tijdens de beurs genieten van gratis lezingen. Deze worden onder andere gegeven door beeldhouwer én designer Willem Lenssinck. Lenssinck behandelt in zijn lezing “Klei en gips naar de kelder” nieuwe 3D-technieken in de beeldhouwkunst. De sculpturen van deze beeldhouwer zijn tijdens de beurs te bezichtigen en te koop.

Wat, Waar en Wanneer

  • Locatie: Buitenplaats Sparrendaal, Hoofdstraat 89, Driebergen-Rijsenburg
  • Data: Donderdag 15 t/m zondag 18 september 2016
  • Openingstijden: Donderdag van 14 tot 19 uur, Vrijdag t/m zondag van 11 tot 19 uur
  • Parkeren: Direct naast Buitenplaats Sparrendaal is een ruime gratis parkeerplaats
  • Internet: www.sculpturefair.nl

Het Cultureel Centrum Het Fijnhoud staat op vrijdag 24 juni om 20.00 uur anderhalf uur lang als decord voor de muzikale dansvoorstelling Kracht, Ritme & Vernieuwing.

Het dansproject waar professionele muzikanten samen met seniore dansers werken aan danstheater. Het project staat symbool voor dat ouder worden niets is waarvoor u zich hoeft te schamen.

Dit is helaas alweer de laatste voorstelling in een reeks van voorstellingen van Still Moving. Tijdens de perfomance wordt de speciaal gecomponeerde muziek live gespeeld!

Deze muzikale voorstelling is schikt voor jong & oud! Het beloofd een feest te worden!

Voor meer informatie over de voorstelling, de cast en het reserveren van kaarten kunt u kijken op de website.

Bent u er bij?!

De Kunstschouw van 11 t/m 19 juni 2016: een route met hedendaagse kunst van allerlei pluimage. Maar ook met dit jaar een focus op poëtische en kinetische kunst.

Met kunstenaars en hun kunst op privé locaties die alleen tijdens de kunstschouw voor publiek geopend zijn. Oude kerkjes, boerenschuren en landgoederen vormen in deze 23e editie weer een stralend decor voor de Kunstschouw. Langs een route in de westhoek van Schouwen die op zichzelf al een feest is om op de fiets of eventueel per auto te bereizen. Met laag polderlandschap onder hoge wolken, brede duinen, diepe bossen en een zee aan strand.

Voor de komende drie jaar heeft de Stichting Kunstschouw Westerschouwen een forse financiële impuls gekregen van de Stichting Renesse. Hiermee kan op grotere schaal hoogwaardige hedendaagse kunst worden getoond. Grote werken en bijzondere kunstvormen vol beweging.

Benieuwd? Binnenkort volgt meer nieuws.
Zie voor alle informatie en de route het full color Kunstschouw magazine dat vanaf 6 mei verkrijgbaar is. Hoe? Bij VVV’s in Zeeland en via de website www.kunstschouw.nl/bezoekers/magazine/

Zie ook www.kunstschouw.nl

De start van de Nationale Herdenkingsweek vindt dit jaar plaats op het Nationaal Ereveld Loenen. Hier wordt met het project ‘Ereveld Vol Leven’ een totaal nieuwe manier van herdenken geïntroduceerd. Honderden gesneuvelde militairen en omgekomen burgers zullen symbolisch ‘tot leven komen’.

Maandagmiddag 2 mei nemen 300 mensen achter de grafstenen plaats op het ereveld en geven zo de gestorvenen symbolisch een gezicht. Een gezicht dat overeenkomt met de leeftijd en het geslacht van diegene die er begraven is. De vaak jonge levens, die normaal alleen als cijfers en letters op een grafsteen staan, worden ineens mensen zoals jij en ik. We zien mensen die dachten nog een heel leven voor zich te hebben. Totdat het oorlog werd. Deelnemers aan een besloten editie in juni 2015 waren diep onder de indruk van deze manier van herdenken.

Verborgen verhalen zichtbaar maken
Initiatiefnemers en regisseurs Nathalie Toisuta en Dennis Brussaard vroegen zich al langer af hoe je van jongere generaties kan verwachten dat zij zich verbinden met het verlies door oorlog, terwijl de Tweede Wereldoorlog meer dan 70 jaar geleden is. Het project ‘Ereveld Vol Leven’ levert hieraan een belangrijke bijdrage. Toisuta: “Vanuit mijn eigen Molukse achtergrond is het me zó duidelijk geworden hoe samenlevingen uit elkaar vallen door oorlog en hoe lang dit doorwerkt in nieuwe generaties. Het is mijn missie om verborgen verhalen zichtbaar te maken.” Brussaard: “Toen ik het ereveld in Loenen voor het eerst bezocht, trof mij het verlies van de jonge levens die er liggen begraven. Ik vroeg mij af hoe mijn kinderen zich verhouden tot dit verlies. Die verbinding kun je eigenlijk alleen maar krijgen door het verlies te verbeelden.” Toisuta en Brussaard vonden een partner voor hun nieuwe herdenkingsconcept in de Oorlogsgravenstichting. Samen met directeur Gel Flieringa realiseerden zij Ereveld Vol Leven.

Nagedachtenis

Verhalen achter de graven
Bezoekers van de herdenking op het Nationaal Ereveld Loenen zullen onder meer de volgende verhalen gaan beleven: achter de grafsteen van verzetsleider Johannes Le Griep staat zijn kleinzoon, die zich aanmeldde om zijn opa een gezicht te geven. Een opa die 29 jaar geworden is. Achter de grafstenen van het joodse echtpaar Wijler-Kolthoff staan een man en een vrouw die dit echtpaar representeren. Het echtpaar pleegde zelfmoord toen ze hoorden dat hun dochters in de onderduik verraden waren en op transport waren gesteld. Achter de steen van Timo Smeehuizen staat een jonge militair. Smeehuizen was in Afghanistan voor zijn eerste vredesmissie. Hij kwam op 20-jarige leeftijd om het leven door een zelfmoordaanslag. Ook heeft zich een 92-jarige man als bezoeker aangemeld. Hij wil nog één keer het graf van zijn tweelingbroer bezoeken, met daarachter een jonge jongen die symbool staat voor zijn omgekomen broer.

Uitnodiging
U bent van harte welkom om bij deze herdenking aanwezig te zijn.

Wanneer? Maandagmiddag 2 mei 2016, inloop vanaf 14:00 uur, start openingsceremonie 15:00 uur
Waar? Nationaal Ereveld Loenen, Groenendaalseweg 64, 7371 EZ Loenen

Senioren in beweging om fit en vitaal te blijven. Den Haag staat in de maand oktober volledig in het teken van ouderen en vitaliteit. Onder het thema “Senioren in beweging” wordt oktober dan ook omgedoopt in de ‘Maand van de Vitaliteit’. Uiteenlopende organisaties gericht op ouderen organiseren activiteiten die worden gebundeld op de website www.maandvandevitaliteit.nl. Daarnaast verschijnt een speciale festivalkrant die eind september wordt verspreid via de Posthoorn. De activiteiten zijn voor een ieder toegankelijk en veelal gratis bij te wonen. Voor houders van de Ooievaarspas worden daarnaast ook enkele acties georganiseerd. Doelstelling van de Maand van de Vitaliteit is om senioren letterlijk & figuurlijk in beweging te krijgen.

Senioren in beweging
In de Maand van de Vitaliteit komen senioren samen met anderen in beweging. Letterlijk, door deel te nemen aan allerlei sportieve activiteiten in wijkcentra. Maar ook culturele, informatieve en activiteiten om digitaal vaardig te worden maken deel uit van het programma. De gemeente beoogt hiermee ouderen te overtuigen van de noodzaak betrokken en vitaal van geest te blijven, ondanks mogelijke toenemende kwetsbaarheid. Met de activiteiten kunnen ouderen vrijblijvend kennis maken en nieuwe interesses opdoen. Op deze manier ontstaat levensplezier en kan een bijdrage worden geleverd aan het bestrijden van eenzaamheid. De aftrap op 2 oktober bestaat uit een gezamenlijke lunch met dansworkshops, voor maar liefst 400 deelnemers in het Zuiderstrandtheater. Daarnaast zijn er in oktober speciale theater- en muziekvoorstellingen voor senioren en organiseert de Haagse Hogeschool op 14 oktober een symposium over het belang van vitaliteit en het voorkomen van eenzaamheid.

Iedereen die activiteiten organiseert voor en met senioren kan aanhaken, indien de activiteit bijdraagt aan vitaliteit van senioren en eenzaamheid tegen gaat. Organisaties kunnen zich nog aanmelden voor deelname aan de Maand van de Vitaliteit via info@maandvandevitaliteit.nl of hun activiteit direct aanmelden via www.maandvandevitaliteit.nl. De Maand van de Vitaliteit wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag.

Vrijdag 4 september, zaterdag 5 september en zondag 6 september wordt het Enschedese stadshart weer omgetoverd tot één groot openluchtrestaurant. Meer dan 40 restaurants doen hun uiterste best om jouw smaakpapillen te verwennen! Naast het heerlijk eten worden bezoekers getrakteerd op muziek, kookdemonstraties en modeshows.

De Enschedese binnenstad verandert tijdens de Proef-Eet voor de 29e keer in één groot openlucht restaurant. 3 Dagen lang kan, voor een paar duyten per gerecht, kennis worden gemaakt met culinair Enschede. De diversiteit aan kookkunsten van de deelnemers staan garant voor een bijzondere smaakervaring. Naast het proeven van de heerlijkste gerechten, wordt ook een uitgebreid en gevarieerd entertainment programma geboden. Diverse artiesten zorgen voor een stukje extra gezelligheid.

Meer informatie? Bekijk hier de website van Proef-Eet