Ouderdom komt met gebreken luidt het bekende spreekwoord. Misschien herken je jezelf daar wel in en denk je vaak terug aan vroeger. Aan die goede oude tijd. Aan de tijd dat jezelf nog jong was en dat alles wat makkelijker ging dan nu het geval is. Want als je ouder wordt, worden sommige dingen vaak ook lastiger. Gelukkig zijn er ook heel veel zaken waar je wel zelf invloed op hebt en die bijdragen aan prettig oud worden. Welke dat zijn, dat lees je hier.

1. Gezond leven

Door gezond te leven, blijf je fit en vitaal. Gezond leven is meer dan gezonde voeding en voldoende bewegen. Ook het hebben van sociale contacten hoort daarbij. Komen jouw kinderen en kleinkinderen minder vaak op bezoek dan je zou willen? Zoek dan, naast het contact met je familie, contact met je vrienden. Natuurlijk kan het zo zijn dat het lastiger wordt om mensen te bezoeken die verder weg wonen. Misschien lukt het gewoon niet meer zo makkelijk om op die fiets te stappen of ben je sneller vermoeid. Maak dan eens een praatje met de buren of drink samen een kop koffie. Wie weet wat voor leuk contact je daaraan over houdt.

2. Fijn wonen

Wanneer je merkt je dat je wat minder goed ter been bent, is het huis waar je nu woont misschien wel niet meer zo praktisch als tien jaar geleden. Traplopen kan bijvoorbeeld erg vermoeiend zijn. Een optie is om op zoek te gaan naar een andere woning om fijn oud te worden. En nee, dat hoeft echt niet meteen een aanleunwoning te zijn. Wel een woning die past bij je huidige situatie en waar je blij van wordt. Want is dat niet waar het allemaal om draait in het leven?

3. Genieten van je familie

Waar je vast ook heel blij van wordt, is de tijd die je met jouw kleinkind(eren) kunt doorbrengen. Samen spelen, knuffelen en herinneringen maken. Daar wordt toch iedereen gelukkig van? Het mooie aan kinderen is dat zij vaak een hele andere kijk op de wereld hebben. Ze kunnen zich verwonderen over iets wat voor ons heel gewoon is, zoals een schaduw of het zand dat tussen je vingers door glijdt op het strand.

4. Blijf je verwonderen aan de wereld om je heen

Gun jezelf deze verwondering ook door af en toe bijzondere reizen te maken. Er is zoveel moois te zien en te ontdekken in de wereld! Vakantie helpt je bovendien om actief te blijven, maar ook om rust te nemen. En juist die rust en ontspanning is heel belangrijk om fijn en gelukkig oud worden!

Redacteuren

Comments are closed.