Rubriek

Hulporganisaties

Rubriek

Ongewild urineverlies en incontinentieproblemen komen veel meer voor dan je denkt. Vooral bij vrouwen, maar even goed bij mannen. Meer dan een kwart van onze bevolking krijgt er vroeg of laat mee te kampen. Hoe ouder we worden hoe meer mensen incontinent zijn. Maar het is niet uitsluitend een ouderdomsprobleem. Op incontinentieproblemen staat geen leeftijd. Je zou er versteld van staan hoeveel jong volwassenen hiermee te maken krijgen. Velen verzwijgen dit probleem en zoeken ook geen professionele hulp. Dat is fout want gespecialiseerde hulp kan het probleem aanzienlijk verkleinen en onder controle houden zodat je zowel je professioneel als je sociaal leven kunt hervatten. Kortom, wat kun je doen bij incontinentieproblemen?

Oorzaken ongewild urineverlies bij vrouwen

Bij vrouwen en mannen noteren we verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak bij vrouwen is een verzwakking van hun bekkenbodemspier als gevolg van zwangerschap of bevalling. De baarmoeder oefent dan extra druk uit op hun blaas. Daardoor wordt deze spier minder soepel en kunnen lichte inspanningen zoals tillen, rennen, lachen en zelfs niezen ongewild urineverlies veroorzaken. Ook de menopauze heeft een belangrijke invloed op het ontstaan van incontinentie. Door de lagere productie van het vrouwelijke hormoon wordt de plasbuis bij vrouwen korter en de wand dunner. Daardoor sluit de blaassluitspier de blaas minder goed en krijgen ze te maken meet vervelend urineverlies.

Oorzaken ongewild urineverlies bij mannen

Mannelijke incontinentie heeft uiteraard andere oorzaken. Bij hen is vaak de prostaat de grote boosdoener. Naarmate mannen ouder worden vergroot hun prostaat en drukt zo op hun plasbuis. Ook na een prostaatoperatie is er kans op ongewild urineverlies. Dit komt bijvoorbeeld door irritatie van de prostaat of een zenuwbeschadiging als gevolg van de ingreep. Andere belangrijke oorzaken van incontinentie zijn:

 • Problemen met de bekkenbodemspieren bij vrouwen
 • Blaasinfecties en infecties de urinewegen. Komt veel meer bij vrouwen voor dan bij mannen
 • Het langdurig gebruik van sommige geneesmiddelen
 • Obstipatie of verstopping
 • Niet genoeg drinken
 • Chronische hoest
 • Roken
 • Medische oorzaken zoals overgewicht, een beroerte, de Ziekte van Parkinson, multi sclerose of MS, diabetes en dementie

Soorten incontinentie

Bij de behandeling van incontinentieproblemen wordt het onderscheid gemaakt tussen de diverse soorten incontinentie zoals:

 • Inspanningsincontinentie: komt vooral voor bij tillen, lachen, niezen en tijdens het sporten
 • Ongewild urineverlies door teveel stress
 • Aandrangincontinentie: komt vooral voor bij ouderen die hun plas moeilijk of niet kunnen ophouden
 • Overloopincontinentie

Zoek professionele hulp

Meer dan de helft van alle patiënten met verzwijgen hun incontinentieproblemen en zoeken dus ook geen professionele hulp. Toch is het best mogelijk om hun problemen te behandelen en onder controle te houden. Je huisarts is daarvoor de meest aangewezen persoon waarbij je met je incontinentieproblemen terecht kunt. Daarnaast kunnen ook de fysiotherapeut, de gynaecoloog of uroloog je problemen behandelen.

Dit kun je zelf doen bij ongewild urineverlies of incontinentie

 • Drink dagelijks minstens twee liter water. Die heb je nodig om je vochtreserves op peil te houden
 • Droog je grondig af na een bad of douche: en zeker in je huidplooien zoals je liezen
 • Gebruik natuurlijke huidverzorgingsproducten
 • Drink zo weinig mogelijk en best geen alcohol of alcoholische dranken
 • Drink zo weinig mogelijk dranken met cafeïne zoals koffie, thee, frisdranken en energiedranken

Ongewild urineverlies isoleert

Mensen met ongewild urineverlies houden hun incontinentieproblemen vaak verborgen voor vrienden, familie en zelfs voor hun partner of hun vertrouwde huisdokter. Zo wordt hun probleem alleen maar groter en raken ze vlug in een professioneel en sociaal isolement terechtkomen waardoor ze zich uiteindelijk in hun woning opsluiten en zelfs niet meer buiten komen.

Incontinentieproblemen verminderen je zelfvertrouwen

Resultaten van een grootschalig onderzoek georganiseerd door Abena onderstrepen de ingrijpende gevolgen van incontinentie op het dagelijks leven van diegenen die ermee geconfronteerd worden. Mensen met ongewild urineverlies tonen tot gemiddeld 30 procent minder zelfvertrouwen, de helft van hen hebben het moeilijk om over hun problemen te praten Velen stoppen met hun vrijetijdsbesteding en hun hobby’s (26%). Andere veel voorkomende gevolgen van deze problemen zijn:

 • Eenzaamheid
 • Plotse stemmingswisselingen en verhoogde prikkelbaarheid
 • Stress, angst en depressie

Problemen met het tijdig vervangen van hun incontinentiemateriaal, de lage kwaliteit van de meeste absorberende producten en vervelende huidproblemen vergroten angst en stress. Meer info over ongewild urineverlies incontinentieproblemen en alle incontinentiemateriaal van hoge kwaliteit lees je op Abena.nl.

Als we ouder worden betekent dit vaak ook dat we steeds mee last krijgen van bepaalde gebreken. Wanneer dit om kleine onhebbelijkheden gaat dan is dat lastig, maar nog niet zo erg. Wanneer de gebreken groter worden dan kan dit betekenen dat thuis blijven wonen geen optie meer is. Vaak zijn er gelukkig nog wel aanpassingen mogelijk aan uw woning, waardoor het mogelijk is dat u de tijd dat u uw huis moet verlaten kunt uitstellen.

En dit heeft ook effect, want op dit moment woont 92% van de 75-plussers nog zelfstandig thuis al dan niet met hulpmiddelen. Ook het kabinet stimuleert dit en heeft voor de komende 3 jaar 340 miljoen euro uitgetrokken om in ouderenzorg te investeren. Het geld is bedoeld om ouderen te begeleiden die in hun eigen vertrouwde omgeving willen blijven wonen.

Wij hebben een aantal opties voor u op een rijtje gezet die er voor kunnen zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen:

Aanpassing van uw badkamer: Veel huizen beschikken nog over een bad of een douche met douchebak. Wanneer we ouder worden is het maken van de stap in bad of in de douche vaak lastiger. U kunt uw badkamer dan gemakkelijk aan laten passen. Er zijn diverse organisaties die dit zelfs al binnen een dag kunnen realiseren. Zo hoeft u niet al te lang zonder sanitaire faciliteiten te zitten.

Mocht u nog slechter te been zijn dan zijn er ook mogelijkheden om uw woning te voorzien van een traplift. In sommige gevallen kan dit vergoed worden door bijvoorbeeld de gemeente waar u woont, maar wanneer dit niet het geval dan is een tweede hands traplift wellicht iets voor u. Deze zijn uiteraard volledig gecontroleerd, maar het kan wel enorm in de kosten schelen. 123trapliften biedt diverse tweedehands trapliften aan.

Een alarmsysteem kan ook erg nuttig zijn. We hebben het dan niet over een alarmsysteem om uw huis te beveiligen, maar om een systeem om snel contact te kunnen leggen met familie of een zorginstantie. Dit kan uitkomst bieden wanneer u bijvoorbeeld gevallen bent en u niet meer bij een telefoon kunt komen. Met een druk o de knop wordt er een alarm gegeven en deze komt binnen bij een van de door u aangewezen contactpersonen. Hij of zij weet dan direct dat er iets aan de hand is en kan langskomen of hulp inschakelen. Hierdoor worden niet alleen ernstiger letsel voorkomen, maar het zal u ook een gevoel van rust geven in het dagelijks leven.

Zijn uw gebreken wat kleiner van aard, maar is het voor u nog wel lastig om naar buiten te gaan dan zijn er ook zorginstanties die bij u aan huis komen. Wat dacht u van oogvoororen. Dit is een audicien die bij u aan huis komt om uw gehoor op te meten en u te adviseren over de diverse hoortoestellen.