Menu
Leefstijl

De meest voorkomende verslavingen bij ouderen

Het zijn niet alleen jongeren die verslaafd kunnen raken aan alcohol of drugs. Problemen met alcohol komen in het algemeen veel voor in Nederland. Steeds meer ouderen kampen met een drankprobleem en moeten afkicken van alcohol. Ook worden er meer ouderen behandeld voor drugs dan voorheen. Het is nooit te laat om af te kicken! Het kan natuurlijk moeilijk zijn om überhaupt te accepteren dat je verslaafd bent en het probleem te erkennen.

Verslaving is een groot begrip. Door je verslaving ben je in zekere mate afhankelijk. Je kunt geestelijk of lichamelijk verslaafd zijn. Bij geestelijke verslaving verlang je steeds naar meer, en kun je niet zonder. Je gebruikt je verslaving om de werkelijkheid te ontvluchten. Bij lichamelijk verslaving weigert je lichaam te presteren wanneer het gebruik van alcohol afneemt of stopt. Je zult dan last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Wij lichten hieronder de meest voorkomende verslavingen bij ouderen voor.

Alcoholverslaving

Alcohol heeft een slechte invloed op jouw gezondheid. Bij ouderen kunnen de gevolgen van alcohol zelfs nog groter zijn dan bij jongeren. De verslaving kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan namelijk heel onschuldig beginnen, maar al snel escaleren. Ouderen drinken vaak voor ontspanning of de gezelligheid. Maar het kan ook zijn door eenzaamheid of verveling dat er een fles wordt opengemaakt. Je zal altijd een reden vinden om een glaasje te drinken, en het zal niet bij een glas blijven. De alcoholverslaving kan een grote impact hebben op je werk, maar ook privé.

Rookverslaving

Het kan lastig zijn om te stoppen met roken op oudere leeftijd. Stoppen met roken is goed voor je gezondheid en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. De levensverwachting is dan ook korter voor zware rokers. Het stoppen met roken kun je makkelijker maken door te stoppen samen met je partner of vriend(in). Houd vooral rekening met ontwenningsverschijnselen. Nicotine is de boosdoener. Je lichaam went aan de tabak en nicotine. Als je nicotine peil zakt zul je snel geneigd zijn om een sigaret op te steken.

Drugsverslaving

Voor ouderen kan een drugsverslaving grote gevolgen hebben. Dit geldt niet alleen voor de persoon in kwestie zelf, maar ook voor de omgeving en naasten. Naar een afkickkliniek gaan is maar een deel van je behandeling. De kans is namelijk groot je een terugval krijgt. Steun van familie en vrienden kan je daarbij dan enorm helpen. Hoe sneller je het probleem bespreekt, des te sneller je behandeld kunt worden. Je hoeft je echt niet te schamen!