Menu
Gezondheid / Zorg & Hulp

Eten met de handen, dat mogen Zeeuws-Vlaamse ouderen

In alle Zeeuwse zorgcentra van de Stichting Regionale Zorgverlening krijgen ouderen binnenkort zogenoemd “fingerfood”.

Project fingerfood
Uit de eerste ervaringen van het project fingerfood, dat loopt sinds een half jaar, blijkt dat ouderen weer met plezier aan tafel zitten. Het project is zo succesvol dat de zorgverlener het wil uitbreiden naar de rest van de provincie. Dementerende ouderen hebben vooral baat bij de methode. Vaak weten zij niet meer hoe ze moeten eten met vork en mes en verzetten zij zich tegen hulp bij het eten. Ze voelen zich prettiger en eten meer wanneer ze zelf hun eten kunnen pakken. Tevens hebben mensen met Parkinson baat bij fingerfood, omdat zij ook moeite krijgen met het vasthouden van bestek.

Familie en cliënten
Voordat er gestart wordt met fingerfood vindt vanuit de zorgcentra altijd eerst goed overleg met familie plaats. Voor hen is het altijd even wennen om de eigen ouders zonder mes en vork te zien eten. Één van de cliënten die deelneemt aan het project fingerfood is meneer Dellaert. Omdat hij Parkinson heeft wordt het voor hem steeds lastiger om te eten met bestek. Het eten met de handen bevalt hem goed, volgens hem smaakt het eten er zelfs lekkerder door.
Onlangs haalde het project fingerfood een tweede plaats bij de uitreiking van de Jenneke van Veen-verbeterprijs. Het effect van fingerfood op mensen met dementie werd onderzocht door studenten van de Hogeschool Zeeland.

Bron: www.omroepzeeland.nl

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.

No Comments

    Leave a Reply