Het valt niet altijd mee om ouder te worden. Vooral het verlies van zelfstandigheid is een grote angst voor veel mensen. In dit artikel leggen we uit hoe je nog zo lang mogelijk je eigen dingen kunt blijven doen op jouw leeftijd.

Blijf fit

Het allerbelangrijkste als je nog zo veel mogelijk wilt doen op jouw leeftijd is fit blijven. Sporten dus. Daar hoef je niet bang voor te zijn, want je sport gewoon met de intensiteit die bij jouw fitheid past en zo bouw je heel voorzichtig je conditie op. Hoe beter je conditie wordt, hoe meer je zelfstandigheid in stand blijft.

Let er wel op dat je geen blessures oploopt, want de kans daarop is natuurlijk wel groter als je al wat ouder bent. Zorg daarom voor een goede warming-up, bouw je sporttraining geleidelijk op, focus vooral op de techniek en niet alleen op kracht en sluit uiteraard af met een goede cooling down.

Pak zelf de auto

Als je niet afhankelijk wilt zijn van anderen, dan is eigen vervoer een heel belangrijk onderdeel van je zelfstandige leven. Met de bus, tram, metro en trein kun je op heel veel plekken komen en ook een lift van een bekende werkt prima, maar zelf autorijden is toch echt wel het toppunt van zelfstandigheid. Uiteraard ga je dan wel eerst een autoverzekering afsluiten, want dat is wettelijk verplicht.

Dankzij de geweldige infrastructuur van ons land kun je vrij makkelijk overal heen rijden. Vrijwel iedere auto is inmiddels wel voorzien van een navigatiesysteem, dus je hoeft niet moeilijk te doen met wegenkaarten, zoals vroeger. Voer je bestemming in en rijd op je gemak!

Probeer yoga eens

Probeer yoga eens

Fit blijven is gezond blijven, zoals we al eerder zeiden. Maar je hoeft jezelf niet direct in het zweet te werken als je dat niet wilt. Je kun er ook voor kiezen om yoga eens een kans te geven. Er zijn vier hoofdredenen waarom je dat eens zou kunnen proberen:

  • Je krijgt er soepele spieren en gewrichten van, omdat je gecontroleerd je fysieke grenzen opzoekt.
  • Je leert beter ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk, waardoor je emoties niet langer de baas zijn in je leven en je gebeurtenissen uit het verleden beter accepteert.
  • Je staat letterlijk en figuurlijk stabieler in het leven, doordat je onderlichaam steviger wordt en je focust op je benen en bewust op de grond staan. Misschien durf je wel de speciale balanshoudingen aan…
  • Je angsten en onzekerheden worden minder, doordat yoga je zelfverzekerder maakt. De onzekerheid wordt weggenomen en je ervaart minder angst.
Redacteuren

Comments are closed.