Een auto biedt vrijheid en onafhankelijkheid. Zolang u nog kunt autorijden, kunt u gaan en staan waar u wilt. Weekboodschappen doen, op bezoek bij familie en vrienden of een dagje samen met uw partner op stap. Maar dan moet het natuurlijk wel veilig blijven. Lees hier hoe u veilig de weg op kunt gaan, zodat u nog zolang mogelijk van het autorijden kunt genieten.

Ouderen kwetsbaarder in het verkeer

Oudere mensen, met name 75-plussers, lopen meer risico bij verkeersdeelname. In de eerste plaats heeft dit te maken met de grotere fysieke kwetsbaarheid van deze groep. Daarnaast spelen functiebeperkingen vaak een rol waardoor ouderen vaker betrokken zijn bij bepaalde typen ongevallen. Een ongeval waar relatief vaak oudere mensen bij betrokken zijn is het links afslaan in de auto op een kruispunt. Een kruispunt is over het algemeen een complexe verkeerssituatie, waarbij er een beroep gedaan moet worden op verschillende taken in het brein: sensorische, perceptuele, cognitieve en motorische taken. In een korte tijd moet het brein een beslissing maken. Maar omdat de informatieverwerking bij een ouder iemand vaak trager verloopt, wordt hierdoor soms een verkeerde of een te late beslissing genomen.

Vermoeid? Ga niet de weg op

Wanneer we vermoeid zijn, werkt onze informatieverwerking trager. Als u al wat ouder bent én u bent vermoeid, dan kunt u zich voorstellen dat de informatieverwerking nog langzamer verloopt. Neem dan uw verantwoordelijkheid, niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander en stap niet achter het stuur. Ook als u medicijnen slikt, lees dan goed de bijsluiter. Sommige medicijnen zijn van invloed op de rijvaardigheid en ook dan is het verstandig om niet achter het stuur te stappen. En is het weer winter, dan gelden er extra tips.

Verkeersregels actueel houden

De verkeerssituatie is in de loop der jaren veranderd. Een ervaren bestuurder weet dat als geen ander, maar is mogelijk ook kwetsbaarder voor verandering. Doordat er nu veel meer verkeersdeelnemers zijn, is het aantal verkeersregels ook toegenomen. Er zijn meer verkeersborden die u vertellen wat u wel en niet mag doen. Het is verstandig om eens in de zoveel tijd uw kennis te testen. Dit kunt u online doen via VVN Opfriscursus.

Opfriscursus

Als u onzeker het verkeer in gaat of u twijfelt aan uw rijvaardigheid dan kunt u een opfriscursus volgen. U leert hierbij de theorie over de verkeersregels en u kunt uw rijvaardigheid vrijwillig laten testen. De rij-instructeur kan u tips geven hoe u oude gewoontes om kunt buigen tot nieuwe gewoontes. Dit kan u vertrouwen geven om weer veilig aan het verkeer deel te nemen.

Zorg ook voor een goede autoverzekering. Een goedkope autoverzekering die past bij uw auto en financiële situatie. Deze autoverzekering is verplicht voor iedere autobezitter. Heeft u al jaren dezelfde autoverzekering, dan kan het waardevol zijn om te kijken of u niet voor een lagere dekking kunt gaan kiezen.

Redacteuren

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor de dagje uit of weekendje weg te geven.

Comments are closed.