Rubriek

Telefonie

Rubriek

Coronacrisis maakt videobellen populair

Sinds de coronacrisis Nederland bereikte, zijn we door de daaruit voortvloeiende maatregelen meer dan ooit gaan realiseren hoe belangrijk communicatie is. Met de invoer van het verbod op persoonlijk contact en de 1.5 meter afstandsregel ontdekten we plots hoeveel waarde we eigenlijk hechten aan het regelmatige contactmoment met de mensen om ons heen. Waar we elkaar voorheen face-to-face ontmoetten, werden we ineens aangewezen op telecommunicatie. Heel Nederland sloeg aan het videobellen en menig ‘WhatsApp-Vinger’ – een officiële vorm van RSI – ontstond door het bijhouden van alle (groeps)gesprekken. Wat fijn dat we vandaag de dag in een tijd leven waarin mobiele communicatie mogelijk is voor jong én oud, vindt u niet?

Een goede smartphone is onmisbaar

Juist in deze tijden merken we hoe belangrijk een goede, krachtige smartphone is. We willen immers op dagelijkse basis goed bereikbaar zijn voor onze dierbaren en andersom ook graag een digitaal oogje in het zeil houden. De coronacrisis maakt ook creatief. Zo vieren we tegenwoordig verjaardagen via FaceTime, Skype of Zoom en spelen we de traditionele bordspelletjes nu gewoon online. We lezen de krant op onze smartphone en blijven zo op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Gigaset smartphones voor iedere wens én portemonnee

De Gigaset smartphones zorgen ervoor dat u kunt doen wat u in deze tijden wenst te doen. Vergeet daarbij niet de bijzondere momenten met uw gezin (haarscherp) vast te leggen, want in deze unieke periode worden er naast de minder fijne consequenties ongetwijfeld ook veel prachtige herinneringen gemaakt. De krachtige processor in het mobiele toestel zorgt ervoor dat het snel én multifunctioneel is: u kunt meerdere meerdere apps tegelijkertijd laten draaien, zonder dat deze vastlopen of schokken. Ideaal wanneer u snel moet schakelen. Bent u doorgaans graag actief, werkt u in een robuuste omgeving of bent u stiekem gewoon een tikje onhandig? Dan is de Gigaset GX290 uw toestel. Deze sterke smartphone is bestand tegen water-, stof- en valschade en hiermee geschikt voor extreme omstandigheden. Daarnaast beschikt het toestel over een krachtige accu waardoor het toestel pas na twee tot drie dagen opnieuw opgeladen hoeft te worden. Dit opladen gebeurt naar wens via de welbekende of draadloos. Voor de doorgewinterde smartphonegebruiker die blij wordt van goede technische specificaties en een oogstrelend design biedt de Gigaset GS290 daarentegen dé uitkomst. Dit toestel is voorzien van een 16-MP+2MP dual camera met ArcSoft® optimalisatie én 16MP voorcamera; perfect voor het videobellen in deze rumoerige tijd. Het grote 6,3” scherm (met V-notch) biedt vervolgens alle ruimte voor de weergave van uw geliefden, zodat u van die afstand niets meer hoeft te merken. En het opladen? Dat doet u, net als bij de eerder genoemde Gigaset GX290, volledig draadloos.

Voor iedere wens en prijsklasse biedt Gigaset een geschikte (mobiele) Android® telefoon. Om de Duitse kwaliteit te waarborgen, worden alle smartphones uitvoerig getest in het Gigaset testcenter in Bocholt, Duitsland. U bekijkt en koopt alle Gigaset smartphones hier.

Mobiele telefoons voor senioren

Gigaset biedt een veelzijdig portfolio smartphones waarbij er gedacht is aan iedere gebruiker. Zo kan de oudere doelgroep uitstekend uit de voeten met de toestellen uit de speciale GL-serie. Deze zijn onder andere voorzien van extra grote en pratende toetsen, een overzichtelijk scherm, een SOS-noodkop en extra luid gespreks- en beltoonvolume. Zo is uw (groot)moeder of -vader overal in huis goed bereikbaar, zelfs wanneer hij of zij de zon opzoekt in de achtertuin. De Gigaset GL390 en GL590 zijn compatibel met gehoorapparaten en kunnen worden aangepast aan het gehoorvermogen, zodat uw geliefde geen woord van het geprek hoeft te missen. Bent u benieuwd naar deze twee toestellen? U bekijkt ze hier.

Binnenkort: Gigaset Smartcare

Met Gigaset Smartcare wordt er een extra stap gezet om senioren langer en veilig zelfstandig te kunnen laten wonen. Dit innovatieve systeem bestaat uit een aantal sensoren welke in huis geplaatst worden en vervolgens inzichtelijk zijn via een smartphone app. Het systeem volgt de oudere op de voet dankzij een vooraf ingesteld patroon. Wordt er ’s ochtends geen beweging waargenomen op het tijdstip waarop volgens het patroon normaliter de dag begint? Dan ontvangen een X-aantal geregistreerde contactpersonen een notificatie via een telefonische oproep of een mobiel pushbericht. Is de deur geopend en heeft de oudere het huis verlaten, maar is deze niet teruggekomen binnen het vastgestelde tijdsbestek? Ook dan gaat er een melding uit. Deze twee voorbeelden zijn slechts een greep uit de veelzijdige mogelijkheden van Gigaset Smartcare; hét systeem wat ervoor zorgt dat zowel de oudere als zijn/haar omgeving met een gerust hart en een veilig gevoel van zelfstandigheid geniet.

Lees meer over Gigaset Smartcare en volg de laatste ontwikkelingen op de voet via de website van Gigaset.

Hebben uw (klein)kinderen u eindelijk overgehaald om een smartphone aan te schaffen? Een smartphone is niet alleen voor de jeugd, maar ook zeker voor ouderen een gebruiksvriendelijk en handig apparaat. Zo staat u altijd in contact met familie en vrienden en regelt u bijvoorbeeld uw bankzaken eenvoudig zonder computer. Deze drie vragen helpen u bij het uitzoeken van de juiste smartphone.

Welke eisen stelt u aan uw telefoon?

Voordat u besluit om een smartphone aan te schaffen is het handig om eerst uw wensen op een rij te zetten. Zo vinden veel mensen het prettig als de bediening eenvoudig is en het beeld wat groter, zodat u het lettertype groter in kunt stellen. Dit is op zo goed als alle smartphones mogelijk. Er zijn smartphones die speciaal voor ouderen zijn gemaakt, maar u kunt ook gebruikmaken van de populaire telefoons van alle grote merken. Deze zijn toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor jong én oud. Wel moet u vaak even leren omgaan met de navigatie en de menustructuur.

Sim only of telefoon met abonnement?

Wanneer u kiest voor een sim only-abonnement heeft u maandelijks lagere vaste lasten voor de smartphone dan wanneer u een abonnement met een smartphone kiest. Wat ook prettig is, is dat een sim only-abonnement soms maandelijks opzegbaar is en het abonnement flexibel is. Dit wil zeggen dat u bijvoorbeeld het aantal belminuten in het abonnement kunt bijstellen naar boven of naar beneden als blijkt dat u er meer of minder gebruik van maakt. Het voordeel van een abonnement met daarbij een nieuwe smartphone is dat u niet in één keer een groot bedrag hoeft neer te leggen voor de smartphone. Wat uw nieuwe smartphone kost hangt uiteraard af van uw wensen, maar voor minder dan honderd euro zijn er toestellen te krijgen die alles kunnen wat u wilt. Als de eisen niet heel hoog zijn.

Waar koopt u uw smartphone?

Een smartphone kunt u gemakkelijk online bestellen, maar u kunt ook naar de winkel als u dat prettiger vindt. Hier kunt u al uw vragen direct aan een verkoper stellen zodat u nog advies kunt krijgen voordat u uw beslissing maakt. Zo kunt u samen bekijken welke telefoon het beste aansluit bij de wensen die u heeft geformuleerd. Het is handig om, voordat u naar de winkel gaat, een lijstje op te stellen met de vragen die u wilt stellen zodat u een goed onderbouwde keuze kunt nemen na het advies van de verkoper. Als u liever online bestelt kunt u ook uw (klein)kinderen om advies vragen of vrienden. Na aanschaf van uw smartphone kunnen ze u waarschijnlijk ook een handje helpen bij het installeren van de benodigde apps, zodat u ook op social media te vinden bent. Voor aanschaf kunt u naar speciale telefoonzaken, maar ook winkels als de Media Markt hebben tal van smartphones in de aanbieding.

Wanneer je ietsjes ouder wordt hoef je vaak niet meer de nieuwste snufjes in huis te hebben zo hoef je waarschijnlijk ook niet per se meer een Iphone X te hebben. Toch wil je ook niet te veel voor je abonnement betalen en daarom kan het handig zijn om sim only te vergelijken.

Wat is sim only?

Sim only is de benaming voor een abonnement zonder mobiel. In feite krijg je dan alleen een simkaart met een abonnement erop toegestuurd. Deze kun je in ieder mobiel stoppen ongeacht welk toestel je hebt. Het voordeel hiervan is dat je geen nieuw mobiel hoeft te kopen bij aanschaf van een nieuw abonnement.

Wat kost sim only?

De kosten voor je abonnement worden per maand in rekening gebracht. De meeste abonnementen hebben een contractduur van één of twee jaar. Vaak is het tweejarige abonnement goedkoper dan het abonnement van één jaar. Wat dit precies kost is volledig afhankelijk van wat je wilt gaan gebruiken.

Zo kun je altijd kiezen uit drie systemen, namelijk internet, bellen en sms’en. Tegenwoordig worden deze drie vaak gecombineerd in één abonnement. Het bellen en sms’en is in de meeste gevallen erg goedkoop. Alleen het internet kost wat meer. De meeste Nederlanders geven aan hun abonnement ongeveer 10 tot 20 euro uit per maand.

Waar vind ik het goedkoopste abonnement?

Er zijn talloze providers met sim only aanbiedingen. Deze hebben allemaal hun eigen aanbiedingen. Door deze aanbiedingen met elkaar te vergelijken vind je het goedkoopste abonnement. Het is onmogelijk om deze aanbiedingen zelf naast elkaar te vergelijken. Daarom kun je sim only vergelijken op Bellen.com. Hier worden alle providers automatisch met elkaar vergeleken.

Het overstappen van een PrePaid simkaart naar een Sim Only abonnement is simpel en snel. Hoe het overstappen precies werkt en wat er nog meer bij komt kijken lees je hieronder.

Hoe werkt overstappen?

Je begint de overstap naar Sim Only met het uitzoeken van een abonnement. Er zijn tientallen verschillende aanbieders van telefoonabonnementen in Nederland. Allemaal hebben ze een divers aanbod aan abonnementen. Wil je veel bellen, sms’en of juist internetten? Of reis je veel naar het buitenland? Kijk dan goed naar de verschillen in bundels per provider. Sommige aanbieders hebben namelijk speciale deals met grote belbundels, databundels of reispakketten. Begin je zoektocht daarom altijd met abonnementen vergelijken.

Wanneer je een goed Sim Only abonnement hebt gevonden, is het tijd om je abonnement af te sluiten. Afhankelijk van de provider, kan je je abonnement in de winkel, online, telefonisch of zelfs via de mail afsluiten. Weet je niet zeker of er een winkel bij je in de buurt zit? Raadpleeg dan Google of Google Maps. Een ritje naar de dichtstbijzijnde winkel kost misschien tijd, maar je hebt wel garantie om goed geholpen te worden. Het afsluiten van een abonnement wordt zo wel héél makkelijk.

Wat kost overstappen?

Overstappen van PrePaid naar Sim Only is vaak gratis. De meeste aanbieders van abonnementen hebben geen tot weinig aansluitkosten en je kunt bij sommige zelfs je PrePaid beltegoed meenemen. Om je beltegoed te kunnen meenemen moet je wel binnen dezelfde provider overstappen. Wissel je van aanbieder? Zorg er dan voor dat je je beltegoed opmaakt voordat je abonnement van start gaat. Zo verspil je geen geld. Omdat je bij PrePaid nergens aan vast zit, hoef je ook niets op te zeggen wanneer je overstapt. Lekker makkelijk!

Overstappen naar Sim Only

Hoe werkt Sim Only nummerbehoud?

Wanneer je een Sim Only abonnement afsluit wordt de volgende vraag standaard gesteld: Wil je je huidige nummer behouden? Is je antwoord op die vraag ja? Houd dan je huidige simkaartnummer bij de hand. Het simkaartnummer kan je op de volgende plekken aflezen:

 • Op je simkaart. Haal hiervoor de simkaart uit je apparaat. De getallenreeks vind je naast de goudgekleurde chip. Deze reeks is tussen de 8-20 getallen, verschillend per aanbieder.
 • Bij de instellingen van je telefoon. In een iPhone vind je de getallenreeks onder de naam ‘ICCID’ bij de algemene info van je telefoon. Bij een Windows Phone staat het vermeld als ‘SIM ID’. Heb jij een Android telefoon? Dan staat de getallenreeks niet automatisch vermeld bij de instellingen. Download in dat geval deze app.

Hoe bel jij wanneer je thuis bent? Gebruik je voor alles je mobiele telefoon, of heb je nog een vaste telefoon? En hoe is de verbinding bij jou thuis? Het oude telefoneren wordt in hoge snelheid ingehaald door bellen via internet. Hoe lang kennen we immers het Skypen als, en de WhatsApp-oproep. Daarmee kun je overal onderweg bellen via het internet, zodat er geen belminuten uit je abonnement wegtikken. Maar ook thuis kunnen we tegenwoordig bellen over het internet. De nieuwste ontwikkeling hierin is de opkomst van de glasvezelverbinding. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, dat bellen via glasvezel?

Voordeel van glasvezel

Het voordeel van glasvezel, is dat het een snel en stabiel netwerk is waarbij je de capaciteit van de verbinding niet deelt met anderen in de omgeving. Daardoor, en door het materiaal glasvezel zelf, haalt je internetverbinding snelheden waar kabelinternet en ADSL niet tegenop kunnen. Een ander positief verschil met die twee types internetverbinding, is dat bij glasvezelinternet je downloadsnelheid even hoog is als je uploadsnelheid. De gewoonte was dat die laatste lager was. Voor bellen betekent dit het versturen van jouw kant van de conversatie even vlug gaat als het ontvangen van het geluid van je gesprekspartner. Dat betekent een stabielere telefoonverbinding, en dat is natuurlijk een belangrijke factor voor een comfortabel telefoongesprek.

Voice over Internet Protocol

In wezen is bellen via glasvezel niet anders dan bellen via kabelinternet of ADSL. Bij dit fenomeen, dat Voice over Internet Protocol (VoIP) wordt genoemd, wordt het gesprek doorgegeven als kleine datapakketjes die over de internetverbinding verstuurd worden. Daarbij wordt zuinig met data omgegaan, waardoor bellen over internet niet veel kost. Je kunt dit doen met een vaste telefoon, maar ook met je smartphone als je op de wifi zit met programma’s als WhatsApp en Skype. Het kan ook met je smartphone over een 3G/4G-verbinding, maar dan tikt het wel af van je databundel.

Heb je al glasvezel?

Een voorwaarde voor bellen via glasvezelinternet is – hoe kan het ook anders – dat je ook daadwerkelijk glasvezelinternet hebt. Er is nog niet overal een glasvezelnetwerk, hoewel dit zich met rasse schreden aan het uitbreiden is over het land. Wanneer het glasvezelnetwerk jouw bereikt heeft, kun je een abonnement nemen om er gebruik van te gaan maken. Dan is het qua aansluiten behoorlijk simpel: de telefoon wordt dan door de monteur aangesloten op je glasvezelmodem, wat zich doorgaans in de meterkast zal bevinden.

Je telefoonnummer behouden

Stap je over naar bellen via glasvezel, dan kun je je gewoon je vaste telefoonnummer behouden. Dat is wel zo fijn natuurlijk. Je moet dit natuurlijk wel na het glasvezel vergelijken aangeven bij het afsluiten van je abonnement. Anders krijg je een nieuw nummer toegewezen. Vaak is het zo dat je bij het afsluiten kunt kiezen uit verschillende pakketten voor telefonie. Je hebt daarbij de keuze om per minuut te betalen of onbeperkt te kunnen bellen, naar vaste en al dan niet naar mobiele nummers.

Stroomstoring is een probleem

Bellen via glasvezel kent één voornaam nadeel: in het geval van een stroomstoring of problemen met de elektriciteit binnenshuis werkt het niet. Een vast telefoontoestel heeft echter sowieso stroom nodig, dus ook als je op de ouderwetse manier belt heb je met dit probleem te maken. In deze gevallen kun je nog gebruik maken van de optie om over je 3G/4G-netwerk te bellen met je smartphone, tenzij de zendmast natuurlijk óók uitgevallen is.

Het wordt heel langzaam weer steeds langer licht, iets warmer en de zon gaat wat meer schijnen. Af en toe staat er nog een fris windje, maar dat maakt dit weer ideaal om te wandelen. Het grensgebied in Noord-Brabant verleent zich uitstekend om de eerste lentezon te ervaren tijdens een heerlijke wandeling. Dompel je onder in de natuur en kom volledig tot rust.

 1. De Cartierheide

In De Kempen, op de grens tussen Nederland en België, vind je de Cartierheide. Een prachtig wandelgebied waar je even helemaal tot rust kan komen. Geniet van het bos en de heide terwijl je prachtige wateren tegen het lijf loopt. Aan het water kun je verschillende watervogels tegenkomen. Leg deze prachtige vogels vast met de camera van je telefoon, zo kun je op een later moment alles nog een rustig terugkijken of laten zien aan je vrienden en familie. Zorg er wel voor dat je je telefoon goed beschermd met een telefoonhoesje, een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Er zijn verschillende telefoonhoesjes te verkrijgen die je telefoon goed beschermen, tijdens alle weersomstandigheden en ongelukkige valpartijen. Wanneer het weer het toelaat zijn er ook diverse picknickplaatsen beschikbaar die een perfecte plek zijn om even uit te rusten en bij te komen. Pas wel op, in het natuurgebied komt de gladde slang voor. Deze slang is niet giftig, maar niet voor iedereen een leuke gast.

 1. Brabants Vennenpad

Meer richting het midden van Brabant vind je het Vennenpad. Dit is een lange route van zo’n 233 km. Het gebied bestaat uit verschillende natuurgebieden die verbonden zijn door zandwegen, dwars door het oude cultuurlandschap. Deze route is zeer geschikt om je fotocamera eens goed uit te testen. Je stuit zomaar ineens op watermolens en boerderijen. De ideale plek om je te laten betoveren door de natuur. Je kunt je natuurfoto’s later eens terug bekijken, een mooi fotoalbum laten drukken of gebruiken om zelf een hoesje te maken. Zo kun je zelfs na je wandeltocht optimaal genieten van deze idyllische omgeving.

 1. Het Dommelpad

Weer wat meer onderin in Noord-Brabant, komen we bij het Dommelpad. Een 120 km lange retour langs rivier de Dommel, die je wandelend én fietsend kunt afleggen. De Dommel bevindt zich zowel in Nederland als in België en de routes die je kunt afleggen lopen door beiden landen. De Dommel ontspringt in het Belgische Peer en begint als klein stroompje, dat later veranderd in een meanderend beekje en eindigt in een flinke rivier. Er zijn vier wandelroutes en vier fietsroutes waar je uit kunt kiezen. Naast deze routes vind je diverse bezienswaardigheden, natuurgebieden en afstaptips. Neem je iPad mee op pad zodat je al deze tips direct bij de hand hebt. Wees wel voorzichtig, zeker op de fiets, want je wilt je iPad natuurlijk niet beschadigen. Om er zeker van te zijn dat je je iPad heelhuids mee naar huis kunt nemen, is een iPad 3 hoes ideaal.

Zoals je ziet is er in Noord-Brabant genoeg te beleven op het gebied van wandelen, fietsen en natuur. De groene en bosrijke omgeving is een verrijking voor de Nederlandse natuur en zeker de moeite waard om eens met eigen ogen te bekijken.

Een jaar of tien  geleden werd het nog weggewuifd als u senioren het nut van een mobiele telefoon wilde uitleggen. Tegenwoordig is dat wel anders. De mobiele telefoon is inmiddels zo ingeburgerd dat ook de senioren van nu er niet meer aan ontkomen. En als er dan gekeken wordt naar het onderstaande overzicht van handige apps voor senioren, bewijst het nut van de mobiele telefoon zich nog meer.

Find my Phone

We raken allemaal wel eens iets kwijt, maar zeker met het stijgen van de leeftijd kan het moeilijker worden om bij te houden waar u bijvoorbeeld nu uw mobiele telefoon heeft neergelegd. Wanneer u uw telefoon koppelt aan een computer en u heeft de app Find my Phone op uw telefoon geïnstalleerd, dan laat uw computer zie waar de telefoon zich op dat moment bevindt.

Be my Eyes

Men zegt wel eens gekscherend dat ouderdom met gebreken komt en helaas is dat voor veel mensen ook echt het geval. Het kan dan ook heel goed zijn dat bijvoorbeeld uw zicht achteruit is gegaan. Gelukkig komt de huidige technologie met veel verschillende oplossingen die ons met onze mogelijke gebreken zoveel mogelijk ondersteunt. Bij slecht zicht is de app Be my Eyes een app die niet mag ontbreken op uw mobiele telefoon. Met deze app maakt u letterlijk gebruik van de ogen van een ander. Kunt u iets niet goed zien, bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum van een product uit uw koelkast, dan drukt u op de noodknop van de app en ontstaat er een live verbinding met iemand die zich als ‘hulp’ op de app heeft aangemeld. Deze persoon kan dan met u meekijken. Uiteraard kunt u zich ook inzetten als hulp wanneer uw zicht nog uitstekend is.

Dragon Dictation als hulp bij roulette

Bent u een groot liefhebber van een spelletje roulette dan kunt u dat tegenwoordig gewoon online blijven spelen en hoeft u als u minder mobiel bent, hier niet meer de deur voor uit. Het is zo eenvoudig geworden om met uw toestel een online casino op te zoeken, een account te maken en uw geluk te beproeven bij een spel roulette. De komst van de mobiele telefoon en de bijbehorende ontwikkelingen hebben ons leven veel makkelijker gemaakt. Kunt u bijvoorbeeld de letters op uw toestel niet meer zo goed zien wanneer u een berichtje typt of is de beweeglijkheid van uw vingers minder geworden, dan hoeft u zich niet buitenspel te laten zetten. Met de app Dragon Dictation dicteert u gewoon uw e-mail of Whatsapp bericht en de app zet het voor u om in tekst.

Fello

Hulpbehoevendheid is geen vreemd gegeven wanneer u op leeftijd bent. U bent wellicht afhankelijk van diverse mantelzorgers die u bijvoorbeeld helpen om u naar uw afspraken te brengen. Zeker wanneer u gezegend bent met veel verschillende mensen die u willen helpen, kan de app Fello er voor zorgen dat het inplannen van de zorg voor u soepel verloopt. De app kan vergeleken worden met een groepsapp waarin u aangeeft wie wanneer wat doet en de groepsleden daarbij ook volledig van de situatie op de hoogte worden gehouden.

SOS Alarm

Ouder worden betekent kwetsbaarder zijn. Voor iedereen zit een ongeluk in een klein hoekje, maar voor ouderen kan het vaak met meer gevolgen gepaard gaan. SOS Alarm is een handige app om op uw telefoon te installeren. Met een druk op de alarmknop worden de hulpdiensten ingeschakeld. Het is voor de functionaliteit van de app dan natuurlijk wel wenselijk dat u uw telefoon altijd bij u heeft. De SOS Alarm app is een gratis app die eigenlijk iedereen geïnstalleerd zou moeten hebben.

Je kinderen en kleinkinderen hebben een hectisch leven. Werk, school, sport: ze hebben het er maar druk mee. Hoe onderhoud je dan zonder veel gedoe toch goed het contact? Met een smartphone! Een makkelijkere manier om even bij te praten (of chatten) is er niet. Maar het opstarten (lees: het uitzoeken van een telefoon en/of het afsluiten van een abonnement) kan een drempel zijn. Wij helpen je graag met het nemen van deze horde!

Op het gebied van mobiele telefoons en abonnementen valt er veel te kiezen. We snappen dat het lastig is om te achterhalen wat wel en niet nodig is om te weten. Daarom houden we het simpel. Om mobiel te bellen, sms’en en internetten zijn er twee dingen nodig:

 1. Een mobiele telefoon of smartphone
 2. Een telefoonabonnement

Zowel op het gebied van telefoons als abonnementen zijn er veel mogelijkheden. Tijd om ze met je door te nemen.

Mobiele telefoon of smartphone?

Er zijn twee soorten mobiele telefoons: de klassieke mobiele telefoon en de smartphone. Die twee soorten verschillen nogal van elkaar. Met een mobiele telefoon kun je alleen bellen en sms’en. Een goede mobiele telefoon is de Emporia Select, die speciaal voor senioren is ontwikkeld.

Een smartphone kan veel meer. Ook hiermee kun je bellen en sms’en, maar je kunt er ook mee internetten en apps gebruiken. Dit zijn computerprogramma’s die speciaal voor smartphones zijn gemaakt. Sommige apps hebben internet nodig, bijvoorbeeld om via internet berichten te versturen en ontvangen. De Doro 803l is een smartphone die speciaal voor senioren is ontwikkeld. Deze smartphone is met zijn grote toetsen en overzichtelijke besturingssysteem extra makkelijk in gebruik.

Hoe kies ik de juiste mobiele telefoon of smartphone?

Er zijn honderden verschillende telefoons verkrijgbaar via internet. Hoe kies je dan de juiste smartphone? Er zijn veel websites die goede koopadviezen bieden, zoals de telekoopwijzer van All About Phones. De Consumentenbond test ook regelmatig telefoons en weet daarom precies wat de telefoons met de beste prijs-kwaliteitverhouding zijn. Het raadplegen waard! Heb je de juiste telefoon gevonden? Tijd om ‘m te kopen, want dan is het tijd voor de tweede stap!

Extra tip: wie weet heeft een familielid of vriend nog een ongebruikte smartphone liggen. Dit is misschien wel de beste en goedkoopste manier om kennis te maken met de mogelijkheden van een smartphone.

De voordelen van een smartphone

Twijfel je tussen een mobiele telefoon of smartphone? Met een smartphone kun je altijd rekenen op deze vier voordelen.

Voordeel 1: altijd in contact met je familie

Een smartphone kan dus alles wat een gewone mobiele telefoon kan. Zo ook bellen. Waar je ook bent, op elk moment. Elke smartphone heeft een contacten-app waarin je alle telefoonnummers kunt opslaan. Via deze app bel je makkelijk en snel met je kinderen en kleinkinderen. In de app hoef je alleen maar de naam op te zoeken. Daarna bel je diegene met een druk op de knop op.

Wordt er niet opgenomen? Met WhatsApp stuur je gratis berichtjes. Deze type je via de app en ze worden vervolgens via internet verzonden naar de WhatsApp-app op de smartphone van diegene die je wilt bereiken. Vervolgens kan hij of zij het berichtje beantwoorden op een moment dat het hem of haar uitkomt. Handig bijvoorbeeld als je kleinzoon aan het sporten was en daardoor niet kon opnemen. Dankzij WhatsApp was het daarmee nog nooit zo makkelijk om snel contact te onderhouden als je elkaar even niet kunt zien.

Voordeel 2: altijd een leuk spelletje bij de hand

Er zijn ontelbare apps beschikbaar voor smartphones. Een hoop hiervan zijn leuke spelletjes die je op elk moment kunt spelen. Hieronder bevinden zich ook echte klassiekers, zoals Mahjong, Sudoku, Scrabble en Monopoly. Of wat dacht je van een spannend potje schaken tegen spelers van over de hele wereld?

Voordeel 3: geen fototoestel meer nodig

Elke smartphone heeft een of meerdere camera’s. Daarmee is het ontzettend makkelijk om van die gezellige middag een paar leuke foto’s te maken. Deze kun je vervolgens makkelijk versturen naar familie. Dit kan onder andere met WhatsApp. Met deze app kun je naast berichtjes namelijk ook foto’s versturen. Via Facebook kan dat ook. Je uploadt dan de foto naar je Facebook-profiel. Al je Facebook-vrienden kunnen deze foto dan zien. Zo hoef je het kiekje via WhatsApp niet meerdere keren naar verschillende familieleden en vrienden te versturen.

Voordeel 4: snel op ‘bezoek’ bij familie in het buitenland

Je kunt de smartphonecamera’s ook op een andere manier inzetten. Waarvoor? Om te beeldbellen! Dit kan het beste met de camera aan de voorkant. Op een iPhone kan dit via de app Facetime, maar het kan op elke smartphone ook prima via WhatsApp. Met beeldbellen kun je elkaar tijdens het bellen zien. Dé manier om vanuit de luie stoel een bliksembezoek aan familie in het buitenland te brengen. Het mooie aan beeldbellen is dat het via internet gaat. Er zijn dus geen extra kosten aan verbonden om met mensen in het buitenland te beeldbellen. Jullie hebben alleen allebei een internetverbinding nodig.

Deze telefoonabonnementen zijn er

Of je nou voor een mobiele telefoon gaat of een smartphone: je hebt een telefoonabonnement nodig. Alleen dan kun je bellen, sms’en en internetten. Er zijn drie soorten abonnementen:

 1. Abonnement met telefoon
 2. Prepaid
 3. Sim Only

Bij een abonnement met telefoon kies je, zodra je het abonnement afsluit, ook een telefoon die je daarbij gaat gebruiken. De toestelprijs van de smartphone wordt omgezet in een krediet die je tijdens de abonnementsperiode afbetaalt. Deze kosten zitten bij de telefoonrekening inbegrepen. Met dit type telefoonabonnement ga je dus een lening aan. Goed om te weten: kost de telefoon 250 euro of meer, dan wordt deze lening geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Bekijk op KPN.nl de mogelijkheden.

Met Prepaid krijg je alleen een simkaart. Je koopt vooraf belminuten en data in om te kunnen bellen en internetten. Zelf zorg je dat je een smartphone hebt. Het nadeel van Prepaid is dat je niet kunt bellen en internetten als je tegoed op is. Toch heeft Prepaid ook voordelen. Koop eenmalig een Prepaid simkaart van KPN en je bepaalt vervolgens iedere maand zelf hoeveel tegoed je erop zet. Opwaarderen gaat eenvoudig online of met een tegoedkaart. Zo zit je niet aan maandelijkse kosten vast en heb je geen verrassingen achteraf.

Een goede optie wanneer je nog een mobiele telefoon hebt, deze zojuist hebt gekocht of gekregen is Sim Only. Met dit type telefoonabonnement betaal je alleen voor de bel- en internetbundels. Een bundel is een bepaalde hoeveelheid minuten of MB’s die je per maand kunt gebruiken en waarvoor je een vaste, lage prijs betaalt. Het resultaat? Een lage maandelijkse telefoonrekening waarmee je altijd mobiel bereikbaar bent. Geen gedoe met opwaarderen of het afbetalen van een lening voor de smartphone die bij het abonnement zit inbegrepen. Met Sim Only regel je zelf een mobiele telefoon of smartphone en je kiest zelf de bundels die je wilt gebruiken.

Tegenwoordig zijn er veel telecomabonnementen om uit te kiezen. Er zijn namelijk allerlei verschillende aanbieders. Zij hebben allemaal een variatie aan pakketten waarbij hun diensten worden aangeboden. Hierbij is het goed om na te denken over wat je precies nodig hebt in jouw persoonlijke situatie. Je kunt namelijk ook nog eens kiezen uit tv, bellen en/of internet. Dit in een pakket of los.

Internetgebruik controleren
Stel, je bent iemand die veelt doet en werkt op het internet. Je zoekt veel informatie op, je bekijkt regelmatig video’s en downloadt en uploadt veel. Het is duidelijk dat je dan sowieso al een goede en snelle internetverbinding nodig hebt. Vooral voor downloaden, uploaden en het kijken van streamingsdiensten is iets sneller internet wel aan te raden. Al is een heel snelle verbinding pas echt nodig als er veel games op het internet worden gespeeld. Kijk vooral naar op welke apparaten en hoe vaak het internet wordt gebruikt.

Tv en telefonie bekijken
Daarnaast is het verstandig om te kijken naar het telefoongebruik. Bel je nog veel met de huistelefoon? Vaak zijn de kosten hiervan niet heel hoog bij een alles-in-1-pakket; waarin je het meest betaalt voor internet. Ook iets om even goed na te gaan is je kijkgedrag als het gaat om de tv. Kijk je zelden tv, maar soms wel eens programma’s terug op websites, dan is een tv-abonnement niet noodzakelijk in jouw geval. Kijk je regelmatig tv, of zelfs dagelijks, dan is het een vanzelfsprekendheid dat je tv afsluit bij je telecomabonnement. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een abonnement voor internet of voor telefonie af te sluiten. Net als dat je alleen internet en tv kunt kiezen, waardoor telefonie niet meegaat in het abonnement. Kortom: tal van mogelijkheden. Welke voor jou het meest voordelig is, hangt heel erg af van het gebruik en verbruik.

Alles in 1
De koning onder de telecomabonnementen is het alles-in-1-pakket. De naam zegt het al; dit pakket bevat alle diensten (tv, telefonie en internet) in één abonnement. Wanneer je een abonnement voor alles in 1 afsluit, heb je beschikking over alle diensten. Het grote voordeel van dit pakket is dat je per saldo goedkoper uit bent. Je neemt weliswaar alle diensten af, ook de dienst(en) die je wellicht aanvankelijk niet nodig dacht te hebben. Hier staat tegenover dat je een relatief voordelige prijs krijgt omdat je alle diensten afneemt. Zo kan het voorkomen dat abonnementen met enkel internet of enkel tv en internet, duurder kunnen uitvallen dan het complete pakket waarbij je alle diensten hebt. Daarnaast is het handig om alle diensten in een abonnement te hebben, omdat je zo maar één keer alles hoeft te regelen. Controleer daarom altijd goed wat de voordeligste optie voor jou zal zijn en sluit andere abonnementen niet uit.

Enkel internet?
Telecomaanbieders hebben veel verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen. Je kunt bij de meeste aanbieders de voor jouw geldende ‘krenten uit de pap’ kiezen. Als je veel internet gebruikt, maar weinig of geen gebruikmaakt van tv of telefonie, kun je je beperken tot een internetabonnement bij een aanbieder naar keuze. Het enige wat je hierbij in acht moet nemen is de snelheid. Vaak geldt het volgende: doe je eigenlijk niet meer dan een beetje surfen op het net en het sturen van e-mails, en dit je maar met één apparaat tegelijk op internet? Dan voldoet een abonnement met minder dan 20Mb/s (de snelheid van het internet wordt aangegeven met Mb/s). Kijk je video’s, download je soms wat en gebruik je internet op meerdere apparaten tegelijk? Dan heb je 20 tot 50 Mb/s nodig. Game je daarbij ook op het internet? Dan moet je al snel denken aan een snelheid boven de 50 Mb/s.

Tv en telefoon
Gebruik je nooit internet, maar kijk je eigenlijk enkel tv en/of bel je regelmatig? Dan sluit je in dit geval ook enkel af wat je nodig hebt. Bij een tv-abonnement kun je meestal kiezen uit meerdere zenderpakketten. Zo zijn er speciale filmkanalen beschikbaar die tegen meerprijs toegankelijk kunnen worden gemaakt. Maar ook sportkanalen om live alle belangrijke sportevenementen te kunnen volgen. En wellicht is het standaardpakket goed genoeg. Kies in elk geval altijd enkel wat jij kijkt. Op deze manier betaal je dus enkel voor de diensten die je daadwerkelijk gebruikt. Wil je ook een telefoonabonnement? Dan moet je deze los afsluiten. Abonnementen voor tv en telefonie samen zijn er niet. Kijk dan goed naar hoeveel belminuten je nodig hebt, of dat je wilt betalen voor verbruik.

Conclusie?
Kijk naar welke diensten je wilt gebruiken en hoe veel je daarvan nodig hebt. Bekijk vervolgens ook eventueel andere uitgebreidere combinaties, om te zien of die niet toevallig voordeliger zijn.

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Ben je terug van vakantie krijg je ineens een torenhoge telefoonrekening op de mat. Bellen en internetten in het buitenland kan hoog in de kosten lopen. Met deze informatie en tips kun je toch gewoon bellen en internetten zonder extreme bedragen te hoeven betalen.

Een sim only abonnement

De kosten van een vast contract zijn torenhoog. Maandelijkse betalingen van 60 tot 70 euro zijn geen uitzondering. Een Sim only van Telfort kan hierdoor een stuk aantrekkelijker zijn. Zeker wanneer het gaat om bellen en internetten in het buitenland. Een sim-only abonnement kun je namelijk maandelijks aanpassen. Je betaalt vooraf en past je gebruik hier op aan. Heb je minder verbruikt, dan schroef je het maandbedrag gewoon naar beneden. Ga je op vakantie in het buitenland? Dan is het verstandig om je bundel voor die maand wat omhoog te brengen. Zo voorkom je onverwacht hoge kosten achteraf.

Mobiel gebruik in het buitenland

Bij bellen en internetten in het buitenland gebruik je het mobiele netwerk van een andere provider. Dit gebruik wordt roaming genoemd. Bij roaming zijn er andere regels van toepassing dan in Nederland en de kosten kunnen vaak hoger zijn. Binnen Europa worden de kosten voor bellen en internetten in het buitenland gereguleerd. Hierdoor zijn er binnen Europa geen kosten meer verbonden aan mobiel gebruik in het buitenland. Ga je op vakantie buiten Europa, dan zullen hier wel kosten aan verbonden zitten. Landen als Noorwegen en Turkije horen niet tot de EU en zullen dus kosten in rekening brengen. Houd hier rekening mee!

Tips om de kosten te verlagen

 • Beperk je dataverbruik door zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi. Wifi is altijd kosteloos en door dit te gebruiken weet je dus zeker dat er geen onverwachte kosten komen.
 • Zet de functie van data roaming op je telefoon standaard uit. Gebruik deze alleen als je wilt internetten en zet hem daarna direct weer uit.
 • Ga je op vakantie buiten Europa? Voeg dan een extra buitenland bundel toe aan je abonnement. Deze dekt de kosten die je maakt in het buitenland.
 • Maak gebruik van een limiet op je telefoon. Door een limiet in te stellen krijg je een waarschuwing zodra je dataverbruik over het limiet gaat.
 • Vermijd het kijken of downloaden van video’s. Deze kosten je namelijk meer data dan het gewone telefoongebruik.
 • Zet het automatisch updaten of synchroniseren van apps uit wanneer je op vakantie bent. Zo wordt er ook op de achtergrond geen data verbruikt.