Licht en sfeer in uw huis wanneer uw wilt!

Patricia 5 december 2018
Licht en sfeer in uw huis wanneer uw wilt!

We zitten inmiddels in de donkere dagen voor Kerst. Sommige mensen vinden dit een heerlijk tijd. ’s Avonds de kaarsjes aan en gezellig met een drankje op de bank naar een klassieke kerstfilm kijken. Maar deze tijd is niet voor iedereen de fijnste tijd van het jaar. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 mensen last heeft van een winterdepressie en juist weer uitkijken naar de lente.

De oorzaak van een winterdepressie is veelal het gebrek aan licht. In de winter zijn de dagen korter, neemt de lichtsterkte van de zon af en komt de zon later op. Dit heeft effect op onze biologische klok, die daardoor in het najaar ontregeld kan raken. Naast de biologische klok spelen ook bepaalde stoffen in de hersenen een belangrijke rol.

Licht heeft dus een belangrijk invloed op onze gesteldheid. Belangrijk is dan ook dat we in huis voldoende licht binnenkrijgen op de momenten dat de zon schijnt. ’s Avonds vinden we het dan vaak prettiger om de ramen af te kunnen sluiten of te kunnen verduisteren, zodat er geen inkijk is vanaf de straat en we een gezellige sfeer creëren.

Er zijn tal van mogelijkheden om uw ramen te verduisteren: gordijnen, verticale lamellen, rolgordijnen of zelfs eventueel rolluiken. Wat voor u de beste optie is ligt deels aan smaak en hoe donker u het in huis wilt maken. Zo kunt u bij gordijnen kiezen uit compleet verduisterende gordijnen, maar ook u kunt ook kiezen voor de lichtdoorlatende variant. Op deze manier creëert u wel sfeer in huis, maar sluit u de ruimte niet compleet af van daglicht.

Het voordeel van verticale lamellen is dat u ze op verschillende standen open of dicht kunt zetten. Hiermee bepaalt u dan zelf de hoeveelheid licht die er binnenkomt. Een ander voordeel van de verticale lamellen is dat ze verkrijgbaar zijn in diverse kleuren en designs. Zo kunt u de lamellen volledig afstemmen op uw interieur. Wilt u het zichzelf helemaal makkelijk maken kunt u er zelfs voor kiezen de lamellen elektrisch te bedienen. Zo kunt met een druk op de knop de juiste stand van de lamellen bepalen.

Zo kunt u er overdag voor kiezen om de lamellen op de licht stand te zetten. Zo komt er voldoende licht binnen om de winterdepressie te voorkomen of deze iets minder ernstig te laten zijn. ’s Avonds zet u ze dan op de verduisteringsstand en creëert u een gezellige intieme sfeer in huis!