Er zijn weinig dingen waar we zo de pest over in kunnen hebben als schade aan je auto. Natuurlijk, het is een gebruiksvoorwerp, maar het ook een kostbaar object. Daarnaast straalt zichtbare schade, terecht of onterecht, slecht af op je rijvaardigheid. Verder is het natuurlijk ook zo dat reparaties verre van goedkoop zijn. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Wij geven je tips hoe jij schade aan je auto kunt voorkomen.

Bandenspanning op peil houden

Doe je best om een klapband of lekke band te voorkomen door je bandenspanning op peil te houden. Rijden met een bandenspanning die te hoog of te laag is zorgt namelijk voor snellere slijtage aan het profiel van de banden. De juiste bandenspanning verschilt per auto en staat onder andere vermeld aan de binnenkant van de deur van aan de bestuurderszijde. Bijna ieder tankstation biedt de mogelijkheid om de autobanden gratis of tegen een kleine vergoeding op te pompen. Doe dit een aantal keer per jaar om je bandenspanning op peil te houden.

Parkeerschade voorkomen

Helaas lopen auto’s regelmatig schade op bij het parkeren of het geparkeerd staan. Autospiegels kunnen, doordat ze uitsteken, gemakkelijk schade oplopen. Klap daarom de autospiegels in wanneer je de auto hebt geparkeerd. Parkeer niet onder bomen om een parkeerdeukje of krassen door vallende eikels, kastanjes of takken te voorkomen. Dit is zeker in de herfst en de winter belangrijk. Parkeer ook in het algemeen niet op de hoek van de straat, want dan loop je het risico dat mensen die de bocht te krap of juist te ruim nemen jouw auto beschadigen. Helaas is niet iedereen zo netjes om zijn gegevens achter te laten, en dan zit jij met de schade.

Schade aan auto voorkomen

Vandalisme en diefstal voorkomen

Vandalisme zoals het bekrassen van de auto, of diefstal van spullen is moeilijk te voorkomen, maar je kunt het risico wel verminderen. Parkeer je auto op een verlichte plek waar regelmatig mensen langskomen. Bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal. Of parkeer in een beveiligde parkeergarage. Haal waardevolle spullen uit je auto te halen én alle sporen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van waardevolle spullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jassen en tassen op de achterbank, kabeltjes van opladers of een houder van een navigatiesysteem. Wil je het inbrekers moeilijker maken om een ruitje in te tikken, dan kun je GSW-veiligheidsfolie op je ruiten laten aanbrengen. Deze maakt je autoramen tot maar liefst 20 keer sterker. Zo heeft een inbreker meer tijd nodig om binnen te komen, en dat betekent meer tijd om op heterdaad betrapt te worden.

Wees niet eigenwijs en gebruik winterbanden

In de koudere maanden van het jaar kan het aardig glad worden op de wegen. Dat kan voor sommigen een reden zijn om helemaal niet de auto te pakken, maar velen hebben het vervoer ook dan nodig. Wil jij wel gewoon kunnen rijden, wees dan niet zo eigenwijs om je zomerbanden het hele jaar onder de auto te houden. Investeer tijdig in winterbanden en voorkom schade en letsel door glijpartijen onderweg. Winterbanden zijn natuurlijk geen wondermiddel; je moet bij gladheid wel degelijk ook op je snelheid letten en rekening houden met een langere remweg.

Redacteuren

Comments are closed.