Kinderen kunnen erg duur zijn. Voor de geboorte ben je al bezig met het aanschaffen van een hele uitzet die je als een baby wordt verwacht kunt gebruiken. Dan hebben we nog niet eens gekeken naar de babytijd en bijvoorbeeld de luiers. Om de kosten voor de studie nog maar achterwegen te laten. Echter wel allemaal onderwerpen die belangrijk zijn en goed om over na te denken. Wil je je kind(eren) graag financieel steunen door (een deel van) de studie te betalen? Dan kan het helpen dat je op tijd begint met het opbouwen van een geldpotje. Daar zijn verschillende manieren voor, belangrijk is om eerst een overzicht te maken wat de kosten zijn voor bijvoorbeeld een studie.

Inzicht in de kosten voor een studerend kind
Het merendeel van de ouders hebben geen idee hoeveel een studerend kind nou écht kost. Een laptop, boeken voor de studie, collegegeld en andere benodigdheden. Ook zijn er een aantal studenten die uitwonend zijn, daar komen nog kosten bij als de huur van een kamer, kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Al deze extra maandelijkse kosten lopen dan snel op naar duizenden euro’s per jaar. Het Nibud heeft wel eens een berekening gemaakt dat een uitwonende student jaarlijks ruim € 13.000 nodig heeft om rond te komen.

Vergeet daarnaast niet dat je als ouder financieel aansprakelijk bent totdat je kind 18 jaar wordt. En tot de 21e verjaardag van je kind ben je nog onderhoudsplichtig: voor het levensonderhoud en de studie van je kind.

Maar hoe zorg je dat je tegen de tijd dat je kind gaat studeren genoeg geld hebt? Je hebt verschillende opties om je geld opzij te zetten en je potje te laten groeien.

1. Sparen
Voor de meeste ouders ligt sparen voor de hand. Een spaarrekening is makkelijk en relatief veilig. Je ingelegde geld krijg je altijd weer terug. Houd er wel rekening mee dat op dit moment je geldpotje met sparen niet stijgt en je koopkracht daalt. Want met de huidige inflatie en lage spaarrente wordt je euro namelijk minder waard en moet je dus ten opzichte van nu in de toekomst meer betalen voor dezelfde studie of producten. Daarnaast moet je misschien vermogensbelasting over je spaargeld betalen. Wil je dus op lange termijn genoeg geld hebben? Dan moet je meer sparen dan je misschien hebt berekend op basis van de huidige kosten.

Sparen of beleggen?
Wil je kans op een beter rendement dan je bij sparen hebt? Dan kan beleggen voor je kind een optie zijn. Beleggen kan op de lange termijn namelijk meer opleveren dan sparen, maar brengt ook het risico met zich mee minder waard te worden. Bekijk een handige tool van Evi van Lanschot om te vergelijken of je moet sparen of beleggen.

2. Beleggen op naam van je kind
Met beleggen op naam van je kind, open je een eigen beleggingsrekening voor je kind. Jij en anderen kunnen door de jaren heen geld storten op deze beleggingsrekening. Omdat je belegt op naam van je kind kunnen deze stortingen wel worden aangemerkt als schenking. Per jaar kun je een bedrag belastingvrij schenken. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld opa’s en oma’s. Schenk je een hoger bedrag, dan betaal je daar schenkbelasting over. Zodra je kind 18 jaar is, krijgt hij of zij volgens de wet automatisch beschikking over de beleggingsrekening. Je kind kan vervolgens zelf bepalen wat hij of zij met het geld doet.

Wil je liever nu geen schenkbelasting betalen? Of wil je niet dat het kind op zijn of haar 18e aan het geld kan komen? Dan kun je ook kiezen voor beleggen onder je eigen naam of doelbeleggen.

3. Beleggen op eigen naam vóór je kind
Je kan ook onder je eigen naam beleggen voor de studie van je kind. Je betaalt dan voor stortingen op dat moment geen schenkbelasting en kiest zelf het moment waarop je kind bij het geld kan. Het nadeel is dan wel dat als je je kind later het geld geeft er schenkbelasting betaald moet worden. En als u overlijdt, misschien erfbelasting.

4. Doelbeleggen op eigen naam vóór je kind
Doelbeleggen is gericht beleggen naar een einddatum. Van te voren stel je een doel vast, in dit geval geld voor de studie van je kind. Het verschil tussen ‘gewoon beleggen’ en doelbeleggen is dat hoe dichter de einddatum van je doel nadert, hoe meer het risico van de beleggingsportefeuille wordt afgebouwd. Dit verkleint de kans op een sterke waardedaling als het moment nadert dat het geld voor de studie beschikbaar moet komen. En het vergroot de kans dat jij je doel haalt.

Iedere ouder wil zijn kind een goede toekomst geven. Hopelijk kun je jouw kind op een van deze manieren goed op weg helpen!

Redacteuren

Comments are closed.