Rubriek

hoofdcategorie

Rubriek

Steeds meer Nederlanders zijn mantelzorger voor een familielid. Vroeger was het heel normaal dat zorgbehoevende familieleden in huis kwamen wonen om zo voor ze te kunnen zorgen. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden om uw huis aan te laten passen om zo extra ruimte te creëren voor de mantelzorg met behoud van uw eigen privacy. Wanneer u over een groot perceel beschikt kunt u ook een mantelzorgwoning overwegen. Met een mantelzorgwoning bent u altijd in de buurt om zorg te verlenen maar hebben jullie wel allebei een eigen plek. Er gelden speciale regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning op uw eigen terrein die ik hierbij graag toe licht.

Wat is een Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning die staat op het terrein van een huis. In de mantelzorg woning kan een familielid of vriend wonen die zorg verleend aan de bewoner(s) van het huis of woont degene die zorg nodig heeft in de mantelwoning.

U kunt er voor kiezen om een deel van uw huis om te bouwen als mantelwoning zoals een garage of bij het huis een aanbouw te realiseren die als mantelwoning ingericht kan worden. Wanneer u liever 2 gescheiden woningen heeft kunt u er voor kiezen om in de tuin een (tijdelijke) mantelzorg woning te plaatsen.

Geen vergunning nodig

Voor het bouwen van een mantelzorgwoning heeft u geen bouwvergunning nodig. Uiteraard gelden er wel regels waaraan u moet voldoen. U dient onder andere te voldoend aan het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan regels op het gebied van isolatie, milieu, gezondheid en veiligheid. Een aannemer kan u hier vaak meer over vertellen. U kunt ook met de gemeente contact opnemen om uw plannen te bespreken

Belangrijke regels

Een mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal 1 huishouden, bestaande uit maximaal 2 personen. 1 persoon van het huishouden dient mantelzorg te ontvangen of te verlenen.

Wanneer de mantelzorg stopt mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. In veel gevallen hoeft u de woning niet volledig af te breken maar dient u wel een eventuele keuken en badkamer te verwijderen.

Het is goed om u van te voren goed in te lezen over het maken van een mantelzorgwoning. Overleg ook met de huisarts, professionele zorgverleners en uw gemeente zodat alles netjes volgens de geldende regels gaat gebeuren.

Eindhoven, 26 maart 2020 – Hoewel het sociaal isolement door de coronacrisis noodzakelijk is, veroorzaakt het ook een probleem dat moeilijk op te lossen is: eenzaamheid. Smarthomespecialist 50five slaat de handen ineen met Emma Zorgt, Dokter.nl en Google in een poging dit probleem dit verlichten door een gespecialiseerde digitale spraakassistent met korting aan te bieden.

Even bij je opa en oma of bejaarde ouders op bezoek is er momenteel niet bij. Verpleeghuizen zijn dicht voor bezoekers en mantelzorg verloopt moeizaam. Dit zorgt ervoor dat ouderen en alleenwonenden versneld vereenzamen. En dat is meer dan enkel erg vervelend; volgens hoogleraar psychologie Paul van Lange blijkt in gesprek met EenVandaag namelijk dat men van eenzaamheid écht ziek wordt. Het leidt tot depressies, maar ook tot hart- en vaatziekten.

Reden genoeg voor smarthomespecialist 50five bij te dragen aan dit initiatief van Emma Zorgt. Zij ontwikkelden een spraakassistent op basis van kunstmatige intelligentie die specifiek gericht is op ouderenzorg. Het doel ervan is dat mensen langer en veiliger zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Via de standaard functionaliteiten van de Google Assistant kunnen ouderen gesprekken voeren en allerlei vragen stellen, zelfs een spelletje spelen is mogelijk. Het is in feite een digitale huisgenoot.

De Emma Zorgt assistent dient echter niet alleen ter entertainment, maar helpt je daarnaast een oogje in het zeil te houden. Zij controleert meerdere keren per dag de gesteldheid van de gebruiker en naasten ontvangen een waarschuwing bij het gebrek aan een reactie. Ouderen kunnen bovendien via een eenvoudig commando direct om hulp vragen wanneer dit nodig is.

De spraakassistent werkt via de slimme speakers van Google Nest die 50five 1.000 beschikbaar stelt aan een gereduceerd bedrag. Bart-Jan Groothoff, category manager bij 50five: “We zien in het afgelopen jaar een stijgende interesse in slimme oplossingen voor ouderen, smartphones voor ouderen zijn een goed voorbeeld. In België werken we al samen met de slimme thuiszorgoplossing Jane waar we zien dat het écht werkt en levens kan redden. Gezien de huidige urgentie in verband met het coronavirus was deze samenwerking in Nederland daarmee voor ons een no-brainer.”

Dankzij de samenwerking is een totaalpakket met een hoge korting te verkrijgen. Voor een bedrag van €40,99 ontvang je de Google Nest Mini smart speaker, de Emma Zorgt spraakassistent (monitoring & alarmering) en een uitgebreide handleiding voor de installatie en het gebruik.

Het pakket is hier te bestellen.

Bijna iedereen maakt inmiddels regelmatig gebruik van het internetbankieren. Niet gek ook: het is een ontzettend handige manier om inzicht te krijgen tot en gebruik te maken van de bankrekening. Maar het gebruik van internetbankieren brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee. Wat als hackers inbreken op de internetverbinding en jouw persoonlijke inloggegevens onderscheppen? Voordat je het weet is heel je bankrekening leeg geplunderd! Om dat te voorkomen, is het ontzettend belangrijk om veilig gebruik te maken van het internetbankieren. Met deze praktische tips zorg je ervoor dat jij geen risico loopt.

1. Vermijd openbare netwerken

Openbare netwerken geven je wellicht de vrijheid om kosteloos met het internet te verbinden, maar de risico’s van publieke wifi zijn groter dan je misschien wel denkt. Iedereen kan namelijk verbinding maken met een openbaar wifi netwerk: zo ook hackers. Alle gegevens die jij via dit openbare netwerk doorstuurt, kunnen zonder problemen ingezien worden door personen die hier helemaal geen inzicht op zouden moeten hebben. Het is dan ook niet voor niets dat criminelen op grote schaal misbruik maken van openbare wifi netwerken. Sta je dus op het punt persoonlijke gegevens in te voeren om in te kunnen loggen bij je internetbankieren? Doe dit dan alleen vanaf een beveiligd wifi-netwerk.

2. Gebruik een goede VPN verbinding

Wil je toch gebruik kunnen maken van een openbaar netwerk? Gebruik dan een goede VPN verbinding. Een VPN verbinding zorgt ervoor dat al je internetverkeer via een externe server geleid wordt: en deze externe server zorgt er weer voor dat alles beveiligd en versleuteld gebeurt. Dit betekent dat alles wat jij op het internet doet verborgen wordt; zo ook je identiteit en locatie. Op deze manier bescherm je jouw digitale informatie tegen hackers en kun je veilig en zonder zorgen gebruik maken van (openbare) netwerken. Je bent volledig anoniem en ‘onzichtbaar’ aanwezig, en de gegevens die jij invoert tijdens het internetbankieren zijn op deze manier perfect beschermd.

3. Download een goede anti malware software

Anti malware software zorgt ervoor dat jouw apparaat beschermd is tegen virussen en allerlei vormen van spyware. Dit soort malware wordt ontworpen om schade aan te richten of persoonsgegevens van je apparaten te stelen. Gezien er flink wat malware op het internet rondgaat is het ongelooflijk belangrijk om je apparaten hier goed tegen te beschermen: zowel je computer als laptop en smartphone.

4. Gebruik een goed wachtwoord

Er zijn maar genoeg mensen die de fout maken om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Wanneer dit wachtwoord eenmaal gehacked is, zou de hacker dus direct toegang hebben tot alle mogelijke inlog- en persoonsgegevens; inclusief je internetbankieren. Maak dus overal nieuwe, sterke wachtwoorden voor aan die niet zomaar te raden zijn. Probeer zaken als namen, woonplaatsen en geboortedata te mijden, en schrijf het wachtwoord nergens op: ook niet in een e-mail. Vind je het lastig om alle wachtwoorden te onthouden? Dan kun je gebruik maken van een betrouwbare wachtwoordmanager.

5. Gebruik de smartphone app

Iedere bank heeft wel een speciale app voor het internetbankieren ontwikkeld: probeer deze dus ook zoveel mogelijk te gebruiken. Deze speciale app wordt voorzien van allerlei soorten beveiliging (een SSL-versleutelde verbinding bijvoorbeeld) en is hierdoor veiliger dan de website van de bank in de browser. Wil je toch internetbankieren via de browser, zorg dan dat je gebruik maakt van een beveiligde SSL verbinding (je kunt deze herkennen aan het slotje in de browserbalk met de letters https) of een goede VPN verbinding.

6. Pas op voor phishing

Je bank zal je nooit via een appje, smsje of mailtje om persoonsgegevens vragen. Krijg je dus toch een smsje uit naam van je bank waar ze je vragen om je inloggegevens toe te sturen of ‘even snel’ in te loggen: dan heb je waarschijnlijk met phishing te maken. Phishing wordt regelmatig door hackers gebruikt om toegang tot je account te krijgen. Via nep mails of telefoontjes word je naar een valse website gelokt om hier vervolgens in te loggen. Gebruik deze links nooit! Mocht je twijfelen, neem dan gewoon even contact op met je bank.

21 oktober 2019 – De Consumentenbond heeft onlangs een groot aantal multivitaminen en vitamine D supplementen voor 50+’ers getest. Bij diverse producten laat de dosering te wensen over. Van de 61 onderzochte vitamines doorstaan er 50 de test niet. Binnen de categorieën multivitaminen voor vrouwen 50+ en multivitaminen 70+ staat het online merk Flinndal op nummer één.

Categorie 50+ vrouwen multivitaminen

Vrouwen vanaf 50 jaar hebben een hogere behoefte aan vitamine D. De Gezondheidsraad adviseert deze doelgroep dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Flinndal Multi 50+ Vrouw staat op nummer één van de geteste multivitaminen voor 50+’ers. De dosering van de vitaminen en mineralen vliegt nergens uit de bocht, het vitamine D gehalte is optimaal én er wordt duidelijk aangegeven dat het product speciaal voor 50+ vrouwen is.

Categorie 70+ multivitaminen: duidelijke winnaar

Ook binnen de categorie vitaminen voor 70+’ers is Flinndal de duidelijke winnaar. De Gezondheidsraad beveelt mannen en vrouwen van 70+ aan om dagelijks 20 microgram vitamine D te slikken. Van alle onderzochte producten is Flinndal Multi 70+ het enige product waarop staat dat het specifiek voor 70+’ers bedoeld is. Daarnaast bevat het supplement het juiste vitamine D gehalte.

“Bij Flinndal kijken we goed naar de behoefte aan specifieke voedingsstoffen in verschillende levensfasen. Dat de Consumentenbond onze inspanningen waardeert met een eerste plaats, is een enorm fijne bevestiging.’’ aldus Inge Hendriks, Productmanager bij Flinndal. 

Supplementen met alleen vitamine D

In de categorie vitamine D supplementen voor 50+’ers, staat Davitamon op de eerste plaats. De verpakking geeft het duidelijkst aan welke dosering past bij welke leeftijd.

50+ multivitaminen: onzin of niet?

Naarmate we ouder worden, neemt de opname van vitamine B12 af. Daarnaast gaat de vitamine D behoefte voor vrouwen 50+ en ouderen 70+ omhoog. Een multivitamine van goede kwaliteit die is afgestemd op de behoefte van de doelgroep, kan een goede aanvulling op een gezond voedingspatroon zijn.

Test multivitamines voor 50+’ers, Consumentenbond september 2019: https://www.consumentenbond.nl/vitamines-en-voedingssupplementen/test-multivitamines-voor-50

Elk jaar in december staan er weer verschillende kerstshows voor de deur. Door het hele land zijn ze te vinden. De ene nog mooier en spectaculairder dan de ander. Prachtige muziek, loepzuivere zang en aan het einde een oorverdovend applaus. Het is elk jaar weer een leuk uitstapje met je partner, familie of vrienden. Een leuk avondje uit waarvoor je jezelf helemaal kan optutten. Een frisse coupe, nieuwe kleding en voor de vrouwen ook nog prachtige make-up en glimmende sieraden. Omdat er tegenwoordig zoveel kerstshows zijn, hebben we er een aantal geselecteerd om de keuze wat makkelijker te maken.

 1. Kerst in Maastricht

We trappen af met de bekendste violist van ons land, André Rieu. Dit jaar geeft hij voor het eerst een magisch kerstconcert in Maastricht. André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest geven ongetwijfeld het meest romantische optreden van het jaar! Het wordt een sprookjesachtige avond in een prachtig winterwonderland. Zing mee met kerstliederen, wals mee op prachtige liedjes en beleef een weergaloze avond. Wanneer je een fanatieke meedanser bent, zorg dan wel je je spullen goed opbergt. Heb je toch je telefoon in je broekzak zitten? Zorg dan voor een goed Motorola Moto E6 hoesje. Door het fanatieke bewegen kan zomaar je telefoon vallen. Na de betoverende avond in Maastricht zit je meteen in de kerstsferen. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de show op 21 december en het begint om 20:00. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €65,00.

 • Classical Christmas met Jan Vayne

Elk jaar bewonderen duizenden mensen de befaamde kerstconcerten. Dit jaar kun je genieten van het beroemde Bach Choir & Orchestra of the Netherlands samen met Jan Vayne. Deze onvergetelijke avond staat in je geheugen gegrift als een spektakel. Het koor betovert je gehoor met hun melancholische klanken en laat je genieten van ouderwetse kerstklassiekers. Je zou haast uit verwondering je telefoon laten vallen. Gelukkig kan er met een telefoonhoesje om je telefoon weinig fout gaan. De krachtige opbouw in het programma laat je vol spanning wachten op mooie hoogtepunten. Pianovirtuoos Jan Vayne zorgt voor emotionele momenten door zijn improvisatie kunsten. Met een bezoek aan Classical Christmas met Jan Vayne ga je met een warm gevoel de kerstdagen in. Het concert vindt plaats in Het Concertgebouw in Amsterdam. De show is op 19 december van 19:30 tot 21:50 en op 24 december van 14:15 tot 16:25. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €32,50.

 • Disney On Ice

Ga je er tijdens de feestdagen graag een keer tussenuit met de kleinkinderen? Dan is Disney On Ice een absolute aanrader. De Disneyprinsessen vliegen om je oren en de liedjes kun je allemaal meezingen! Je kleinkinderen kijken hun ogen uit en kunnen niet geloven dat ze oog in oog staan met hun Disney idool. Bewonder Anna, Elsa en Olaf uit Frozen. Duik vervolgens de zee in met Ariël en Sebastiaan en ga op pad met Rapunzel. Je sluit de show af met een spectaculaire show van het Beest, die hij speciaal opvoert voor Belle. Je hebt geluk dat je smartwatch stevig vastzit met een Samsung Galaxy Watch 42 mm bandje. Door al dat mee springen en dansen met de kleinkinderen zou je smartwatch anders zomaar los kunnen gaan. Het ijsspektakel duurt tussen de 1,5 en 2 uur, inclusief 15 minuten pauze. De show is te bezoeken van 11 december t/m 15 december in Ahoy, Rotterdam en van 21 december t/m 29 december in de Jaarbeurs, Utrecht. Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf €24,00.

Sinds 31 augustus is het weer mogelijk om Naturalis te bezoeken. Het museum in Leiden onderging een grote verbouwing, die maar liefst twee jaar duurde. Hiervan was het museum zelfs één jaar helemaal gesloten. Het vernieuwde natuurhistorisch museum trok op de openingsdag al meer dan duizend bezoekers. De populariteit is in het afgelopen jaar duidelijk niet gedaald!

Naturalis is een natuurhistorisch museum dat het leven op aarde in kaart brengt. Met een indrukwekkende collectie aan kennis en data proberen ze elke bezoeker wat bij te brengen. Daarnaast onderzoekt het museum de natuur om biodiversiteit te onderhouden. Zo draagt het museum ook bij aan grote vraagstukken over de voedselvoorziening, het klimaat en geneesmiddelen.

Het museum leidt je door acht verschillende zalen. Het is een lust voor het oog en absoluut het fotograferen waard. Zorg in dat geval wel voor een stevig Samsung Galaxy Note 10 hoesje. Als je vaak je telefoon uit je tas of broekzak haalt, is de kans ook groter dat je jouw telefoon laat vallen. Dat zou natuurlijk een vervelende domper zijn op zo’n leuke dag! De thema’s van de verschillende zalen zijn als volgt:

 1. Leven: Dit is de entreezaal. De ruimte neemt je mee langs de verschillende landschappen van de aarde. Je start diep in de zee en eindigt hoog bovenop een bergtop. Onderweg ontmoet je verschillende dieren en planten die je tegenkomt op de aarde. Je leert hier veel over het samenleven van planten en dieren. Iedereen heeft elkaar nodig om te kunnen overleven.
 2. De aarde: Een ode aan de kracht van onze planeet. De aarde is scheppend, gevend maar ook zeker vernietigend. Beleef de kracht van de aarde en reis langs verschillende landen. Dankzij een 60 meter lang panoramadoek bezoek je Hawaii, Japan, Brazilië en IJsland. Hier zie je waar de aarde zoal toe in staat is.
 3. De dood: Hier ontdek je hoe dood en leven uiteindelijk samenkomen. Deze zaal is een waar ‘doolhof van de dood’. Je kunt de zaal niet in één keer overzien. De ruimte bestaat uit gebogen wanden met wonderlijke objecten. Na elke bocht sta je weer voor een nieuwe verrassing! Een extra reden om een krachtige iPhone 6 screenprotector aan te schaffen. Wanneer je na een bocht plots op iemand stuit, kan je telefoon zo uit je handen glippen. Met een screenprotector is je beeldscherm in ieder geval goed beschermd. Aan het einde van het doolhof kom je in het midden uit waar dood en leven in elkaar overvloeien.
 4. De ijstijd: Ontdek de wilde natuur in een onherbergzaam oerlandschap. Duik in het leven van de vroegere ‘big five’ van het toenmalige Nederland. Bekijk realistische filmpjes via de verrekijkers langs de maquette of bewonder een van de ruim 9000 mammoetbotten en -kiezen. De pronkstukken uit deze zaal zijn absoluut de schedel van een mammoetbaby, een stukje mammoethuid en zelfs een mammoetdrol!
 5. De verleiding: Een voorstelling over voortplanting en de natuur. In deze zaal kom je erachter hoe de voortplanting werkt bij zowel dieren als planten. Zorgen de ouders voor hun kroost? Met welke kleur lokt de bloem een bij en wat gebeurt er na de paring? Op al deze vragen krijg je antwoord!
 6. De vroegere mens: Hoe is de mens ontstaan? Naturalis beantwoord deze vraag op een originele manier. Het museum beschikt namelijk over unieke fossielen van de Homo Erectus, onze vroegere voorouder. Naast deze pareltjes, is ook de reconstructie van de oermens een hoogtepunt. Deze levensechte oervrouw is gemaakt door de Nederlandse kunstenaars Adrie en Alfons Kennis. De reconstructie is gebaseerd op de vondsten van onderzoeker Eugène Dubois en de nieuwste wetenschappelijk inzichten.
 7. Dinotijd: Hier vind je het prachtstuk van het museum. Het skelet van een echte Tyrannosaurus Rex. Dit kroonjuweel is ongetwijfeld een foto waard. Pak tijdens dit fotomoment rustig je telefoon erbij en zorg voor een stevig hoesje. Het is vaak erg druk in de zaal omdat iedereen graag het skelet vastlegt. Trix, de naam van de dinosaurus , neemt je mee terug in de tijd. In de 12 meter hoge zaal komen de dino’s optimaal tot hun recht. Dit is een zaal die je zeker niet mag missen!
 8. LiveScience: Hier ontmoet je de onderzoekers en collectiebeheerders van Naturalis. Zo kun je ervaren wat er bij hun werk komt kijken. Dit is een leuke zaal voor kinderen of kleinkinderen. Je kunt hier de wetenschappers in levende lijven ontmoeten. Stel je brandende vragen en krijg direct antwoord van een expert!

Een bezoek aan Naturalis geeft je direct een andere kijk op de wereld. Daarnaast is Leiden zelf een erg leuke stad. Bezoek het museum en sluit de dag af met een heerlijk diner in een van de restaurants en praat na over al de overweldigende indrukken.

Kaartjes voor Naturalis zijn €16,00 per stuk. 

Al maanden kampt het CBR met grote achterstanden en wachten veel mensen enorm lang op de verlenging van hun rijbewijs. De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, wil het nu mogelijk maken dat mensen van 75 jaar en ouder nog een jaar na de einddatum van hun rijbewijs door mogen rijden zonder dat ze problemen met politie of de verzekeraar krijgen.

Minister Van Nieuwenhuizen heeft het ontwerpbesluit om deze administratieve verlenging van het rijbewijs mogelijk te maken aan de Tweede Kamer aangeboden. ANBO vindt dat deze maatregel een noodgreep is om de achterstanden waar het CBR mee kampt te kunnen oplossen.

De maatregel is een noodgreep
“Natuurlijk ben ik blij voor de mensen die al maanden moeten wachten op de verlenging van hun rijbewijs,” stelt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Wij hebben inmiddels al honderden leden kunnen helpen door onze afspraken met het CBR. Maar het is een noodgreep, omdat het CBR de boel niet op orde krijgt.”

Vandaag werd bekend dat de minister een externe adviseur heeft aangesteld, die het CBR moet gaan helpen. Liane den Haan: “Ik hoop dat er nu verbetering gaat plaatsvinden, want de tijdelijke verlenging lijkt op het repareren van de achterdeur, terwijl de voordeur stuk is. We waarderen de inzet van iedereen bij het CBR, maar er moet echt een structurele oplossing komen.”

Verkeersveiligheid moet voorop staan
Wat ons betreft staat de verkeersveiligheid van alle weggebruikers voorop. Het kabinet heeft plannen om de verkeersveiligheid in Nederland sterk te verbeteren. Het is nu nog niet duidelijk of de maatregel om het rijbewijs te verlengen gevolgen heeft voor deze plannen.

Veel consumenten met een elektrische fiets ervaren na een aantal jaren problemen hun fietsaccu. Vaak is de actieradius na 2-3 jaar al merkbaar kleiner geworden: het aantal kilometers dat per lading gefietst kan worden neemt af of de accu geeft plots helemaal geen ondersteuning meer. De oorzaak hiervan is vaak slijtage. De fietsaccu heeft namelijk een beperkte levensduur van gemiddeld 5 jaar. De actieradius neemt jaarlijks met zo’n 15% af en uiteindelijk is de fietsaccu aan vervanging toe, omdat er nog maar een paar kilometer ondersteuning overblijft.

Het is erg belangrijk om de kwetsbare batterij goed te behandelen. De manier waarop je omgaat met de fietsaccu is namelijk van grote invloed op de levensduur. Wanneer je de batterij op de juiste manier oplaadt en bewaart, kan dit de levensduur met een aantal jaren verlengen. De volgende tips helpen je hierbij:

Bewaren
Het is verstandig om de accu op kamertemperatuur te bewaren tijdens het opladen. Te hoge, maar ook te lage temperaturen hebben een negatief effect op levensduur van de batterij. Het komt vaak voor dat de accu voor langere tijd bewaard wordt bij koude temperaturen, bijvoorbeeld in de garage. Dit is schadelijk voor de energiecellen.

Laden
Je doet er goed aan om de accu na elke fietsbeurt op te laden. Daarnaast is het aan te raden eens per maand een volledige laadcyclus te doorlopen. Dit houdt in dat de accu helemaal leeggefietst en daarna weer bijgeladen moet worden. Deze cyclus zorgt ervoor dat de batterij weer opnieuw gekalibreerd wordt.

Ontladen
Het komt regelmatig voor dat een accu na een lange fietstocht bijna helemaal leeggereden wordt. Het is dan wel belangrijk om een lege fietsaccu zo snel mogelijk weer op te laden, het liefst dezelfde dag nog. Als hier te lang mee gewacht wordt kan diepteontlading en blijvende schade kan ontstaan. Daarnaast zorgt herhaaldelijk diep ontladen op lange termijn voor een daling van de capaciteit.

En in de winter?
Het is vooral schadelijk om de accu voor een langere tijd leeg weg te leggen, bijvoorbeeld gedurende de wintermaanden. Gebruik je de e-bike een tijdje niet? Leg de accu weg met 50% lading in een ruimte op kamertemperatuur. Het is verstandig om eens per twee maanden de accu weer even bij te laden.

Ook al verzorg je de fietsaccu nog zo goed: geen enkele accu kent het eeuwige leven. Uiteindelijk zal de batterij helemaal versleten zijn en is het noodzakelijk om deze te vervangen voor een nieuwe. Een nieuwe accu bij de dealer is vaak erg prijzig (€500 of meer), de batterij is dan ook het duurste onderdeel van de e-bike. Er kan tegenwoordig ook gekozen worden voor revisie van de fietsaccu. Dit houdt in dat de oude energiecellen vervangen worden voor nieuwe cellen. In veel gevallen is een gereviseerde fietsaccu weer zo goed is als nieuw.

Geld lenen op latere leeftijd wordt steeds makkelijker. Er zijn steeds meer kredietmogelijkheden voor senioren. Zeker nu de vergrijzing toeneemt. Waar moet u rekening mee houden? We zetten het voor u op een rij.

Ruimere acceptatiecriteria voor senioren
Enkele maanden geleden kondigde de Nationale Hypotheek Garantie aan dat zij ruimere acceptatiecriteria hanteert voor senioren met een verhuiswens die tien jaar of minder voor hun AOW zitten. Zo wordt het voor senioren met een verhuiswens eenvoudiger om deze te realiseren.

Ouderen kunnen voortaan makkelijker een hypotheek krijgen. Maar hoe zit het met een persoonlijke lening voor andere zaken zoals een auto, een nieuwe keuken of badkamer als u liever blijft wonen in uw huis?

Volop blijven genieten tijdens uw pensioen
Senioren willen ook geld lenen om hun leven te veraangenamen. Met pensioen gaan, betekent steeds vaker dat u nog een lang en plezierig leven voor de boeg heeft, waar u nog volop van wilt genieten. Steeds meer geldverstrekkers spelen op deze behoefte in en bieden een persoonlijke lening voor senioren aan. Er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Persoonlijke lening voor senioren: let op leeftijdsgrens en aflossingstermijn
Wilt u een persoonlijke lening of doorlopend krediet, dan kijkt de bank naar uw leeftijd.

Zonder een huis als onderpand – zoals bij een hypotheek – lopen geldverstrekkers namelijk meer risico. Zeker bij ouderen, vinden ze. Daarom geldt er een maximale aanvangsleeftijd en een eindleeftijd.

De leeftijdsgrens van een senioren lening verschilt. De ondergrens ligt tussen de 58 jaar tot 60 jaar. De bovengrens ligt tussen 68 en 72 jaar. Verder is het verstandig om te letten op de aflossingstermijn. Bij de ene bank heeft u meer tijd dan bij de andere.

Optioneel kunt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit is bij grootbanken op latere leeftijd vaak niet meer mogelijk.

Verantwoord geld lenen begint bij goede en juiste informatie.

Schakel daarom een adviseur in om u goed te laten voorlichten over de leenmogelijkheden.

Bereken de kosten van de persoonlijke lening
Bij een persoonlijke lening horen vaste maandlasten. De vraag is of u deze kunt blijven dragen ook als u straks met pensioen gaat. Het is daarom verstandig hier rekening mee te houden voordat u een lening gaat afsluiten. Bereken daarom eerst hoeveel u maximaal kunt lenen zodat u weet welke maandlasten daarbij horen. Zorg ervoor dat u op uw oude dag niet voor financiële verrassingen komt te staan!

Op 12 mei 2018 organiseren Nationaal Park Duinen van Texel en Vogelinformatiecentrum Texel samen met VVV Texel en partners voor het tweede jaar de Texel Big Day. Vijftien teams van vogelaars gaan die dag de strijd met elkaar aan om in 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te ontdekken. Dit allemaal om geld in te zamelen voor het goede doel: de bescherming van de huiszwaluw op Texel. Het weekend vormt de officiële aftrap van de Nationale Vogelweek van 12 t/m 20 mei 2018.

Vogelparadijs: 380 vogelsoorten op 460km²

Het 24 uur non-stop vogelen vindt plaats midden in de natuur van het eiland. “Als je aan Texel denkt, dan denk je aan de prachtige natuur en bijzondere vogels”, vertelt Charlotte Biskop, boswachter van Staatsbosbeheer in het Nationaal Park Duinen van Texel. “Op het eiland komen 380 vogelsoorten voor en dat maakt Texel de meest vogelrijke gemeente van Nederland. De variatie in het landschap maakt het Waddeneiland aantrekkelijk voor broedvogels. Ze profiteren van het wad, de natte duinvalleien, het bos en de polders. Kortom: Texel is een feest voor iedere vogelliefhebber!”

Jaar van de Huiszwaluw

De deelnemende teams verplaatsen zich per e-bike over het eiland en proberen zo het record van 2017, dat staat op 149 vogelsoorten, te verbreken. Daarmee wordt zoveel mogelijk geld ingezameld voor het goede doel. Dit jaar heeft Texel Big Day ervoor gekozen om de huiszwaluw, door Sovon en Vogelbescherming Nederland benoemd tot vogelsoort van 2018, te ondersteunen. In de afgelopen 40 jaar is de Nederlandse populatie huiszwaluwen met 70% afgenomen. Met het opgehaalde geld zorgt Stichting Texel Vogeleiland voor goede voorlichting over de huiszwaluw en maatregelen om de huiszwaluw op Texel een handje te helpen, zoals het creëren en behouden van nestgelegenheid.

Niet alleen voor doorgewinterde vogelaars

De Texel Big Day is niet alleen voor fanatieke vogelaars weggelegd. Tijdens de eerste, succesvolle editie van Texel Big Day in 2017 streden 8 teams tegen elkaar. Dit jaar zijn dat er al bijna tweemaal zoveel. De sfeer op de dag zelf, kameraadschap tussen vogelaars en de bijdrage aan het goede doel zijn redenen voor deelnemers om (weer) mee te doen. “Op deze manier vogels kijken is leuk en spannend,” aldus initiatiefnemer Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum Texel. “Je zit niet uren achter een struik verborgen in de hoop dat je wat ziet, maar gaat actief op zoek en je bent heerlijk buiten in de natuur. En natuurlijk hoef je niet perse de volledige 24 uur actief te zijn, even je slaap pakken en eten hoort er natuurlijk ook bij.”

Over Texel Big Day

De Texel Big Day is een initiatief van het Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum. De 24-uurs race wordt georganiseerd in het kader van het Wadden Vogelfestival op 12 en 13 mei 2018 en de Nationale Vogelweek van 12 t/m 20 mei 2018. Het gehele weekend staat Texel in het teken van vogels kijken. Op verschillende vogelkijkpunten staan vrijwilligers met telescopen klaar om over de vogels en het gebied te vertellen en vanaf het Vogelinformatiecentrum vertrekken vogelexcursies.

Kijk voor aanmelden op Texel Big Day en meer informatie over het Wadden Vogelfestival.

Foto: Marc Plomp