Misschien denk je dat het een hele klus is om een bbq te organiseren, zeker als het voor een grote familie is, maar dat valt reuze mee als je de voorbereiding maar goed doet. Uiteraard is een goedwerkende bbq een noodzaak. Misschien moet je nog een extra bbq kopen. Oriënteer je dan goed wat betreft de geavanceerde opties vandaag de dag. En hoe pak je het zitcomfort aan? Het tuinmeubilair inspecteren en kijken wat je eventueel aan extra tuinmeubelen nodig hebt is een goed idee. Is de basis voor elkaar dan werk je het prettigst met een checklist zoals onderstaand.

1. Praktische uitnodigingen

Een uitnodiging moet gezellig zijn maar ook altijd praktisch. Vraag iedereen tijdig te reageren ook als het niet lukt om te komen. Dat voorkomt teleurstellingen. Vandaag de dag zijn er ook zeer veel speciale wensen waar het eten betreft. Vraag op de uitnodiging meteen om speciale diëten.

2. Wees flexibel

Het is gebruikelijk dat gemiddeld 10% van de mensen die zich aanmelden toch verhinderd is. Daar kan je niets aan veranderen. Maar er kan ook plotseling een aantal familieleden op het laatste moment alsnog willen komen. Hou daar rekening mee.

3. Zorg voor parkeergelegenheid

Waarschijnlijk heb je zelf geen ruim parkeerterrein, maar het is gewoon prettig als er voldoende ruimte is voor iedereen. Misschien kun je iets regelen met de buren? Zorg anders dat er een duidelijke routebeschrijving is vanaf het dichtstbijzijnde gratis parkeerterrein.

4. Veel mensen willen graag een handje helpen

Er zijn altijd taken te verdelen, dus zorg dat alles goed op een rijtje staat. Iemand kan bijvoorbeeld de tuinset klaarzetten. Voor degenen die de bbq gaan verzorgen, heb je extra schorten klaarliggen zodat ze dat kunnen doen zonder hun kleding te beschadigen.

5. Veiligheid voor alles

Er wordt bij de bbq nu eenmaal gewerkt met hoge temperaturen en dat is niet zonder risico. Zorg dat er blusmaterialen en een EHBO-doos klaarliggen. Probeer ook risico’s zoveel mogelijk te mijden door bijvoorbeeld lange spatels te gebruiken.

6. Zorg dat het voedsel veilig ligt en duidelijk is aangegeven waar alles ligt

Bij de aankoop van de spullen heb je rekening gehouden met de speciale wensen van de gasten. Het is dan uiteraard van belang om ook bijzondere producten eenvoudig te kunnen vinden. In de commotie van een gezellige bbq ontstaat er anders al gauw een kleine wanorde. Omdat er met rauw vlees wordt gewerkt is hygiëne noodzakelijk. Vlees mag nooit langer dan twee uur buiten de koeling en hou rekening met risicovolle producten zoals kip.

7. Zorg voor passende drankjes

Het is altijd moeilijk om in te schatten hoeveel dorst je gasten zullen hebben. Uiteraard wil je ook een ruime keuze hebben voor de Bobs in het gezelschap. Als je er zelf moeite mee hebt om een goede inschatting te maken vraag dan eens advies bij bijvoorbeeld een slijter of een kennis die zelf af en toe een feestje organiseert.

8. Hou rekening met het weer

Ook op de mooiste zomeravond kan het weer omslaan. Uiteraard kan je niet overal op voorbereid zijn, maar een plaats om te schuilen is vaak eenvoudig te regelen met behulp van een tentdoek. Dat voorkomt een grote wanorde op het moment dat er onverhoopt een bui losbarst.

9. Zet de bbq op een vooraf bepaald moment uit

Het feest kan tot in de kleine uurtjes doorgaan, maar op een bepaald moment is de eetlust gestild. Het is een goed idee om een laatste ronde in te voeren zodat iedereen verzadigd raakt.

Redacteuren

Comments are closed.