Als grootouder speel je een belangrijke rol in het leven van je kleinkind. Een goede band met elkaar opbouwen is dan ook erg belangrijk. Dit kan soms wat lastig zijn door afstand, gebrek aan tijd of een verslechterde band met de ouders. Hoe zorg je er voor dat je toch een aanwezige rol in het leven van je kleinkinderen speelt? En hoe onderhoud je dit? Lees onderstaande tips eens rustig door en ontdek hoe jij een aanwezige grootouder wordt!

Zorg dat je er op tijd bij bent
Er op tijd bij zijn betekent al van jongs af aan aanwezig zijn in het leven van je kleinkind. Dit zorgt voor een stabiele relatie en gewenning bij de kinderen. Verander het oppassen in een uitje voor jullie beiden. Gezellig samen koken, koekjes bakken, spelletjes spelen en een filmpje kijken met wat lekkers. Een beetje verwennen mag en maakt het des te leuker! Knus onder de dekens in bed tv kijken? Gebruik dan een hoesje met standaard en kijk via een telefoon of tablet. Vanaf nu kijken jullie beide vol plezier uit naar een dagje bij opa en oma!

Jezelf aan je kleinkind aanpassen
Het is natuurlijk mogelijk dat je het niet helemaal eens bent met de opvoeding van je kleinkinderen. Hierdoor kan je onder andere op persoonlijk vlak botsen, omdat je andere normen en waarden hebt. Bovendien is alles tegenwoordig een stuk moderner, waardoor je kleinkinderen meer interesse hebben in technologische snufjes en minder in het spelen van spelletjes waar je zelf waarschijnlijk dol op was als kind. Respecteer dat je kleinkind soms vastgeplakt zit aan zijn / haar telefoon en denk hier ook in mee door bijvoorbeeld een iPhone Xs Max hoesje te geven ter bescherming. Soms kun je het scheppen van een band een handje helpen door er zelf flexibel in te staan. Pas je een beetje aan je kleinkind aan en doe iets waar jullie beide blij van worden.

Een goede band met de ouders
Af en toe misschien lastig om te accepteren, maar jouw kinderen zijn en blijven de ouders van je kleinkinderen. Waarschijnlijk ben je het niet altijd eens met alle keuzes die gemaakt worden, maar zij hebben het laatste woord wanneer het aankomt op de kids. Toch belangrijk dat je een goede en vriendelijke relatie onderhoudt met de ouders. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de kleinkinderen is dit van belang. Ook zij zien graag dat opa en oma goed met papa en mama omgaan!

Zorg goed voor jezelf
Goed voor je kleinkinderen zorgen, begint bij goed voor jezelf zorgen. Om niets in het leven van de kleinkids te missen en samen veel leuke activiteiten te ondernemen is het van belang dat je zelf gezond en fit blijft. Dit betekent natuurlijk niet dat er niets te doen valt indien je minder goed ter been bent. Samen spelletjes spelen, een boekje voorlezen, knutselen of een telefoonhoesje ontwerpen is net zo leuk!

Redacteuren

Comments are closed.