Heb je ruitschade aan je auto? Dat is altijd vervelend, maar geen ramp. De eerste stap is bepalen of de schade nog te repareren is. Een klein sterretje wordt bijvoorbeeld gevuld met een transparante hars, waardoor de ruit weer op volle sterkte is en de schade nagenoeg onzichtbaar wordt. Een autoruit vervangen is een stuk duurder dan een kleine reparatie. Gelukkig ben je hier vaak voor verzekerd en zijn er capabele specialisten die je volledig ontzorgen.

Het is eenvoudig om te checken of jouw schade reparabel is. Bekijk de grootte en plaats van de schade aan de hand van de tips hieronder!

Grootte van de schade

Alleen kleine schades kunnen gerepareerd worden. Hoe groot mag een schade maximaal zijn voor een sterreparatie? De makkelijkste stelregel is de 2 euromunt. Wanneer het punt van de inslag én de uitlopers bedekt kunnen worden met een 2 euro muntstuk, dan is de kans zeer groot dat reparatie mogelijk is. Wanneer je een barst hebt of meer dan twee kleine schades, dan moet je helaas de autoruit vervangen.

Plaats van de schade

Ruitschade mag het zicht niet belemmeren. Daarom zijn verzekeraars en herstellers overeengekomen dat wanneer er sprake is van schade op bepaalde plaatsen op de voorruit de ruit altijd hersteld moet worden. Dit is een kwestie van verkeersveiligheid. Schades die direct in het gezichtsveld van de bestuurder zitten, leiden dus ook vaak tot vervanging. Reparaties worden door glasherstellers enkel uitgevoerd op voorruiten. Hou er rekening mee dat zij- en achterruiten altijd vervangen worden bij schade.

Daarnaast zijn schades aan de rand van de ruit verraderlijk. Tijdens een reparatie moet er druk gezet worden op de schade om de hars in te spuiten. Wanneer een schade echter aan de rand van de ruit zit, dan is de kans erg groot dat de schade een barst wordt wanneer er druk op staat. Een schade binnen circa drie centimeter van de rand van de ruit betekent dus ook negen van de tien keer dat de ruit vervangen moet worden.

Professioneel advies

Twijfel je nog of jouw autoruitschade reparabel is? Ga dan naar een specialist op het gebied van autoruitschade. Je kunt even langsgaan, maar vaak is het ook mogelijk om online een schademelding te doen. Goede specialisten helpen je dan automatisch met het selecteren van de juiste ruit als het toch om een vervanging blijkt te gaan. Zij nemen ook contact met je verzekeraar op om uit te zoeken wat je vergoed krijgt.

Blijf niet doorrijden met schade, want dan is de kans groot dat de schade groter wordt!

Redacteuren

Comments are closed.