Menu
Zintuigen

Heeft u een gehoorapparaat nodig? Doe dan een gehoortest!

Heeft u een gehoorapparaat nodig Doe dan een gehoortest!

Gehoorproblemen zijn problemen die regelmatig voorkomen. Een grote oorzaak van gehoorschade en een gehoorbeperking is vaak ouderdom. Ouderdom kan ertoe leiden dat u met de tijd minder goed gaat horen. Dit kan erg vervelend zijn en vaak leiden tot bijvoorbeeld miscommunicaties.

Een goede oplossing om dit tegen te gaan zijn gehoorapparaten. Voordat er echter bepaald kan worden wat voor gehoorapparaat iemand nodig heeft, moet er eerst bepaald worden wat voor gehoorschade deze persoon heeft en hoe groot de schade is. Dit kan door middel van een hoortest.

Een gehoortest doen

Het doen van een gehoortest kan naar voren brengen of er daadwerkelijk schade is aan het gehoor. Indien dit het geval is kan een hoortest ook laten blijken hoe erg de oren zijn beschadigd. Hoe diep zit de gehoorschade en welke geluiden kunnen er allemaal niet, of erg slecht worden gehoord. Al deze zaken worden onderzocht tijdens een hoortest. Een gehoortest kan gedaan worden bij een audicien. Een audicien is hier dan ook in gespecialiseerd en heeft de juiste apparatuur om dit vlekkeloos te kunnen laten verlopen. In de meeste gevallen is er sprake van een koptelefoon die opgedaan moet worden.

Vervolgens worden er allerlei verschillende geluidsfragmentjes afgespeeld. Hoe goed deze geluidsfragmentjes hoorbaar zijn tijdens de test speelt een grote rol in het eindresultaat van de hoortest. Hieruit zal blijken of er sprake is van gehoorschade, en indien er sprake van is hoeveel gehoorschade dit is.

Een gehoorapparaat nemen

Een gehoorapparaat nemen

Als er uit de test is gebleken dat er sprake is van schade aan het gehoor kan het een goede keuze zijn een gehoorapparaat te nemen. Dit apparaat kan u erbij helpen in situaties waarin bepaalde geluiden of bepaalde personen lastig te verstaan zijn, deze personen of geluiden alsnog goed te kunnen horen. Het apparaat wordt op maat gemaakt, gebaseerd op de gehoorschade die aanwezig is.

De hoeveelheid gehoorschade die er is, heeft dus invloed op het soort apparaat waar gebruik van gemaakt wordt. Ook de prijzen van de gehoorapparaten kunnen hier afhankelijk van zijn. Er is geen specifieke prijs die altijd geldt.

Er zijn verschillende prijzen en deze variëren per apparaat soort, maar ook vaak per hoeveelheid schade die er aanwezig is. Over het algemeen kan er gezegd worden dat de goedkoopste gehoorapparaten beginnen bij de xx tot xxxx euro.Lees ook meer over het doen van gehoortest.