Veel mensen zijn een stuk angstiger geworden om ziek te worden. We willen allemaal gezond blijven maar willen ook niet aan huis gekluisterd zitten. Bij een verkoudheid of griep moet u thuis blijven omdat corona nog niet uitgesloten is. Het is dus fijn om klachten vrij te zijn zodat u nog steeds buiten de deur mag komen ook al is het minder vaak dan anders.

Voor wie is de griepprik?

Niet iedereen komt in aanmerking voor de griepprik. Zo zullen jongere mensen minder klachten ervaren van een griep dan wanneer u wat ouder bent. Ze kijken dan naar uw algemene gezondheid en naar uw leeftijd om te bepalen of u een griepprik kunt halen. Komt u in aanmerking voor de griepprik? U zult daarvoor in het najaar uitgenodigd worden door de huisarts.

 • 60 jaar en ouder
 • Bij hart of vaatziekte
 • Bij longziekte zoals astma of COPD
 • Diabetes
 • Bij nierziekte
 • Als u minder weerstand heeft door ziekte of medische behandelingen die de weerstand verlagen

Wat doet de griepprik?

In de griepprik zitten verschillende soorten dode griepvirussen. Alleen de meest voorkomende griepvirussen zitten hierin dus u zult voor een groot gedeelte beter beschermd zijn. Wanneer uw lichaam in aanmerking komt met deze dode virussen zullen ze al wel antilichamen aanmaken om zo het virus te kunnen bestrijden. Dit heeft ongeveer 2 weken te tijd nodig om alle antilichamen aan te maken. Als u dus in aanraking komt met het virus zelf zal het lichaam dus beschikken over afweerstoffen en zult u geen of minder klachten ervaren als anders.

Waarom is deze prik jaarlijks?

Helaas zult de griepprik u voor ongeveer een halfjaar beschermen. Het is dus nodig om elk najaar deze prik te halen om elk jaar beschermd te zijn. Deze prik is alleen in het najaar nodig omdat dan de meeste virussen aanwezig zijn en we ook het meest vatbaar zijn. Elke keer zal de inhoud van de prik ook iets veranderen. Zo kunnen ze beschermen tegen nieuwe virussen die het jaar eerder niet aanwezig waren.

De voor- en nadelen van de griepprik

Voordelen

 • Kleinere kans op de griep
 • Minderklachten mocht u toch de griep krijgen
 • U zult ook andere mensen in uw omgeving beschermen

Nadelen

 • U kunt zich een paar dagen minder goed voelen na de prik
 • Beschermt geen 100% tegen de griep
 • Gevoelige arm in de eerst 1 of 2 dagen na de prik
Redacteuren

Comments are closed.