Menu
Tuinieren

Komen uw planten de winter door?

De winter is weer begonnen en u zit hoogstwaarschijnlijk warm binnen bij de kachel, met een warme drank op tafel. Maar uw tuinplanten kunnen dit niet. Welke van uw tuinplanten gaan de winter trotseren en welke zullen het niet overleven? Al eerder is hier over geblogd, hier nog wat extra informatie voor u zodat uw planten goed de winter door komen!

We onderscheiden planten in drie categorieën:

  1. Winterharde planten
    Winterhard betekent eigenlijk gewoon dat de plant het in zich heeft om de kou aan te kunnen. Deze planten kunt u met een gerust hart buiten laten staan en zullen u gewoon weer verblijden met hun mooie groene kleur zodra de lente zijn intrede doet.
  2. Half-winterharde planten
    Half-winterharde planten zijn wat lastiger. Ze kunnen wel wat vorst verdragen en doen hun uiterste best om de kou aan te kunnen, maar bij een langdurige vorstperiode zult u toch wat beter voor deze planten moeten zorgen.
  3. Wintergroene planten
    Wintergroene planten zorgen zelfs in de winter voor een mooie kleur. Deze planten verdampen veel vocht, en hebben dus ook water nodig in de winter. Als deze planten in de winter niet genoeg water hebben gehad, dan zie je dat in het voorjaar aan de bruine of gele bladeren. Hoewel deze planten dus prima tegen de vorst kunnen, is het verstandig om af en toe naar ze om te kijken en ze wat water te geven.

Wat kunt u nou doen voor deze verschillende planten? Zoals hierboven al genoemd, is het bij wintergroene planten belangrijk om ze water te geven wanneer nodig. Winterharde planten redden het prima zonder uw zorg, maar half-winterharde planten doen dit niet. Elke plant heeft ook weer zijn eigen zorg nodig.

Onderstaande planten zijn half-winterhard en komen veel voor in Nederlandse tuinen:

  • Lavatera (paarse bloemplant)
  • Hebe (paarse smalbloemplant)
  • Viburnum (kleine boom)
  • Hibiscus (bloemplant in veel verschillende kleuren)

Bij deze planten is het belangrijk om ze bij een langdurige vorstperiode af te dekken met een dikke laag blad. Ook doen ze het beter op een plek in de luwte, uit de wind. Belangrijk is om de planten pas ná de winter weer te snoeien.

Extra tip: plantensteunen. Deze steunen zorgen ervoor dat planten die niet winterhard en/of –groen zijn, toch niet omvallen door de vorst. Komt er sneeuw? Dan is het beter voor de planten én het gras als de sneeuw blijft liggen en vanzelf smelt. Zo voorkomt u dat er alsnog planten bevriezen en zorgt u ervoor dat het gras aan het begin van het voorjaar nog steeds groen is.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.