Menu
Vakantie / Verre reizen

Actief bezig zijn op de vakantie? Voorkom problemen met deze 4 tips

actief bezig zijn

Vakantie, dat is natuurlijk het moment van totale rust, ontspannen en genieten van al het overheerlijk eten en drinken. Toch blijkt dat veel mensen niet de hele dag alleen maar naast het zwembad willen zitten – de  top 3 bezigheden op vakantie zijn namelijk wandelen, fietsen en winkelen. Iets wat uiteraard alleen maar aan te moedigen is, want het is natuurlijk belangrijk om te blijven bewegen en actief bezig te zijn. Ook op de vakantie!

Meer bewegen, is meer genieten

Wandelen, fietsen en winkelen zijn bovendien goede manieren om iets meer te zien van de streek en/of stad waar je op vakantie bent. Houd er echter wel rekening mee, dat wandelen en fietsen in een ander land wel even iets anders kan zijn wanneer je het overwegend vlakke Nederland m gewend bent.  Denk maar eens aan de vele heuvels, bergen en onverharde wegen. En dan komt daar vaak de felle zon nog bovenop! Het is daarom belangrijk om op de volgende zaken te letten:

1. Eet en drink (iets) meer dan normaal

Dat klinkt niet echt als een lastige opgave: op vakantie meer eten en drinken dan dat je thuis zou doen. Maar voordat je je vol overgave op het toetjesbuffet en de bar stort, is het slim om je te realiseren dat je niet zomaar alles meer moet gaan eten of drinken.

Het is voornamelijk belangrijk dat je voldoende water nuttigt voor én gedurende je intensieve activiteit.  Zeker omdat het op vakantie vaak warm is moet je voldoende vocht binnen krijgen. Water werkt daarbij altijd het beste – alcohol en cafeïnehoudende dranken onttrekken juist vocht aan je lichaam. Bij activiteiten als wandelen en fietsen heeft je lichaam daarnaast ook de benodigde energie nodig om te kunnen presteren. Eet dus altijd voldoende voordat je vertrekt.

Uiteraard is het ook slim om voor onderweg een lunchpakket en een flesje water mee te nemen en houd er rekening mee dat je in veel andere landen het kraanwater niet kunt drinken. Het Voedingscentrum heeft verschillende handige tips over veilig eten op vakantie bij elkaar gezet.

2. Zorg voor goed schoeisel

Natuurlijk is het verleidelijk om op de vakantie de hele dag op teenslippers rond te lopen. Het probleem is echter, dat deze maar weinig steun aan je voeten bieden. Steun die je voeten, zeker bij het wandelen en fietsen, wel nodig hebben.

Gelukkig hoef je hiervoor geen warme, dichte wandelschoenen aan te trekken, maar heb je ook de keus uit sandalen met extra steun waarmee je kilometers lang kunt wandelen. Het grote voordeel hiervan is niet alleen dat je voeten hun warme kwijt kunnen, maar ook dat je blaren voorkomt. Als je voeten gaan zweten, ontstaat er immers wrijving wat de kans op blaren vergroot. Met goede open schoenen of sandalen voorkom je deze problemen en kun je iedere activiteit gedurende je vakantie ondernemen.

3. Smeer je goed in met zonnebrandcrème

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed beschermd bent tegen de schadelijke uv-straling van de zon. Hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe sterker deze uv-straling is. Zelfs als het bewolkt is, kun je nog verbranden. Zorg er daarom voor dat je altijd goed ingesmeerd bent met zonnebrandcrème met een hoge factor wanneer je naar buiten gaat.

Vergeet ook je hoofdhuid niet te beschermen tegen de zon. Omdat het lastig is om zonnebrandcrème in je haar te smeren, kun je kiezen voor een pet of hoed. Dit houdt ook de zon uit je ogen en verkleint bovendien de kans op een zonnesteek.

4. Wissel bewegingen af om blessures te voorkomen

Neem niet te veel hooi op je vork. Ga dus niet te fanatiek de gehele dag wandelen als je dat niet gewend bent en probeer niet meteen tegen de hoogste berg van de omgeving op te fietsen. De kans is groot dat je hier verzuurde spieren en/of een flinke spierpijn aan over houdt.

Het is verstandiger om de beweging af te wisselen. Neem bovendien voldoende rust en doe tussendoor wat rek- en strekoefeningen om de spieren soepel te houden en blessures te voorkomen.

Bewust op reis

Vakantie betekent in de eerste plaats natuurlijk genieten, maar op reis gaan betekent ook dat je te maken krijgt met een nieuwe omgeving, een ander klimaat en andere activiteiten. Ga je hier – mede door de bovenstaande vier tips – verstandig mee om, dan staat niets je in de weg om een onvergetelijke en leuke tijd te beleven. Fijne vakantie!

No Comments

    Leave a Reply