Rubriek

Gemakkelijke maaltijd

Rubriek

Deze week kunnen we tropische temperaturen verwachten in Nederland. Bij veel mensen neemt de eetlust door de warmte af. Een warme maaltijd met 30 graden heeft ook niet bij iedereen de voorkeur. Graag deel ik hierbij een lekker recept voor een zomerse salade met vis. 

Frisse zalm salade met geitenkaas en komkommer

Een heerlijke frisse salade die u in ongeveer 15 minuten op tafel kunt zetten. De salade heeft niet veel ingrediënten waardoor het gemakkelijk te maken is. Zalm is niet alleen heerlijk in een salade maar ook erg gezond. Zalm bevat veel gezonde vetten, vitaminen en mineralen en heeft daarom veel goede effecten op je lichaam.

De ingrediënten

150 gram Veldsla of andere sla (combineren kan natuurlijk ook)
100 gram gerookte zalm
50 gram geroosterde pijnboom pitten
1/2 Komkommer
1 Bosui
2 theelepeltjes Kappertjes
200 gram Geiten kaas
200 gram Cherrytommaatjes

Bereiding

Snij alle ingrediënten naar de gewenste grote. Maak de salade in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Voeg nog wat Yogurt, olijfolie of citroen toe voor een heerlijke smaak. Breng de salade verder op smaak met peper en zout.

Lekker en licht genieten tijdens de warme zomerdagen, Bon Appétit!

Naarmate we ouder worden, lijkt het erop alsof de kilo’s er langzaam bij komen. We bewegen minder, komen met meer gezondheidsklachten in aanraking en natuurlijk genieten we vaak ook iets meer van onze oude dag door veel rust te nemen.

Veel mensen willen op latere leeftijd toch graag gewicht verliezen. Het lichaam dat jij vroeger had zul je wellicht niet volledig terugkrijgen, maar het is toch prettig als jij jezelf tot een gezond gewicht kunt brengen. En ook op latere leeftijd is dat gelukkig nog steeds mogelijk.

Lichamelijke klachten hoeven niet in de weg te staan

Omdat we naarmate we ouder worden met meer lichamelijke klachten te maken krijgen, lijkt het onmogelijk om nog veel te sporten. Sporten is uiteindelijk een belangrijk onderdeel bij gewichtsverlies, maar het goede nieuws is dat het niet noodzakelijk is te sporten om gewicht te verliezen. Je kunt namelijk ook afvallen zonder te sporten.

Hierbij let je vooral op wat jij gedurende de dag eet en hoef jij je niet te focussen op de beweging. Natuurlijk kun je nog steeds iedere dag een korte wandeling maken, omdat dit ook resulteert in een goede verbranding van energie in jouw lichaam, maar ook als je minder mobiel bent is afvallen mogelijk.

Afvallen draait om wat jij eet

Als jij voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt en je niet tegoed doet aan een overmaat aan tussendoortjes dan is het ook zonder sporten mogelijk om gewicht te verliezen. Uiteindelijk gaat het bij afvallen om het verschil tussen de energie die jij per dag binnenkrijgt en die jij dagelijks verbruikt. Als jij meer energie verbruikt dan binnenkrijgt dan zet het lichaam de energie die jij hebt opgeslagen om in nieuwe energie.

Ieder lichaam heeft energie opgeslagen. Dit is het lichaamsvet. Als jij op dit moment overgewicht hebt dan betekent dit dat jij in het verleden meer energie hebt binnengekregen dan verbruikt. Vooral suikers kunnen hier een grote boosdoener van zijn, omdat we steeds meer suiker in ons eten hebben.

Door jouw eetpatroon aan te passen en vooral gezonde voeding binnen te krijgen kun jij de energie die jij elke dag binnenkrijgt verhogen terwijl je geen last zult hebben van een hongergevoel. Je kunt bijvoorbeeld een suikerrijk tussendoortje zoals een koekje vervangen met een stuk fruit of groenten, waardoor je minder energie binnenkrijgt en toch een gevuld gevoel zult hebben.

Voel je op latere leeftijd lekker energiek

Door gezond te eten krijg je bovendien veel meer energie. Het kan zelfs zo zijn dat een verandering in het voedingspatroon zorgt voor minder gezondheidsklachten. Dit geldt niet voor iedereen, maar er zijn mensen die door een verandering in het eetpatroon meer energie krijgen en ook minder met gezondheidsklachten te maken hebben door bijvoorbeeld een betere weerstand.

 

Net zoals veel ouderen hebt u waarschijnlijk wel eens last van wat kwaaltjes, dat is niets geks. Om echter niet in een neerwaartse spiraal terecht te komen van een verslechterende gezondheid, zijn twee dingen belangrijk. Om vitaal te blijven is het allereerst nodig om te blijven bewegen, en daarnaast gezond en afwisselend te eten. Een voorbeeld van gezonde voeding is sushi. Zeker niet alleen voor jongeren hoor! Hebt u het al eens geprobeerd?

Wat is er zo gezond aan sushi?

Sushi wordt gemaakt door verse vis te combineren met groenten en plakkerige rijst en te omhullen met nori (geroosterd zeewier), en komt van origine uit Japan. Het is niet alleen erg lekker, maar is ook nog eens erg gezond door de vitaminen die het bevat. Vaak bestaat de sushi uit vette vis zoals makreel of zalm. Dit zijn vette vissoorten die boordevol onverzadigde vetzuren, alfa-omega 3-vetzuren en vitamine D zitten. De vis wordt zoals gezegd vaak gecombineerd met rijst, dat ook nog eens vitamine B bevat.

Vette vis is zo gezond dat het volgens het Voedingscentrum behoort tot de Schijf van Vijf. Hoewel het aangeraden wordt minimaal een keer in de week vette vis te eten, doen nog veel te weinig mensen dit. Over het algemeen bevat sushi minder groente dan wordt geadviseerd volgens het Voedingscentrum in de Schijf van Vijf. Daarom is het goed er wat salade bij te eten, een goed gevulde groentesoep of de traditionele sojabonen (edamames). Een ander aspect waarop gelet moet worden door iedereen is de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen dagelijks. De vis van sushi kan worden gedoopt in sojasaus. Dit geeft veel smaak, maar is ook erg zout.

Kies voor gemak: sushi thuis laten bezorgen

Iedereen heeft wel eens een dag dat hij of zij geen zin heeft om een maaltijd thuis klaar te moeten maken of daar geen tijd voor heeft, en ook eens iets anders wil dan een kant-en-klaarmaaltijd uit de magnetron of opgewarmde kliekjes. In deze gevallen is het erg gemakkelijk en fijn om snel eten thuis te laten bezorgen. Dat is tegenwoordig haast overal mogelijk, van grote steden tot kleinere dorpen. Laat bijvoorbeeld sushi in Eindhoven bezorgen, of in Amsterdam, Groningen, Utrecht of omliggende plaatsen.

Te oud voor nieuwe dingen?

Wilt u sushi thuis laten bezorgen, maar bent u bang dat u niet weet wat u krijgt omdat u niet bekend bent met de gerechten? Op de websites van bezorgrestaurants staan vaak beschrijvingen en plaatjes van de gerechten, en u kunt natuurlijk ook advies vragen tijdens het bestellen. En lijkt u sushi niets omdat het met stokjes gegeten zou moeten worden? Bij veel bezorgrestaurants kunt u vragen om zogenaamde ‘kinderstokjes’ waarbij de stokjes met een elastiekje gevormd zijn tot een soort tangetje waarmee werkelijk iedereen sushi kan eten. Bovendien mag sushi ook gewoon met de handen gegeten worden. Wees niet bang om iets nieuws te proberen, en ondervind zelf hoe lekker sushi is.

 

 

Steeds meer schappen in de supermarkten vullen zich met convenience producten en voorverpakte maaltijden. De vraag naar gemaksvoeding groeit als kool. De consument besteedt steeds minder tijd aan het koken van de dagelijkse maaltijd.
Supermarkten en verswinkels doen er alles aan de consument over de streep te trekken meer gemaksvoeding en voorverpakte maaltijden te kopen. Maar al te vaak zijn dit echter producten van een industriële kwaliteit.

Bij Enjoy Fresh vinden wij gezond, verantwoord en vooral lekker eten belangrijk!
De gevarieerde maaltijden van Enjoy Fresh bevatten alle voedingsstoffen voor gezond en verantwoord eten. Onze Chef-kok kook wekelijks 6 verschillende maaltijden met mooie verse ingrediënten, weinig zout, veel groenten en géén kunstmatige kleur, geur of smaakstoffen.

Wij van Enjoy Fresh vinden het hoog tijd dat u als consument kan kiezen voor een ambachtelijk bereide, kwalitatief hoogstaande, gezonde maaltijden. Thuisbezorgd voor die dagen dat je geen tijd hebt of niet zelf wil koken. Eet smakelijk!