De herfst is aangebroken. De tijd om in de tuin te zitten ligt weer achter ons, maar dit betekent niet dat u klaar bent met tuinieren. Het is belangrijk om te tuin winterklaar te maken, zodat de mooie planten die u heeft ook de winter overleven en u volgend jaar weer van de prachtige bloemen en planten kunt genieten.

Wij hebben een aantal tips om uw tuin winterklaar te maken:

  1. Verwijder de uitgebloeide bloemen. Door deze te verwijderen kan de plant de energie gebruiken om de koude vorst te weerstaan. Belangrijk is wel om de bladeren wel te behouden, want deze beschermen de plant juist tegen de vorst.
  2. Zorg er voor dat het gras niet meer te kort gemaaid wordt. Door het gras te maaien ontstaan er kleine snijwondjes aan de grasspriet en wanneer deze te kort is kan deze niet meer goed herstellen wanneer het koud wordt. Mocht er veel mos in het grasveld zitten vertikuteer het gras dan nog een keertje. En voor een optimaal onderhoud is het aan te bevelen het gazon te bemesten met een wintermeststof.
  3. Verwijder regelmatig de bladeren uit de tuin. Wanneer afgevallen bladeren lang op het gazon of op uw planten blijven liggen kunnen er rottingsverschijnselen ontstaan. Hierdoor kunnen planten verzwakken en de winter niet overleven.
  4. Maak je tuinbank of ander tuinmeubilair schoon en zet het waar mogelijk binnen. Heeft u geen ruimte om het binnen te plaatsen dek het dan af met een hoes, zodat de tuinset niet de hele winter in weer en wind staat.
  5. Plant alvast bloembollen voor het voorjaar. Wilt u in het voorjaar weer kunnen genieten van een kleurrijke tuin met bloemen en planten dan is het zaak om nu de bloembollen in de grond te stoppen. Zo kunt u bijvoorbeeld narcissen en krokussen nu al prima in de grond poten.

Buiten het feit dat het behoud van uw tuin is om deze te onderhouden ziet het er ook net wat netter uit. En dat is toch fijn wanneer u naar buiten kijkt.

Veel tuinier plezier

Redacteuren

Comments are closed.