Menu
Gezondheid

Bodyscan, goed voor uw gezondheid

Met behulp van een total bodyscan kan het hele lichaam in beeld gebracht worden. De meeste mensen ondergaan deze scan zonder duidelijke medische redenen, maar hebben als doel om eventuele ernstige ziekten zoals kanker in een vroeg stadium te ontdekken. In Nederland kan een total body scan alleen uitgevoerd worden in opdracht op een aantal plaatsen. Voor een total bodyscan kunt u ook terecht in klinieken net over de grens in bijvoorbeeld Duitsland of België.

Voordelen van een total body scan

Een total bodyscan is een vorm van preventief medisch onderzoek. Het blijkt dat veel ziektes een betere prognose hebben, wanneer ze in een eerder stadium ontdekt worden. Wanneer ziekten als kanker of hart- en vaatziekten in een vroegtijdig stadium gediagnosticeerd worden, kunnen deze beter behandeld worden of kunt u eventueel uw leefstijl aanpassen om verdere klachten te voorkomen. Ook maken veel mensen gebruik van een total bodyscan ter geruststelling, omdat ze na de scan er zeker van kunnen zijn dat hun lichaam in goede gezondheid verkeert.

De procedure

Voordat u een scan krijgt, wordt eerst een gesprek met u gevoerd om de juiste scan te overleggen. De meest gebruikte scans zijn de MRI-scan of de CT-scan. Bij een MRI-scan wordt gebruik gemaakt van onschadelijke radiogolven. Een CT-scanner maakt gebruikt van röntgenstraling. Dit neemt een zeer klein gezondheidsrisico met zich mee. Het gebruik van röntgenstraling wordt afgeraden bij zwangere vrouwen. Beiden onderzoeken zijn pijnloos en duren minder dan 30 minuten. De uitslag van het onderzoek krijgt u vaak dezelfde dag nog te horen.

Kosten en verzekering

De kosten van een total bodyscan variëren van een paar honderd euro tot enige duizenden euro’s. Sommige zorgverzekeraars bieden voor een bodyscan vergoeding aan, maar dit is afhankelijk van uw verzekering.

No Comments

    Leave a Reply