De meeste vitaminen worden niet door ons lichaam aangemaakt. We moeten ze dus binnenkrijgen via de voeding. Groenten- en fruitsoorten bevatten natuurlijk enorm veel vitaminen (en mineralen), maar ook dierlijke producten leveren vitaminen. De dieren die zich voeden met plantaardig voedsel krijgen natuurlijk ook al die vitaminen binnen. Varkensvoer bijvoorbeeld bestaat vaak uit graan en granen zijn rijk aan vitamine B1. Vandaar dat varkensvlees ook veel vitamine B1 bevat.

Daarom is het zo belangrijk dat we gezond en gevarieerd eten en te drinken. Door af te wisselen met verschillende soorten voedingsmiddelen, krijg je de juiste hoeveelheid vitaminen binnen. Dit advies wordt ook gegeven door de Nederlandse Gezondheidsraad. Net als het drinken van tenminste 1,5 liter water per dag.

Vitaminetekort

Soms lukt het niet om gezond en gevarieerd te eten. Je bent druk, moe of hebt even geen zin om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Ook zijn er bepaalde bevolkingsgroepen, waaronder ouderen, waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen. Dan kan een aanvulling naast de dagelijkse voeding helpen:

Vitamine D
Sommige vitaminen kun je niet halen uit voeding of er zijn risicogroepen die niet voldoende vitaminen aanmaken vanuit het lichaam. Ouderen, kinderen, mensen die weinig buiten komen, een donkere huid hebben of gesluierd zijn hebben een verhoogde behoefte aan vitamine D. Het is dan aan te raden om een supplement te nemen zodat het vitamine D gehalte toch wordt aangevuld.

Omega 3 vetzuren
Wat zijn omega 3 vetzuren precies en waarom zijn ze zo belangrijk? Het lichaam is niet, of slechts in beperkte mate in staat deze vetzuren zelf aan te maken. Omega 3 komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals in vis en walnoten. De visolie vetzuren EPA en DHA vind je bijvoorbeeld veel in vette vis zoals haring, zalm en sardientjes. De Gezondheidsraad raadt aan minimaal één keer per week vis te eten, en dan het liefst voor vette vis als zalm, haring, makreel en ansjovis te kiezen. Lukt het niet altijd om dit advies te halen, dan is het aan te raden om een omega 3 tablet te nemen als aanvulling op de voeding.

Vitamine B12
Vitamine B12 is goed voor het geheugen, concentratievermogen en de gemoedstoestand. Vitamine B12 (cobalamine) is een van de 8 B-vitaminen uit het vitamine B-complex en vind je alleen in dierlijke producten. Vooral voor mensen die geen of weinig vlees eten is deze vitamine belangrijk.

Vitamine B12 vind je alleen in dierlijke producten. Denk hierbij aan melk, eieren, kaas, yoghurt, vlees en vis.

Bij het ouder worden heb je extra vitamine B12 nodig. Als je ouder wordt (vanaf ongeveer het 60e levensjaar) verloopt de opname van vitamine B12 door het spijsverteringskanaal vaak minder efficiënt. Vitamine B12 wordt namelijk alleen opgenomen als het gekoppeld is aan het stofje intrinsic factor. Dit stofje is een bestanddeel van maagsap. Als het maagslijmvlies niet genoeg maagsap produceert, wordt ook geen intrinsic factor meer aangemaakt en wordt de vitamine B12 minder goed opgenomen. De productie van maagsap neemt vaak af als je ouder wordt. Het kan dan raadzaam zijn om de voeding aan te vullen met een Vitamine B12 zuigtablet.

Redacteuren

Comments are closed.