Rubriek

Auto & Motor

Rubriek

Als senioren burger is het mogelijk om jouw rijbewijs te verlengen. Wel zijn er hier enkele regels aan verbonden. Seniore burgers reageren nu eenmaal trager en soms kan het zelfs gevaarlijk zijn als ze op hun oude leeftijd deelnemen aan het verkeer. Voor senioren wordt er daarom geadviseerd om ruim op tijd te beginnen met het aanvragen van een verlenging voor hun rijbewijs. Bestuurders zijn verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid maar ook voor de veiligheid van medeweggebruikers. Hoe kun je dus als senioren burger je rijbewijs verlengen.

Gezondheid onderzoeken

Bestuurders die deelnemen aan het verkeer moeten zowel rij bekwaam als rij bevoegd zijn. Dat betekent dat je alleen aan het verkeer mag deelnemen met een geldig rijbewijs, maar dat je ook lichamelijk en geestelijk geschikt moet zijn om te rijden. Senioren burgers die dus hun rijbewijs willen verlengen moeten eerst een afspraak maken met een keuringsarts. De arts gaat kijken hoe het staat met de gezondheid en je moet ook enkele vragen invullen, bijvoorbeeld of je bepaalde medicijnen gebruikt. Heb je een medische aandoening dan moet je ook een medisch specialist bezoeken. De arts van het CBR gaat dan aan de hand van de resultaten na of je nog in staat bent om te rijden. Het is handig om zo’n gezondheidsverklaring enkele maanden voordat je rijbewijs verloopt in te vullen.

Rijbewijs verlengen

Voor senioren die hun rijbewijs willen verlengen is het ook mogelijk om een opfriscursus in auto theorie te volgen. Voor deze opfriscursus is betalen met creditcard ook mogelijk. Deze cursus kan een heel goed hulpmiddel zijn voor oudere mensen. Denk maar aan verkeersregels die worden gewijzigd of nieuwe verkeersborden. De opfriscursus leert senioren burgers om zonder angst plaats te nemen achter het stuur, hoe om te gaan met het drukke verkeer en ook om hun verkeerskennis te vergroten. Voor senioren burgers beoordeelt het CBR zelf of je nog geschikt bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. In een evaluatiegesprek wordt besloten of je als senioren burger nog rij geschikt bent. Ben je als senioren burger niet helemaal zeker of je nog plaats mag nemen achter het stuur? Dan kun je altijd weer rijlessen volgen die speciaal geschikt zijn voor senioren.

Het Formule 1-Seizoen is weer begonnen in Oostenrijk, de baan waar Verstappen het altijd zo goed doet. Heeft u het al gezien of bent u van plan om dit binnenkort terug te kijken? Heeft u geen zin om het helemaal terug te kijken dan heb ik een handige samenvatting van de hele race om u snel op de hoogte te brengen van het laatst sport nieuws.

Er zijn weinig dingen waar we zo de pest over in kunnen hebben als schade aan je auto. Natuurlijk, het is een gebruiksvoorwerp, maar het ook een kostbaar object. Daarnaast straalt zichtbare schade, terecht of onterecht, slecht af op je rijvaardigheid. Verder is het natuurlijk ook zo dat reparaties verre van goedkoop zijn. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Wij geven je tips hoe jij schade aan je auto kunt voorkomen.

Bandenspanning op peil houden

Doe je best om een klapband of lekke band te voorkomen door je bandenspanning op peil te houden. Rijden met een bandenspanning die te hoog of te laag is zorgt namelijk voor snellere slijtage aan het profiel van de banden. De juiste bandenspanning verschilt per auto en staat onder andere vermeld aan de binnenkant van de deur van aan de bestuurderszijde. Bijna ieder tankstation biedt de mogelijkheid om de autobanden gratis of tegen een kleine vergoeding op te pompen. Doe dit een aantal keer per jaar om je bandenspanning op peil te houden.

Parkeerschade voorkomen

Helaas lopen auto’s regelmatig schade op bij het parkeren of het geparkeerd staan. Autospiegels kunnen, doordat ze uitsteken, gemakkelijk schade oplopen. Klap daarom de autospiegels in wanneer je de auto hebt geparkeerd. Parkeer niet onder bomen om een parkeerdeukje of krassen door vallende eikels, kastanjes of takken te voorkomen. Dit is zeker in de herfst en de winter belangrijk. Parkeer ook in het algemeen niet op de hoek van de straat, want dan loop je het risico dat mensen die de bocht te krap of juist te ruim nemen jouw auto beschadigen. Helaas is niet iedereen zo netjes om zijn gegevens achter te laten, en dan zit jij met de schade.

Schade aan auto voorkomen

Vandalisme en diefstal voorkomen

Vandalisme zoals het bekrassen van de auto, of diefstal van spullen is moeilijk te voorkomen, maar je kunt het risico wel verminderen. Parkeer je auto op een verlichte plek waar regelmatig mensen langskomen. Bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal. Of parkeer in een beveiligde parkeergarage. Haal waardevolle spullen uit je auto te halen én alle sporen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van waardevolle spullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jassen en tassen op de achterbank, kabeltjes van opladers of een houder van een navigatiesysteem. Wil je het inbrekers moeilijker maken om een ruitje in te tikken, dan kun je GSW-veiligheidsfolie op je ruiten laten aanbrengen. Deze maakt je autoramen tot maar liefst 20 keer sterker. Zo heeft een inbreker meer tijd nodig om binnen te komen, en dat betekent meer tijd om op heterdaad betrapt te worden.

Wees niet eigenwijs en gebruik winterbanden

In de koudere maanden van het jaar kan het aardig glad worden op de wegen. Dat kan voor sommigen een reden zijn om helemaal niet de auto te pakken, maar velen hebben het vervoer ook dan nodig. Wil jij wel gewoon kunnen rijden, wees dan niet zo eigenwijs om je zomerbanden het hele jaar onder de auto te houden. Investeer tijdig in winterbanden en voorkom schade en letsel door glijpartijen onderweg. Winterbanden zijn natuurlijk geen wondermiddel; je moet bij gladheid wel degelijk ook op je snelheid letten en rekening houden met een langere remweg.

Het is ideaal als u een auto heeft. U kunt gaan en staan waar u wilt en de auto staat elke moment van de dag klaar. Het enige wat u hoeft te doen is er af en toe benzine of diesel in de gooien of op te laden. Een auto moet natuurlijk ook goed verzekerd zijn want hier kan van alles mee gebeuren. Waar kiest u dan voor? Er zijn verschillende afwegingen die u moet nemen om tot de juiste verzekering te komen.

Basisdekking WA verzekering

Iedereen met een auto is verplicht op een WA verzekering af te sluiten. Dit is de basis dekking voor een auto die eventueel ook uitgebreid kan worden. De schade aan andere is hierbij verzekerd bij bijvoorbeeld een botsing of aanrijding. De schade aan uw eigen auto wordt hier helaas niet meer vergoed. Heeft u dus tegen een paaltje gereden dan moet u diet zelf betalen.

WA+ Dekking

Dit is een aanvulling op de basis WA verzekering. Niet alleen schade aan andere is ook bepaalde schade aan uw eigen auto gedekt. Het gaat hierbij dan wel om schade die u niet zelf heeft veroorzaakt en dat ook niet door een andere bestuurder veroorzaakt is. Denk daarbij aan brandschade, diefstal of inbraak van de auto, botsing met loslopend wild en stormen. Daarnaast wordt het ook verzekerd wanneer er een barst in uw ruit zit.

Allrisk

Bij deze verzekering wordt ook de schade vergoed die u zelf heeft veroorzaakt. Dat ene paaltje die u niet zag staan of het te dicht langs een muurtje rijden is wordt dit keer wel vergoed. Bij een aanrijding of te water raakt zal dit bij een auto met een allrisk verzekering gewoon vergoed worden. Bij deze verzekering wordt zels vandalisme vergoed mocht iemand een kras op uw auto zetten.

Waar kiest u voor?

Bij wat oudere auto’s wordt vaak gekozen voor een WA verzekering. Dit is al voldoende wanneer een auto ouder is dan 8 jaar. Ouders jonger dan 4 jaar worden vaak allrisk verzekerd, ze zijn nog zo goed als nieuw en zijn ook wat duurder dus het is fijn dat dit goed verzekerd is. Bij alles wat er tussen in zit wordt er vaak gekozen voor een WA+ verzekering. De verzekeraard kijken ook naar de staat en de leeftijd van de auto. Wanneer u al een wat oudere auto heeft is het vaak ook niet mogelijk om deze all risk te verzekeren. Kijk daarom ook naar hoe oud uw auto is en welke verzekering u zou willen, u kunt dan kijken welke verzekeraar het beste bij u past.

Kies voor de juiste verzekering en ga veilig de weg op met uw auto.

In principe is uw rijbewijs tien jaar geldig. Op het moment dat u uw rijbewijs moet verlengen en u ouder bent dan 65 jaar ligt dit anders. Vanaf 75 jaar moet u voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs altijd een medische keuring ondergaan. Wij hebben de benodigde informatie voor u op een rij gezet.

Rijbewijs verlengen tussen 65 en 75 jaar

Een nieuw rijbewijs wordt afgegeven tot de leeftijd van 75 jaar bereikt wordt. Op het moment dat u op uw 65e het rijbewijs moet verlengen, is deze dus geldig tot uw 75e verjaardag. Maar op het moment dat u uw rijbewijs bijvoorbeeld moet verlengen op uw 69e is het nieuwe rijbewijs slechts zes jaar geldig. Een rijbewijs dat verloopt als u tussen de 70 en 75 jaar oud bent wordt altijd afgegeven voor een maximale duur van vijf jaar. Hierdoor kunt u wat langer doorrijden zonder medische keuring. Want indien het rijbewijs verloopt en u 74 jaar bent, krijgt u een nieuw rijbewijs dat geldig is tot uw 79e. Tussendoor is er geen medische keuring tenzij daar gegronde redenen voor zijn.

Rijbewijs verloopt en u bent 75 jaar of ouder

Als u 75 jaar of ouder bent en het rijbewijs verloopt dan moet u bij het aanvragen van uw nieuwe rijbewijs een Gezondheidsverklaring invullen en een medische keuring ondergaan. Deze regels gelden ook als u het rijbewijs al op een eerder moment hebt aangevraagd dan dat deze verloopt. Deze keuring heeft als doel om ouderen veilig en verantwoord aan het verkeer deel te laten nemen. Het kan zijn dat er voorwaarden voor het rijden gesteld worden aan de hand van de gezondheidstoestand, zoals bijvoorbeeld dat u altijd uw bril of contactlenzen moet dragen tijdens het rijden of moet overstappen op een auto met automatische versnelling. Dit kan gevolgen hebben voor de premie bij het auto verzekeren. Indien u aan de hand van de Gezondheidsverklaring en medische keuring rijgeschikt bent bevonden wordt uw rijbewijs verlengd voor maximaal vijf jaar.

Begin op tijd met de verlenging

Het valt aan te raden om ruim op tijd te starten met uw aanvragen voor de verlenging van het rijbewijs. De procedure kost namelijk veel tijd doordat er een medische keuring plaats moet vinden. Op het moment dat u rijbewijs al verlopen is tijdens de aanvraagprocedure mag u niet meer rijden tot u uw nieuwe rijbewijs ontvangt. Het CBR streeft ernaar om de aanvragen voor een Verklaring van geschiktheid zo spoedig mogelijk af te handelen, maar met een maximumtermijn van vier maanden kan dit zeer lang duren. Verwijst het CBR u door naar een medisch specialist? Dan heeft u ook daar met lange wachttijden te maken, waardoor de totale procedure maanden kan duren.

Nu de meeste vakanties naar het buitenland niet door kunnen gaan moeten we iets anders verzinnen voor een vakantie. Had u plannen om met de camper naar het buitenland te gaan? Blijf dit keer dan gewoon in Nederland en ontdek nieuwe plekjes. U heeft een stuk minder van Nederland gezien dan u denkt dus tijd om op verkenning te gaan. Er zijn verschillende routes die u kunt rijden voor een mooie campertour.

Met de camper, mag dat wel?

Sommige campings zijn misschien dicht of is het sanitair gebouw gesloten. Mensen die met een tent of vouwwagen willen gaan mogen helaas niet komen. Heeft u een camper? Dan heeft u geluk, als u eigen sanitair heeft dan bent u gewoon welkom om de campings. U kunt heerlijk blijven genieten van het buitenleven en waarschijnlijk heeft u een rustig plekje om even helemaal bij te komen.

Stel een route samen

Met de camper kunt u zelf een mooie route samenstellen. Welke regio heeft u nog niet gezien of waar zou u graag nog naar toe willen? Maak een mooie route langs de Nederlandse kust, verken de Veluwe of ga naar het Limburgse Heuvelland. Afhankelijk van de reisduur kunt u meer van Nederland ontdekken. Het is niet de bedoeling om met een camper van A naar B te rijden, neem juist de binnendoor wegen en stop op leuke plekjes om zo alles uit uw reis te halen.

Heeft u geen camper?

Als u zelf geen camper heeft en er wel graag nog tussen uit zou willen dan kunt u ook een camper huren. U kunt kiezen uit een kleine compacte camper voor met zijn tweetjes maar er zijn ook hele grote met alle luxe en comfort. Bij u in de regio staat er altijd wel een camper klaar om opgehaald te worden, zo kunt u dus genieten van een welverdiende vakantie.

Verken eigen land eens per camper!

Wist je dat je op je autoverzekering flink kunt besparen? Meestal laten we deze jarenlang doorlopen bij dezelfde verzekeraar. De premie wordt daardoor elk jaar hoger. Na verloop van jaren kan de premie dan veel veel hoger liggen dan bij andere verzekeraars. En dus is het belangrijk om je premie af en toe even online te vergelijken. Ook laten we de all risk polis vaak langer dan nodig doorlopen. In deze blog geven we je een aantal tips die je nog niet kende om te besparen op je autoverzekering.

Zet de verzekering op naam van je partner

70 plussers worden door verzekeringsmaatschappijen gezien als risicogroep. Op hogere leeftijd worden er namelijk meer auto-ongelukken veroorzaakt. De premie ligt daarom vaak veel hoger en in sommige gevallen kun je je ook niet verzekeren. Zet de autoverzekering daarom op naam van de jongste partner. Of kies voor degene met de meeste schadevrije jaren. Wanneer je samenwoont, dan mag je in elkaars auto rijden. Dit levert dan dus verder geen problemen op.

Premies vergelijken loont!

Vergelijk elk jaar even alle premies en dekkingen met elkaar. Online vind je verschillende vergelijkingssites waar je dit snel en simpel kunt doen. Naast het vergelijken van verzekeringen kun je hier ook terecht voor het berekenen van je autoverzekering. Er is veel concurrentie tussen de verschillende verzekeraars en dit kan zomaar enkele tientjes per maand schelen. Kies ook voor jaarlijks betalen in plaats van per maand. Leen dit van jezelf en betaal het maandelijks terug. Ook daarmee bespaar je weer een paar tientjes op jaarbasis.

All risk, WA of beperkt casco?

Heb je een vrij nieuwe auto die al wat ouder wordt? Vraag jezelf dan even af of die all risk dekking echt nog nodig is. Wanneer je auto tien jaar of ouder is, dan is een WA- dekking vaak voldoende. En voor een auto tussen de vijf en tien jaar oud sluit je een WA met casco verzekering af. Dat scheelt flink in de premie! Richt je echter niet alleen op de leeftijd van je auto. Sommige auto’s behouden langer hun waarde. Check daarom even de actuele waarde van je auto op de site van de ANWB.

Autoverzekering

Betaal kleine schades zelf

Wanneer je een schade hebt veroorzaakt, dan is het in veel gevallen handiger om die zelf te betalen. Wanneer de schade door jouw schuld is ontstaan dan ga je namelijk vaak vijf jaar achteruit in no claim. Je premie gaat daardoor flink omhoog. Bij een kleine schade kun je dus die dus vaak beter gewoon zelf betalen. Wil je dit graag even exact laten uitrekenen? Neem dan even contact op met je verzekeraar of je verzekeringsagent.

Extra kosten

Sommige verzekeraars brengen extra kosten in rekening voor het opmaken van de polis. Deze kunnen oplopen tot zo’n 40 euro per verzekering. Deze kosten worden dan vaak later bij de polis opgeteld. Verzekeraars kijken ook naar het aantal kilometers dat je rijdt. In Nederland ligt dan gemiddeld rond de 12.000 kilometer. Sommige verzekeraars rekenen ineens tot wel 600% duurdere premie wanneer je meer rijdt. Koop je een nieuwe auto, ga je verhuizen of heb je schade? Dan kun je ook een hogere premie krijgen.

Nederland een klein land? Misschien als je Nederland op een kaart ziet. Maar waar je al snel overheen kijkt is de enorme diversiteit van ons kleine landje, van de Hollandse dorpjes tot de meren, van de polders tot de heuvellandschappen: er is zoveel in Nederland wat wacht om ontdekt te worden.

Met de camper naar Frankrijk? Op wintersport naar Oostenrijk? Wandelen door de Schotse hooglanden of cultuur proeven in Italië? Allemaal leuk en aardig, maar waarom zou je de moeite (en het geld) nemen om het over de grens te zoeken als ons eigen land al zoveel moois en unieks te bieden heeft? Hoe veel je ook denkt gezien te hebben van Nederland, er zijn altijd wel plekjes die blijven verbazen. Waarschijnlijk kan je er zelf al wel een paar noemen, maar voor wie nog niet overtuigd is van de vele voordelen die een vakantie in eigen land biedt, hier een aantal van de geweldige voordelen.

Het eerste voordeel aan vakanties (of dagtrips) in eigen land is de eigen taal. Want laten we wel wezen, als je een andere taal spreekt is het leuk om in het buitenland een woordje met de lokale bevolking te wisselen, maar als je volledig verdwaald bent of iets wilt vragen aan iemand is het toch fijn als dat gewoon in eigen taal kan. Daarnaast kan je gewoon van je mobiele internet gebruik blijven maken, in de vertrouwde supermarkten boodschappen doen, het nieuws blijven volgen en in restaurantjes en cafeetjes bestellen zonder dat je de menukaart door Google Translate moet halen.

Daar komt nog eens bij dat in eigen land op vakantie gewoon een stuk goedkoper is. Nederland is misschien niet het goedkoopste land ter wereld, maar wederom vanwege de grootte van Nederland, bespaar je bijvoorbeeld wel op benzine – om de tolpoortjes in bijvoorbeeld Frankrijk nog maar even achterwege te laten. Daarnaast zal je, juist tijdens het (her)ontdekken van Nederland op plekjes stuiten die nog niet zijn overgenomen door het massatoerisme, en daardoor goed te betalen zijn.

Ameland

Maar Nederland is ook een modern land met goede infrastructuur, iets wat vergeleken met bepaalde favoriete vakantiebestemmingen zoals Spanje en Italië echt een voordeel aan ons land is. Die toegankelijkheid, in combinatie met de bereikbaarheid van haast alle plekken in Nederland, zorgt ervoor dat het makkelijk te bereizen is. Juist voor senioren is dit een voordeel: je kan op heel veel plekken met het openbaar vervoer komen, je kan in veel natuurgebieden bijvoorbeeld fietsen huren, maar als geen auto hebt en je hebt wel zin in een avontuurtje heb je ook genoeg betaalbare, betrouwbare opties. Websites als goedkoperautohuur.nl – nederland zijn juist ontworpen met het idee dat een auto huren geen dure grap moet zijn maar een goedkope oplossing – perfect voor mensen die geen auto hebben maar er wel een nodig hebben.

Maar als laatste, en misschien wel het grootste voordeel, is het feit dat op vakantie gaan in Nederland garant staat voor verrassingen. Je zal plekken zien waar van je geen idee had dat ze bestonden, verliefd worden op dorpjes en landschappen, en ontdekken dat ook Nederland je nog steeds versteld kan laten zien.

Bron foto’s: Pexels

Het aanschaffen van een brommobiel kan je ontzettend veel vrijheid geven. Je neemt niet direct volledig afstand van het rijden van een auto, maar zorgt er toch voor dat je veilig de weg op kunt gaan. Gezien de brommobielen licht van gewicht zijn, zijn ze ontzettend gemakkelijk te hanteren. En dit maakt een brommobiel de ideale oplossing voor veel senioren die hun vrijheid niet kwijt willen raken, maar om wat voor reden dan ook afscheid moeten nemen van de personenauto. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een brommobiel? We hebben een aantal afwegingen voor je op een rijtje gezet.

  1. De brommobiel verzekering

De kosten voor een brommobiel verzekering zijn natuurlijk net wat anders dan die voor de verzekering van een personenauto. Het lichte gewicht, en de gematigde snelheid maken dat deze verzekeringen anders in elkaar steken. Brommobiel verzekeringen vergelijken kan je een goed inzicht geven in de mogelijkheden van een brommobiel verzekering, en je daarnaast direct een overzicht geven van de goedkoopste aanbieders.

  1. Het maximale gewicht

Een brommobiel is licht van gewicht, en moet ook zo blijven. Een brommobiel mag dan ook maar 350 kilogram wegen; en heeft hierdoor maar twee zitplaatsen. Natuurlijk belangrijk om rekening mee te houden wanneer je gewend bent om zowel kinderen als kleinkinderen mee op pad te nemen. Het voordeel van deze twee zitplaatsen is natuurlijk wel dat er een ontzettende grote hoeveelheid aan bagageruimte beschikbaar is. Ideaal voor de kinderwagens of gewoon voor de boodschappen.

  1. De nieuwe positie in het verkeer

Twijfel je nog over de aanschaf van een brommobiel? Neem dan ook de nieuwe positie in het verkeer in overweging. Een brommobiel is kleiner en heeft een maximale snelheid van 45 km/uur. Dit betekent dat bepaalde wegen niet toegestaan zijn voor een brommobiel, en dat je af en toe gebruik zal moeten maken van het fietspad.

  1. De financiële situatie

Daarnaast is een brommobiel door het lichte gewicht en de gematigde snelheid wel een stuk goedkoper dan een normale personenauto. Zo hoef je geen wegenbelasting te betalen en is de brommobiel ook nog eens ontzettend zuinig in het gebruik. Je zou de kosten van een brommobiel haast kunnen vergelijken met die van een scooter; en in dat geval ben je met een paar tientjes per maand iedere dag zorgeloos op pad.

  1. Een proefrit

Wanneer je voor het eerst een brommobiel aanschaft is het fijn om een proefrit te kunnen maken of zelfs introductielessen te kunnen volgen. Probeer ook altijd voor een aankoop te kiezen waar dit mogelijk is.

Bij autoschade denken we aan onderdelen als bumpers, ruiten en blikschade. De onderdelen van de auto die minder in zicht zijn lijken wellicht ook beter beschermd. Toch zijn de velgen van je wielen behoorlijk blootgesteld aan de buitenwereld en de elementen, en is het mogelijk om zonder een ongeluk te maken schade op te lopen. Daarom bespreken we hier hoe je schade oploopt aan je velgen.

Stoeprandjes

Hoewel deze schade te voorkomen is omdat je zelf de auto bestuurt, is het goed mogelijk dat je velgen beschadigd raken door contact met stoepranden. Dit gebeurt vaak tijdens het fileparkeren langs de weg. Je zit nét iets dichter bij de stoeprand dan je dacht, en vervolgens schuurt je velg erlangs. De schade die dan ontstaat doet denken aan een schram die je zelf zou oplopen als je met de blote arm stevig langs muur met structuur gaat. Geen beschermlaag is hier tegen opgewassen, en het gevolg is dan ook dat deze laag ingekrast wordt en het onderliggende metaal blootstelt aan de elementen. Dit kan op de niet al te lange termijn voor corrosie aan het metaal zorgen. Daarom is het verstandig om wanneer je een stoeprandje geraakt hebt en er schade zichtbaar is, dit zo snel mogelijk te laten repareren. Dit is, als je er op tijd bij bent, heel goed mogelijk, tenzij de velg verbogen is geraakt. Je krijgt dan tijdelijk leenvelgen, zodat je weer verder kunt rijden terwijl de reparatie aan de beschadigde velgen wordt uitgevoerd.

Kromme velgen

Zoals zojuist vernoemd is het mogelijk dat je velgen verbogen kunnen raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waar bij de impact van een onzachte aanraking met een ander object de meest waarschijnlijke is. Het is niet altijd direct met het oog zichtbaar dat je kromme velgen hebt. Je kunt dit echter wel merken tijdens het rijden. Heb je een kromme voorvelg, dat kan dit trilling in het stuur van je auto opleveren. Trilt je stoel, dat kan het zijn dat juist een achtervelg krom is geraakt. Ook het hobbelen van de auto, het vanzelf draaien van het stuur bij lage snelheid en het slingeren van de auto zijn indicaties van kromme velgen. Heb jij kromme velgen, dan kun je bijvoorbeeld nieuwe stalen velgen bij Online-Velgen.nl kopen. Koop je een tweedehands auto, check dan ook even goed de staat van de velgen.

Steenslag

Een soort schade aan je velgen die eigenlijk niet te voorkomen is, is schade door steenslag. Op de weg schieten er natuurlijk regelmatig steentjes op wanneer iemand eroverheen rijdt. Daarom ben je als weggebruiker ongewild doelwit van steenslag. Dat kan voor een ster in je ruit zorgen, een deuk, schade aan je lak, maar ook voor schade aan je velgen. Ook hierbij kan de beschermde laag op je velgen kapot gaan en corrosie ontstaan aan het metaal.

Strooizout

Natuurlijk ben jij zo verstandig om gedurende de gladde maanden van het jaar winterbanden of op zijn minst all season banden onder je auto te hebben, maar het is natuurlijk fijn dat er gestrooid wordt om ongelukken te voorkomen. Het is alleen minder fijn voor onder andere je velgen. Pekel vreet lak en metaal aan en kan daarmee voor flink wat schade zorgen. Als je het niet zo ver wil laten komen, doe er goed aan om je auto zo snel mogelijk na het rijden door strooizout schoon te maken en daarbij dus zeker niet je velgen te vergeten. Wil je tijd kopen hierbij, dan zou je je een waxlaag kunnen (laten) aanbrengen of je velgen kunnen laten poedercoaten voor bescherming.