Rubriek

Gebouwen

Rubriek

Hoewel er zeker redenen zijn om naar een zorginstelling te verhuizen, zullen de meeste senioren toch liever in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Dat geldt ook voor minder validen die het zelf nét niet redden, maar ook niet de rest van hun leven in de zorgsector willen doorbrengen. Met thuishulp kunnen veel mensen langer thuis blijven wonen, toch zijn deze diensten vaak beperkt tot korte momenten. Met domotica kan het leven van zorgbehoevenden verbeterd worden, daarnaast kunnen zorgverleners zich richten op de kerntaken om zo een betere kwaliteit van zorg te verlenen. Ook voor familieleden kunnen technologische vernieuwingen ervoor zorgen dat naasten comfortabel kunnen leven, op basis van zelfstandigheid en een gevoel van eigenwaarde. Omdat het begrip “domotica” niet voor iedereen even duidelijk zal zijn, zullen we in dit artikel elektrische gordijnen (PoweredBlinds) als voorbeeld nemen. Wat voegt deze vorm van raamdecoratie toe aan zorgverlening?

Wat is domotica?

Domotica is een overkoepelende term voor apparaten en diensten in huis die diverse taken automatisch kunnen verrichten, en de bewoners kunnen daarmee kunnen ontzorgen. In meer algemene zin spreken we van huisautomatisering of een “smart home”. Bij domotica staat zorg centraal, door technologisch geavanceerde hardware en software te installeren is het mogelijk allerlei standaard handelingen in huis te automatiseren. Dit verhoogt niet alleen het leefcomfort, het kan ook de veiligheid van de bewoners verbeteren, en de zorgverlener of mantelzorger ontlasten. Internet speelt een belangrijke rol bij de besturing van deze apparatuur, de gebruiker hoeft zelf geen kennis te hebben van internet technologie. De apparaten kunnen namelijk verregaand geautomatiseerd worden.

Wat zijn elektrische gordijnen?

De werking van gordijnen is eenvoudig maar doeltreffend; er hangt een half transparant of ondoorzichtig materiaal (meestal stof) aan een gordijnrails. Afhankelijk van het systeem kun je de gordijnen horizontaal of verticaal openen en sluiten. Dit kun je manueel doen door te bewegen, of via koordjes waar je aan moet trekken.

Het enige verschil met elektrische gordijnen is de gordijnrails. Daarin zit een motor gebouwd die de gordijnen opent en sluit. Dit kan een compleet set van gordijnen met gemotoriseerde rails zijn, of alleen een rails met motor waar de bestaande gordijnen aan bevestigd worden.

Hoe werkt elektrische raamdecoratie?

Er zijn verschillende manieren om de gordijnen te bedienen. Van halfautomatisch tot volledig geautomatiseerd:

  • Met een knop: Er wordt een knop bevestigd op de muur die draadloos in verbinding staat met de gordijnrails. Extra kabels leggen is dus niet nodig. Met een druk op de knop kun je de gordijnen openen of sluiten. Halfopen kan uiteraard ook.
  • Met een afstandsbediening: Met een afstandsbediening kun je overal in de kamer de gordijnen bedienen, bijvoorbeeld als je aan tafel zit. Het werkt bijna hetzelfde als de afstandsbediening van een televisietoestel, maar omdat de overdracht werkt met een onhoorbaar signaal hoef je niet de afstandsbediening op het apparaat te richten.
  • Met een mobiel toestel: Als je overweg kunt met een smartphone is het mogelijk om de raamdecoratie met een app te bedienen. Het werkt ook met een tablet. Het is zelfs mogelijk om vertrouwde personen op een andere locatie de gordijnen te laten bedienen.
  • Spraakbesturing: Iemand die slecht ter been is zou gebruik kunnen maken van spraakbesturing. Via een eenvoudig gesproken commando kunnen de elektrische gordijnen bediend worden.
  • Met een timer: Je kunt eenvoudig een tijdklok instellen zodat de gordijnen automatisch openen en sluiten, er is geen manuele actie meer vereist. De tijdklok moet uiteraard wel eenmalig ingesteld worden.
  • Met sensoren: Dit is een meer geavanceerde vorm van de voornoemde timer, ditmaal kan een sensor bepalen wanneer het licht of donker wordt. Dus ook wanneer de lucht plotseling betrekt tijdens een onweersbui zullen de gordijnen vanzelf sluiten, en later weer openen als de zon weer door de wolken komt.

Voordelen van elektrische gordijnen

Personen die zorgbehoevend zijn kun ingedeeld worden in drie groepen:

  1. Met een lichamelijke beperking
  2. Met een verstandelijke beperking
  3. Met zowel een lichamelijke als een verstandelijke beperking

Niet iedereen heeft de mobiliteit of kracht om een gordijn te bedienen. Wanneer er een bank voor het venster staat kan dit ook de toegang belemmeren. Geklungel met touwtjes biedt dan nauwelijks een oplossing. Dementerende senioren hebben soms niet meer het besef wanneer gordijnen open of dicht zijn, dit kan een grote impact hebben op de veiligheid. Met elektrische gordijnen kun je de functie die gordijnen vervullen automatiseren, of halfautomatisch laten verlopen middels hulp op afstand. Binnen een domotica installatie is het bijvoorbeeld ook mogelijk om in noodsituaties de gordijnen te openen en de lichten in te schakelen. Zo kunnen hulpverleners direct de situatie overzien.

Met domotica oplossingen kun je ontzorgen met behoud van zelfstandigheid. Zelfs een eenvoudige handeling als een gordijn sluiten kan voor sommige mensen een onoverkomelijke uitdaging zijn

Het consumentenvertrouwen op de woningmarkt is in juni verder gestegen. Zelfs zo ver dat er een nieuwe hoogste stand is ontstaan van maar liefst 120 punten op de Eigen Huis Marktindicator. Belangrijke aanjager van deze stijging blijft vooralsnog de historische lage rente. De keerzijde is het woningaanbod, dat in veel regio’s sterk achterblijft bij de structureel stijgende behoefte.

Voornamelijk in het Randstedelijk gebied wordt het woning aanbod steeds krapper. Dit geldt voor zowel bestaande bouw als in de nieuwbouw. Het gevolg hiervan is regionale ademnood; men maakt minder kans op een passende woning, de prijzen lopen steeds verder op en kopers nemen in hun zoektocht steeds vaker grote risico’s door al hun financiële reserves in te zetten, of kunnen met geen mogelijkheid nog gebruik maken van een voorbehoud van financiering.

Nieuwbouw blijft ver achter bij woningbehoefte
Hoewel het woningtekort steeds verder op loopt door de toename van het aantal huishoudens, is er behoefte aan 70.000 tot 80.000 nieuwe woningen per jaar, blijft de productie hier al lange tijd uit. Ook dit jaar komen er niet meer dan 50.000 huizen bij, dit is inclusief de ombouw van kantoren en andere bedrijfsgebouwen.

Niet op juiste plek gebouwd
Daarbij staan veel nieuwbouwwoningen op de verkeerde plekken. Juist op de locaties waar veel vraag is, in en rond steden in de Randstad, wordt veel te weinig gebouwd en omgebouwd. Veel gemeenten geven slechts beperkt bouwgrond uit, waardoor de woningmarkt verder onder druk komt te staan en de huizenprijzen alleen maar verder zullen oplopen.

Krachtiger regietaak provincies
Vereniging Eigen Huis vindt dat het ontwikkelen van een regionale woonvisie, het vrijgeven van bouwgrond en het organiseren van voldoende woningaanbod niet aan individuele gemeenten kan worden overgelaten. Daarom moeten provincies de aan hen gedelegeerde regietaak veel daadkrachtiger oppakken. Samen met gemeenten moeten zij er voor zorgen dat de bouw van nieuwe woningen veel beter aansluit op de regionale vraag.