Rubriek

Voedingssupplementen

Rubriek

Wist u dat kurkuma in 2019 uitgeroepen is tot voedingssupplement van het jaar? Door de vele gezondheidsvoordelen is kurkuma tegenwoordig erg in trek als superfood en supplement. Uit onderzoek komt naar voren dat kurkuma mogelijk het meest effectieve voedingssupplement is dat er bestaat. Vooral senioren kunnen baat hebben bij ondersteuning van kurkuma extract. 

Waar komt kurkuma vandaan?

Kurkuma of geelwortel komt oorspronkelijk uit India. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van Curcuma Longa. In India is dit kruid een populaire smaakmaker. Het geeft gerechten als curry’s een warme gele kleur. Kurkuma wordt ook wel het ‘heilige poeder’ genoemd, omdat dit kruid ook wordt toegepast voor gezonde en soepele gewrichten en de darmfunctie.

Wat is curcumine?

Wat veel mensen niet weten is dat curcumine iets anders is dan kurkuma. Wat is het verschil tussen deze twee? Kurkuma is een specerij en bevat verschillende stofjes. Eén van de stofjes is curcumine. Kurkuma bevat  2-5% curcumine. Curcumine bevat weer curcuminoïden. Dit zijn moleculen die we ook als polyfenolen kennen en die ons lichaam op verscheidene manieren kunnen beïnvloeden. Curcumine is rijk aan antioxidanten. Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat dit stofje positieve invloed heeft op uiteenlopende functies en processen in ons lichaam. Iets wat de Indiërs al meer dan duizend jaar weten. Benieuwd wat de voordelen zijn?

Drie voordelen van kurkuma voor senioren

In combinatie met voldoende lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon speelt curcumine een ondersteunende rol in verschillende processen in ons lichaam.

1. Kurkuma is een antioxidant*

Zoals net is beschreven, is curcumine het belangrijkste, actieve ingrediënt in kurkuma. Het is een bijzonder sterke antioxidant*. Curcumine neutraliseert vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen, zoals luchtvervuiling, zonlicht en roken, die onder meer het verouderingsproces versnellen.

2. Curcuminoïden helpen om soepele gewrichten te behouden*

Naarmate we ouder worden, worden onze gewrichten stijfjes. Hierdoor kunnen we minder gaan bewegen. Om ons bewegingsapparaat soepel te houden, is curcumine een gezond alternatief om onze gewrichten te ondersteunen*. Curcumine bouwt versleten kraakbeen op, waardoor de gewrichten worden hersteld.

3. Kurkuma ondersteunt de hartfunctie en de bloedcirculatie*

Niet alleen onze gewrichten worden wat stijver. Ook de elasticiteit van de bloedvaten wordt minder. Om onze vaten soepel te houden kan kurkuma een goede ondersteuning zijn. Kurkuma draagt bij aan het instandhouden van het endotheel. Dit is de binnenste bekleding van uw bloedvaten. Op deze manier kunt u soepele bloedvaten* behouden. Waardoor uw hart normaal kan blijven functioneren. 

Om de bovengenoemde voordelen te bereiken heeft u een hoogwaardig kurkuma supplement nodig. De hoeveelheid curcumine dat in het specerij kurkuma zit, is namelijk veel te weinig. U zou dan iedere dag 30 gram kurkuma moeten gebruiken. Dat is een enorme hoeveelheid. 

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment behandeling bij de EFSA.

Kurkuma supplementen

Er zijn veel kurkuma supplementen te verkrijgen. Curcumine is voor het lichaam moeilijk opneembaar. Om de biologische beschikbaarheid te verhogen, is het belangrijk dat het supplement zwarte peper extract bevat. Uit Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat curcumine twintig maal beter wordt opgenomen als het samen met zwarte peper wordt ingenomen. De opneembaarheid wordt ook verbeterd als u een kurkuma supplement combineert met vet. U kunt bijvoorbeeld het supplement vlak voor een vetrijke maaltijd of met een lepeltje olie innemen. Curcumine is namelijk vetoplosbaar.

Kurkuma extract capsules van vitaminesperpost.nl zijn een hoogwaardig supplement. De capsules bevatten maar liefst 95% curcuminoïden en zwarte peper.  De curcumine is het speciale Curcumin C3 Complex® van Sabinsa. Curcumin C3 Complex is de gouden standaard voor kurkuma extracten. Alle vegetarische capsules worden samengesteld met duurzaam geteelde Curcuma Longa.

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.

Als bomen prachtige oranje kleuren krijgen en de dagen voelbaar korter worden, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat zomerse, energieke gevoel vast? Wij delen onze 5 ultieme tips om energiek, fit en positief de herfst door te komen.

Hierbij delen wij onze 5 tips om energiek, fit en positief de herfst door te komen.

1. Slaap voldoende

Dit hoor je vast vaker, maar het is echt waar! Voldoende slaap is altijd belangrijk. Zowel je geest als lichaam heeft tijd nodig om zich te herstellen van alle indrukken en op te laden voor een nieuwe dag.

2. Ga de natuur in

In de natuur zijn, geeft op de één of andere manier altijd rust. Een wandeling in het bos is prachtig, maar ook een klein ommetje tijdens de lunchpauze in het dichtstbijzijnde park is een heerlijk uitje. Laat je ook vooral niet afschrikken door bewolking of een klein regenbuitje. Geniet van de natuur zoals het is.

3. Denk positief

Dankbaarheid is mooi en maakt je bewust. Schrijf bijvoorbeeld iedere ochtend op waar je dankbaar voor bent, zo begin je je dag met een positieve start.

4. Blijf bewegen

Beweging is belangrijk voor je weerstand. Je kan hierbij denken aan een stevige sportsessie in de sportschool, maar ook een ritje op de fiets of stofzuigen valt onder beweging. Door te bewegen houdt je jouw gewrichten soepel. Wist je trouwens dat bewegen zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen? Dat is toch een prachtige reden om te blijven bewegen?

5. Eet gezond

Gezond eten is belangrijk voor de manier waarop jij je voelt. Een gevarieerd en gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt om je fit en energiek te voelen. Daarnaast is het ook echt nodig voor het goed functioneren van je immuunsysteem.

Voedingssupplementen als aanvulling

Ter aanvulling op je gezonde voeding kan je voedingssupplementen nuttigen voor het ondersteunen van je weerstand en het energielevel op peil te houden. Denk bijvoorbeeld aan een natuurlijke multivitamine zoals Flinndal Multi Puur Natuur . Dit product is verrijkt met 21 groenten- en fruitextracten en compleet plantaardig.

Voor de instandhouding van de gezondheid kan je kiezen voor Flinndal Curcumine Forte . Curcumine is een plantaardige stof die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij het soepel houden van je gewrichten. Daarnaast helpt curcumine bij het gezond houden van de longen en bovenste luchtwegen.

Eén van de bekendste vitaminen i.v.m. het effect op het afweersysteem is vitamine C. Voor een gezond afweersysteem is het belangrijk van dit antioxidant binnen te krijgen. Flinndal Vitamine C 500 mg  bevat, zoals de naam al doet vermoeden, maar liefst 500 mg vitamine C! Dit is een hoge en tevens verantwoorde dosis vitamine C om dagelijks te gebruiken.

Momenteel is Flinndal Vitamine C 500 mg met 10% korting te verkrijgen. 


Flinndal.nl, dé webshop voor vitaminen

De producten van Flinndal zijn samengesteld o.b.v. wetenschappelijk onderzoek, bevatten geen onnodige toevoegingen en zijn veilig gedoseerd. Voor een pakket van Flinndal hoef je niet thuis te blijven: het past gemakkelijk door de brievenbus. Vanaf €20 krijg je de verzendkosten cadeau. Daarnaast biedt Flinndal de unieke Herhaalgemakservice. Hiermee ontvang je elk kwartaal op het juiste moment je vitaminen door de brievenbus. Kijk op Flinndal.nl voor het aanbod voedingssupplementen.

Het is erg belangrijk om goed op uw gezondheid te letten. Het innemen van supplementen kan een goede toevoeging zijn om uw gezondheid te verbeteren of op peil te houden. Er zijn verschillende supplementen waar u uit kunt kiezen en wellicht sluit het groenlipmossel supplement helemaal aan op wat u nodig heeft.

Wat is een groenlipmossel?

De naam zegt het eigenlijk al het is een klein schelpdier, de mossel. Het heeft dezelfde kenmerken zoals wij de mossels kennen alleen heeft deze een groene rand wat de naam ook verklaard. Deze mosselsoort woont in de schone wateren van Nieuw Zeeland en brengt veel natuurlijke ingrediënten met zich mee. Zo zitten er in de groenlipmossel omega- 3 vetzuren, eiwitten, glycosamineglycanen en furaanvetzuren. Al deze ingrediënten hebben een positieve werking daarom is het ook het belangrijkste exportproduct van Nieuw Zeeland.

Waar is het nou eigenlijk goed voor?

Er zijn eigenlijk 7 redenen waarom u groenlipmossel zou moeten gebruiken. U verbeterd dus niet 1 gezondheidsprobleem maar u pakt er gelijk 7 aan!

 • Remt ontstekingen in gewrichten
  Het werkt eigenlijk als natuurlijk pijnstiller en ontstekingsremmer. Het medicijn wat hier normaal voor gebruikt wordt kent vele bijwerkingen terwijl er bij groenlipmossel nog geen vervelende bijwerkingen bekend zijn.
 • Blijf jong
  Elke lichaam kent vrije radicalen die cellen en weefsels kunnen beschadigen en het verouderingsproces versneld. Antioxidanten zorgen er eigenlijk voor dat vrije radicalen geen schade meer aan kunnen brengen. Het verouderingsproces wordt hiermee vertraagt en u behoudt een jong uiterlijk.
 • Beschadigd kraakbeen
  Het stofje Glycosamineglycanen dat in de groenlipmossel zit zorgt ervoor dat het kraakbeen langzaam kan herstellen. Deze bouwstof ondersteund het voorzichtige herstel van beschadigd kraakbeen.
 • Helpt verbeterde longfunctie bij astma
  Door astma kan het soms wat benauwd aanvoelen en kunt u snel buiten adem zijn. Door de ontstekingsremmende werking wordt de afnamen van de longfunctie verminderd. Daarnaast verminderd het ook astmasymptomen zoals hijgen en andere ongemakken.
 • Goed voor de darmen
  De groei van goed darmbacteriën wordt gestimuleerd door de groenlipmossel, dat bleek uit een onderzoek uit 2017. Door de groei van de darmbacteriën zorgt u voor een versterkt immuunsysteem en zal het voedsel beter verteerd kunnen worden.
 • Hart en hersenen
  In groenlipmossel zitten de vetzuren EPA en DHA die erg belangrijk zijn voor gezonde hersenen. DHA is een belangrijk deel van de hersencellen, mensen met een achteruitgang hebben dan ook altijd een laag niveau DHA in het lichaam. EPA helpt bij het gezond houden van hart- en bloedvaten doordat ze cholesterol verminderen.
 • Algemene gezondheid
  In groenlipmossel zitten verschillende vitamines en mineralen. Voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en vitamine B12 zorgen ervoor dat uw gehele gezondheid wordt verbeterd.

Een supplement voor groenlipmossel is makkelijk verkrijgbaar zodat ook u van deze voordelen kunt profiteren. Er zijn nu ook onderzoeken of het kan helpen tegen lage rugpijn en artrose. Het onderzoek is in volle gang dus wie weet brengt het nog een extra voordeel met zich mee.

Het lichaam heeft heel veel verschillende vitamines en minerale nodig. Sommige heeft u meer nodig dan andere maar waar is vitamine B12 nou voor nodig? Kom alles te weten over vitamine B12 en of u hiervan voldoende heeft.

Wat is Vitamine B12?

Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen in ons lichaam. De rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in ons lichaam te verplaatsen. Het zorgt ook voor een goede werking van het zenuwstelsel. Ons lichaam maakt zelf geen vitamine B12 aan deze zit in onze voedingstoffen. Dit is terug te vinden in melkproducten, vlees, vis en eieren. Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd en is net als de ander B vitamines wateroplosbaar.

Waar zit vitamine B12 in?

Zoals net ook aangegeven vindt u eigenlijk in bijna alle dierlijke producten vitamine B12 terug. Mensen maken ook vitamine B12 aan in de dikke darm echter neemt het lichaam deze vitamines niet op. Bij dieren wordt het ook aangemaakt in de darmen waarbij de dieren dit wel op nemen. Daardoor is het ook terug te vinden in eieren en melk. Er zijn ook enkele plantaardige producten waar het in zit zoals zeewier en algen echter zal het lichaam dit minder snel op kunnen nemen.

 • 1 ei 0,8 microgram
 • 1 stukje zalm 4,0 microgram
 • 100 ml yoghurt 1,1 microgram
 • 100 gram rundvlees 1,8 microgram

Wat gebeurt er bij een te kort aan vitamine B12?

Een te kort aan vitamine B12 zult u pas merken na een langere tijd. Het lichaam is namelijk in staat om de vitamine B12 op te slaan zodat het op dagen met weinig vitamine B12 aangevuld kan worden. Het kan dus zijn dat u pas na een paar maanden of zelfs na een jaar te weinig vitamine B12 heeft. Door een te kort aan deze vitamine kunt u een vorm van bloedarmoede krijgen. U kunt dan last krijgen van:

 • Moeheid
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Oorsuizen

Een te kort zou ook neurologische gevolgen kunnen hebben zoals:

 • Tintelingen in de vingers
 • Geheugenverlies
 • Coördinatiestoornissen
 • Spierzwakte in de benen

Wanneer kunt u een te kort krijgen en wat kunt u er tegen doen?

Een te kort zal vaak ontstaan bij veganisten. Ze mijden natuurlijk alle dierlijke producten waar de vitamine in zit. Het kan ook gebeuren bij vegetariërs die daarnaast ook niet veel eieren of melkproducten gebruiken. Het is dus van belang om dan voor producten te kiezen waar extra vitamine B12 is toegevoegd. Dit is vaak het geval bij vegan vleesvervangers. Het is ook een goede optie om te kiezen voor supplementen zo weet u zeker dat u voldoende vitamine heeft.

Kunt u ook te veel hebben?

Bij te veel vitamine B12 is er een kleine kans op klachten. Het lichaam zorgt er voor dat niet alles uit het maag- en darmkanaal opgenomen wordt. U moet er dus voor zorgen dat u voldoende binnen krijgt. Te veel vitamine heeft dus geen gevolgen.

Extra risico’s

Als u last heeft van een aantal zaken kan het zijn dat het risico op een vitamine tekort hoger ligt. Let er dus op dat u extra vitamine B12 gebruikt.

 • Coeliakie
  Bij niet behandelde coeliakie of glutenintolerantie komt een tekort aan vitamine B12 vaak voor. Bij ongeveer 20% van de patiënten is dit het geval. Vaak worden er extra doses toegediend door injecties of kunt u supplementen gebruiken.
 • Depressie
  Maar liefst 30% van de mensen die ernstig depressief zijn hebben een tekort aan deze vitamine. Als mensen een tekort hebben aan vitamine B12 zal depressie ook sneller een ernstige vorm aannemen.
 • Maag en darmen
  Bij een operatie aan de maag of darmen is de opname van vitamine B12 verstoord. Bij een maagverkleining is er ook nog eens een kleiner oppervlak waardoor er minder opgenomen kan worden.

Hoeveel hebben we nodig?

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten hoeveel u nodig heeft zodat u daarop uw eetgewoonte aan kunt passen. Als u merkt dat u niet komt tot de juiste hoeveelheid kunt u uw eetpatroon dus aanpassen of extra supplementen gebruiken.

 • 0-1 jaar 0,5 microgram
 • 1-3 jaar 0,7 microgram
 • 4-8 jaar 1,3 microgram
 • 9-13 jaar 2,0 microgram
 • 14 jaar en ouder 2,8 microgram
 • Zwangere vrouwen 3,2 microgram
 • Vrouwen die borstvoeding geven 3,8 microgram

Houd dus eens bij hoeveel vitamine B12 u binnen krijgt en zorg voor een goede gezondheid.

Het coronavirus is op dit moment het gesprek van de dag. U staat er als het ware mee op en u gaat ermee naar bed. Om verdere uitbraak van het virus te voorkomen dient u de adviezen van het RIVM op te volgen. Misschien heeft u er wel over nagedacht om voedingssupplementen in te nemen om het coronavirus te voorkomen. Maar helpen voedingssupplementen hier daadwerkelijk wel tegen?

Zijn er supplementen die helpen tegen het coronavirus?

Het antwoord is nee. Er bestaan geen voedingssupplementen die helpen tegen het coronavirus. Misschien heeft u op de televisie een reclame gezien van een bedrijf dat beweert dat hun product helpt, maar niks is minder waar. Zo’n reclame is misleidend en zelfs wettelijk verboden.

Extra inname van vitamines of andere supplementen

Bedrijven willen u doen laten geloven dat extra inname van vitamine C en D en supplementen zouden helpen. Wilt u een goede weerstand behouden of krijgen? Dan is van belang om de vitamines te eten, maar niet meer dan nodig. U bent immers niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën of virussen. Het innemen van extra voedingssupplementen is niet nodig.

Effect van teveel vitamine inname 

Wie kent de uitspraak niet ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Echter geldt dit niet bij vitamines. Van sommige vitamines kunt u zelfs een overdosis krijgen. Wilt u een overdosis voorkomen? Overschrijd dan niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat u problemen zult ervaren die niet meer terug te draaien zijn. Een te hoge inname van vitamine C kan bijvoorbeeld leiden tot darmklachten of diarree.

Creëren van een gezonde weerstand

Houd u zo veel mogelijk aan de schijf van vijf. Zo houdt u een goede weerstand en kunt u gevarieerd eten. Het variërend eten is dan ook erg belangrijk in elk voedingsmiddel zitten verschillende vitamine en stoffen die uw lichaam allemaal nodig heeft. Door elke dag wat anders te eten zorgt u er voor dat u alle verschillende vitamines binnen krijgt. Bij een lage weerstand kan het lichaam minder snel reageren op bacteriën waardoor u sneller ziek wordt of meer klachten ervaart. Houd u daarom bezig met een gezonde voeding en beweging om uw weerstand op peil te houden.

21 oktober 2019 – De Consumentenbond heeft onlangs een groot aantal multivitaminen en vitamine D supplementen voor 50+’ers getest. Bij diverse producten laat de dosering te wensen over. Van de 61 onderzochte vitamines doorstaan er 50 de test niet. Binnen de categorieën multivitaminen voor vrouwen 50+ en multivitaminen 70+ staat het online merk Flinndal op nummer één.

Categorie 50+ vrouwen multivitaminen

Vrouwen vanaf 50 jaar hebben een hogere behoefte aan vitamine D. De Gezondheidsraad adviseert deze doelgroep dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Flinndal Multi 50+ Vrouw staat op nummer één van de geteste multivitaminen voor 50+’ers. De dosering van de vitaminen en mineralen vliegt nergens uit de bocht, het vitamine D gehalte is optimaal én er wordt duidelijk aangegeven dat het product speciaal voor 50+ vrouwen is.

Categorie 70+ multivitaminen: duidelijke winnaar

Ook binnen de categorie vitaminen voor 70+’ers is Flinndal de duidelijke winnaar. De Gezondheidsraad beveelt mannen en vrouwen van 70+ aan om dagelijks 20 microgram vitamine D te slikken. Van alle onderzochte producten is Flinndal Multi 70+ het enige product waarop staat dat het specifiek voor 70+’ers bedoeld is. Daarnaast bevat het supplement het juiste vitamine D gehalte.

“Bij Flinndal kijken we goed naar de behoefte aan specifieke voedingsstoffen in verschillende levensfasen. Dat de Consumentenbond onze inspanningen waardeert met een eerste plaats, is een enorm fijne bevestiging.’’ aldus Inge Hendriks, Productmanager bij Flinndal. 

Supplementen met alleen vitamine D

In de categorie vitamine D supplementen voor 50+’ers, staat Davitamon op de eerste plaats. De verpakking geeft het duidelijkst aan welke dosering past bij welke leeftijd.

50+ multivitaminen: onzin of niet?

Naarmate we ouder worden, neemt de opname van vitamine B12 af. Daarnaast gaat de vitamine D behoefte voor vrouwen 50+ en ouderen 70+ omhoog. Een multivitamine van goede kwaliteit die is afgestemd op de behoefte van de doelgroep, kan een goede aanvulling op een gezond voedingspatroon zijn.

Test multivitamines voor 50+’ers, Consumentenbond september 2019: https://www.consumentenbond.nl/vitamines-en-voedingssupplementen/test-multivitamines-voor-50

Helaas gaat het proces van het aanmaken van cellen binnen ons lichaam naarmate we ouder worden steeds langzamer. Zo wordt onze huid bijvoorbeeld dunner, waardoor deze minder vitamine D op kan nemen. Gelukkig zijn er vandaag de dag wel diverse voedingssupplementen die een goede aanvulling zijn op onze dagelijkse gezonde voeding en die bijvoorbeeld het tekort aan vitamine D kunnen voorkomen

Naarmate we ouder worden kan ons lichaam bijvoorbeeld meer behoefte hebben Vitamine D. Deze vitamine speelt een belangrijke rol, eigenlijk zelfs een cruciale rol in het gezond en fitaal houden van onze botten en spieren. Helaas maakt het lichaam zelf te weinig Vitamine D aan en halen we ook te weinig Vitamine D uit onze dagelijkse voeding.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden en de opname van calcium en fosfor in het lichaam. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking (osteoporose). Maar dit is niet het enige ook kan het zorgen voor een slechtere weerstand en zwakke spieren.

Ouderen die te weinig Vitamine D binnenkrijgen, hebben vaker moeite met fysieke handelingen, zoals opstaan uit een stoel en traplopen, zo blijkt uit onderzoek. Wetenschappers schatten dat zo’n 50 procent van de ouderen en 90 procent van de bewoners van verzorgings- en verpleegtehuizen een vitamine D-tekort heeft.

Het tekort aan Vitamine D kan aangevuld worden door Vitamine D in tablet, capsule of druppel vorm in te nemen. Mocht u behoefte nog groter zijn kunt u ook kiezen voor Vitamine D Forte in capsule Vorm.

Flinndal Vitamine D bevat maar liefst 10 mcg D3 (cholecalciferol) en is daardoor zeer goed opneembaar. Op zoek naar een hogere dosering? Bekijk dan Vitamine D Forte. Flinndal Vitamine D Forte bevat 20 mcg vitamine D3 (800 IE). Deze dosering wordt door de Gezondheidsraad geadviseerd aan mannen en vrouwen vanaf 70 jaar. Ook is dit product geschikt voor iedereen met een verhoogde behoefte aan vitamine D.

U kunt de Vitamine D gemakkelijk online bestellen bij Flinndal.nl. Lees voor het gebruik wel eerst aandachtig de bijsluiter en mocht u twijfels hebben over het gebruik neem dan eerst contact op met uw huisarts.

Als 50-plusser wil je natuurlijk zolang mogelijk vitaal blijven. Je eet gezond, je beweegt voldoende en ook onderneem je diverse leuke activiteiten om je leven zo leuk mogelijk in te richten. Familie en vrienden zijn alles voor je. Wat kun je nu nog meer doen om niet alleen nu fit te zijn, maar ook gezond te blijven in de jaren die nog voor je liggen?

De waarde van voedingssupplementen
Voedingssupplementen kunnen juist voor oudere mensen ontzettend waardevol en nuttig zijn. Ze zijn natuurlijk niet bedoeld als vervanging van het gewone voedsel, maar ze kunnen wel een perfecte aanvulling zijn op je huidige dieet. Voedingssupplementen zitten namelijk bijvoorbeeld vol vitamine B12.

Het nut van glucosamine
Wat zijn nu de voordelen van supplementen in je voeding? Als 50-plusser kun je niet ontkennen dat je lijf niet meer zo aanvoelt als 20 of 30 jaar geleden. Je botten zijn wat brozer, je hebt sneller last van ontstekingen en bovendien kun je ook eerder moe zijn.

Glucosamine is een belangrijk eiwit dat te vinden is in het kraakbeen, bindweefsel en in de vloeistof van je gewrichten. Je lichaam maakt dat automatisch aan, maar naarmate je ouder wordt, gaat dit niet altijd even goed. Je kunt het daarom innemen in de vorm van een supplement. Dit eiwit helpt trouwens ook bij reumatische klachten of als je last hebt van artrose.

Gedoseerd voedingssupplementen nuttigen
In alles geldt dat je voedingssupplementen met mate moet innemen. Tegenwoordig worden mineralen en vitamines toegevoegd aan eten en drinken. Overmatig innemen is niet verstandig en kan verschillende lichamelijke bijwerken teweeg brengen. Lees daarom vooraf het etiket en ontdek wat je al binnenkrijgt via je huidige dieet of eetpatroon. Bewaar voedingssupplementen op een koele en donkere plek en zorg dat vocht geen kans krijgt. Daardoor blijven ze langer houdbaar.

Wil je lang gezond en vit blijven? Zorg er dan voor dat je voldoende glucosamine binnenkrijgt. De supplementen kun je kopen bij de apotheek of online bij diverse winkels. Soms kom je in aanmerking voor een vergoeding bij je zorgverzekeraar. Informeer vrijblijvend naar de voorwaarden.