Menu
Nieuws

Albert Heringa; wel schuldig, niet gestraft

De rechtbank in Zutphen heeft gisteren de uitspraak gedaan dat Albert Heringa tot een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden is veroordeeld. Heringa is schuldig bevonden aan het helpen van zijn moeder bij haar wens om te sterven, hetgeen hij nooit ontkent heeft.

Hulp bij zelfdoding

Heringa hielp in 2008 zijn moeder bij het sterven. Maria ‘Moek’ Heringa was 99 jaar oud en vond dat haar leven compleet was. Zij wenste uit het leven te stappen en had geen ambitie om de 100 te halen. De arts weigerde te helpen bij de euthanasie van Moek. Heringa besloot, terwijl hij op de hoogte was van mogelijke consequenties, om zijn moeder te helpen bij het sterven.

Voorwaardelijke celstraf

De rechtbank vond dat Heringa zich schuldig had gemaakt aan een strafbaar feit. Ook vond de rechtbank dat de daad van Heringa voort was gekomen uit naastenliefde. Volgens Heringa waren de alternatieven waar de officier van justitie mee aankwam theoretisch. Heringa kon volgens hemzelf niks anders dan zijn moeder te helpen. Haar laten versterven was een té lange en té pijnlijke weg.

Aanzet gemist

De straf is echter puur symbolisch. De veroordeling komt wel op het strafblad van heringa te staan. Veel last zal Heringa hier echter niet van hebben, op 71-jarige leeftijd zal hij niet bijzonder vaak meer soliciteren.Volgens Heringa had de rechtbank een aanzet tot nieuwe wetgeving gemist tijdens deze zaak. Hij was niet blij en ook niet opgelucht omdat, ondanks de maatschappelijke discussie die door deze zaak loskwam, dit handelen nog steeds strafbaar is. Advocaat Anker gaf ook te kennen dat de publieke opinie over dit onderwerp was veranderd terwijl de wetgeving hetzelfde is gebleven.

Ongebruikelijk

Bij zijn laatste woord tijdens de rechtzaak vroeg Heringa aan de rechter of hij mocht blijven staan. De rechter stond het toe maar gaf wel aan dat dit ongebruikelijk was. Waarop Heringa zei dat hij wel vaker dingen deed die ongebruikelijk waren.

Bronnen: Nu.nl, Omroepgelderland.nl, Rtlnieuws.nl en telegraaf.nl

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.