Menu
Gezondheid

Bewegen vertraagd negatieve gevolgen van het ouder worden

Wanneer iemand last heeft van aandoeningen als artrose of urine-incontinentie dan kan een actieve levensstijl de negatieve gevolgen hiervan vertragen of zelfs vertragen.

Regelmatig bewegen

Een actieve levenstijl of een oefenprogramma vermindert de negatieve gevolgen van veroudering aanzienlijk. Door een aantal aandoeningen verliezen mensen hun zelfstandigheid en moeten hierdoor een beroep doen op de zorg. Dit brengt uiteraard kosten met zich mee. Door de vergrijzingsgolf zal het aantal mensen dat later niet zonder zorg kan toenemen.

Beweging en beperkingen

Volgens gezondheidspsycholoog en TNO-onderzoeker Erwin Tak keek naar de relatie tussen een actieve levenstijl en de aandoeningen die gepaard gaan met het ouder worden en het ontstaan hiervan. Hij ontdekte dat regelmatig bewegen 50% van de beperkingen en nadelen kan verminderen of zelfs voorkomen. Volgens het onderzoek heeft het zelfs op hoge leeft zin om een actieve levenstijl te hebben. Ook oudere mensen die kwetsbaar zijn hebben er baat bij.

Volgens Tak is de grootste uitdaging het aan het bewegen houden van mensen en aandacht te hebben voor de fysieke klachten die zij ervaren. Slechts 25% van de oudere mensen blijft aan het bewegen. Ook moet er aandacht komen voor het verwerven van goede instructeurs die mensen begeleiden bij het bewegen.

Bron: gezondheidsnet.nl
http://www.gezondheidsnet.nl/bewegen/nieuws/12186/bewegen-vertraagt-negatieve-gevolgen-veroudering

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.