Menu
Nachtrust

Een goede nachtrust is juist voor senioren cruciaal

Wie gezonder oud wil worden moet naast gezonde voeding en lichaamsbeweging ook voldoende slaap tot zich nemen. Helaas nemen de risico’s op slaapstoornissen toe naarmate we ouder worden. Denk bijvoorbeeld aan slapeloosheid, slaapapneu of restless legs. Om slaapproblemen te voorkomen geven we in dit artikel enkele tips voor een goede nachtrust.  

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat met name 50-plussers last hebben van chronische slaapproblemen. Zo gaan ze vaker uit bed voor een nachtelijk toiletbezoek en nemen zij doorgaans meer medicatie waardoor het slaapritme uit balans kan raken. Gemiddeld heeft een volwassen persoon zo’n 7 à 8 uur slaap nodig. Degene die dit niet halen voelen zich overdag een beetje suf en hebben minder energie. Tijd om enkele oplossingen in kaart te brengen.

Rust, reinheid en regelmaat

Er zijn allerlei manieren om uw slaap te bevorderen maar de meeste basale manier zit verborgen in een oude levensles: “rust, reinheid en regelmaat. Hoewel reinheid in dit geval minder relevant is zijn de andere twee vuistregels van essentiële waarde. Voor de senioren met een leger aan kleinkinderen is het niet altijd eenvoudig om overdag rust te krijgen. Het advies is dan ook om enkele uren voor het slapengaan de rust te nemen. Lees een boek en pak een kop rustgevende thee. Op die manier kunnen uw hersenen zich aanpassen na een drukke dag en zult u eerder de slaap vatten.

Een comfortabel bed & matras

U kent het vast wel van vakanties. U ligt in een hotelbed en kan maar niet in slaap komen omdat de veren in uw rug steken. Dat zijn de momenten dat u beseft hoe belangrijk een bed voor uw nachtrust is. De combinatie van een goed matras en een stevige bedbodem kunnen wonderen verrichten.

Een matras kopen doet u niet dagelijks. Welk matras uiteindelijk het beste bij u past is vooraf dus lastig te zeggen. De een slaapt het beste op een hard matras, de ander op een zacht matras. Om u een handje te helpen leggen wij u de verschillen uit tussen twee soorten matrassen: Koudschuim matrassen en traagschuim matrassen.

  1. Traagschuim matrassen reageren op lichaamswarmte waardoor ze deels meebewegen op de vorm van uw lichaam. Door het accentueren van uw lichaam wordt de wervelkolom beter uitgelijnd en kan de lichaamsdruk worden verlaagd.
  2. Een koudschuim matras staat bekend om zijn goede ventilatie. Door de open celstructuur zorgt het matras voor een goede vochtopname en voelt een matras tevens niet warm aan. Ideaal voor de warme zomermaanden wanneer het slapen toch al lastig is.

Door de jaren heen heeft u vast een voorkeur ontwikkeld van een matras dat het beste bij u past. Mocht dat niet het geval zijn dan kunt u altijd een beddenwinkel bezoeken om verschillende matrassen te testen.

Zorg voor rust in de slaapkamer

Tot slot gaan er steeds meer geluiden op om ook de inrichting van uw slaapkamer aan te pakken. Een drukke kamer heeft vaak een negatieve invloed op uw gemoedstoestand. Zorg dus dat uw kamer rustig is ingericht. Dat betekent ook dat er geen tv of computer op uw slaapkamer aanwezig mag zijn.

De bovenstaande tips zijn betrekkelijk eenvoudig om op te volgen. U bent dus slechts enkele stappen verwijderd van lekkere lange winterslaap. Welterusten.