Hoewel sommige mensen niet kunnen wachten tot hun pensioen, is het voor anderen onmogelijk om stil te blijven zitten. En dan hebben we het nog niet over de frustraties rondom het pensioengat. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer gepensioneerden besluiten een eigen bedrijf te starten. Maar waar moet je nu eigenlijk rekening mee houden bij het starten van je eigen bedrijf?

1. Wat is de juiste rechtsvorm?

Iedere soort onderneming (en ondernemer) vraagt om een andere rechtsvorm. Start je bijvoorbeeld alleen en ga je als freelancer of zelfstandige aan de slag, dan kies je voor een eenmanszaak. Maar wil je met meerdere partijen werken (denk bijvoorbeeld aan import en export of andere branches waar meer partijen betrokken zijn) dan kies je juist voor de VOF. Mocht je zelfs aandeelhouders aan boord kunnen halen dan kies je weer voor een BV. Het is ontzettend belangrijk om jezelf eerst goed te laten informeren over de rechtsvormen en de mogelijkheden hiervan (zowel nu als in de toekomst) voordat je daadwerkelijk een keuze maakt.

2. De inschrijving bij de KvK

Zodra je ondernemingsplan uitgewerkt is, je een naam gekozen hebt en een besluit hebt genomen met betrekking tot de rechtsvorm, is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zorg wel dat je voordat je de afspraak maakt, even controleert of de gekozen naam van je onderneming nog beschikbaar is. Mocht een andere partij van deze naam gebruik maken dan kun je namelijk in de problemen komen. Is je naam nog beschikbaar? Super! Dan kun je een afspraak inplannen en jezelf officieel inschrijven bij de KvK. Kijk ook meteen even of de bedrijfsnaam nog beschikbaar is in het merkenregister.

3. Je merk registreren

Het inschrijven van je handelsnaam bij de Kamer van Koophandel biedt je helaas te weinig bescherming. Deze inschrijving is namelijk lokaal, en daarnaast ook alleen op de bedrijfsnaam. De naam van je producten of diensten wordt dus niet beschermd. De benaming van deze producten of diensten kun je gelukkig wel veilig stellen. Je kunt je merk registreren en vervolgens in laten schrijven in het officiële merkenregister.

4. Onderzoek de belastingvoordelen

Als startende ondernemer zijn er allerlei belastingvoordelen te verkrijgen; en dit geldt net zo goed voor gepensioneerden. Maak een afspraak bij de Kamer van Koophandel (of bezoek een van de startersdagen) om direct te ontdekken welke voordelen er allemaal voor jou mogelijk zijn.

Redacteuren

Comments are closed.