Rubriek

Eten en drinken

Rubriek

Wanneer het in Nederland tropische warm is hoor je vaak dat mensen niet zo veel honger hebben, waar dit komt dit nou eigenlijk? Uw lichaam past zich ook aan door de warmte en dit zal een bekend reactie zijn bij velen. Ik leg u uit wat de reden hiervan is en wat u zelf kunt doen om uw lichaam koel te houden.

Lichaam aan het werk

Wanneer we eten moet het lichaam aan het werk. Het lichaam wil al het voedsel verteren maar hier is voldoende energie voor nodig. Door dit hele proces zal het lichaam juist op warmen omdat uw lichaam druk bezig is om alles te verwerken. Bij warm weer zorgt het lichaam voor extra voorzorgsmaatregelen, het zorgt ervoor dat u minder eetlust heeft waardoor het lichaam lekker koel kan blijven.

Op temperatuur

Wanneer het buiten lekker warm is hoeft het lichaam een stuk minder hardt te werken om op temperatuur te blijven. Zo worden er een hoop calorieën bespaard en zult u minder honger hebben dan in de winter of wanneer het koud is. Bij koud weer is het veel meer werk om alles op temperatuur te houden en hier is dus meer energie voor nodig. Wanneer de energie niet meer nodig is zal de honger dus ook minder worden.

Drink genoeg water

In de zomer is het belangrijk dat we voldoende water blijven drinken. We zweten meer dan normaal en dit vocht moet natuurlijk ook aangevuld worden. Het is een slecht optie om voor een alcoholisch drankje te kiezen want dit drijft vocht alleen maar af. Door het vele drinken kunt u ook al een vol gevoel krijgen, dus wanneer u lekkere trek heeft is het wellicht verstandig om eerst een glas water te drinken.

Wat zou u wel kunnen eten bij warm weer?

U heeft natuurlijk een stuk minder trek en zult minder eten dan normaal maar u moet uiteraard wel wat binnen krijgen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stuk fruit, frisse salade of wanneer u toch iets warms wilt hebben een lichte soep. Houdt de porties dan ook klein dan is het voor het lichaam makkelijk verteerbaar.

Blijf lekker koel tijdens het warm weer en zorg goed voor u zelf.

Tegenwoordig zijn mensen bewuster boodschappen aan het doen en proberen zo duurzaam mogelijk te winkelen. Het plastic gebruik is overal nog erg hoog en door simpele dingen om te wisselen kunt u een handje helpen. U hoeft hiervoor niet naar een andere winkel te gaan of van alles in huis te halen. Door bewuster te zijn in de supermarkt kunt u de juiste keuze maken en draagt u mee aan een duurzamer leven.

Groente zonder verpakking

Soms is het een beetje onzin dat groente in een verpakking zit. Ze doen dit uiteraard om de buitenkant te beschermen maar tijdens het koken gaat de schil er vaak af of wordt alles toch goed na gespoeld. Zo kunt u beter losse paprika’s kopen als in een verpakking met 3 paprika’s er in, aubergine zit vaak ook strak verpakt in plastic maar wanneer u kiest voor een biologische aubergine zal deze er niet om heen zitten. Bij de meeste winkels zijn handige zakjes te verkrijgen waar u de losse groente en fruit in kunt doen. Zo hoeft u in de winkel ook geen plastic zakje te pakken.

Neem zelf een tas mee

Bent u zelf een tas  vergeten is het makkelijk om bij de kassa toch te kiezen voor de plastic tas. Houd daarom altijd een tas in de buurt zodat u nooit zonder komt te zitten. Leg standaard een tas in de fietstas of in de auto. Wanneer u onverwacht toch iets nodig heeft komt u niet met extra plastic terug. Gooi ook niet gelijk de tas weg wanneer u thuis komt deze kunt u nog veel vaker gebruiken dan u denkt.

Extra bezoekje aan de markt

Waarschijnlijk komt u niet elke week op de markt maar hier kunt u makkelijk uw boodschappen doen zonder plastic verpakking. Zo wordt de kaas vaak in gepakt in papier en kunt u vaak zelf een pot mee nemen voor verse nootjes. Op de markt is van alles te verkrijgen en u kunt hier alle boodschappen voor de hele week halen, verser als dit gaat het niet worden.

Koop groots in

Sommige dingen kunt u gewoon niet krijgen zonder de plastic verpakking. Wat dan wel een verstandige keuze is om een grote hoeveelheid hiervan te halen. Bij rijst en pasta ligt er vaak een grote verpakking in de winkel. In een grote zak zit minder plastic dan dat u 5 kleine verpakkingen zou halen. Plastic vrij winkelen is niet altijd mogelijk maar we kunnen ook zorgen dat we slimmer inkopen.

Statiegeld

Als u zin heeft in frisdrank is het niet mogelijk om deze plastic vrij te krijgen. Zorg er dan voor dat er statiegeld op zit, zo kunt u deze weer terug brengen naar de winkel en wordt deze fles opnieuw gebruikt. Dit is een goed alternatief als u toch zin heeft in wat fris maar als u toch duurzaam bezig wilt zijn. Denk hierbij ook aan statie geld op flesjes bier en andere dingen deze dingen zullen dus niet in de glasbak belanden.

Ga duurzaam winkelen en probeer zo veel mogelijk plastic te mijden tijdens uw volgende supermarkt bezoekje.

Wie houdt er nou niet van pasta? Wanneer u in Italië bent geweest zult u verlangen naar de heerlijke pasta die ze daar hadden. Het smaakt toch allemaal anders dan de pasta die u hier kent uit een pakje. Wanneer pasta vers wordt gemaakt zult u het meeste in de buurt komen van die lekkere Italiaanse smaak. Ik geef u een aantal tips zodat u zelf uw eigen pasta kunt maken!

Deeg maken

Het deeg maken is eigenlijk redelijk simpel maar u moet het maar net weten. Wanneer u voor 1 persoon pasta gaat maken houd ik zelf altijd 1 ei aan met 100 gram bloem. Het is dus altijd handig afmeten want wanneer u met 6 personen bent is het dus 6 eieren en 600 gram bloem. Voeg hier een klein beetje zout aan toe en meng alles goed door elkaar. Het deeg moet soepel aanvoelen en mag niet te hard of te zacht zijn. Wanneer u merkt dat het te hard is kunt u er een klein beetje olijfolie of water aan toevoegen, als het juist wat zacht is kunt u extra bloem toe voegen. Als u klaar bent met kneden leg het dan in een kom ingevet met olijfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

Het deeg rollen

Wanneer u alleen pasta gaat maken kan dit soms wat onhandig zijn maar niets is onmogelijk. Verdeel het deeg in handzame stukken en laat ze op de dikste stand door de pastamachine heen gaan. Vouw het deeg dubbel en herhaal dit totdat het deeg weer soepel is. U kunt dan langzaam werken naar een dunne pasta. Zet de stand van de pastamachine iets smaller en haal het er op nieuw doorheen. Elke keer als u dit gedaan heeft kunt u het smaller zetten net zo lang totdat u de gewenste dikte heeft. Zo hoeft pasta voor lasagne niet dun te zijn maar voor ravioli zou ik ze zo dun mogelijk maken. Wanneer u aan de pastamachine aan het draaien bent kan het zijn dat u de pasta met 1 hand niet goed kan begeleiden. Als u merkt dat de pasta een beetje blijft hangen zal deze te nat zijn en wanneer de pasta gaat scheuren is het te droog dus let hier ook goed op.

Figuurtjes maken

Nu u een mooie vel met pasta heeft kunt u hier mooie pasta van maken. U kunt een opzet stukje op de pastamachine zetten om tagliatelle of spaghetti te maken. U kunt ook makkelijk met een pastasnijder met kartelrand vierkantjes maken, door deze in het midden bij elkaar te knijpen krijgt u een mooi strikje. U kunt ook 2 vellen op elkaar leggen met een heerlijke vulling er tussen voor de lekkerste huisgemaakte ravioli.

Ga lekker aan de slag in de keuken en waan u in Italië. Wanneer u hier een huisgemaakte saus bij maakt is het helemaal genieten. U zult steeds vaker zin hebben in zelfgemaakte pasta!

Gaat u naar de Duitse Moezel of bent u hier al een keer geweest? Het zal u niet ontgaan want elke kant waar u op kijkt zult u wijngaarden zien. Wanneer men aan de Moezel denk zullen ze ook aan wijn denken, deze twee dingen horen gewoon bij elkaar. Maar weten weten we nou echter over de wijnen die hier vandaag komen? 

De wijngeschiedenis

De Streek langs de Moezel is de oudste Duitse wijnregio.Er zijn veel pershuizen uit de Romeinse tijd te vinden. Waar de druiven normaal met machines geoogst en verwerkt worden is het hier bijna onmogelijk vanwege de steile hellingen. Dit kan soms meer dan 30% zijn, daarom wordt alles met de hand geplukt en zit er veel werk in de wijnen. Er zijn in de Moezel maar liefst 5000 wijnboeren met ruim 9000 hectare aan wijngaarden.

Wat maakt deze wijn zo bijzonder

De wijnen uit de moezel zijn over de hele wereld bekend. Dit is omdat de wijnkwaliteit een stuk hoger ligt omdat de druiven langer kunnen rijpen. Door dat de wijngaarden op een helling in de zon staan hebben ze overdacht veel warmte, s’nacht zullen ze deze warmte in het dal vasthouden waardoor de planten sneller in bloei staan als elders. Ze kunnen dus langer rijpen als andere druiven. Dit is dan ook een van de warmste plekken in Duitsland.

Rieslingdruif

Meer dan de helft van de wijngaarden bestaan uit de rieslingdruif. Ze zijn fruitig, fijn en hebben veel smaakdiepte en een verrassend laag alcoholgehalte. Deze zoete wijn haalt ieder jaar hoge prijzen op de veiling, de met de hand geplukte druiven zorgen namelijk voor een unieke wijn.

Wijnsoorten uit de moezel

 • Kabinet: Een lichte en frisse wijn die veel in de Moezelstreek te vinden is.
 • Auslese: Bij deze wijn worden allen volrijpe en overrijpe druiven gebruikt. Daardoor krijgt de wijn een smaakvolle wijn die geschikt is bij feestelijke gelegenheden. De onrijpe druiven zullen dan ook verwijderd worden wanneer ze worden verwerkt.
 • Spatlese: Deze druiven worden ook net wat later geoogst dan de normale oogst. De wat rijpere duif zal de wijn een volle smaak geven.
 • Eiswein: Deze wijn wordt als de beste wijn van de Moezel beschouwd. Deze druiven hebben een aantal keer nachtvorst gehad waardoor er veel suikers vrij gekomen zijn. Het is een zoete wijn met een zeer fijn aroma.

Waarschijnlijk heeft u nu wel zin gekregen in een goede wijn dus haal uw Moezel wijn maar te voorschijn voor het weekend.

Wanneer u zin heeft om uit eten te gaan kunt u goed terecht bij een Italiaans restaurant. Denk daarbij aan vers gemaakte pasta of een heerlijke pizza. De kaart kan er bij een Italiaan echter anders uit zien dan dat u gewend bent en dit kan soms nog wel eens wat verwarring opleveren. Lees u een klein beetje in en het lijkt alsof u al jaren bij dit Italiaanse restaurant komt.

Dineren bij een Italiaan

In Italië hebben ze geen voor, hooft en na gerecht maar ziet de kaart er een stuk anders uit. Zo hebben ze eigenlijk vijf gangen waarbij de laatste gang meestal bestaat uit Limoncello, Sambucca of gewoon een kopje espresso.

 • Antipasti
  Een antipasti is eigenlijk een koud voorgerecht waarmee de maaltijd begonnen wordt. Dit kan bijvoorbeeld brood met olijfolie en zout zijn maar dit kan ook een plankje zijn met verschillende kazen en vleeswaren.
 • Primi
  In Italië kennen ze 2 voorgerechten, de 2e heet primi. Dit is altijd een warm voorgerecht zoals een stuk pizza, pasta, risotto of soep.
 • Secondi
  Na 2 voorgerechten komt dan eigenlijk het hoofdgerecht. Dit ziet er wel hetzelfde uit als ons hoofdgerecht maar natuurlijk met zijn eigen Italiaanse smaken.
 • Dolci
  Het is tijd voor het dessert. Meestal is dit een erg zoet nagerecht en wordt er geen kaasplankje geserveerd zoals bij ons. Iets dat vaak gekozen wordt is de tiramisu met koffie en amaretto.

Verschillende soorten pasta

Wij kennen vooral de bekende pasta vormen zoals spaghetti, penne, macaroni, of de farfalle ook wel strikjes genoemd. Er zijn echter nog veel meer soorten pasta waar u misschien nog nooit van heeft gehoord.

 • Canneloni
  Het zijn eigenlijk grote pijpen die gevuld worden met verschillende soorten groente, vlees of vis.
 • Conchiglie
  Deze pasta heeft eigenlijk de vorm van een schelpje en zijn in het klein maar ook in het groot te verkrijgen.
 • Fusilli
  Deze is in Nederland iets bekender. Het is een pasta die een spiraal vorm heeft en geschikt is voor wat dikkere sauzen.
 • Tortellini
  De tortellinies kunnen verschillende soorten vulling hebben. Ze zijn opgerold in het deeg en vervolgens dichtgevouwen. Zo krijgen ze hun unieke vorm.
 • Ravioli
  Ook in de ravioli vindt u een heerlijke vulling. De vulling wordt dan tussen 2 aparte vellen gelegd en aangedrukt.
 • Pappardelle
  Dit is een hele brede pasta wat vaak vervangen kan worden door spaghetti maar bij sommige sauzen kan het gebruik van papperdelle een smaakverschil maken.

Alles wat gemaakt wordt bij de Italiaan is vers en wordt vaak gemaakt volgens een oud familierecept.

Vanaf juli is de zomeraardappel Opperdoezer Ronde verkrijgbaar bij supermarkten en groentespeciaalzaken. Dit overheerlijke seizoensproduct wordt met veel aandacht en passie in het kleine Noord-Hollandse dorpje Opperdoes ambachtelijk geteeld. De oogst gebeurt veelal met de hand vanwege de tere en dunne schil, die je gewoon kunt opeten. Vlak onder de schil zit namelijk de kenmerkende romige en delicate smaak. De gekookte tafelaardappel is heerlijk met een beetje roomboterjus en zeezout maar gepoft, gebakken of verwerkt in een zomersalade is het eveneens smullen geblazen.

Uniek, smakelijk en gezond
De unieke smaak van de Opperdoezer Ronde is mede te danken aan de zavelgrond rondom het Noord-Hollandse dorpje. Het is de enige aardappel met een ‘Beschermde Oorsprongs Benaming’ die toegekend wordt aan bijzondere, streekgebonden producten. Andere heerlijkheden met zo’n status zijn bijvoorbeeld Parmaham en Champagne. De zomeraardappel, met een relatief laag zetmeelgehalte, is behalve lekker ook gezond. Met een portie van 200 gram (4-5 aardappels) krijg je bijna 40% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen, 27% van je behoefte aan kalium (kan helpen bij de verlaging van de bloeddruk) en 9% ijzer en 12% vezels.

Bereiding
De delicatesse uit Opperdoes kan met of zonder schil gegeten worden. Je maakt de aardappel voor het koken schoon met een borsteltje of schrapt het schilletje met een mesje. Het meest traditionele en eenvoudige recept is met roomboter.
– Breng een pan met ruim water aan de kook
– Voeg de Opperdoezer Ronde toe en laat 15-20 minuten doorkoken.
– Check of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken
Doop de aardappel in een schaaltje met gesmolten roomboter en voeg eventueel een snufje (zee)zout toe. Heerlijk met bijvoorbeeld Hollandse sla en een stukje vlees of vis. Op de barbecue kun je de Opperdoezer Ronde poffen. Eventuele restjes verwerk je in een zomersalade, soep of omelet, maar kun je ook uitstekend bakken. In tegenstelling tot andere aardappels bakt de Opperdoezer Ronde krokant en niet zompig.

Schrap-actie
Loopt bij de gedachte aan Opperdoezer Ronde het water al uit je mond? Meld je dan aan voor de schrap-challenge. Vijftig mensen krijgen gratis een kilo vers van het land toegezonden inclusief een schrapmesje en 3 smakelijke recepten. Kijk voor meer informatie op opperdoezer ronde.

Fotocredit: Opperdoezer Ronde
Bron: Opperdoeze Ronde

De zomer is pas echt compleet wanneer er een barbecue aan staat! Nu het heerlijk weer is kunt u de barbecue weer te voorschijn halen en kunt u gaan experimenteren met verschillende gerechten. Maak elke keer wat anders en zorg voor variatie tijdens de barbecue. Door de afwisseling en verschillende gerechten zult u zien dat de barbecue toch sneller gebruikt wordt.

Kies niet voor standaard barbecue vlees

Het is natuurlijk makkelijk wanneer u naar de supermarkt gaat om de kant-en-klaar pakketjes te halen. Het wordt echter een stuk lekkerder wanneer u alles zelf maakt en kruid. Maak bijvoorbeeld een oosterse marinade voor uw kipspiesen of ga zelf aan de slag met kruiden voor de speklappen. Dit zal erg gewaardeerd worden en zal een stuk beter smaken dan het standaard vlees.

Vis pakketjes

Niet iedereen durft het aan om vis op de barbecue te leggen. Vaak plakt het vast en wanneer het gaar is valt het al uit elkaar op de barbecue, dat is natuurlijk niet de bedoeling van het heerlijke stukje vis. U kunt ze ook goed bereiden in een pakketje van zilverfolie. Leg de vis er in met de gewenste kruiden, groente of met een heerlijke stuk kruiden boter. Ze garen mooi gelijkmatig en de folie zorgt er voor dat alle lekkere sappen binnen blijven. U kunt dus toch vis serveren zonder dat het op de kolen terecht komt.

Gevulde groente

Bij een barbecue zullen de meeste denken aan een goed stuk vlees, stokbrood en rauwkost salade. Groente horen echter ook thuis op de barbecue maar dit wordt helaas nog niet zo veel gebruikt. Het is erg simpel om groente te vullen en deze op de barbecue te leggen. Zo kunt u champignons, portobello’s, paprika of aubergine vullen. Kies voor een lekker vulling met bijvoorbeeld kaas, spinazie of gehakt.

Sluit af met een dessert

Bij een lekker dessert wordt niet vaak gedacht aan iets warms of iets van de barbecue. Niet alleen hartige dingen maar ook zoete dingen kunt u hierop bereiden. Vul bijvoorbeeld een sinaasappel met brownie mix en pak dit in met zilverfolie krijg een verrassende twist. U kunt ook verschillende groente grillen op de barbecue zoals ananas, mango of perziken met een bolletje ijs heeft u een heerlijk na gerecht.

Breng wat extra variatie aan uw barbecue en zorg voor een leuke twist in verschillende gerechten. U kunt iedereen verrassen keer op keer met de verschillende vlees en vis soorten en kruiden die u hier aan toevoegt. Niet alleen op de barbecue maar ook aan het brood of salades kunt u een leuke twist geven. Maak er eens tzatziki bij of kies voor een Italiaans brood in plaats van een stokbrood.

Staat u geregeld in de keuken om een lekkere taart of cake te bakken? Er zijn een aantal tips om het nog lekkerder te maken die u wellicht nog niet kende. Die ene taart die u zo graag zou willen maken zal nu een stuk beter lukken!

Cake met stukjes

Wanneer u een cake wilt bakken met bijvoorbeeld stukjes koek, appel of rozijnen zult u merken dat deze vaak naar de bodem zakken. Het is natuurlijk de bedoeling dat deze stukjes verspreid zijn over de cake en dat het geen laag onderop wordt. Door de stukjes eerst door bloem te halen en dan pas toe te voegen aan de cake mix zult u merken dat ze beter op hun plaatst blijven.

Krokant korstje op een cake

Aan de buiten kant een krotkantje en aan de binnenkant lekker zacht. Dat vindt ik de beste cake, maar een knapperig buitenkantje is soms lastig te krijgen bij een cake. Voor dat u een cake in de oven doet kunt u de buitenkant bestrijken met een klein beetje melk. Zo komt de cake er met een wat knapperige buitenkant uit de oven.

Zachte cake

Het is de bedoeling dat de cake van binnen lekker zacht blijft. Wanneer u de cake uit de oven haalt om af te laten koelen of wanneer de cake al iets langer staat kan het wat harder worden. Door een stuk brood er op of er bij te leggen zult u merken dat de cake wat zachter blijft en kunt u langer genieten van een heerlijk stukje cake.

Tips voor een cheesecake

In Nederland wordt de cheesecake steeds populairder maar het bakken hiervan gaat niet altijd even goed. Zo komt er vaak een scheur in de bovenkant dat er niet mooi uit ziet. Om deze scheur te voorkomen heb je eigenlijk stoom nodig, in de meeste gevallen zet u de goed afgesloten bak vorm in wat water en zet dit samen in de oven. Het is ook belangrijk om de deur van de oven niet tussentijds te openen anders ontsnapt al het vocht. Een extra tip is om maïzena toe te voegen aan de roomkaas, zo wordt de cake extra compact en verkleint het de kans op scheuren

Makkelijk slagroom kloppen

Vaak wanneer er slagroom opgeklopt moet worden heeft u een nieuwe schaal nodig met mixer of garde. Het kan veel werk zijn om dit met een garde op te kloppen en veel schoonmaak werk wanneer u hiermee klaar bent. Met een schone pot, slagroom en wat suiker kunt u makkelijk de slagroom lobbig maken. Het is de bedoeling om de slagroom en suiker in de pot te doen en simpelweg te gaan schudden. Zorg er voor dat het een wat ruimere pot is zodat u veel lucht in de slagroom kunt krijgen. U heeft supersnel uw slagroom opgeklopt, en het potje kunt u daarna makkelijk in de vaatwasser zetten.

Ga lekker aan het bakken en geniet van uw eigen creaties.

Wellicht heeft u het al eens geprobeerd, in korte tijd veel afvallen? Dit werkt niet altijd even goed maar soms kunt u wel het benodigde resultaat behalen dat u zou willen. Wanneer werkt het wel en wanneer niet? Ik leg u uit wanneer dit een goede optie is of wanneer u met dit dieet zou kunnen beginnen.

Wat is een crash dieet?

Normaal gesproken hebben mannen ongeveer 2500 calorieën nodig en bij vrouwen is dit ongeveer 2000 calorieën per dag. We spreken van een crash dieet wanneer u minder dan 1300 calorieën binnen krijgt. Waar mensen normaal maanden bezig zijn om af te vallen is dit bij een crash dieet in dagen. Een crash dieet is erg streng want als u er overheen gaat zult u niet het gewenst effect hebben. Het is dus belangrijk om u aan de regels te houden, dit is gelukkig maar voor een korte tijd.

Waarom beginnen met een crash dieet?

Misschien bent u al heel lang van plan om af te vallen maar bent u er simpelweg nog niet mee begonnen. Wilt u voor de zomer nog flink wat afvallen? Staat er een trouwerij op de planning waar u er goed uit wilt zien? Een crash dieet kan een goede optie zijn als u in korte tijd wat kilo’s kwijt zou willen. Het is belangrijk dat u het dieet goed kunt volgen en u zich er ook aan kunt houden. Het beperkt ineens zoveel eten en voedingsmiddelen, het kan dan ook zijn dat u een hongergevoel krijgt. U zult zien dat u in een korte tijd veel afvalt en toch weer in dat ene jurkje past. Het kan zijn dat u van dit crash dieet wat nieuwe eetgewoontes mee krijgt wat u ook op gewicht houdt of u gezonder laat leven.

Wat zijn de risico’s van een crash dieet?

 • Te kort aan voedingsstoffen
  Een crash dieet is bedoeld om een kort tijd te volgen. Het kan zijn dat wanneer u dit te lang doet of niet let op voedingsstoffen dat u deze te kort komt. Het is belangrijk om voldoende eiwitten, vezels, calcium en ijzer binnen te krijgen. U kunt zorgen dat u daarnaast ook supplementen gebruikt maar het beste is om ook gewoon tijdig te stoppen met het dieet.
 • Doel niet haalbaar
  Wanneer u op een crash dieet gaat zult u vast een streefgewicht hebben. In de meeste gevallen is dit een onrealistisch beeld. Wees hiervoor niet te streng op uzelf en leg het streefgewicht niet te ver weg. Wanneer u dit gewicht niet haalt zult u langer door blijven gaan of zult u hiervan balen. U moet hiervoor wel de goede mindset hebben en u moet een voldaan gevoel krijgen wanneer het gelukt is.
 • Honger gevoel
  Tijdens dit dieet zult u wel last krijgen van een hongergevoel. Normaal gesproken zorgen koolhydraten hiervoor maar omdat u deze overslaat zal het hongergevoel langer blijven.
 • Jojo effect
  Wanneer u klaar bent met het dieet zult u terug gaan naar uw oude voedingspatroon. De kans is dan groot dat u dan weer aan zult komen en op uw oude gewicht terecht komt. U krijgt hierdoor eigenlijk een jojo effect.

Een aantal bekende Crash diëten

 • Koolsoep dieet
  Wanneer u van kool houdt kan dit de oplossing zijn. Met dit dieet mag u zoveel koolsoep eten als u wilt. U zou hierdoor meer dan 4 kilo per week verliezen.
 • Ziekenhuis dieet
  Dit dieet was ooit bedoelt om zwaarlijvige patiënten in korte tijd af te laten vallen zodat ze geopereerd konden worden. U heeft 3 vaste eetmomenten maar de porties zullen een stuk kleiner zijn.
 • Kippensoep dieet
  Dit werkt ongeveer hetzelfde als het koolsoep dieet. U kunt hier de dag goed beginnen met keuze uit 5 ontbijtopties. De rest van de dag kunt u onbeperkt kippensoep eten. Het ontbijt zorgt ervoor dat u zelf ook voldoening krijgt en dat u wat afwisseling heeft op de kippensoep.

Maak zelf de afweging of een crash dieet bij u past of dat u beter kunt kiezen voor een ander dieet.

Wilt u nieuwe wijnen ontdekken tijdens een leuke avond met vrienden of familie? Een wijnproeverij staat gerand voor een gezellige en smaakvolle avond. Een wijnproeverij is meer dan alleen wijn drinken. Leer wijn proeven in de volgende 5 stappen.

Kijk naar de kleur van de wijn

Schenk een klein laagje wijn in uw glas. Hou vervolgens het glas tegen een neutrale achtergrond en bepaal de kleur van de wijn. De kleur van de wijn geeft aan om wat voor een soort druif het gaat en hoe oud de wijn is.

Laat de wijn walsen in uw glas

Pak uw glas bij de steel of voet en maak kleine bewegingen zodat de wijn gaat walsen in uw glas. De wijn draait kleine rondjes waardoor er meer zuurstof bij de wijn komt en zo meer aroma’s bij komen. Door dat er meer aroma’s vrij komen na het walsen zult u meer proeven dan voor het walsen.

Ruik de wijn

Na het walsen gaat u de wijn ruiken. De geur van de aroma’s kunnen u al heel veel vertellen over de wijn. Probeer op te schrijven wat u ruikt en vergelijk dit met uw gezelschap. Geur is persoonlijk en het kan maar zo zijn dat uw buurvrouw/man een hele andere geur heeft opgeschreven. Een fles al lang in de kast staan en nu proeven? Ruikt u niets, kurk of de geur van een beschimmelde kelder? Gooi de wijn weg! Een wijn die niet goed ruikt is in aanraking geweest met zuurstof en zal niet lekker smaken.

Proeven door te slurpen

Het is zo ver u mag de wijn gaan proeven. Een beetje slurpen hoort bij het proeven. Neem een klein slokje wijn, slurp om extra aroma’s te te voegen en beweeg de wijn in uw mond. Na 5 seconden kunt u de wijn rustig doorslikken of uitspugen in het daarvoor bedoelde emmertje. Probeer op te schrijven wat u nu proeft. Komen de smaken overeen met de kleur en geur? Let op de smaak in de mond, de afdronk en de smaak na het doorslikken of uitspugen van de wijn.

Eindresultaat van het proefwijntje

Concludeer voor u zelf wat u van deze wijn vond. Beschrijf de wijn, geef het een cijfer en noteer wat deze wijn uniek maakt. Zeker als u op een avondje meerdere wijnen proeft is het goed om te beschrijven wat u er van vond zodat u aan het einde van de avond een flesje kunt bestellen van de lekkerste wijn.

Een wijnproeverij kan op locatie of bij u thuis gehouden worden. U kunt zelf ook een proeverij organiseren. Maak een invulformulier waar deelnemers hun kleuren, geuren en smaken kunnen noteren. Zorg voor kannen water op tafel en een neutraal hapje. Door een neutraal hapje te serveren komt de mond en tong weer even tot rust zodat iedereen weer fris aan het nieuwe wijntje kan beginnen. Fijne avond alvast.