Menu
Nachtrust / Ouderdomsziekte

Bestaat er een verband tussen slecht slapen en Alzheimer?

matras senioren

Meerdere onderzoeken tonen aan dat een slechte nachtrust niet goed is voor uw gezondheid. Maar verhoogt het ook de kans op de ziekte Alzheimer? Het Radboudumc heeft, samen met Washington University School of Medicine en Standford University, onderzocht of er een verband bestaat tussen een slechte nachtrust en het effect op Alzheimer. Benieuwd naar de resultaten en wat u kunt doen om uw nachtrust te bevorderen? Lees dan dit artikel.

Eiwitten die in verband staan met Alzheimer

Er zijn verschillende eiwitten die van nature in de hersenen voorkomen. Amyloïd-beta bijvoorbeeld, dit is een eiwit waarvan de productie overdag stijgt en bij het slapengaan weer daalt. Bij de ziekte Alzheimer is men erachter gekomen dat dit eiwit zich samen met het eiwit tau ophoopt in de hersenen. De schade die dat veroorzaakt leidt tot cognitieve klachten. Eerder onderzoek van het Radboudumc toonde aan dat er verhoogde hoeveelheden amyloïd-beta in hersenvocht ontstond bij een slechte nachtrust. Vandaar dat ze dit onderzoek nu uit wilde breiden.

Het slaapexperiment

In totaal hebben 17 gezonde vrijwilligers mee gedaan aan het slaapexperiment. In een speciaal lab werden zowel de hersenactiviteiten tijdens het slapen, als de hersenvocht in de ochtend gemeten. Juist door het hersenvocht af te nemen waren ze in staat om het aantal eiwitten te berekenen.

De groep met proefpersonen werd in tweeën opgedeeld. De eerste groep werd ’s nachts uit hun diepe slaap gehouden, terwijl de andere groep ongestoord van hun nachtrust kon genieten. Na een maand werden de groepen omgedraaid. Uit dit onderzoek bleek dat de hoeveelheid amyloïd-beta met 10% is toegenomen voor de groep met een verstoord nachtritme.

De conclusie

De onderzoekers benadrukken dat er geen concrete conclusies kunnen worden getrokken of het slechte slapen het risico op Alzheimer verhoogt. Wel zegt Jurgen Claassen van het Radboudumc: “Goede slaap heeft op andere gebieden al bewezen gezondheidseffecten en er zijn goede en effectieve behandelingen, ook niet-medicamenteus, voor slaapstoornissen. Vooruitlopend op verder onderzoek durf ik dus al wel mensen te adviseren aandacht te hebben voor goede slaap.”

Slaap bevorderende middelen

  • Lees een boek voor het slapengaan
  • Maak desnoods gebruik van natuurlijk supplementen van bijvoorbeeld een online winkel als Sambrosacare.
  • Zorg dat de slaapkamer goed geventileerd is en maak er daarnaast geen kantoor van