Menu
Koken

Dit moet u weten als u bij de Italiaan gaat eten

Wanneer u zin heeft om uit eten te gaan kunt u goed terecht bij een Italiaans restaurant. Denk daarbij aan vers gemaakte pasta of een heerlijke pizza. De kaart kan er bij een Italiaan echter anders uit zien dan dat u gewend bent en dit kan soms nog wel eens wat verwarring opleveren. Lees u een klein beetje in en het lijkt alsof u al jaren bij dit Italiaanse restaurant komt.

Dineren bij een Italiaan

In Italië hebben ze geen voor, hooft en na gerecht maar ziet de kaart er een stuk anders uit. Zo hebben ze eigenlijk vijf gangen waarbij de laatste gang meestal bestaat uit Limoncello, Sambucca of gewoon een kopje espresso.

 • Antipasti
  Een antipasti is eigenlijk een koud voorgerecht waarmee de maaltijd begonnen wordt. Dit kan bijvoorbeeld brood met olijfolie en zout zijn maar dit kan ook een plankje zijn met verschillende kazen en vleeswaren.
 • Primi
  In Italië kennen ze 2 voorgerechten, de 2e heet primi. Dit is altijd een warm voorgerecht zoals een stuk pizza, pasta, risotto of soep.
 • Secondi
  Na 2 voorgerechten komt dan eigenlijk het hoofdgerecht. Dit ziet er wel hetzelfde uit als ons hoofdgerecht maar natuurlijk met zijn eigen Italiaanse smaken.
 • Dolci
  Het is tijd voor het dessert. Meestal is dit een erg zoet nagerecht en wordt er geen kaasplankje geserveerd zoals bij ons. Iets dat vaak gekozen wordt is de tiramisu met koffie en amaretto.

Verschillende soorten pasta

Wij kennen vooral de bekende pasta vormen zoals spaghetti, penne, macaroni, of de farfalle ook wel strikjes genoemd. Er zijn echter nog veel meer soorten pasta waar u misschien nog nooit van heeft gehoord.

 • Canneloni
  Het zijn eigenlijk grote pijpen die gevuld worden met verschillende soorten groente, vlees of vis.
 • Conchiglie
  Deze pasta heeft eigenlijk de vorm van een schelpje en zijn in het klein maar ook in het groot te verkrijgen.
 • Fusilli
  Deze is in Nederland iets bekender. Het is een pasta die een spiraal vorm heeft en geschikt is voor wat dikkere sauzen.
 • Tortellini
  De tortellinies kunnen verschillende soorten vulling hebben. Ze zijn opgerold in het deeg en vervolgens dichtgevouwen. Zo krijgen ze hun unieke vorm.
 • Ravioli
  Ook in de ravioli vindt u een heerlijke vulling. De vulling wordt dan tussen 2 aparte vellen gelegd en aangedrukt.
 • Pappardelle
  Dit is een hele brede pasta wat vaak vervangen kan worden door spaghetti maar bij sommige sauzen kan het gebruik van papperdelle een smaakverschil maken.

Alles wat gemaakt wordt bij de Italiaan is vers en wordt vaak gemaakt volgens een oud familierecept.