Menu
Eigen woning

Heeft uw woning overwaarde? Wat betekent dit.

Een aantal jaar geleden, toen we met Nederland in een economische crisis verkeerde, had de huizenmarkt hier ook flink onder te lijden. Gelukkig is het tij gekeerd en heeft deze zelfde markt de afgelopen tijd een positieve groei doorgemaakt. Dit betekent dat huizenprijzen weer gestegen zijn en dat veel huisbezitters inmiddels ook overwaarde hebben opgebouwd met hun koopwoning. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheek.

U kunt zelf via een berekening bekijken hoeveel overwaarde u heeft in de woning. De waarde van uw woning minus de eventuele hypotheekschuld. Is de uitkomst die er overblijft positief? Dan betekent dit dat u overwaarde heeft. Dat is natuurlijk positief nieuws, maar wat kunt u eigenlijk met deze overwaarde? In feite gaat het slechts om een papieren overwaarde. Pas als u de woning daadwerkelijk verkoopt, krijgt u de overwaarde daadwerkelijk in euro’s uitbetaald.

Hoe ontstaat er overwaarde op uw woning?
U beschikt dus over overwaarde op uw woning wanneer de waarde van uw huis hoger is dan de hypotheek die hiervoor is afgesloten. De kans bestaat dus dat u de afgelopen periode overwaarde heeft gecreëerd, omdat de huizenprijzen steeds verder stijgen en uw huis dus meer waard is geworden. Een andere reden van het ontstaan van overwaarde kan zijn omdat u een aflossing heeft gedaan op het hypotheekbedrag. Zo wordt uw schuld op de woning minder en wanneer de prijzen gestegen zijn zorgt dit voor overwaarde.

Is uw woning bijvoorbeeld 400.000 euro waard en heeft u een hypotheek van 350.000 euro, dan heeft u een overwaarde van 50.000 op uw woning. Nogmaals dit is in eerste instantie een waarde op papier en nog niet op de bank. Vaak is het wel zo dat u meer kans op overwaarde heeft wanneer u al langere tijd in uw woning woont. Dit komt deels door een stijging in de huizenprijzen, maar ook omdat er vaak wordt afgelost op de woning.

Hoe weet u of u overwaarde heeft?
Door te weten hoeveel de WOZ-waarde is van uw woning kunt u een inschatting maken wat uw woning waard is. In januari of februari ontvangt u als huizenbezitter de WOZ-beschikking. Dit staat voor Wet waardering onroerende zaken. Deze wet regelt de waardebepaling van huizen en overige onroerende zaken. Hoe wordt deze waarde bepaalt? Dit wordt gedaan aan de hand van de geschatte marktwaarde op de peildatum 1 januari van het vorige jaar. De waarde van uw huis op dit moment is dus niet bepalend. Wilt u weten wat de WOZ-waarde van uw huis is of wilt u deze controleren? Dan kunt u deze raadplegen op het online WOZ-waardeloket.

Ook kun u er voor kiezen om een waardebepaling of een taxatie aan te vragen. Bij een taxatie wordt de waarde vaak nauwkeuriger bepaald dan bij de WOZ bepaling, maar bedenk wel dat er aan een taxatie wel taxatiekosten zijn verbonden.

Wil jij weten of u overwaarde heeft en wilt u hiervoor in gesprek met een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep? Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos en geeft u wel meer inzicht in uw huidige situatie. Maak een afspraak.