Menu
Inrichting & Wooncomfort

Kleur gebruiken in uw huis

Op de agenda staat al een tijdje het anders inrichten van uw huis, maar het juiste moment heeft zich nog niet voorgedaan. Dit is het moment om uw handen uit de mouwen te steken en uw huis te voorzien van kleur. Kleur heeft immers een positieve invloed op uw gemoedstoestand.

Effect van kleur

Kleuren zijn van invloed op de persoonlijke sfeer in uw huis. Bovendien wordt uw huis tot leven gebracht door gebruik te maken van kleuren. Tevens zorgen kleuren ervoor dat u zich prettig voelt in uw huis. Maar wat zijn de juiste kleuren voor u? Dit is afhankelijk van uw associaties met bepaalde kleuren.

Moodboard

Heeft u geen idee welke kleuren het beste bij u passen? Maak dan een moodboard. Op het moodboard plakt u foto’s van ruimtes, meubels en accessoires die u aanspreken. Hieruit kunt u afleiden naar welke kleuren uw voorkeur uitgaat.

Eyecatcher

U heeft besloten om kleur in huis aan te brengen. De kleur kunt u het beste aanbrengen op een muur waar u op afloopt. Hiermee creëert u een eyecatcher, maar u hoeft er niet continu tegenaan te kijken. U krijgt een wow-gevoel van een felle kleur, maar een felle kleur kan ook voor onrust zorgen.

Kleurcombinaties

Het kiezen van een kleur voor het interieur is niet gemakkelijk. U heeft mogelijk te maken met verschillende smaken binnen uw huishouden en de interieurbranche is continu onderhevig aan trends. Maar u wilt uw huis ook niet continu veranderen. Geslaagde kleurencombinaties voor uw inrichting bieden uitkomst. Deze kunt u maken aan de hand van onderstaande tips:

  • Kleurencirkel: op deze cirkel vindt u alle kleuren terug die waargenomen kunnen worden met een kleuren prisma. Kleuren die ver uit elkaar liggen steken van elkaar af. De kleurencirkel helpt u om eenvoudiger kleuren te combineren die bij elkaar passen.
  • Contrasterende kleuren: de kleuren die op de kleurencirkel tegenover elkaar liggen zijn complementaire kleuren. Wanneer u hiervan gebruik maakt, zullen beide kleuren worden versterkt. U krijgt een levendig interieur, een interieur dat kracht uitstraalt.
  • Harmonieuze kleuren: deze kunt u creëren door kleuren die naast elkaar liggen te combineren. Een harmonieuze kleur kunt u tot zijn recht laten komen door hem te combineren met neutrale tinten. Neutrale tinten zijn wit, grijs of zwart.
  • Ton Sur Ton: zijn kleuren met dezelfde kleurtoon en een andere hoeveelheid wit. In uw interieur kunt u met deze kleurcombinatie subtiele nuances aanbrengen.
  • Koele/warme kleuren: iedere kleur heeft een koele of warme ondertoon. Bij het kleuren van uw huis is het belangrijk om na te denken welk effect u wilt creëren.
  • Ruimtes: wist u dat niet iedere ruimte geschikt is voor een bepaalde kleur? Voordat u begint met schilderen is het van belang om te bedenken welke functie de ruimte gaat krijgen. Aan de hand hiervan kan de kleur worden bepaald.