Rubriek

Aandoeningen

Rubriek

Wanneer iemand een beroerte heeft zal dit in eerst instantie niet vaak herkend worden, wanneer het iets meer zicht baar of merkbaar is zullen we pas zien dat er echt iets aan de hand is. Waar moeten we dan op letten en kunnen we iets doen als we deze signalen zien?

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte krijg een deel in de hersenen geen of te weinig bloed. Daardoor kunnen delen van het lichaam tijdelijk uitvallen. Het kan komen doordat er door een vernauwd bloed vat en bloed even ophoopt en er niet door kan, door de druk kan het zijn dat het bloed ineens weer goed gaat stromen waardoor het weer beter gaat. Er kan daardoor wel blijvende schade zijn veroorzaakt. Het gebeurt ook doordat bloedvaten dicht geslipt zijn en er daardoor te weinig bloed door kan.
Het kan zijn dat u meer kans heeft op een beroerte door

 • Roken
 • Hoge bloeddruk
 • Suikerziekte
 • Veel alcoholgebruik
 • Ernstig overgewicht
 • Hartziekte

Wat zijn de verschijnselen van een beroerte?

Bij een beroerte kunnen delen in het lichaam uitvallen. Dit verschilt per persoon afhankelijk van welk deel van de hersenen geen bloed meer krijgt. Zo kunnen de volgende dingen uitvallen.

 • Spieren in arm
 • Gevoel in de benen
 • Spraak
 • spieren in het gezicht
 • Zicht
 • Geheugen

Hoe moet u handelen bij deze verschijnselen?

Als u een van deze verschijnselen bij iemand ziet moet u direct 112 of de huisartsenpost bellen. Het beste is om te noteren op welke tijden de uitvalverschijnselen begonnen en wanneer dit erger wordt. Zo kunnen de doktoren beter achter halen wat het is of waar het probleem zit. Zorg er voor dat de persoon niets meer eet of drinkt tot dat de arts diegene onderzocht heeft. Dit kan het latere proces bevorderen.

Wat gebeurt er na een beroerte?

Het kan zijn dat binnen enkele minuten of uren de uitvalverschijnselen helemaal weg zijn. Dit zal een TIA geweest zijn en dan zult u met wat medicijnen alles onder controle kunnen houden. Het kan ook zijn dat er meer tijd voor nodig is, het meeste herstel vindt binnen een maand plaats maar ook daarna kan het langzaam nog wat beter worden. Het kan dus voorkomen dat u gevoel of spieren minder kunt gebruiken dan anders maar vaak is hier nog goed mee te leven met wat aanpassingen.

Herken tijdig een beroerte om zo hersenschade te voorkomen.

Wanneer meerder familieleden dementie hebben is het voor de meeste een grote angst dat ze het zelf ook krijgen. Maar is dit ook erfelijk of kan zoiets in de familie zitten? Vaak wordt er gezegd dat dit in uw genen moet zitten maar klopt dit ook en kunt u zich vooraf hierop laten testen?

Hoge leeftijd

De kans op dementie ligt hoger op een oudere leeftijd. Zijn mensen in uw familie vaak oud geworden dan kan het zijn dat ze dementie hebben vanwege hun hoge leeftijd. Bij mensen tussen de 65 en 70 jaar heeft slechts 1% dementie terwijl dit bij 90 plussers ongeveer 40% is.

Genen

Er spelen veel genen een rol bij dementie. Zo zijn er veel verschillende genen waardoor u eerder dementie zou kunnen krijgen bij andere. U kunt echter ook goede genen hebben waardoor u juist minder kans op dementie heeft. Helaas kunt u zich hier niet op laten testen om dat dit met zo veel verschillende dingen samen hangt. De gezondheid speelt hier ook een rol in, wanneer u gezond leeft en uw harten hersenen uitdaagt kan dit dementie ook uitstellen. Het kan dus zijn dat dementie pas op een latere leeftijd komt als u goed voor u zelf zorgt.

Dementie voor uw 65ste

Normaal komt dementie voor op latere leeftijd maar wanneer het in de familie voor hun 65ste gebeurt kan er ook iets anders aan de hand zijn. In dit geval zou het wel een erfelijke vorm van dementie kunnen zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door een fout (mutatie) in het gen. Er kan een DNA- onderzoek gedaan worden en wanneer bijvoorbeeld een van uw ouders deze mutatie heeft is de kans 50% dat u dit ook zal krijgen.

Testen in het buitenland

Er zijn inmiddels een aantal bedrijven in het buitenland waar erfelijk materiaal in kaart gebracht kan worden. Zo kunt u zien wat de bekende risico genen zijn van de ziekte en of u die zelf ook heeft. Een bekende gen is APoE4 echter wordt dit door Nederlandse artsen niet getest. Er zijn duizenden genen wat invloed hebben hierop wanneer dit gen heeft betekend het dus niet gelijk dat u op latere leeftijd dementie krijgt.

Er kan dus helaas niet voorspeld worden of u dementie krijgt of niet. U hoeft zich nog niet druk te maken hierom, naast gezond te leven heeft u hier zelf geen invloed op.

Bijen en wespen zijn in deze periode van het jaar erg actief en kunnen soms voor veel overlast zorgen. Ze zorgen natuurlijk ook goed voor de planten en het bestuiven hiervan maar ze kunnen ons ook tot last zijn. Wanneer u een bijen of wespen nest in uw tuin heeft kunnen er behoorlijk wat in de buurt zijn en wanneer u niet oplet kunnen ze u ook nog steken. Wespen en bijen steken alleen wanneer ze zich bedreigt voelen vaak is dit wanneer u de wesp of bij niet gezien heeft en hem in het nauw drijft.

Wat is de allergie?

Bijna 4% van de Nederlandse bevolking is allergisch voor het gif van een bij of wesp. Wanneer u gestoken wordt door een wesp, bij of hommel kan er een bultje ontstaan die rood, jeukend of soms wat pijnlijk kan zijn. Na een paar dagen is deze plek in de meeste gevallen weg en is er niets aan de hand. Wanneer u allergisch bent voor wespen dan kan dit heel anders gaan. Bij 70% zullen de klachten binnen een kwartier optreden en zullen de klachten een stuk ernstiger zijn. Waarschijnlijk wordt de plaats heel dik en zal er een flinke rode plek ontstaan. Wanneer u in uw gezicht op in uw nek gestoken bent kan het voor benauwdheid zorgen en kunt u zelfs komen te overlijden.

Verschillende graden

Wanneer u allergische bent voor een steek van een insect kan dit in verschillende graden komen. Zo kunt u allergisch zijn en iets meer klachten ervaren als andere mensen maar er zijn ook extreme vormen waarbij u direct naar de huisarts dient  te gaan.

 • Graad 1: Jeuk, roodheid en bultjes over het lichaam en een wat onrustig gevoel
 • Graad 2: Zwelling in het gezicht zoals lippen, ogen en oren maar ook handen, voeten of geslachtsdelen kunnen opzwellen. Misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en licht in het hoofd zijn
 • Graad 3: Onduidelijk praten, moeite met slikken en kortademigheid
 • Graad 4: Lage bloeddruk, urine laten lopen, bewusteloos raken, blauwe neus, lippen vingers of tenen krijgen

Hoe kunt een wespen steek voorkomen?

Het best is natuurlijk om uit de buurt van deze insecten te blijven. Zo zijn er een aantal dingen waar u op kunt letten die u beter zou kunnen mijden.

 • Blijf uit de buurt van plekken met veel bloemen of ga er het liefst zo ver mogelijk uit de buurt zitten.
 • Vermijd vuilnisbakken
 • Wilt u buiten eten? Vermijd dan het liefst zoete dingen en laat geen etensresten liggen
 • Blijf altijd opletten wanneer u in de tuin bezig bent en verplaats niet zomer grote takken
 • Trek altijd schoenen aan als u naar buiten gaat wespen en bijen zitten vaak ook op de grond
 • Vermijd parfum en andere luchtjes
 • Gebruik DEET wanneer er veel insecten in de buurt zijn.

Wat moet u doen wanneer u toch gestoken wordt?

Het eerst wat u moet doen is kijken of de angel er nog in zit. Wanneer de angel er nog inzit dient u deze zo snel mogelijk te verwijderen. Het kan namelijk zijn dat het gif nog steeds in uw huid kan komen. Maak dan ook een vegende beweging om de angel de verwijderen. Haal de angel er ook niet uit met twee vingers of met een pincet anders dan spuit u het overig gif ook in de huid. Het helpt ook altijd om op deze plek te zuigen om zo een deel van het gif te kunnen verwijderen. Heeft u geen ernstige allergie dan kunt u het beste de plek koelen zo voorkomt u dat het gif door het hele lichaam verspreid wordt. Heeft u vaak ernstige klachten dan is er grote kans dat u een adrenaline auto-injector heeft. Deze dient u zo snel mogelijk toe te dienen en zoek daarbij de dichtstbijzijnde huisarts op of bel 112.

Weet u niet of u allergisch bent? U kunt zich ook laten testen dan komt u niet voor verrassingen te staan wanneer u gestoken wordt. Ga altijd goed voorbereid op pad en blijf uit de buurt van deze vervelende beestjes.

In de maanden mei, juni, juli en augustus krijgt heel Nederland te maken met de eikenprocessierups. Niet de rups zelf maar vooral de brandharen kunnen voor veel overlast zorgen. Jeuk, bultjes en uitslag wat kunt u er aan doen?

3 Preventie tips

 1. Ga beschermd de natuur in. Trek luchtige kleding en zorg er voor dat armen en benen bedekt zijn. Ga niet in de buurt van een boom zitten met een nest
 2. Bent u in een gebied geweest met eikenprocessierupsen? Was uw kleding op een hoge temperatuur en laat uw kleding niet buiten drogen
 3. Reinig u huid na dat u buiten bent geweest. Trek andere kleding aan en was uw huid met lauw water

3 Behandel tips

 1. Probeer bij jeuk niet te krabben of wrijven. Door te krabben of wrijven kunnen de haren zich verder verspreiden of dieper in de huid gaan zitten waardoor de jeuk alleen maar erger worden
 2. Iedereen heeft wel een rolletje plakband in huis. Ga met plakband over uw huid en probeer zo de haartjes te verwijderen. Spoel na het gebruik van plakband uw huid af met lauw water
 3. Met een verzachtende crème kunt u de jeuk bestrijden. Gebruik een crème op basis van Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus

Wanneer de uitslag niet minder wordt of u een allergische reactie heeft op de rups raadpleeg dan altijd een huisarts. Een huisarts kan u een zalf voorschrijven of indien nodig een pilletje. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan bestrijden.

Woont u in een gebied met veel eikenprocessierupsen vermijd zoveel mogelijk de bomen waar de nesten in zitten. De nesten worden door gemeenten steeds meer bestreden maar zorg dat u zelf ook op uw hoede bent.

Bewegen is voor de meer dan 2 miljoen Nederlanders met reuma niet altijd even makkelijk, maar wel heel belangrijk. ReumaNederland en Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) geloven in de kracht van wandelen voor mensen met reuma. Om zoveel mogelijk van hen de voordelen van wandelen te laten ervaren, slaan ReumaNederland en KWBN de handen ineen met een vijfjarig samenwerkingsconvenant.

Reuma: bewegen is moeilijk, maar zo belangrijk

Jan-Willem Förch (algemeen directeur ReumaNederland): “Juist als je een vorm van reuma hebt, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Het maakt spieren sterk en gewrichten soepel. Wandelen is voor mensen met reuma bij uitstek een activiteit die we willen aanmoedigen. Het kan in je eigen tempo en vorm. Door de samenwerking met KWBN hopen we mensen met reuma in beweging te brengen en een gezonde leefstijl te stimuleren. Om dit doel te bereiken gaan KWBN en ReumaNederland wandelen in al haar verschijningsvormen bij mensen met reuma onder de aandacht brengen.”

Wandelprogramma op maat

Paul Sanders (directeur-bestuurder KWBN) vervolgt: “Bewegen is onmisbaar in een gezonde leefstijl. Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid wandelen toegankelijk te maken voor iedereen. Daarom ontwikkelden wij drie jaar geleden het beweegprogramma FitStap. Hiermee brengen we mensen in drie maanden weer in beweging én laten we ze de voordelen en het plezier van wandelen ervaren. Een programma dat ook uitermate geschikt is voor mensen met reuma. Dankzij de kennis van ReumaNederland kunnen wij het programma inhoudelijk voor hen aanpassen. Daarnaast zorgen we dat de FitStap-coaches een bijscholing krijgen om mensen met reuma zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Zo krijgen zij echt een wandelprogramma op maat.”

Actie tijdens Avond4daagse – Home Edition

De samenwerking tussen KWBN en ReumaNederland moet zorgen voor meer bewustwording over reuma. Dit doen ReumaNederland en KWBN o.a. door een actie tijdens de Avond4daagse voor basisschoolleerlingen. Förch: “Wij willen dat zoveel mogelijk mensen met reuma mee kunnen blijven doen in de maatschappij. Dat geldt natuurlijk ook voor kinderen met reuma. Kunnen blijven bewegen is voor alle mensen met reuma essentieel. Maar voor velen van hen is zoiets als een Avond4daagse lopen niet vanzelfsprekend. Dat verhaal willen we vertellen aan alle kinderen die dit jaar tussen begin juni en eind augustus meedoen met de speciale Avond4daagse – Home Edition. Daarnaast bieden we hun de mogelijkheid om een speciale sponsoractie te koppelen aan hun eigen Avond4daagse. Zo lopen ze de kilometers niet alleen voor zichzelf, maar ook voor een kind met reuma. Ook bieden we ouders de gelegenheid bij de inschrijving €1 te doneren. Zo hopen we geld op te halen waarmee we wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen kunnen financieren.”

Over Reuma Nederland

Een betere kwaliteit van leven voor de meer dan 2 miljoen mensen met reuma, dat is het doel van ReumaNederland. Aan dat doel werkt ReumaNederland samen met mensen met reuma, artsen en onderzoekers, en daarvoor brengt ReumaNederland politiek, zorg en bedrijfsleven in beweging. ReumaNederland gaat voor de beste kennis en oplossingen. Met betrouwbare informatie, belangenbehartiging en financiering van wetenschappelijk onderzoek.

Over Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

KWBN staat voor wandelen in Nederland in al zijn verschijningsvormen. Het is de missie van KWBN om zoveel mogelijk mensen aan het wandelen te krijgen en te houden. Dit vanuit de overtuiging dat wandelen iedereen vooruithelpt, dat wandelen hoort bij een gezonde leefstijl én dat wandelen mensen met elkaar verbindt. KWBN weet wat er speelt in de wandelwereld en ondersteunt iedereen die iets met wandelen doet of wil doen, rechtstreeks en via verschillende programma’s en platforms. KWBN ontplooit, ondersteunt en verbindt initiatieven. Speciaal voor de wandelaar is er de community wandel.nl met meer dan 1 miljoen gebruikers. KWBN heeft bijna 60.000 leden en de aangesloten organisatoren bieden ruim 1.500 wandelevenementen aan. Wandelen brengt je verder!

Bron: Reuma Nederland

Als u last heeft van een slechte adem kan dit soms erg vervelend zijn. Naast het feit dat andere mensen het ruiken kan het ook schaamte met zich meebrengen. Wellicht houdt u uw hand voor uw mond als u met iemand praat of houdt u meer afstand dan normaal. Er zijn echter een paar tipt die kunnen helpen om van een slechte adem af te komen.

Wat veroorzaakt een slechte adem?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat de slechte adem veroorzaakt. Dan kunt u ook iets doen om dit tegen te gaan en zult u minder last hebben van nare luchtjes.

 • Slechte mondhygiëne
 • Ontsteking in de mond (mondslijmvliesontsteking of tandvleesontsteking)
 • Roken
 • Alcoholgebruik
 • Regelmatig gebruik van knoflook, uien of sommige specerijen
 • Volgen van een streng dieet

Wat kunt u doen om een slechte adem tegen te gaan?

Afhankelijk van waar uw slechte adem vandaan komt kunt u wat dingen doen om het te verbeteren. Zorg daarbij voor een goede mondhygiëne en poets regelmatig uw tanden. Het gebruiken van een elektrische tandenborstel kan daarbij helpen. Door regelmatig te poetsen en uw gebit te onderhouden zullen er ook minder snel ontstekingen optreden wat nare luchtjes kan voorkomen. Als u een regelmatige drinker bent en veel rookt is het verstandig om deze dingen ook wat te minderen ze zorgen namelijk ook voor bacteriën in uw mond wat de nare luchtjes veroorzaakt. Let ook op wat u eet, door een dieet of doordat u gewoon veel knoflook eet kan dit invloed hebben op uw adem.

Huismiddeltjes die u kunnen helpen bij een slechte adem

U zult standaard wel een aantal middelen thuis hebben liggen die uw slechte adem kunnen verhelpen. Er zijn een aantal trucjes die u eens uit kunt proberen.

 • Groene en zwarte thee
  De thee bestrijd bacteriën die de slechte geur in uw mond veroorzaakt. Door ’s ochtends thee te drinken zult u ook later op de dag hier nog profijt van hebben.
 • Water
  Door water wordt uw mond gehydrateerd en dit helpt ook bij de aanmaak van speeksel. Door voldoende water te drinken zult u bacteriën en etensresten in uw mond wegspoelen.
 • Appelazijn
  Het heeft een desinfecterende werking. Door één keer per dag appelazijn met water te spoelen in uw mond zullen de bacteriën verdwijnen
 • Citrusvruchten
  Door het citroenzuur dat in citrusvruchten zit wordt de speekselproductie gestimuleerd. De micro-organismen die slechte mondgeur veroorzaken worden daardoor geëlimineerd.
 • Avocado’s
  Door het eten van avocado’s worden schadelijke bacteriën in uw maag gedood. Het helpt het verteringsproces en verminderd de kans op een slechte adem.
 • Baking soda
  Door een klein beetje baking soda op uw tandenborstel te doen zal de zuurgraad in uw mond veranderen. Het zorgt ervoor dat het voor bacteriën een ongunstige omgeving wordt waardoor ze zullen verdwijnen.

Houd uw mond en uw adem gezond en fris!

Het kan soms erg vervelend zijn als u ineens een bloedneus heeft. Bij sommige mensen kan het erg gevoelig zijn door een weersverandering of u stoot ergens met uw neus tegen aan. Het kan soms erg veel schrik opleveren door de hoeveelheid bloed dat hier vanaf komt. Uw zorgen zullen een stuk minder zijn als u weet hoe u een bloedneus kunt stoppen.

Wat veroorzaakt een bloedneus?

Een neusbloeding wordt veroorzaakt door een aderlijke bloeding in het neusslijmvlies. Bij kinderen en jongvolwassenen is het een bloeding vooraan waarbij het bloed uit de neus komt. Bij oudere kan het ook zijn dat de bloeding achter in zit, hiervan is niets te zien maar u kunt een bloederige smaak in de mond krijgen doordat het in uw keel komt. Ongeveer 75% van de bloedneuzen ontstaan door een onduidelijke oorzaak dit kan weersverandering zijn, hard niezen of neus peuteren. Bij ongeveer 25% heeft het een duidelijke oorzaak zoals een bal tegen de neus of een elleboogstoot krijgen tijdens een potje voetbal.

Zo kunt u een bloedneus stoppen

 1. Laat de persoon licht voorovergebogen zitten en adem door de mond
 2. Wanneer er geen mogelijke breuk is kunt u het beste een keer goed de neus snuiten om stolsels te verwijderen
 3. Knijp de neus 10 minuten dicht op het zachte gedeelte net na het botje in de neus
 4. Mocht het bloeden niet stoppen kunt u nog eens 10 minuten de neus dichtknijpen

Wanneer het bloeden niet stopt kunt u een huisarts inschakelen

 • Wanneer de bloedneus niet stopt
 • Als er bloedverdunnende medicijnen wordt gebruikt
 • Bij regelmatige bloedneuzen

Bloedneus voorkomen

Als u een stoot tegen de neus aan krijgt kan dit niet voorkomen worden. Wanneer u vaak spontaan een bloedneus krijgt zijn er echter een aantal tips waardoor u minder snel en vaak een bloedneus krijgt. Dit kan een hoop gedoe voorkomen en is alleen maar goed voor de neus. Zo kan u sneller een bloedneus krijgen door droge lucht, dit gebeurt vaak in de winter. Leg daarom een nat handdoekje over de verwarming of gebruik een luchtbevochtiger. U kunt uw neus ook goed verzorgen door een beschermend laagje aan te brengen door middel van een neusspray. Voorkom een hoge bloeddruk door gezond te eten. Door de hoge druk kan het zijn dat een bloedvaatje sneller gaat knappen, door de druk te verlagen zal dit minder snel gebeuren.

Dit keer geen paniek bij een bloedneus maar handel direct met de juiste stappen.

Veel mensen gebruiken lenzen. Maar door deze verkeerd te gebruiken kan dit zorgen voor een oogontsteking. Het oog kan rood en dik worden en de ogen kunnen gaan prikken. Dit alles kan dus veroorzaakt worden door lenzen. Maar u kunt deze klachten voorkomen door de juiste stappen te zetten. Ik geef u een aantal tips waarop u kunt letten bij het gebruik van lenzen.

Tip 1: niet reinigen met water

Dit is eigenlijk een grote fout die vele maken. Door de lenzen af te spoelen in het water kunnen korreltjes van de lens afgaan echter tast het kalk en bacteriën uit het water de lens aan.

Tip 2: vervang lenzenvloeistof

Het is belangrijk om elke dag lenzenvloeistof te vervangen. Na een dag verliest het zijn reinigende werking en kunnen er veel bacteriën in zitten. Bijvullen van de vloeistof is niet voldoende u moet deze volledig vervangen. Let er ook op dat u de fles weer goed afsluit anders kan hier lucht en ook bacteriën bij komen.

Tip 3: lenzen met een vervaldatum

Bij dag of maand lenzen zit er ook een vervaldatum op de lens zelf. Als ze over de datum zijn zullen ze er gewoon goed uit zien maar daardoor kunt u wel geïrriteerde ogen krijgen en dit kan vervelende gevolgen hebben. Houdt dan ook goed in de gaten of de lenzen nog goed zijn.

Tip 4: handen wassen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar schone handen zijn het belangrijkst. U zit natuurlijk met uw vinger aan de lens en in uw oog. Als u schone handen heeft zult u geen bacteriën of stofjes op de lens of in uw ogen krijgen.

Tip 5: niet zwemmen met lenzen

Het beste is om tijdens het zwemmen de lenzen uit te doen. Heeft u altijd lenzen of een bril nodig, dan kunt u het beste kiezen voor dag lenzen. Als u gezwommen heeft kunnen er veel bacteriën in uw oog komen en zelfs achter de lens. Gooi dag lenzen dan ook gelijk weg of doe de lenzen na het zwemmen weer in.

Tip 6:  slaap zonder lenzen

Soms kan het makkelijk zijn om de lenzen in te laten tijdens het slapen. U heeft geen zin om ze er uit te halen of u heeft er geen last van als u ze laat zitten. Doordat u dag en nacht lenzen in heeft krijgen uw ogen geen zuurstof en traanvocht. Dit kan zorgen voor ontstoken ogen. Zorg dus dat u voor het slapen gaan uw lenzen uit heeft gedaan. Er bestaan wel dag en nacht lenzen die u ook ’s nachts zou kunnen dragen, maar het beste is om ze gewoon uit te doen.

Zorg goed voor uw ogen en gebruik uw lenzen op een juiste manier voor goed zicht.

Osteoporose is een vorm van reuma waarbij de stevigheid van het bot afneemt. De botten veranderen ook van structuur waardoor er sneller botbreuken kunnen ontstaan. Deze aandoening komt vaak voor bij mensen boven de 50 jaar en vooral vrouwen na de overgang hebben een verhoogd risico. Zo hebben 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 8 mannen osteoporose.

Het ontstaan van osteoporose

Het bot is een levend weefsel waarbij er elke keer nieuw weefsel wordt aangemaakt en oud weefsel wordt afgebroken. Osteoporose ontstaat als er meer botweefsel afgebroken wordt dan dat er aangemaakt wordt. Bij ouder worden is het normaal de dat botten iets brozer worden, alleen bij te veel botafbraak is er sprake van osteoporose. In sommige gevallen is er ook een verhoogd risico als u:

 • Veel rookt
 • Veel drinkt
 • Een te kort heeft aan vitamine D
 • Weinig lichaamsbeweging heeft
 • Nooit eerder iets heeft gebroken en u bent ouder dan 60 jaar
 • Een laag lichaamsgewicht heeft

Wervelbreuk

Als u osteoporose heeft bestaat de kans dat een rugwervel in elkaar zakt. Er kan daardoor hevige pijn ontstaan die langzaam weer wegtrekt. Het kan ook zijn dat u er eerst geen last van heeft en dat de pijn later komt. Als een wervel in elkaar is gezakt is de kans groot dat meerder wervels in gaan zakken. U kunt hierdoor krom gaan lopen en last hebben van uw rug wanneer u beweegt. Een ingezakte wervel is helaas niet te herstellen.

Hoe kunt u de klachten verminderen of voorkomen?

Als u osteoporose heeft zult u dit niet merken tot dat u iets breekt of wellicht iets kleiner wordt. Osteoporose kan niet verholpen worden maar er zijn wel een aantal dingen die u kunt doen om de conditie te verbeten. Het is daarbij belangrijk om op uw voeding te letten, u moet er voor zorgen dat u veel calcium en vitamine D binnen krijgt. Calcium (kalk) zorgt er voor dat het bot sterk wordt, het is daarom extra belangrijk om rekening te houden met uw voeding. Het is mogelijk om hierbij de hulp van een diëtiste in te schakelen om een juist voedingsschema te maken. U moet ook blijven bewegen ga bijvoorbeeld wandelen of traplopen. U heeft hiervoor stevige botten nodig en het bevorderd de aanmaak van botweefsel.

Als u een bot breekt kunt u na laten kijken of u osteoporose heeft zodat u op tijd klachten zou kunnen verminderen.

Het verloop van alzheimer gaat in verschillende fases en dit kan per persoon ook erg verschillen. Ze kunnen dingen minder goed onthouden en begrijpen en ze zullen ook meer moeite krijgen met communiceren. De ziekte is er niet ineens, dit begint bij kleine dingen en naarmate de tijd vordert zal het steeds iets minder worden. Er zijn verschillende fases van Alzheimer.

Beginfase

In de eerste fase zult u niet veel verschil merken maar het kan zijn dat u wat kleine dingen zult op merken. Een recente gebeurtenis kan vergeten zijn of de persoon valt in herhaling. In eerste instantie zult u hier niet veel achter zoeken maar dit kan de beginfase van Alzheimer zijn. Er zijn meerder kenmerken die bij dit beginstadium horen:

 • Nieuw ideeën niet snel begrijpen
 • Verward zijn
 • Minder vloeiend spreken
 • De draad van het verhaal verliezen
 • Interesse verliezen

Middenfase

Alzheimer gaat in dit stadium een grotere rol spelen. Zo wordt het merkbaar in het dagelijkse leven zoals het dagritme, wassen, aankleden en eten vergeten. Ze kunnen dingen die ze dezelfde dag gedaan hebben niet meer onthouden. Zo kunnen mensen vergeten te eten of juist twee keer achter elkaar ontbijten. Ze zullen ook minder besef hebben van de tijd en kunnen soms midden in de nacht wakker worden en dingen in of rondom huis gaan doen. Het is voor deze persoon maar ook voor dierbare lastig om hiermee om te gaan. Zo kunt u het midden stadium herkennen:

 • Sneller overstuur
 • Verward over waar ze zijn
 • De weg kwijtraken
 • In de war zijn over de tijd
 • Zichzelf in gevaar brengen door bijvoorbeeld te vergeten het gas uit te zetten
 • Problemen met waarneming

Laatst fase van Alzheimer

De laatste fase is altijd erg lastig voor dierbare. De persoon is erg veranderd en kan u vaak niet meer herkennen. Ze hebben veel hulp nodig en kunnen niet meer alleen zijn. Ze zullen veel dingen niet meer begrijpen en zullen last hebben van spraakverlies.

 • Onrustig zijn en zoeken naar iets of iemand
 • Verdrietig of agressief zijn
 • Moeite hebben met kauwen en slikken
 • Afvallen ondanks veel eten
 • Spraak verlies, een paar worden blijven herhalen

Oorzaak en medicijn

De oorzaak van dementie is helaas niet bekend. Wel blijkt dat naarmate we ouder worden we meer kans hebben op dementie. Zo heeft 40% van de mensen boven de 90 jaar Alzheimer. Er zijn wel een aantal factoren die mee kunnen spelen zoals roken, te weinig bewegen, depressie, diabetes, hoge bloeddruk, sterk overgewicht en weinig mentale activiteiten. Een geneesmiddel is er helaas nog niet maar wel is er een medicijn om het proces te vertragen. Dat is voor deze persoon maar ook dierbare prettig omdat zijn of haar persoonlijkheid dan langer blijft zoals het was.