Het meest fascinerende natuurfenomeen dat bestaat: de vogeltrek. Ieder voor- en najaar vliegen miljarden vogels van hun wintergebieden naar de broedgebieden en weer terug. Pal boven ons hoofd! Maar waarom doen ze dat? En hóe doen ze dat? En waar en wanneer kunt u iets van dit spektakel meekrijgen? Ga het eerste weekend van oktober mee op excursie met Vogelbescherming en ontdek het allemaal.

Nationaal Vogeltrekweekend

Om zoveel mogelijk mensen van de vogeltrek te laten genieten organiseert Vogelbescherming dit najaar het Nationaal Vogeltrekweekend. Dit wordt een weekend vol excursies; op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 oktober. Begin oktober is namelijk een erg drukke tijd in de lucht boven Nederland: het is een komen en gaan van vogels. Onze broedvogels vertrekken en noordelijke vogels trekken naar of door ons land. Er zijn diverse excursies in gebieden waar veel trekvogels komen rusten of voedsel zoeken. Deelnemers kunnen er de vogeltrek meemaken en deskundige uitleg krijgen over de vogels die worden waargenomen en over vogeltrek in het algemeen. Ook lezingen en cursussen behoren tot de mogelijkheden. Kijk op vogelweek voor de activiteiten. Alle activiteiten zijn uiteraard Corona-proof.

Vogels tellen met de Birdwatch

Omdat er begin oktober zoveel vogels te zien zijn, gaan vogelaars in deze periode massaal naar buiten om te tellen. Zaterdag 3 oktober is daarom ook de Euro Birdwatch, een internationale trekvogeltelling. Vogelaars uit meer dan 30 landen in Europa doen hier aan mee.  Op zo’n 150 telposten in ons land wordt op deze dag ook druk geturfd.  Belangstellenden kunnen zo’n trektelpost bezoeken.

Aanmelden

Op vogelweek kan iedereen zien waar in de omgeving – en de rest van het land – vogeltrekactiviteiten worden gehouden. En u kunt zich meteen aanmelden. Wees er snel bij, want de ervaring leert dat de excursies in een mum van tijd vol zijn.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Redacteuren

Comments are closed.