Menu
Kanker

Borstkanker komt ook voor bij mannen

Borstkanker bij mannen

Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen en wordt dan ook als een echte vrouwenziekte gezien. Het is zeldzaam maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. In Nederland komt borstkanker bij mannen vooral voor bij 60 plussers en is er vaak sprake van een erfelijke aanleg. Niet iedereen weet dat mannen ook borstkaker kunnen krijgen terwijl het juist heel belangrijk is dat dit tijdig wordt geconstateerd.

Symptomen bij mannen

De symptomen van borstkanker bij mannen zijn vergelijkbaar met borstkanker bij vrouwen. Bij veel mannen is het eerst kenbare het knobbeltje in de borst. Voor mensen zelf maar ook voor zorgverleners soms lastig om tot de diagnose borstkanker te komen. Mannen denken er zelf niet aan en voor hulpverleners ook lastig zijn. Bij mannen is het heel belangrijk dat op tijd de juiste diagnose en behandeling wordt ingezet. Mannen beschikken over minder borstweefsel waardoor de kanker zich sneller dan bij vrouwen in het lichaam kan verspreiden.

Behandeling borstkanker bij mannen

Bij verandering in het weefsel rondom de borst is het raadzaam zo snel mogelijk naar een arts te gaan en u zelf te laten controleren. Een zwelling kan ook goedaardig zijn maar beter neemt u het zekere voor het onzekere. Wanneer u de diagnose borstkanker krijgt zal er samen met uw behandeldarts een behandelplan gemaakt worden. Het behandelplan is afhankelijk van de vorm en het stadium waarin de kanker zich bevindt. Borstamputatie, borstsparende operatie, bestraling en chemotherapie worden ook bij mannen toegepast.

Mannen die verandering merken in hun borstweefsel of een knobbeltje voelen doen er goed aan zo snel mogelijk zichzelf te laten nakijken bij een arts. Hoe eerder deze zeldzame ziekte wordt herkend hoe effectiever de behandelingen zijn. Net als bij vrouwen krijgen ook mannen na borstkanker periodieke controles, deze kunnen in het ziekenhuis of bij een huisarts plaatsvinden.