Rubriek

Eten en drinken

Rubriek

De Dierenbescherming organiseert alweer voor de 8ste keer de “beter leven week”. Het is een bewustwordingscampagne in samenwerking met supermarkten en producenten. Ze zorgen dat het beter leven keurmerk te vinden is op verschillende productverpakkingen zoals vlees, zuivel en eieren.

Koken met sterren

Normaal zult u er misschien niet zo op letten maar u eet vaker dierlijke producten dan u denkt. Zo heeft u wellicht ham of kaas op brood of begint u de dag met een glas melk of een kom yoghurt. Tijdens het avondeten staat er ook nog eens vlees op tafel maar dit kan dus ook met sterren. Hoe meer sterren er op de verpakking staan hoe beter de dierenwelzijn is. Staat u in de supermarkt kies dan een product waar sterren op staan, heeft u meerdere keuzes kies dan het liefst voor 1 met meer sterren.

Wat betekenen deze sterren nou eigenlijk?

1 ster

Kiest u voor een product waar 1 beter leven ster op staat? Deze dieren krijgen meer ruimte en speelmateriaal. De vleeskippen groeien langzamer zodat ze gezond en zonder antibiotica groot worden. Kippen mogen naar buiten in de uitloop en de koeien staan 5 maanden in het jaar in de wei. Ook de varkens hebben meer ruimte.

2 sterren

Als u kiest voor 2 sterren dan bent u goed op weg. Het welzijn van de dieren is hier al een stuk beter en ze hebben meer comfort en minder stress. Alle dieren krijgen nog meer ruimte en mogen ook naar buiten. Voor de varkens is er dit keer ook een overdekte uitloop waar ze de frisse lucht in mogen. Normaal worden bij varkens de staart af geknipt omdat ze door verveling in elkaars staart bijten. Dit is nu niet meer nodig omdat ze meer en voldoende afleiding hebben.

3 sterren

Dit zijn de hoogste sterren en dat is dan ook de beste keuze. Ze hebben hier meer keuze vrijheid om naar buiten te gaan en ze kunnen kiezen voor rust of kunnen juist spelen. De vleeskoe loopt maar liefst 7 maanden buiten en ook de kalfjes mogen hier langer bij de moeder blijven.

Helaas is voor de consument de prijs een grote afweging tijden het boodschappen doen. Word u dus bewust van het dierenwelzijn en koop dus ook bewust en let op de beterleven sterren.

De meeste vinden water überhaupt niet lekker laat staan lauw water. Toch is lauw water veel beter voor de gezondheid dan koud water. Wat zijn nou de voordelen hiervan en is dit echt de moeite waard? Lees waarom het toch beter is om de dag te starten met een glas lauw of warm water.

Betere spijsvertering

Als u de dag begint met een glas warm of lauw water kunt u het lichaam reinigen. Water zal dan ook het spijsverteringstelsel op gang helpen hierdoor zal het dan ook beter verwerkt worden.

Waar mensen soms een glas koud water na de maaltijd nemen eigenlijk helemaal niet goed. De Vetten en oliën die in het eten zitten kunnen dan gaan stollen waardoor het verwerken alleen maar lastiger gaat. Dit glas water is dan ook beter te vervangen voor iets warms.

Helpen afvallen

Door een glas warm water te drinken op een lege maag zult u sneller af vallen. Het klinkt te mooi om waar te zijn maar het helpt echt. Door warm water te drinken stijgt de lichaamstemperatuur en versnelt het metabolisme. Wanneer dit allemaal gebeurt word ook de vet verbranding gestimuleerd. Het helpt dus ook de spijsvertering op gang en het is erg goed voor maag en darmen. Wellicht heeft u niet zo snel het gewenste effect na een keer een glas warm water drinken dus neem dit mee in uw dagelijks ritueel.

Behoud een jonge huid

Als schadelijke stoffen zicht ophopen in het lichaam zal het vatbaar worden voor ziektes en veroudering. Door warm water te drinken zal het lichaam ook wat meer kunnen ontgiften waardoor ophopingen verminderd worden. Het zal dan ook de huidelasticiteit verbeteren waardoor uw huid egaal en jong blijft.

pH-waarde in balans

Een goed begin van de dag zorgt er voor dat u de rest van de dag goed kunt functioneren. Begin je de dag gelijk met een boterham met vette worst of een grote bak koffie? De pH-waarde zal dan uit balans raken waardoor er meer ophopingen van gifstoffen in het lichaam komt. Dit is natuurlijk niet de juiste manier om de dag te beginnen. Als u de dag begint met warm water zal dit de pH-waarde weer in balans brengen. Het is altijd wel goed om even te wachten tussen het water drinken en uw ontbijt. Zo kan uw maag even opstarten voordat u uw ontbijtje naar binnen werkt.

Het beste krijgt u wanneer u citroen of citroensap toevoegt aan het warme water.

De meeste mensen zijn óf theedrinker óf koffiedrinkers. Die eerste groep laat graag het geluid horen dat thee gezonder is dan koffie. Is dat ook echt zo, of valt dat allemaal wel mee en hoef u uw Nespresso capsules helemaal niet de deur uit te doen?

Cafeïne en energie

De meesten van ons weten wel dat ook in thee cafeïne zit. Wel is dat maar een derde van de hoeveelheid die in koffie zit. Desondanks is het zo dat thee een dubbele hoeveelheid energie oplevert. Dat is goed om te weten, omdat een mens psychisch afhankelijk kan worden van cafeïne. Dat wil zeggen dat u last kunt krijgen van hoofdpijn en concentratieproblemen als u stopt met de inname daarvan. Aangezien in thee veel minder cafeïne zit, zou dit effect voor theedrinkers een stuk milder moeten zijn.

Cafeïnevrije koffie

Wellicht vraagt een aantal koffiedrinkers zich nu af of de oplossing voor hen zit in cafeïnevrije koffie. Dat is naar alle waarschijnlijkheid niet het geval. De American Heart Association concludeerde op basis van onderzoek zelfs het tegenovergestelde. Zij lieten een groep testpersonen een aantal maanden gewone koffie drinken en een andere groep cafeïnevrije koffie drinken. Een derde groep dronk enkel water. Wie hadden er na drie maanden de meeste vetzuren in het bloed? De cafeïnevrije drinkers!

Bloeddruk en gezondheid

Een pittige bak koffie zorgt ervoor dat moeheidsreceptoren tijdelijk uitgeschakeld worden, waardoor u meer focus krijgt. Maar het lichaam wordt er ook door opgejaagd, wat resulteert in een verhoogde bloeddruk en een gevoel van stress. Thee zorgt ook veer meer focus, maar laat de bloeddruk niet stijgen. Sterker nog, door het drinken van zwarte en groene thee gaat de bloeddruk zelfs omlaag. U zult zich door thee dan ook niet snel gestrest gaan voelen. Wel verlaagt u door het drinken hiervan de kans op hart- en vaatziekten, Alzheimer, diabetes type 2, een beroerte en verlaagt u uw cholesterol. Ook kan thee helpen om af te vallen, omdat het helpt om sneller om te zetten in energie. Thee heeft daarnaast ook een positief effect op je stofwisseling.

Is thee gezonder dan koffie

Koffie heeft ook pluspunten

Is koffie dan echt alleen maar vloeibare ongezondheid? Nee hoor, de liefhebbers van een kop goede koffie hoeven daar echt niet mee te stoppen. Zwarte koffie maakt niet voor niets onderdeel uit van de ‘schijf van vijf’. Ten eerste staat als een paal boven water dat men er wakkerder van wordt. Dat betekent ook dat u er ’s avonds beter wel van af kunt blijven. Maar koffie kan ook positieve invloed hebben op de gezondheid. Net als thee verkleint het de kans op hart- en vaatziekten, Alzheimer en diabetes type 2. Daarnaast verkleint het ook de kans op de ziekte van Parkinson en de kans op huidkanker. U hoeft dus echt niet helemaal af te kicken van de koffie. Tip: u kunt ook koffiebonen online kopen als u van echte versie koffie houdt!

Iedereen weet dat voldoende fruit eten erg belangrijk is voor uw gezondheid. Kiwi’s hebben echter nog andere belangrijke functies die kunnen helpen bij bepaalde symptomen. Het kan dus erg goed zijn om dagelijks een kiwi te pakken in plaats van een ander stuk fruit.

Een kiwi zit vol voedingsstoffen en vitamine C. Er zit ongeveer 3x zo veel vitamine C in als een sinaasappel. Het is daarom ook erg goed om het immuunsysteem een boost te geven. Het kan er dus voor zorgen dat u minder snel verkouden bent of dat de griep minder heftig zal zijn als anders.

Te hoge bloeddruk verlagen

Door kiwi’s te eten kunt u uw bloeddruk wat meer onder controle houden. We horen steeds vaker dat mensen last hebben van een te hoge bloeddruk wat uiteindelijk veel schade kan geven. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer u 3 kiwi’s op een dag eet dat de bloeddruk omlaag gebracht kan worden. Eet u op lange termijn elke dag een kiwi dan kan het risico verlagen op aandoeningen aan hart en bloedvaten.

De kiwi zorgt er ook voor dat er minder bloedstollingen zijn in het lichaam. Er is minder vet in het bloed aanwezig die normaal gesproken voor ophopingen zorgen.

Astma klachten verminderen

Door de hoge hoeveelheid vitamine C en antioxidanten die de kiwi’s bevatten kan het mensen met astma helpen. Het kan zijn dat elk lichaam hier anders op reageert maar het is zeker het proberen waard. Vaak krijgen de mensen toch wat meer lucht dan anders waardoor het prettiger wordt om met astma om te kunnen gaan.

Houdt scherp zicht

Naarmate we ouder worden zal vaak ook het zicht toch iets minder worden. Er zijn ook verschillende oogaandoeningen die het zicht kunnen verminderen. Door dagelijks 3 stuks fruit te eten zal de helpen om uw gezichtsvermogen te behouden. De kiwi heeft hier ook een erg positief effect op de hoge hoeveelheid ZE axanthine en luteïne.

Een kiwi per dag kan al een heel verschil geven, neem dit dus mee in uw dagelijkse routine.

Arcense bierbrouwerij lanceert eenmalig speciaalbier gerijpt op whiskyvaten uit de Highlands, Lowlands, Speyside en Islay

Dit jaar rijpt het kroonjuweel van Hertog Jan op weer andere, bijzondere houten vaten, waardoor de smaak van Grand Prestige Vatgerijpt altijd anders is. Het bier van de vierde editie van de Grand Prestige is negen maanden op smaak gekomen in houten vaten van vier Schotse distilleerderijen, elk met een heel eigen karakter. Hoe die unieke kenmerken tijdens het rijpingsproces de smaak van de Vatgerijpt hebben beïnvloed, is vanaf 12 september te proeven.

De vaten waarin de Grand Prestige heeft gerijpt, komen uit vier whiskystreken: de Highlands, de Lowlands, Speyside en Islay. De vier verschillende bieren uit Hertog Jan’s Vatgerijpt Whisky Series smaken daardoor allemaal anders. Van robuust en krachtig uit de Highlands tot zacht en subtiel uit de Schotse Lowlands, en van de fruitige aroma’s uit Speyside tot de kenmerkende, rokerige whiskysmaak van het turfeiland Islay.

Smaak van het vat

‘Als wij de vaten binnenkrijgen, lijken ze leeg. Maar in het hout zit dan nog zeker tien liter van de drank,’ legt meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan uit. ‘Wij vullen de vaten met onze Grand Prestige om deze te verrijken met de smaak van het distillaat die in het vat heeft gezeten, en met de smaak van het vat zelf. Dat natuurlijke proces begint traditiegetrouw in het voorjaar, als de temperatuur stijgt en het bier de kans krijgt om alle aroma’s die in het hout liggen opgeslagen aan te spreken. Het mooie is dat je de smaken kan linken aan de regio’s.

Hertog Jan’s meesterbrouwer Gerard van den Broek ondernam de reis naar Schotland om de vier whiskyregio’s en hun smaken beter te leren kennen. ‘Ik was verbijsterd door het rijke smaakpalet,’ zegt hij over de whisky die op het desolate eiland Islay wordt gestookt. ‘Ziltig, als jodium, met gerookte turf en een zweempje verbrand rubber. Je proeft het eiland, de elementen. En dan die mooie lange afdronk! You either hate it, or you have a friend for life.’

Geduld is een schone taak

Het thema van de Vatgerijpt Series ‘Geduld is een schone taak’ is dit jaar, onbedoeld, treffender dan ooit en geldt bij uitstek voor de Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan. Vatgerijpt 2020 wordt op 12 september gelanceerd. Vanaf dan zijn de bieren voor € 20 per fles (75 cl) ook online verkrijgbaar via de online brouwerijwinkel van Hertog Jan, inclusief een speciaal ontwikkeld proefglas dat een combinatie is van het tulpvormige bierglas van Grand Prestige en een whiskyglas. Een set van vier flessen (met vier gratis proefglazen) kost € 80. Let op: in eerdere jaren waren alle flessen Vatgerijpt binnen mum van tijd uitverkocht.

In de horeca is Grand Prestige Vatgerijpt exclusief verkrijgbaar bij de leden van het Hertog Jan Genootschap.

Bron: Hertogjan

Niet elk dagboek helpt natuurlijk bij het afvallen en bewegen maar door een eet en beweeg dagboek bij te houden zult u ineens nieuwe inzichten krijgen. Het is dus goed om elke dat alles op te schrijven wat u eet en hoe veel u beweegt. Maar hoe helpt dit in bij het afvallen?

Herken je valkuilen

Wanneer u alles opschrijf wat u op een dag gegeten heeft zult u vanzelf uw valkuilen ontdekken. Heeft u toch weer een zakje chips open getrokken merkt u dat u tussen door te veel snacks eet? Met een dagboek geeft dit een ander inzicht in uw eetgewoontes. U zult merken dat u hierdoor automatisch wat dingen aan gaat passen en uw gewoontes hier op aan gaat passen. Vervang het zakje chips eens door wat fruit of probeer het toch te weerstaan.

Maak een speciaal boekje hiervoor waar u alles in kunt zetten. Tegen bijvoorbeeld ook de schijf van 5 in het boekje noteer hoeveel calorieën er in producten zit die u vaker gebruikt. Zo kunt u ook een tabel maken met uw gewicht en BMI er in.

Bewegen is gezond

Niet alleen een eetdagboek helpt maar ook een beweegdagboek. Wanneer u op kantoor werkt kan het zijn dat u een stuk minder beweegt als zou moeten, zit u daarna ook nog een op de bank tv te kijken komt u niet zo veel in beweging. Plan uw momentjes van bewegen in en ga bijvoorbeeld een ochtend wandeling maken of ga er nog even op uit na het eten. Door de combinatie te maken van het eten op het eten en te bewegen zult u merken dat u makkelijker af kunt vallen. U leefpatroon veranderd waardoor het makkelijker wordt om dit vol te houden.

Afvallen en gezonder leven door simpel weg een dagboek aan te schaffen.

Wanneer het in Nederland tropische warm is hoor je vaak dat mensen niet zo veel honger hebben, waar dit komt dit nou eigenlijk? Uw lichaam past zich ook aan door de warmte en dit zal een bekend reactie zijn bij velen. Ik leg u uit wat de reden hiervan is en wat u zelf kunt doen om uw lichaam koel te houden.

Lichaam aan het werk

Wanneer we eten moet het lichaam aan het werk. Het lichaam wil al het voedsel verteren maar hier is voldoende energie voor nodig. Door dit hele proces zal het lichaam juist op warmen omdat uw lichaam druk bezig is om alles te verwerken. Bij warm weer zorgt het lichaam voor extra voorzorgsmaatregelen, het zorgt ervoor dat u minder eetlust heeft waardoor het lichaam lekker koel kan blijven.

Op temperatuur

Wanneer het buiten lekker warm is hoeft het lichaam een stuk minder hardt te werken om op temperatuur te blijven. Zo worden er een hoop calorieën bespaard en zult u minder honger hebben dan in de winter of wanneer het koud is. Bij koud weer is het veel meer werk om alles op temperatuur te houden en hier is dus meer energie voor nodig. Wanneer de energie niet meer nodig is zal de honger dus ook minder worden.

Drink genoeg water

In de zomer is het belangrijk dat we voldoende water blijven drinken. We zweten meer dan normaal en dit vocht moet natuurlijk ook aangevuld worden. Het is een slecht optie om voor een alcoholisch drankje te kiezen want dit drijft vocht alleen maar af. Door het vele drinken kunt u ook al een vol gevoel krijgen, dus wanneer u lekkere trek heeft is het wellicht verstandig om eerst een glas water te drinken.

Wat zou u wel kunnen eten bij warm weer?

U heeft natuurlijk een stuk minder trek en zult minder eten dan normaal maar u moet uiteraard wel wat binnen krijgen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stuk fruit, frisse salade of wanneer u toch iets warms wilt hebben een lichte soep. Houdt de porties dan ook klein dan is het voor het lichaam makkelijk verteerbaar.

Blijf lekker koel tijdens het warm weer en zorg goed voor u zelf.

Tegenwoordig zijn mensen bewuster boodschappen aan het doen en proberen zo duurzaam mogelijk te winkelen. Het plastic gebruik is overal nog erg hoog en door simpele dingen om te wisselen kunt u een handje helpen. U hoeft hiervoor niet naar een andere winkel te gaan of van alles in huis te halen. Door bewuster te zijn in de supermarkt kunt u de juiste keuze maken en draagt u mee aan een duurzamer leven.

Groente zonder verpakking

Soms is het een beetje onzin dat groente in een verpakking zit. Ze doen dit uiteraard om de buitenkant te beschermen maar tijdens het koken gaat de schil er vaak af of wordt alles toch goed na gespoeld. Zo kunt u beter losse paprika’s kopen als in een verpakking met 3 paprika’s er in, aubergine zit vaak ook strak verpakt in plastic maar wanneer u kiest voor een biologische aubergine zal deze er niet om heen zitten. Bij de meeste winkels zijn handige zakjes te verkrijgen waar u de losse groente en fruit in kunt doen. Zo hoeft u in de winkel ook geen plastic zakje te pakken.

Neem zelf een tas mee

Bent u zelf een tas  vergeten is het makkelijk om bij de kassa toch te kiezen voor de plastic tas. Houd daarom altijd een tas in de buurt zodat u nooit zonder komt te zitten. Leg standaard een tas in de fietstas of in de auto. Wanneer u onverwacht toch iets nodig heeft komt u niet met extra plastic terug. Gooi ook niet gelijk de tas weg wanneer u thuis komt deze kunt u nog veel vaker gebruiken dan u denkt.

Extra bezoekje aan de markt

Waarschijnlijk komt u niet elke week op de markt maar hier kunt u makkelijk uw boodschappen doen zonder plastic verpakking. Zo wordt de kaas vaak in gepakt in papier en kunt u vaak zelf een pot mee nemen voor verse nootjes. Op de markt is van alles te verkrijgen en u kunt hier alle boodschappen voor de hele week halen, verser als dit gaat het niet worden.

Koop groots in

Sommige dingen kunt u gewoon niet krijgen zonder de plastic verpakking. Wat dan wel een verstandige keuze is om een grote hoeveelheid hiervan te halen. Bij rijst en pasta ligt er vaak een grote verpakking in de winkel. In een grote zak zit minder plastic dan dat u 5 kleine verpakkingen zou halen. Plastic vrij winkelen is niet altijd mogelijk maar we kunnen ook zorgen dat we slimmer inkopen.

Statiegeld

Als u zin heeft in frisdrank is het niet mogelijk om deze plastic vrij te krijgen. Zorg er dan voor dat er statiegeld op zit, zo kunt u deze weer terug brengen naar de winkel en wordt deze fles opnieuw gebruikt. Dit is een goed alternatief als u toch zin heeft in wat fris maar als u toch duurzaam bezig wilt zijn. Denk hierbij ook aan statie geld op flesjes bier en andere dingen deze dingen zullen dus niet in de glasbak belanden.

Ga duurzaam winkelen en probeer zo veel mogelijk plastic te mijden tijdens uw volgende supermarkt bezoekje.

Wie houdt er nou niet van pasta? Wanneer u in Italië bent geweest zult u verlangen naar de heerlijke pasta die ze daar hadden. Het smaakt toch allemaal anders dan de pasta die u hier kent uit een pakje. Wanneer pasta vers wordt gemaakt zult u het meeste in de buurt komen van die lekkere Italiaanse smaak. Ik geef u een aantal tips zodat u zelf uw eigen pasta kunt maken!

Deeg maken

Het deeg maken is eigenlijk redelijk simpel maar u moet het maar net weten. Wanneer u voor 1 persoon pasta gaat maken houd ik zelf altijd 1 ei aan met 100 gram bloem. Het is dus altijd handig afmeten want wanneer u met 6 personen bent is het dus 6 eieren en 600 gram bloem. Voeg hier een klein beetje zout aan toe en meng alles goed door elkaar. Het deeg moet soepel aanvoelen en mag niet te hard of te zacht zijn. Wanneer u merkt dat het te hard is kunt u er een klein beetje olijfolie of water aan toevoegen, als het juist wat zacht is kunt u extra bloem toe voegen. Als u klaar bent met kneden leg het dan in een kom ingevet met olijfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

Het deeg rollen

Wanneer u alleen pasta gaat maken kan dit soms wat onhandig zijn maar niets is onmogelijk. Verdeel het deeg in handzame stukken en laat ze op de dikste stand door de pastamachine heen gaan. Vouw het deeg dubbel en herhaal dit totdat het deeg weer soepel is. U kunt dan langzaam werken naar een dunne pasta. Zet de stand van de pastamachine iets smaller en haal het er op nieuw doorheen. Elke keer als u dit gedaan heeft kunt u het smaller zetten net zo lang totdat u de gewenste dikte heeft. Zo hoeft pasta voor lasagne niet dun te zijn maar voor ravioli zou ik ze zo dun mogelijk maken. Wanneer u aan de pastamachine aan het draaien bent kan het zijn dat u de pasta met 1 hand niet goed kan begeleiden. Als u merkt dat de pasta een beetje blijft hangen zal deze te nat zijn en wanneer de pasta gaat scheuren is het te droog dus let hier ook goed op.

Figuurtjes maken

Nu u een mooie vel met pasta heeft kunt u hier mooie pasta van maken. U kunt een opzet stukje op de pastamachine zetten om tagliatelle of spaghetti te maken. U kunt ook makkelijk met een pastasnijder met kartelrand vierkantjes maken, door deze in het midden bij elkaar te knijpen krijgt u een mooi strikje. U kunt ook 2 vellen op elkaar leggen met een heerlijke vulling er tussen voor de lekkerste huisgemaakte ravioli.

Ga lekker aan de slag in de keuken en waan u in Italië. Wanneer u hier een huisgemaakte saus bij maakt is het helemaal genieten. U zult steeds vaker zin hebben in zelfgemaakte pasta!

Gaat u naar de Duitse Moezel of bent u hier al een keer geweest? Het zal u niet ontgaan want elke kant waar u op kijkt zult u wijngaarden zien. Wanneer men aan de Moezel denk zullen ze ook aan wijn denken, deze twee dingen horen gewoon bij elkaar. Maar weten weten we nou echter over de wijnen die hier vandaag komen? 

De wijngeschiedenis

De Streek langs de Moezel is de oudste Duitse wijnregio.Er zijn veel pershuizen uit de Romeinse tijd te vinden. Waar de druiven normaal met machines geoogst en verwerkt worden is het hier bijna onmogelijk vanwege de steile hellingen. Dit kan soms meer dan 30% zijn, daarom wordt alles met de hand geplukt en zit er veel werk in de wijnen. Er zijn in de Moezel maar liefst 5000 wijnboeren met ruim 9000 hectare aan wijngaarden.

Wat maakt deze wijn zo bijzonder

De wijnen uit de moezel zijn over de hele wereld bekend. Dit is omdat de wijnkwaliteit een stuk hoger ligt omdat de druiven langer kunnen rijpen. Door dat de wijngaarden op een helling in de zon staan hebben ze overdacht veel warmte, s’nacht zullen ze deze warmte in het dal vasthouden waardoor de planten sneller in bloei staan als elders. Ze kunnen dus langer rijpen als andere druiven. Dit is dan ook een van de warmste plekken in Duitsland.

Rieslingdruif

Meer dan de helft van de wijngaarden bestaan uit de rieslingdruif. Ze zijn fruitig, fijn en hebben veel smaakdiepte en een verrassend laag alcoholgehalte. Deze zoete wijn haalt ieder jaar hoge prijzen op de veiling, de met de hand geplukte druiven zorgen namelijk voor een unieke wijn.

Wijnsoorten uit de moezel

  • Kabinet: Een lichte en frisse wijn die veel in de Moezelstreek te vinden is.
  • Auslese: Bij deze wijn worden allen volrijpe en overrijpe druiven gebruikt. Daardoor krijgt de wijn een smaakvolle wijn die geschikt is bij feestelijke gelegenheden. De onrijpe druiven zullen dan ook verwijderd worden wanneer ze worden verwerkt.
  • Spatlese: Deze druiven worden ook net wat later geoogst dan de normale oogst. De wat rijpere duif zal de wijn een volle smaak geven.
  • Eiswein: Deze wijn wordt als de beste wijn van de Moezel beschouwd. Deze druiven hebben een aantal keer nachtvorst gehad waardoor er veel suikers vrij gekomen zijn. Het is een zoete wijn met een zeer fijn aroma.

Waarschijnlijk heeft u nu wel zin gekregen in een goede wijn dus haal uw Moezel wijn maar te voorschijn voor het weekend.