Menu
Financiële dienstverlening

Geld lenen op latere leeftijd: waar moet u rekening mee houden?

Geld lenen op latere leeftijd wordt steeds makkelijker. Er zijn steeds meer kredietmogelijkheden voor senioren. Zeker nu de vergrijzing toeneemt. Waar moet u rekening mee houden? We zetten het voor u op een rij.

Ruimere acceptatiecriteria voor senioren
Enkele maanden geleden kondigde de Nationale Hypotheek Garantie aan dat zij ruimere acceptatiecriteria hanteert voor senioren met een verhuiswens die tien jaar of minder voor hun AOW zitten. Zo wordt het voor senioren met een verhuiswens eenvoudiger om deze te realiseren.

Ouderen kunnen voortaan makkelijker een hypotheek krijgen. Maar hoe zit het met een persoonlijke lening voor andere zaken zoals een auto, een nieuwe keuken of badkamer als u liever blijft wonen in uw huis?

Volop blijven genieten tijdens uw pensioen
Senioren willen ook geld lenen om hun leven te veraangenamen. Met pensioen gaan, betekent steeds vaker dat u nog een lang en plezierig leven voor de boeg heeft, waar u nog volop van wilt genieten. Steeds meer geldverstrekkers spelen op deze behoefte in en bieden een persoonlijke lening voor senioren aan. Er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Persoonlijke lening voor senioren: let op leeftijdsgrens en aflossingstermijn
Wilt u een persoonlijke lening of doorlopend krediet, dan kijkt de bank naar uw leeftijd.

Zonder een huis als onderpand – zoals bij een hypotheek – lopen geldverstrekkers namelijk meer risico. Zeker bij ouderen, vinden ze. Daarom geldt er een maximale aanvangsleeftijd en een eindleeftijd.

De leeftijdsgrens van een senioren lening verschilt. De ondergrens ligt tussen de 58 jaar tot 60 jaar. De bovengrens ligt tussen 68 en 72 jaar. Verder is het verstandig om te letten op de aflossingstermijn. Bij de ene bank heeft u meer tijd dan bij de andere.

Optioneel kunt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit is bij grootbanken op latere leeftijd vaak niet meer mogelijk.

Verantwoord geld lenen begint bij goede en juiste informatie.

Schakel daarom een adviseur in om u goed te laten voorlichten over de leenmogelijkheden.

Bereken de kosten van de persoonlijke lening
Bij een persoonlijke lening horen vaste maandlasten. De vraag is of u deze kunt blijven dragen ook als u straks met pensioen gaat. Het is daarom verstandig hier rekening mee te houden voordat u een lening gaat afsluiten. Bereken daarom eerst hoeveel u maximaal kunt lenen zodat u weet welke maandlasten daarbij horen. Zorg ervoor dat u op uw oude dag niet voor financiële verrassingen komt te staan!