Ontslag als 50-plusser: wat nu?

Redacteur 23 juli 2018
Ontslag als 50-plusser: wat nu?

Hoewel de economie op volle toeren draait en de werkgelegenheid toeneemt, is de arbeidsmarkt nog altijd grillig. Ontslag als 50-plusser komt bijvoorbeeld nog altijd veel voor. Als 50-plusser heb je dan een uitdaging om weer ander werk te vinden. Voor velen is dit een moeilijke opgave, maar dat hoeft het helemaal niet te wezen.

Werken als 50-plusser

Als 50-plusser ben je over het algemeen een waardevolle arbeidskracht. Je jarenlange ervaring op de arbeidsmarkt maakt je een werknemer met veel vakkennis. Bovendien zorgt je levenservaring er voor dat je weet hoe je met verschillende situaties om kunt gaan. Dit maakt je een stabiele werknemer die minder snel wordt verrast door nieuwe ontwikkelingen. Wel is het vaak een uitdaging om steeds mee te kunnen in de nieuwste trends.

Ontslag als 50-plusser

Als je wordt ontslagen is daar vaak niet veel meer aan te doen. Wat de reden ook is, als men heeft besloten om het zonder jou te doen, dan is het ook niet meer prettig om te blijven werken voor deze mensen. Maar het is logisch dat een ontslag zwaar valt. Er zijn nog wel wat financiële voordelen, zoals bijvoorbeeld vergoedingen en uitkeringen. Je kunt je transitievergoeding berekenen waarmee je de periode tussen twee  banen kunt overbruggen. Zeker als je niet snel ander werk kunt vinden, zijn dit soort zaken van belang. Als 50-plusser wil je je financiële reserves beschermen want je wilt ook op een acceptabele leeftijd stoppen met werken.

Geef niet op

Het belangrijkste is wel dat je niet opgeeft. Dit klinkt eenvoudig als je zelf niet in een dergelijke positie zit, maar de teleurstelling van ontslag doet veel met je. Zeker als je gaat nadenken over je positie op de arbeidsmarkt. Ten onrechte ervaren veel 50-plussers dat zij minder waardevol zijn op de arbeidsmarkt of dat zij te duur zijn geworden.

Waardevol op arbeidsmarkt

Als de arbeidsmarkt iemand nodig heeft, dan is het een ervaren 50-plusser. Overal komt men namelijk mensen te kort als het gaat om praktische en uitvoerende beroepen. Daarvoor moeten er volop jongeren worden opgeleid. Echter is dit een onmogelijke taak zonder ervaren mensen. Juist een 50-plusser is door zijn vakkennis en levenservaring, uitermate geschikt voor het opleiden van jonge mensen.

Solliciteren anno 2018

Ontslag als 50-plusser betekent wel dat je moet gaan solliciteren. Tenzij je voldoende financiële middelen hebt om niet meer te gaan werken. De meeste zullen echter weer moeten gaan zoeken op de arbeidsmarkt. Wees je dan bewust van het feit dat solliciteren inmiddels is veranderd. Tegenwoordig vind je meer vacatures via sociale media dan de krant. Zorg daarom dat je weet waar je de vacatures vindt die jij ambieert. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat men eerst gaat zoeken op Google zo snel je naam bekend is.

Ontslagen worden is nooit een leuke ervaring, maar je kunt niet bij de pakken gaan neerzitten. Juist het actief op zoek gaan naar een andere baan zorgt ervoor dat je optimistisch blijft. Als 50-plusser ben je waardevol voor de arbeidsmarkt, dus een nieuwe baan vinden hoeft geen probleem te zijn.