Het komt regelmatig voor bij oudere mensen, die meestal ook 40 jaar een zwaar beroep hebben gehad. We hebben het over knieslijtage. Wanneer het gaat om ernstige knieslijtage, kan ervoor worden gekozen een knieoperatie te laten doen.

Het gaat hier dan om een knieprothese oftewel een kunstknie. Nadat de operatie goed is verlopen ga je na gemiddeld 3 tot 6 dagen weer naar huis. Je wonden moeten zijn genezen en de knie moet 90 graden gebogen kunnen worden. Zodat je in de auto kan stappen. Je moet ook zelfstandig met krukken kunnen lopen, zodat je ook naar het toilet kunt.

Maar hoe ziet de revalidatie eruit en wat kan je allemaal doen om dit proces te helpen? We laten je het in dit artikel zien.

Het revalidatieproces na een knieoperatie

Het is een feit dat hoe sneller je weer op de been bent, des te beter je herstelproces zal verlopen. Soms wordt er gebruikt gemaakt van een “snel herstel methode”, meestal in bepaalde klinieken. Hierbij is het de bedoeling dat je snel mobiliseert, waardoor je veel sneller zal herstellen.

Veder zal je ook met een fysiotherapeut oefeningen doen. Deze laat je ook zien hoe je moet zitten en liggen, maar ook hoe je een stoel uitkomt. Ook het lopen met krukken zal worden geoefend.

Mensen denken vaak onterecht dat ze de knieprothese kunnen beschadigen. Maar wanneer alles met de nodige zorg wordt gedaan, zal dat niet gebeuren.

En hoe lang duurt de revalidatie?

Nadat je thuis bent gekomen uit het ziekenhuis, zal je zeker de eerste aantal weken wat hulp nodig hebben. Dit kan zijn voor boodschappen, maar ook huishoudelijk taken en persoonlijke verzorging. Wanneer dit niet mogelijk is, bestaat er ook de mogelijkheid te herstellen in een verzorgingstehuis.

De knie kan verder ook nog wel een half jaar, een beetje warm of gloeiend aanvoelen. Het heeft niet te maken met complicaties van de operatie zelf, maar meer met je lichaam dat moet wennen aan het onnatuurlijke materiaal. Je kan dit verhelpen door de knie 2 tot 3 maal per dag te koelen, waardoor de zwelling en eventuele pijn worden verminderd. Je kan hierdoor ook makkelijker oefeningen doen.

Lopen met krukken

In de eerste 6 tot 7 weken lopen je met 2 krukken, daarna nog 1 tot 2 weken met 1 kruk.

Je zal minimaal drie maanden 2 keer per week samen met de fysiotherapeut oefenen om weer goed te leren bewegen en lopen met de knie. En ook om de kniespieren weer te versterken. Zittende werkzaamheden kan je na zo’n 2 tot 7 weken hervatten, staande na 3,5 tot 4 maanden.

Bij elkaar zal de revalidatie 3 tot 6 maanden duren. Pas na 1 tot 1,5 jaar is het herstel helemaal voltooid. En kan je goed zeggen wat het echte resultaat is van de operatie.

De buigzaamheid van de knie

De natuurlijke bewegingen van de knie kunnen nooit voor de volle 100 procent worden nagebootst. In tegenstelling tot een nieuwe heup, waarmee meestal weer alles kan worden gedaan. Het kan dus zijn dat er wat kleine beperkingen zijn, welke dit zijn hangt af van hoe ver de knie kan worden gebogen.

Het hang ook af van de buigzaamheid van de knie voor de operatie. Was deze perfect, dan zal de buigzaamheid erna ook vele malen beter zijn. Het streven is sowieso om een buiging van 90 graden mogelijk te maken.

De werking van je nieuwe knie

De kunstknie functioneert na 10 jaar nog goed bij 95%, 15 jaar bij 90% en na 20 jaar 80 tot 85%. Zorg er wel voor dat je een gezond gewicht hebt en gepaste lichaamsbeweging (wandelen, fietsen of oefeningen op maat) doet.

Informeer bij een mogelijk willekeurige infectie (huid, tenen, blaas etc.) je huisarts en zeg dat je een knieprothese hebt! Maak hier voor kleine ingrepen ook melding van bij de behandelend arts.

5 tips voor tijdens het revalideren

Hieronder vind je 5 tips die jou kunnen helpen tijdens het revalidatieproces.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Stel je in op het feit dat je herstel wel 3 maanden kan duren voordat je de dagelijkse dingen weer kan doen (boodschappen, werken, wandelen, fietsen en meer).

2. Neem een aantal dingen door met familie, vrienden en werkgever

Neem het goed met familie en vrienden door zodat ze je tijdens het herstel kunnen ondersteunen. Zorg dat je heel duidelijk maakt aan werkgever en bedrijfsarts, dat herstel nodig is en te snel (volop) beginnen deze belemmert.

3. Beter de operatie in, betekent beter eruit

Hoe sterker je knie, beter de coördinatie en des te rustiger deze is voor de operatie des te sneller gaat je herstel na de operatie.

4. Luister naar je lichaam en jouw knie

Zorg dat je goed luistert naar je lichaam en jouw knie. Voorkom overbelasting door zo af en toe wanneer nodig op de rem te trappen (figuurlijk).

5. Gebruik een hometrainer

Je doet er slim aan een hometrainer te kopen (of te huren). Wanneer je gaat revalideren met een hometrainer fiets versterkt de spierkracht, verbetert de mobiliteit en vergroot je jouw conditie.

Ga in eerste instantie voor een hometrainer en geen spinningfiets, de verschillen kun je hier lezen.

Conclusie

Je weet nu hoe de revalidatie (en tijdsduur) na een knieoperatie eruit ziet. Neem de tips uit dit artikel mee, om het herstel extra goed te laten verlopen.

Redacteuren

Comments are closed.