Het autorijden kan op oudere leeftijd wat lastiger worden. Het zicht verminderd, en spieren en gewrichten zijn wat sneller pijnlijk dan dat ze in de twintiger jaren waren. Vervelend, maar op zich helemaal geen probleem. Ook op oudere leeftijd kun je gewoon verantwoord rijden zoals je altijd gedaan hebt; er zijn alleen een aantal dingen om rekening mee te houden.

Verplichte keuring

Vanaf je 70e jaar vindt er bij iedere vernieuwing van het rijbewijs een verplichte medische keuring plaats. Vanaf dat moment zal deze keuring iedere vijf jaar plaatsvinden. Slaag je in de keuring? Dan kun je de komende vijf jaar gewoon de weg op. Daarnaast heb je ook een verklaring van geschiktheid nodig, deze krijg je van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Hierop staat aangegeven dat je rijvaardig, vakbekwaam en medisch geschikt bent om een auto te rijden. In samenwerking met de huisarts en gemeente kun je deze verklaring verkrijgen.

Het rijbewijs verlengen

De auto is in Nederland een van de meest gebruikte vervoersmiddelen. Maar om hier gebruik van te kunnen maken heb je natuurlijk een geldig rijbewijs nodig. Wanneer het rijbewijs na het 60e levensjaar verlengd moet worden, is de duur van de geldigheid korter. Waar een rijbewijs normaliter standaard tien jaar geldig is, gelden er andere regels wanneer het om een verlenging na je 60e gaat. Het rijbewijs kan makkelijker ingetrokken worden wanneer de deelname in het verkeer niet langer verantwoord is, of wanneer er regels overtreden worden.

Vrijblijvende rijvaardigheidstraining

Lokale VVN organisaties organiseren regelmatig vrijblijvende rijvaardigheidstrainingen. Tijdens deze training rijdt er een rijinstructeur in je eigen auto mee, en geeft deze je regelmatig tips. Zeker gezien er de afgelopen jaren weer veel veranderd is in het verkeer, kun je hier zeker baat bij hebben. Het kan je net dat beetje extra zekerheid geven op de weg. Er wordt ook gekeken naar je reactie- en gezichtsvermogen, en daarnaast kan er zelfs een gehoortest gedaan worden. Deze rit is helemaal vrijwillig en vrijblijvend. Je kunt er dus niet voor zakken; maar het geeft je wel net dat extra beetje zelfvertrouwen wanneer je de weg op gaat!

De autoverzekering

Het is altijd verstandig om de autoverzekering regelmatig te checken en vergelijken, maar zeker nu de situatie ietwat veranderd is het belangrijk om een goede verzekering te hebben. Zo heeft de autoverzekering van Diks allerlei mogelijkheden; ook wanneer het gaat om aanvullende verzekeringen. En die zijn zeker mooi meegenomen. Een ongeluk zit namelijk altijd in een klein hoekje.

 

Redacteuren

Comments are closed.