Menu
Koken

Keukentip: Hoe maak ik lekker mals stoofvlees?

Stoofvlees bereiden

Vaak is het in mei al lekker BBQ weer, maar helaas moeten we het op dit moment nog doen met een lage temperatuur en flinke buien. Dit lijkt misschien slecht weer, maar het is wel ideaal keukenweer. Een gerecht dat heerlijk is bij dit weer, maar ook veel tijd kost is stoofvlees. Naast de tijd is de juiste bereiding ook essentieel. Wanneer het vlees mals is dan lik je, je vingers er bij af, maar is de bereiding niet helemaal goed gegaan dan kan het als droog en taai ervaren worden. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet, waardoor het gerecht lekker mals blijft en zeker boven aan uw favoriete lijstje komt te staan.

Tip 1: Kies het juist vlees

Vaak kiezen we bij vlees voor de magere variant. Zeker wanneer er op de lijn letten is ieder grammetje vet te veel, maar het vet aan vlees zorgt er wel voor dat het vlees sappiger en malser blijft tijdens de bereiding. Daarnaast zorgt het vet ook voor extra smaak aan het vlees. Geef bij de slager aan dat u het vlees gaat gebruiken voor stoofvlees en dat u graag wat vet wilt hebben aan het vlees dat u koopt. Voor de bereiding is het daarnaast goed om het vlees niet direct uit de koelkast in de pan te gooien, maar laat het vlees even een halfuurtje op kamertemperatuur komen. Het “schrikeffect” van het vlees is dan minder groot en ook dit komt de malsheid weer ten goede.

Tip 2: Vlees bereiden in een stoofpot

Omdat het bereiden van lekker stoofvlees even duurt is het aan te raden om voor de bereiding te kiezen voor een stoofpot of in ieder geval voor een pan met een dikke bodem. Door de dikkere tussenlaag tussen de warmtebron en het vlees voorkomt u dat het vlees aanbakt en er gelijkelijk warmte bij het vlees komt. Zorg daarnaast dat u een passende deksel heeft bij de pan dan kan het stoven zijn gang gaan zonder dat er vocht verloren gaat.

Tip 3: Braad het vlees goed aan

Voordat het vlees in de pan gaat is het goed om het eerst met een keukendoek goed droog te deppen. Wanneer dit het geval is kunt u het beste het vlees kort aanbraden in een koekenpan. Wanneer het vlees snel en gelijkmatig dichtgeschroeid is jaalt u het uit de koekenpan en stopt u het in de stoofpot. Door het dichtschroeien voorkomt u dat er later teveel vocht uit het vlees verdampt.

Tip 4: Neem de tijd:

Zoals aangegeven heeft stoofvlees ruim de tijd nodig om te garen. Gun het gerecht ook deze tijd. bereiding van 1,5 tot 3 uur is heel normaal. Mocht het lastig zijn om het vlees op de kookplaat te laten garen dan kunt u er na het braden ook voor kiezen om het gerecht in de oven te garen. De oven kunt u gemakkelijker op 1 temperatuur zetten.

Na deze stappen kunt u genieten van een heerlijk gerecht en mals stoofvlees.