Ondanks dat er geluiden zijn dat de BPM op auto’s wordt afgeschaft of verlaagd is de BPM in 2018 weer fors gestegen. Per 1 september van dit jaar is er besloten om een nieuwe meetmethode te hanteren voor de CO2 uitstoot en dit zorgt er voor dat de heffingen op auto’s met een hogere CO2 uitstoot is verhoogd.

De nieuwe co2-meetmethode heeft tot doel om zo goed mogelijk de werkelijke uitstoot van een auto te bepalen. De EU heeft er echter geen rekening mee gehouden dat de belastingheffing op nieuwe auto’s (BPM) volledig afhankelijk is van de co2 uitstoot.

Daar de berekende uitstoot via de WLTP methode veel hoger wordt, betekent dit direct dat de BPM voor elke personenauto per 1 september 2018 fors is gestegen!

Bent u van plan om binnenkort een nieuwe auto aan te schaffen dan doet u er verstandig aan om te kijken hoeveel CO2 uitstoot deze auto heeft en of de BPM op deze auto ook is toegenomen. Bereken uw BPM op Dasimport.nl en bepaal of de auto die u op het oog had nog wel de beste keuze is. Wellicht is het verstandiger om bijvoorbeeld een tweedehands auto te kopen of zelfs een auto uit het buitenland te importeren. Het is dan wel belangrijk dat deze auto voor 1 september 2018 op kenteken is gezet om zo de nieuwe BPM regeling te omzeilen. 

U kunt nog wel een voordeel behalen wanneer u een extreem zuinige auto koopt. Dan heeft u namelijk zelfs kans dat de BPM op deze auto vanaf 1 september juiste lager uitvalt dan voor 1 september. Auto’s die onder deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld hybride of volledig elektrische auto’s. Inmiddels beschikken de meeste automerken wel over een hybride of volledig elektrisch model, maar deze zijn vaak in aanschaf (buiten de BPM om) duurder. Een voordeel wat u wel heeft bij dit type auto is dat u veel kunt besparen op brandstofkosten en u ook op deze manier u uiteindelijk voordeliger uit bent dan met uw huidige auto of de nieuwe auto met een hogere BPM.

Een dealer kan u hier ook in adviseren wat de mogelijkheden zijn en ook kunnen zij op basis van de u door u gereden kilometers berekenen of een hybride of elektrische auto een verstandige keuze is.

 

Redacteuren

Comments are closed.